Світ льоду і полум'я. Офіційна історія Вестерос і Ігри Престолів

Смерть короля Роберта Баратеона повалила Сім королівств в пучину підступних інтриг і кривавих воєн. Історія наступних подій добре відома, хоча ще й не дописана до кінця. Втім, і за часів правління династії Таргаріенов, і раніше землі Вестерос, як і сусіднього континенту Ессоса, не відрізнялися спокоєм. Мейстер Цитаделі протягом століть старанно вели хроніки численних політичних протистоянь і збройних конфліктів, які стрясали Сім королівств і їх сусідів. Смерть короля Роберта Баратеона повалила Сім королівств в пучину підступних інтриг і кривавих воєн

George RR Martin, Elio Garcia, Linda Antonsson
The World of Ice & Fire: The Untold History of Westeros and the Game of Thrones
Енциклопедія
Вихід оригіналу діє до: 2014
Перекладач: Н. Віленська
Видавництво: АСТ, 2016
328 стр., 3000 прим
Схожі твори:
«Dragon Age. Світ Тедаса »
«Світ Відьмака»

У 2006 році, незабаром після виходу в світ довгоочікуваного «Бенкету стерв'ятників», Джордж Мартін оголосив, що підписав контракт на випуск путівника по всесвіту льоду і полум'я. Книгу передбачалося випустити в кінці 2007-го або початку 2008 року - відразу після «Танцю з драконами». А основним змістом повинен був стати такий собі біографічний словник циклу з інформацією про всі його героїв.

Однак, як це нерідко буває у Мартіна, плани розійшлися з дійсністю. Хоча він трудився над книгою не поодинці, а привернув до проекту творців найбільшого фан-сайту Westeros.org Еліо Гарсію і Лінду Антонссон, робота над «Світом льоду і полум'я» зайняла набагато більше часу, ніж передбачалося. Втім, англійською книга побачила світ дійсно після виходу «Танцю з драконами» - в 2014 році. Але зміст зазнало серйозних змін. Автори відмовилися від ідеї робити енциклопедію персонажів і замість цього зосередилися на історії Семи королівств і суміжних держав.

Текст стилізований під історичні хроніки, написані Мейстер. Як наслідок, не все, викладене на сторінках книги, варто приймати на віру, адже «історик» цілком може помилятися, чогось не знати або на свій лад інтерпретувати події. Наприклад, те, що книга написана в епоху династії Баратеонов і адресована Томмену, накладає відбиток на ставлення «автора» до останніх Таргаріенов і Роберту Баратеони - першим дістаються докори, а засновнику нової династії, звичайно, компліменти. Завдяки такому підходу оповідання вийшло дуже живим, і книга читається як відмінний зразок популярної історії.

Перша половина «Миру льоду і полум'я» присвячена переважно династії Таргаріенов. Після короткого екскурсу в найраніші часи Вестерос, а також в епоху зльоту і падіння Валіра автори переходять до розмови про Ейгоне Завойовника і його спадкоємців. Правлінню кожного з королів династії присвячена окрема глава, і багато хто з них цілком могли б лягти в основу самостійних творів - вони не менш насичені цікавими особистостями, конфліктами, міжусобицями та інтригами, ніж основний цикл. З фінальних глав цієї частини, за часом дії наближених до «Пісні льоду і полум'я», можна дізнатися чимало цікавих подробиць про героїв циклу. Наприклад, в книзі досить докладно описана блискуча кар'єра Тайвіна Ланністера і його взаємини з королем Ейерісом II, який буде прозваний Божевільним.

Другу частину путівника автори присвятили окремих регіонах світу - всім Семи королівств Вестерос, а також державам і містах Ессоса. Навіть тим, які в циклі ледь згадувалися. Тут, на жаль, зв'язність оповідання втрачається. Розповідь розпадається на окремі епізоди - причому найчастіше за участю персонажів, про яких ми раніше не чули і не факт, що ще почуємо. Так що ці глави вже не наскільки захоплюють, як перша частина книги.

Всерйоз при читанні, проте, засмучує не це, а якість перекладу. Стиль оригіналу витриманий дуже непогано, проте в російській тексті маса скорочень і неточностей. Більшість помилок ніби й не виглядають серйозними, але їх кількість просто пригнічує. Тим більше що в текстах Мартіна деталі дуже важливі.

Підсумок: чудовий путівник по одній з найбільш самобутніх, опрацьованих і популярних фентезійних всесвітів, який трохи зіпсований помилками перекладу.

Хроніки танцю з драконами

Про династії Таргаріенов Джордж Мартін розповідає не тільки на сторінках «Миру льоду і полум'я», але і в повістях «Принцеса і королева, або Чорні та зелені» і «Принц-негідник, брат короля». Як і путівник, вони стилізовані під історичні хроніки, але куди більш детально показують події громадянської війни, яка розколола династію Таргаріенов і була прозвана Танцем з драконами.

Сам Ейгон для своїх сучасників залишився такою ж загадкою, як і для нас. Власник меча Чорне Полум'я, він шанувався одним з найбільших воїнів свого часу, але не любив змагатися в військової доблесті і на турніри жодного разу не виїжджав. На Балеріона Чорному жах він літав тільки в бою або бажаючи швидко кудись дістатися. Був натхненним полководцем, але не мав близьких друзів крім Ориса Баратеона, з яким разом росли. Користувався успіхом у жінок, але зберігав вірність сестрам.

Новости