Суд може скасувати мінімальні роздрібні ціни на алкоголь

Вищий адміністративний суд України 30 червня розгляне позов ПрАТ 'Люботинський завод' Продтовари (Харківська обл Вищий адміністративний суд України 30 червня розгляне позов ПрАТ 'Люботинський завод' Продтовари "(Харківська обл.) До Кабінету міністрів про визнання незаконним і недійсним постанови про мінімальні роздрібні ціни (МРЦ) на алкоголь.

Як повідомили агентству 'Інтерфакс-Україна' в асоціації 'Укргорілка', питання підвищення, але не скасування МРЦ є критичним для галузі.

'Протягом 10-річного періоду існування мінімальні ціни зарекомендували себе не тільки способом боротьби з нелегальними алкогольними напоями, але і як надійний спосіб наповнення місцевих бюджетів і державного бюджету України', - сказав в коментарі агентству глава асоціації Володимир Остапюк.

За його словами, скасування мінімальних роздрібних цін буде означати легалізацію контрафакту на ринку алкогольних виробів.

'Вже сьогодні мінімальні роздрібні ціни не відповідають реаліям ринку, що призводить до появи на полицях магазинів продукції сумнівного походження, зловживань зі сплатою податків', - повідомив він.

В.Остапюк додав, що в даний час діє рівень МРЦ не відображає зростання ставок акцизного податку, цін на енергоносії, спирт, заробітної плати, інфляційних процесів та інших складових алкогольної продукції.

За розрахунками експерта, мінімальна роздрібна ціна пляшки горілки 0,5 л станом на травень 2016 не може становити менше 69,9 грн, пляшки вина - 33 грн, коньяку 'три ​​зірки' - 104,9 грн.

'Легальні виробники алкогольних напоїв неодноразово зверталися до профільних міністерств і до прем'єр-міністра про необхідність приведення рівня мінімальних цін на алкогольні напої до економічно обґрунтованого рівня. Однак з початку 2016 року і до цих пір ситуація навіть не зрушила з місця ', - відзначає гендиректор' Укргорілки '.

Як повідомлялося, уряд останній раз підвищив мінімальні роздрібні ціни на окремі види алкогольної продукції в червні 2015 року. В даний час діють МРЦ на 0,5-літрової пляшки горілки становить 54,9 грн. З 1 вересня 2015 року роздрібні ціни на вина в скляній тарі (обсяг 0,7 л) або іншій тарі (1 л) складають 27 грн, на вина ігристий і шампанське в скляній тарі (0,75 л), а також на деякі вина (0,7 л) 49,9 грн. МРЦ на пляшку коньяку (бренді) 3 зірки об'ємом 0,5 л становить 84 грн, на пляшку 5 зірок 94 грн.

Dnepr.com

Новости