Судак в березні і інші весняні місяці: вибір приманок і тактика лову

  1. Особливості поведінки судака навесні
  2. Судак в березні
  3. Ловля в квітні
  4. Ловля в травні
  5. Поради новачкам

Ловля судака навесні вельми популярна серед спінінгістів. Скучивши в міжсезоння, вони з радістю відправляються на водойми, щоб спробувати щастя в полюванні за цим непростим і бажаним підводним мешканцем.

Зверніть увагу, що в багатьох регіонах встановлено заборону на риболовлю спінінгом навесні. Не порушуйте закон - бережіть природу!

Весняна риболовля на ікластого, мабуть, найскладніша, ніж в інші періоди року. У цей період місця, де можлива зустріч з «річковим тигром», відрізняються від звичних ділянок його стоянки. Ловля судака навесні тісно пов'язана з його нерестової міграції, тому пошук хижака потрібно вести з урахуванням цього фактора.

Особливості поведінки судака навесні

Ікромет ікластого відбувається при температурі води в 10-12 градусів. Цьому процесу передують переднерестового міграції, під час яких судак переміщається зі своїх улюблених глибоких закоряженних місць на мілководні ділянки з м'яким грунтом. Тут згодом самка хижака створює гніздо, куди відкладає ікру, а самець залишається охороняти її.

Переднерестового міграції судака супроводжуються його жором.

У березні та першій половині квітня риба поводиться активно і ловиться на спінінг. Найбільш кращі результати спостерігаються на вечірніх світанках перед самим заходом сонця. В цей час за якихось 15-20 хвилин перед настанням темряви вдається зловити кілька хороших за розміром примірників, хоча до цього доводилося вхолосту полоскати приманки.

Під час самого нересту ікластий не харчується, тому його ловля безперспективна. Ікромет триває близько двох-трьох тижнів, потім на гніздах залишаються тільки «сторожові» самці судака, а решта особини йдуть з мілководдя на глибину і поступово починають харчуватися. Починається другий за результативністю період для спінінгістів - посленерестовий жор.

Ловля судака в травні проходить вже на класичних місцях. Це і коряжники, і руслових глибинні перекати, і протяжні канави з нерівномірним рельєфом і інші характерні для ікластого точки. Хижак як і раніше харчується у дна, але з достатнім прогревом води в кінці місяця періодично починає з'являтися на мілководних ділянках і переходить на звичний літній режим.

Судак в березні

Судак в березні

Ранньою весною, як тільки зійде лід, ікластий хижак ще не досить активний. Він стоїть на класичних місцях, і зловити його в цей період нелегко. Щоб спокусити судака в березні на клювання, необхідно ретельно підбирати приманки і відповідні проводки. Зазвичай хватка риби відчувається не як типовий «стусан», а частіше як вис або жим, при якому рибалка просто відчуває важкість на іншому кінці волосіні.

В кінці березня у судака починається преднерестовий жор. Хижак поступово переміщатися на мілководні ділянки. В цей час шукати його слід в таких місцях:

  • Невеликі глибини з твердим піщаним або кам'янистим дном і нерівномірним рельєфом дна. Зазвичай це різні звали з мілин і кіс. Добре, якщо в подібних місцях будуть поодинокі затоплені стовбури дерев або великі гілки.
  • Обривисті берега з притискним течією і різкої берегової бровкою. Особливу увагу потрібно приділяти кишеням, урізу і іншим укриттям.
  • Ділянки річок біля неглибоких затонів, стариць і рукавів, куди в наслідок судак піде на нерест .
  • Різні обратки і спокійні місця, де протягом «підкручує».

Кращим способом лову судака в березні буде, природно, джиг. З приманок варто застосовувати кислотні і яскраві кольори. Можна використовувати і твістери, і віброхвости, і інші силіконові приманки. Непогані результати дають поролонові рибки, але на них останнім часом рибалять не часто.

Ловля в квітні

Преднерестовий жор судака триває і в першій половині квітня. Вода поступово прогрівається, і хижак стає більш рухливими. Тепер він все частіше атакує приманки протягом усього світлового дня. Однак тенденція пікової активності саме у вечірній час зберігається.

Спінінгістові обов'язково потрібно залишатися на водоймі до заходу сонця, інакше виходу «річкового тигра» можна не дочекатися.

В середині квітня у хижака починається нерест. У цей період весняний судак не харчується, оскільки зайнятий більш важливим процесом. Тривати це затишшя буде до початку травня, а потім ікластий поступово починає полювати на дрібну рибку.

Ловля в травні

Останній місяць весни в рибалці по ікластими хижакові є досить продуктивним. Отнерестятся, риба починає проявляти активність, атакуючи приманки рибалок. Ловля судака в травні також найбільш ефективна на джигові методи. Дуже добре проявляють себе рознесені оснастки, особливо відвідної поводок.

Вирушаючи на риболовлю в травні, обов'язково потрібно озброюватися не тільки класичними джиговой принади. Добре працює поролон і узкотелие колебалки. На чистому дні, коли ікластий вередує, виручає мандула. Де це можливо, обов'язково варто спробувати половити на Дропшот.

Ловля судака навесні, особливо в травні, вдала при застосуванні яскравих принад.

Досвідчені спінінгісти використовують салатові, морквяні, червоні, жовті і зелені кольори. Вони добре помітні в ще каламутній воді, тому ікластий більше звертає на них увагу.

У чистих місцях непогані результати по судака принесуть переднеогруженние блешні або раттлин. Це активні приманки, що створюють потужні коливання. Вони помітні рибі і здатні завести її в будь-якій ситуації.

Поради новачкам

Судак навесні для багатьох новачків - це ще не розкрита сторінка. Спробувати зрозуміти і зловити хижака в цей період потрібно обов'язково, щоб розвиватися як спінінгістові. Отже, найважливішими речами, які потрібно знати, є:

  • місця лову;
  • час виходу ікластого;
  • кращий період для риболовлі.

Про місця сказано багато. На початку весни судака треба шукати на неглибоких перекатах, уздовж обривистих берегів, біля впадання в основне русло річки стариць і рукавів. Після нересту - це класичні коряжники, звали і ями.

На початку весни ікластий максимально активний на вечірніх світанках перед самим заходом сонця. У травні - вранці і ввечері, а в похмурі дні - протягом дня. Жор судака випадає на кінець березня і триває до нересту. Потім хижак активізується на початку травня і може непогано ловитися весь місяць.

Новости