Суду для перевезення навалювальних вантажів

Призначені для перевезення руди, рудних концентратів, вугілля, мінеральних добрив, будівельних матеріалів, зерна і т

Призначені для перевезення руди, рудних концентратів, вугілля, мінеральних добрив, будівельних матеріалів, зерна і т. П. Ці вантажі складають близько 70% всіх перевезених морем сухих вантажів, тому кількість судів для перевезення навалювальних вантажів швидко зростає і становить вже понад 20% від тоннажу всього світового морського транспортного флоту.
Суду для навалочних вантажів (балкери) підрозділяють на рудовози, судна, що перевозять найбільш важкий вантаж, суду для легкого вантажу і універсальні. Деякі з цих судів можуть мати подвійне призначення, наприклад, в одному напрямку перевозять навалювальний вантаж, а в зворотному - автомобілі, або туди - руду, а назад - нафта (нафторудовози).
Суду даного типу - однопалубні, з машинним відділенням і надбудовою, розташованими в кормі. Від інших суховантажних суден вони відрізняються великою вантажопідйомністю до 150000 тонн і відносно невисокою швидкістю ходу близько 14-16 вузлів.
Вантажні трюми мають, як правило, в нижній і верхній частинах похилі стінки, що забезпечують самораспределеніе вантажу (самоштівку) як в поздовжньому, так і в поперечному напрямку. Цистерни, що знаходяться між цими стінками і бортом, призначені для прийому водяного баласту, кількість якого зазвичай значно більше, ніж на суховантажних судах загального призначення. Деякі суду мають у вантажних трюмах поздовжні перебирання, що зменшують крен при зміщенні вантажу на борт, а друге дно має потовщений настил і підкріплення, що дозволяють виробляти вантажні операції грейфером.
Переважна кількість судів для навалювальних вантажів не має вантажних пристроїв і їх вантажать і розвантажують портовими засобами; на решті застосовують або поворотні, або катучие козлові крани. Деякі судна обладнають стрічковими транспортерами, що дозволяють автоматично вивантажувати вантаж з трюму (саморозвантажувальні суду).
Лісовози призначені для перевезення лісових вантажів - круглого лісу і пиломатеріалів. Від суховантажних суден загального призначення лісовози відрізняються меншою швидкістю ходу (13-15 вузлів), наявністю - незалежно від розмірів судна тільки однієї палуби і посиленими льодовими підкріпленнями, що дозволяють їм заходити в порти Полярного басейну, звідки, в основному, і вивозять ліс.
Посилена верхня палуба і люкові закриття забезпечують перевезення значної кількості вантажу (близько третини) на відкритій палубі. Лісовози зазвичай навіть у його вантажу приймають водяній 6алласт (близько 10 відсотків від вантажопідйомності) для забезпечення остійності, тому вони мають баластні відсіки великої місткості.
Існують і безбаластні лісовози, але при рейсі без лісу вони відчувають поривчастий качку, що небажано. Останнім часом ліс починають перевозити в пакетах. Такий спосіб перевезення дозволяє більш ніж удвічі скоротити стоянку під вантажними операціями. Лісовози-пакетовози мають великі за розмірами люки і високопродуктивні вантажні пристрої (крани поворотні або катучие козлові, крани стріли).


Лісовози-пакетовози мають великі за розмірами люки і високопродуктивні вантажні пристрої (крани поворотні або катучие козлові, крани стріли)

Суда-ролкери використовуються як в лінійному, так і в трамповом судноплавства ...


Суда-ролкери використовуються як в лінійному, так і в трамповом судноплавства

Призначені для перевезення лісових вантажів - круглого лісу і Пиломатеріа ...

джерело: http://korabley.net

Новости