Швидше, зручніше, продуктивніше! "Укрзалізниця" переходить на електронну систему прийому заявок на вантажоперевезення

Новини / аналітика

Замовлення на вантажоперевезення залізницею тепер не тільки можна, а й потрібно надавати в електронній формі. Спілкування з "Укрзалізницею", подача заявок, а також онлайн-відстеження їх виконання стануть можливі за допомогою автоматизованої системи з трохи совдепівським назвою "МЕСПЛАН" (місячний план).

відповідні зміни в Правила планування перевезення вантажів вступили в силу 21 липня. Про підготовку проекту зазначених змін відповідні   зміни   в   Правила планування перевезення вантажів   вступили в силу 21 липня писав в матеріалі "Чи є у вас МЕСПЛАН?" .

По суті, АС "МЕСПЛАН" функціонує вже кілька місяців і деякі суб'єкти господарювання вже користуються цією системою. Однак затверджені зміни встановлюють обов'язок по використанню електронної форми подачі заявок для всіх без винятку замовників (див. "Довідку"), в тому числі тих, які здійснюють перевезення "за пред'явленням".

Відправники вантажів, які уклали договір із залізницею щодо роботи в АС "МЕСПЛАН", зможуть надавати замовлення безпосередньо зі свого робочого місця користувача АС "МЕСПЛАН". Доступ до даної системи звичайні користувачі будуть мати через мережу Інтернет. При введенні або зміні замовлення забезпечується ведення історії роботи із замовленням кожного відправника з можливістю перегляду цієї історії.

Однак налагодити планування залізничних вантажоперевезень виключно в електронній формі одночасно з набранням чинності зазначених змін, швидше за все, не вдасться. По-перше, підтвердження електронних замовлень треба буде робити і в документальній формі (декларується, що ця міра тимчасова), а по-друге, поки тільки частина перевізників перейшли на АС "МЕСПЛАН". У будь-якому випадку, суб'єктам господарювання варто поквапитися з установкою даної системи, оскільки в іншому випадку залізниця матиме зайвий доказ відсутності своєї провини в порушеному зобов'язанні (якщо таке станеться).

Для різних типів перевезень встановлені різні терміни подачі заявок

З огляду на очікуване підвищення оперативності подачі і обробки заявок відправникам не варто забувати про встановлені граничних строків їх надання. Причому на внутрішньодержавні перевезення, перевезення в межах СНД і Балтії, а також імпортні та експортні перевезення в інших напрямках встановлені різні терміни подачі місячних заявок. Додаткові (поточні) заявки вводяться в міру їх надходження, однак їх переклад зі статусу "заявлено" в статус "узгоджено" можливий тільки при наявності технічної можливості виконати дану заявку.

Таким чином, перехід на електронну систему подачі заявок повинен позитивно позначитися на діяльності вантажоперевізників і вантажовідправників, так як допоможе оперативно подавати і обробляти замовлення, а також відстежувати їх виконання. Однак, як показує практика, з установкою і подальшим функціонуванням АС "МЕСПЛАН" частенько виникають проблеми, вирішення яких відбирає багато часу і сил. Виною тому недосконалість методологічної бази впровадження автоматизованої системи, а також часто застаріла комп'ютерна техніка залізниці, яка підводить в самий невідповідний момент.

За даними "Укрзалізниці", близько 33 тис. Її клієнтів є замовниками залізничних вантажоперевезень, з них тільки трохи більше 4 тис. Вже встановили АС "МЕСПЛАН". Установка була розпочата ще з січня нинішнього року.

На думку фахівців, автоматизація системи подачі заявок значно спростить процедуру планування перевезень, допоможе ефективніше використовувати рухомий склад, а тому позитивно позначиться на загальній системі перевезень. На думку фахівців, автоматизація системи подачі заявок значно спростить процедуру планування перевезень, допоможе ефективніше використовувати рухомий склад, а тому позитивно позначиться на загальній системі перевезень

Автор: Андрій Бузина

Новости