Сутність банків, їх функції

Ви знаходитесь на сторінках книги Кравцової Г.І.та ін. «Гроші, кредит, банки».Тут розглядається широке коло питань, пов'язаних з теорією грошей, організацією грошового обігу;розкриваються поняття і типи грошових систем.Наводиться характеристика кредиту, всебічно досліджуються його форми, ринок позикових капіталів, кредитна система, банки, спеціалізовані кредитно-фінансові організації.Висвітлено міжнародні валютно-кредитні відносини.

Банківська діяльність пов'язана з рухом позичкових капіталів, їх мобілізацією і перерозподілом. Банк - юридична особа, яка має виключне право здійснювати в сукупності банківські операції, тобто залучати грошові кошти фізичних і юридичних осіб в депозити (вклади), розміщувати ці кошти від імені банку і за його рахунок на умовах повернення, платності і терміновості; відкривати і вести банківські рахунки фізичних і юридичних осіб і т.д. Банківська діяльність має не абстрактний, а конкретний характер. Послуги банків відрізняються від інших послуг підприємництва, вони з'являються в результаті глибокого аналізу потреб ринку, ретельно підготовлені, відповідають переліку та технології проведення банківських операцій. Перелік банківських послуг повинен бути, з одного боку, економічно доцільним, а з іншого - що задовольняє фінансових потреб ринку і таким, що відповідає умовам максимальної доступності банківських послуг споживачам.

Завдання банку як підприємства пов'язані з задоволенням потреб народного господарства і населення. Банківський продукт (послуга) за своєю природою відносно не диференційований, як це має місце на підприємствах галузей народного господарства, що випускають товари різного призначення. Банки мають справу зі специфічним товаром - грошима, і їхні послуги пов'язані головним чином з рухом грошей (позичкові, депозитні операції, розрахунки і т.д.) або супроводжують цього руху (трастові операції, видача гарантій, зберігання цінностей та ін.). Специфічними продуктами банків є:
платіжні засоби, що емітуються на макро- і мікрорівні (готівкові гроші, векселі, чеки, банківські картки та ін.);
акумульовані ресурси, що працюють на економіку;
кредити, що надаються клієнтам як капітал;
різноманітні послуги споживачам.

Банки, на відміну від таких галузей народного господарства, як промисловість, сільське господарство, будівництво, транспорт, зв'язок, діють у сфері обміну, а не виробництва; вони впливають на виробництво тільки їм властивими методами (видача, повернення кредитів, відсоток).

Це сфера прикладання праці особливого типу підприємців - банкірів. Праця працівників банків утворює витрати обігу і являє відрахування з вартості, створеної в галузях матеріального виробництва.

Банкіри відрізняються від позичкових капіталістів (рантьє). Рантьє надають в позички свій капітал під дохід у вигляді позичкового відсотка, а банкіри (банки) використовують для своїх операцій в основному чужий (залучений) капітал. Доходи банкіра - це банківський прибуток: відсотки по кредитах, комісійні винагороди за банківські послуги, доходи від операцій з цінними паперами та ін.

Банки відносяться до категорії так званих фінансових посередників. Посередницька функція - найважливіша в діяльності банків. Це перш за все посередництво в кредиті. Банки акумулюють і мобілізують грошовий капітал, тимчасово вивільняється в процесі кругообігу фондів, і надають у тимчасове користування тим, хто потребує додаткового капіталу. Перерозподіл грошового капіталу здійснюється від кредитора до кредитоотримувачу за посередництва банків. Грошові кошти можуть переміщатися і без посередництва банків, однак при цьому різко зростають ризики втрати коштів, що віддаються в кредит, і збільшуються загальні витрати по переміщенню коштів. Безпосереднє надання вільних грошових капіталів їх власниками в позичку промисловим, торговим та іншим підприємствам наштовхується на ряд перешкод (невідповідність розмірів вільного грошового капіталу розмірам попиту, розбіжність за термінами, необізнаність про стан кредитоотримувача). Банки ж найбільш інформовані про платоспроможність клієнтів, про розміри та терміни пропозиції грошових ресурсів, володіють новітніми технологіями банківських операцій.

Для банків характерний подвійний обмін борговими зобов'язаннями: вони розміщують свої боргові зобов'язання (депозити, сертифікати, векселі, чеки) при мобілізації грошових коштів, а мобілізовані кошти розміщують в боргові зобов'язання і цінні папери, випущені іншими. Беручи вклади клієнтів, банк створює нове зобов'язання - депозит, а видаючи позику - нова вимога до кредитоотримувачу. Нові вимоги і зобов'язання стають товарами на грошовому ринку. Банки приймають на себе безумовні зобов'язання з фіксованою сумою боргу перед юридичними і фізичними особами (кошти на рахунках, вклади). Це збільшує ризик банківської діяльності. Фіксовані за сумою боргу зобов'язання повинні бути сплачені в повній сумі незалежно від ринкової кон'юнктури.

Чи знаєте Ви, що: Ви можете виграти від $ 20 до $ 250 в конкурсі «Formula FX» від Альпарі, зайнявши призові місця з 1-го по 20-е. Для участі необхідний реальний рахунок, поповнений не менше ніж на $ 20. Переможець може зняти призову суму в будь-який момент часу без будь-яких обмежень.

Переможець може зняти призову суму в будь-який момент часу без будь-яких обмежень

Посередницька функція банків проявляється і в посередництві в платежах своїх клієнтів як готівкою, так і безготівковими коштами. Концентрація грошових ресурсів на рахунках в банках дозволяє здійснювати безперебійні платежі, скорочувати витрати по їх проведенню. Стандартні форми розрахунків, платіжних документів використовуються для здійснення розрахунків через банки. Банки беруть на себе відповідальність за своєчасне і повне виконання доручень клієнтів по здійсненню платежів за їх рахунок, а в певних умовах - і за рахунок кредиту.

Банки виступають посередниками в операціях з цінними паперами (купівля-продаж цінних паперів, їх зберігання, консультації, інші агентські функції), тим самим сприяючи розвитку, формування фондового ринку.

Функцією банку є також стимулювання нагромаджень у господарстві. Це досягається шляхом мобілізації грошових доходів і заощаджень і перетворення їх в капітал. В першу чергу використовуються внутрішні накопичення господарюючих суб'єктів і населення. Різні суб'єкти отримують грошові доходи (прибуток), частина з яких акумулюється для майбутніх витрат. Банки мобілізують ці грошові доходи і заощадження у вигляді вкладів (депозитів) з виплатою депозитного відсотка. Стимулювання до накопичення і заощадження коштів відбувається в результаті гнучкої депозитної політики банків, страхування депозитів, надання гарантій їх повернення.

До функцій банку можна також віднести функцію регулювання грошового обороту. Банки є центрами грошового і платіжного оборотів, через них створюються можливості здійснення обміну, руху грошових коштів, регулювання цих процесів, емітації засобів платежу.

Виконуючи перелічені функції, банки відіграють важливу роль в економіці. Кількісна сторона цієї ролі визначається обсягами банківського продукту (кредитні вкладення, їх структура, вкладення в цінні папери і т.д.), а також набором, різноманітністю банківських послуг (операцій). Дані такого роду дозволяють оцінити масштаби банківської діяльності, порівняти роботу окремих банків, як по країні, так і в зіставленні з іншими країнами. Якісна оцінка ролі банків проводиться в ув'язці з загальноекономічними показниками. Так, банки забезпечують акумуляцію тимчасово вільних грошових коштів підприємств, організацій, населення, держави і передають (на умовах повернення) грошовий капітал зі сфер накопичення у сфери використання. Завдяки банкам діє механізм розподілу і переливу капіталу за сферами і галузями виробництва; через банки можуть бути мобілізовані великі капітали, необхідні для інвестицій, впровадження новацій, розширення і перебудови виробництв, будівництва житла та ін. Банки сприяють економії суспільних витрат обігу завдяки прискоренню обороту грошей, прискореним розрахунками через переказ грошей, випуск кредитних знарядь обігу замість готівки ( векселів, чеків, дебетових і кредитових карток, сертифікатів та ін.). Велика роль банків і в здійсненні грошово-кредитної політики держави, так як інструментарії цієї політики проходять через банки. Грошово-кредитна політика здійснюється безпосередньо через центральний банк і впливає на його відносини з комерційними банками та іншими ланками кредитної системи. Банки опосередковують вплив цієї політики на інші сфери національної економіки.

Кількісна і якісна сторони ролі кредиту нерозривні. Якісна сторона в кінцевому рахунку виражається в якихось кількісних показниках (грошова маса, безготівковий грошовий оборот, розмір активів, курс валюти і ін.). При цьому роль банків може бути і позитивною, і негативною.

Надійність комерційних банків завжди була предметом занепокоєння акціонерів, вкладників, органів регулювання банківської системи та контролю. Банківська банкрутство надає більш несприятливий вплив на економіку, ніж банкрутство підприємств інших типів. Надійність важлива для акціонерів, бо збитки банків можуть завдати шкоди їх вкладеннях. Втрата вкладу зачіпає численні заощадження вкладників і капітал багатьох господарських організацій. Збитки банків знижують загальну довіру до кредитної системі держави, а це відбивається і на інших секторах економіки.

Економічні потрясіння в будь-якій країні позначаються в свою чергу на банківській системі. В силу специфіки банки схильні до численних потенційних ризиків, наприклад, вони набагато більше залежать від вкладів, ніж від капіталу; у них більш довгостроковий характер і менша ліквідність активів в порівнянні з пасивами та ін. Між банками та їх клієнтурою, а також між самими банками складаються складні взаємини; вони взаємозалежні, а значить проблеми, які на початковому етапі носили місцевий характер, можуть охопити весь банківський сектор і перекинутися на економіку в цілому. Кризи в банківській системі приводили до великих втрат матеріальних цінностей, перебоїв в кредитуванні інвестиційної та торговельної сфер; на їх ліквідацію держави витрачають величезні кошти.

Тому стратегічною метою банків, грошово-кредитної політики держави є створення умов для макроекономічної і фінансової стабілізації як фактора економічного зростання.

Новости