Сукупний попит на гроші

  1. Склад сукупного попиту
  2. Фактори, що формують сукупний попит

сукупний попит на гроші - обсяг коштів, яким хотіли б користуватися люди, призначений для здійснення поточних операцій і в якості накопичення. Отже, сукупний грошовий попит визначається і як платіжний засіб, який мають в поточний момент часу, і як засіб заощаджень для здійснення майбутніх платежів.

Склад сукупного попиту

Сукупний попит - це сума ділового попиту і попиту на грошові кошти, як на   заощадження Сукупний попит - це сума ділового попиту і попиту на грошові кошти, як на заощадження . Діловий попит на увазі застосування грошей як платіжного засобу в поточний момент часу. Кожен суб'єкт, який бере участь в економічній системі повинен мати у своєму розпорядженні деякою сумою грошей для безперешкодного здійснення угод. Величина ділового попиту залежить від показника ВНП.

Частина прибутку йде на заощадження. гроші можуть накопичуватися як у формі готівки, так і в формі активів ( цінні папери , Акції та ін.). Готівкові кошти не приносять доходу, а заощадження у вигляді активів здатні збільшити кількість коштів з плином часу. Попит на гроші, як на заощадження, залежить від індивідуального переваги ліквідності. Якщо суб'єкти зберігають гроші в високоліквідних активах, то попит зростає. Якщо в формі, яка не приносить дохід - знижується.

Фактори, що формують сукупний попит

До основних факторів, які впливають на тенденцію зростання сукупного попиту, відносяться:

  • Процентна ставка. При зростанні процентної ставки відбувається сокращеніяе обсягу сукупного попиту у всіх секторах економічної системи. Якщо при зростанні ставки всі інші фактори в системі ідентичні, то попит знизиться.
  • Поточний рівень цін. З точки зору економіки держави, рівень цін визначається в грошовій одиниці вартості споживчого кошика. При зростанні рівня цін окремий громадянин або підприємство починає витрачати більше коштів на покупку тих же товарів, які необхідні щодня. Для збереження рівня ліквідності доводиться діяти з міркування економічності, а, отже, грошей потрібно більше.
  • Реальний національний дохід. При зростанні обсягу національного доходу зростає кількість продукції, що продається, так як збільшується кількість здійснюваних операцій на ринку при стійкому рівні цін, відповідно сукупний попит на гроші також прагне до збільшення.

Новости