СУОП | система управління охороною праці, організація, зразок, управління, 2019

  1. Що таке система управління охороною праці на підприємстві
  2. Цілі системи управління охороною праці
  3. Як правильно підготувати Положення про СУОП
  4. Організація системи управління охороною праці
  5. Скачайте зразки потрібних документів, які підготували для вас наші експерти:
  6. документація
  7. Організація і управління охороною праці
  8. Контроль функціонування СУОП і моніторинг реалізації процедур

Впровадження СУОП з 1 січня 2014 року є прямим обов'язком роботодавця, незалежно від штату підприємства. Ми розповімо, з яких елементів складається система, як організувати контроль за нею на виробництві в 2019 році.

Читайте в нашій статті:

Що таке система управління охороною праці на підприємстві

Система управління охороною праці на підприємстві є частиною загальної системи функціонування організації в цілому. Обов'язок її розробки і впровадження лежить, згідно із законодавством, на роботодавця. Це дозволяє мінімізувати порушення охорони праці, підвищити продуктивність.

Цілі системи управління охороною праці

При впровадженні СУОП важливо сформулювати і окреслити цілі, до яких прагне підприємство. Кожна з них повинна відповідати одному з 4 ознак:

1. Повинна бути не абстрактної, а кількісно вимірної і зафіксованої.

2. Повинна бути підкріплена існуючими ресурсами підприємства.

3. Не повинна суперечити загальної концепції ВІД.

4. Повинна бути зрозуміла і поставлена ​​відповідно посадовим можливостям співробітників.

Як правильно підготувати Положення про СУОП

Перший документ, який запросить інспектор ГИТ під час перевірки, якщо на підприємстві стався нещасний випадок, - це положення про систему управління охороною праці. Читайте в журналі "Довідник спеціаліста з охорони праці", як підготувати положення, щоб інспектор не присікався.

Організація системи управління охороною праці

Даний процес можна коротко описати 4 кроками:

Крок 1. Розробка політики організації з ОП. Все починається зі збору інформації та її аналізу: неможливо створити реально працюючу концепцію на порожньому місці. Необхідно призначити співробітників, відповідальних за збір даних. Важлива і статистика травматизму, аварій, профзахворювань, заходи, що вживаються в минулому, для поліпшення ситуації. Обов'язково треба «підняти» всю документацію підприємства, пов'язану з ВІД: це результати Спецоцінка або атестації робочих місць, посадові інструкції тощо

Хороші результати дає метод анонімного опитування співробітників. З його допомогою можна оперативно виявити «гарячі точки» з охорони праці.

Крок 2. Затвердження Положення про СУОП.

► Читайте докладніше, як розробити Положення >>>

Крок 3. Затвердження необхідних локальних актів з нормативами ВІД.

Обов'язковою доповненням до Положення будуть документи:

  • Внутрішні стандарти заходів ВІД, загальних на всьому підприємстві (внутрішній аудит, контроль за електроустаткуванням і т.д.)
  • Посадові інструкції з охорони праці .
  • Різноманітні технологічні карти, бланки звітів та інша додаткова документація.

Матеріальне стимулювання працівників (надбавки, преміювання тощо) за внесок в ВІД повинно обов'язково бути заплановано при роботі над СУОП і доведено до відома працівників!

Крок 4. Випуск наказу про те, що Положення введено в дію.

Випуск наказу про те, що Положення введено в дію

Тетяна Чиркина - Головний редактор сайту Trudohrana.ru

Скачайте зразки потрібних документів, які підготували для вас наші експерти:

Основні елементи системи управління охороною праці

Сучасна СУОП, як частина системи загального маркетингу підприємства, відповідає принципам ISO. Це система пов'язаних між собою основоположних понять:

  • Концепція розвитку охорони праці на підприємстві, політика і стратегія.
  • Створення плану заходів і його реалізація.
  • Оцінка працездатності СУОП.
  • Поліпшення і подальший розвиток.

Важливий саме системний підхід, так як разові, не з'єднані спільною метою заходу слабоеффектівни. Це загальносвітова практика, яка впевнено тіснить у виробництві старі принципи охорони праці.

документація

При розробці СУОП окрему увагу звертається на документацію . Вона також, і як сама система управління ВІД, являє собою систему і включає в себе загальну концепцію охорони праці, список ризиків, розподіл обов'язків, план заходів щодо підвищення безпеки, внутрішні документи, використовувані для її реалізації та локальні організаційні документи.

Фактично вся документація СУОП є способом фіксації всього, пов'язаного з охороною праці. Окремо необхідно розглянути так звані записи СУОП. На відміну від інших документів, у них неможливо внести будь-які уточнення. Всі записи повинні бути відокремлені від інших паперів, мати спеціальні місця і терміни зберігання і, звичайно, відповідальних осіб.

До них відносяться:


Організація і управління охороною праці

Основа будь-якого підприємства - це люди. Незалежно від чисельності робочого колективу, важливо розуміти, що СУОП створюється і існує в інтересах людей. Це можна досягти тільки якщо вона буде впроваджуватися одночасно на всіх рівнях спільною роботою.

ГОСТ 12.0.230-2007 ССБТ регламентує розумний розподіл обов'язків між працівниками, обмін інформацією, аналіз і роботу з пошуку нових рішень питання про безпеку. Тільки скоординована спільна робота, підпорядкована єдиній політиці, дозволяє оперативно профілактувати, виявляти і усувати порушення ВІД .

Система включає в себе обов'язкове інформативне спілкування і роботу підприємства з фондами соціального страхування, органами держуправління, профспілкою. Вся статистика по аваріях і травм повинна бути прозора і доступна.

Контроль функціонування СУОП і моніторинг реалізації процедур

Для ефективності системи всі контрольні заходи повинні бути заздалегідь ретельно заплановані. Найбільш зручні в застосуванні помісячні підсумки, які обліковуються за активним і пасивним факторам. До активних, як зрозуміло з назви, зараховуються досягнення. До пасивних - інформація про порушення охорони праці, травмах, нещасних випадках, заподіяній шкоді.

Розумно раз на рік здійснювати загальну перевірку, комплексно аналізуючи систему управління охороною праці підприємства за допомогою сторонніх аудиторських організацій (або фахівців з інших підрозділів).

  • Готові рішення згідно з чинним законодавством
  • Більше 3 000 заповнених шаблонів
  • Можливість задати питання в експертну підтримку

Незважаючи на те, що система управління охороною праці обов'язкове уже кілька років, на багатьох підприємствах вона вводиться «зі скрипом», повільно і з порушеннями. Щорічні зміни нормативної бази можуть кілька заплутати фахівців. Згадаймо, які поправки були внесені в 2018 році:

  • У другому кварталі були внесені зміни в «Стандарт для змиваючих і знешкоджуючих речовин» .
  • Тепер можна використовувати результати СУОП для виробничого контролю.
  • У серпні вступили в силу особливості проведення Спецоцінка умов праці на робочих місцях співробітників, які працюють з вибуховими матеріалами.
  • актуалізований Перелік шкідливих / небезпечних факторів виробництва , А також видів робіт, для виробництва яких необхідно проходити обов'язкові попередні і періодичні медичні огляди.

Новости