Світова практика державного регулювання ЗЕД

Адміністративні методи засновані на нормативних актах уряду або управлінських рішеннях. Вони включають в себе різного роду заборони і обмеження , квотування і ліцензування , технічні норми і правила безпеки, антидемпінгові обмеження , «Добровільне» самообмеження поставок, обов'язкову реєстрацію контрактів.

Адміністративні інструменти в стабільних умовах розглядаються як додаткові заходи, що мають тимчасовий характер, при недостатній ефективності економічних механізмів регулювання.

Однак в періоди економічного спаду і розбалансованості економіки роль цих інструментів регулювання значно зростає.

Методи організаційно-правові, до яких відноситься і антимонопольне регулювання, базуються на законодавчій основі, яка визначає права різних підприємець ських структур і встановлює правила конкуренції . Тим самим забезпечується захист інтересів виробників і споживачів від обмежувальних акцій монополій . Головна мета регулювання конкуренції - недопущення монополізації ринку окремими компаніями.

Система державного регулювання ЗЕД являє собою сукупність механізмів тарифного, нетарифного, валютно-фінансового і податкового регулювання . Вони обумовлені міждержавними угодами і домовленостями, єдиними правилами взаємодії на світовому ринку, широким набором засобів і інструментів внутрішньо-національного і міждержавного стимулювання експорту і обмеження імпорту (Рис. 4.1) [3. С. 288].

Міждержавне регулювання здійснюється на основі двосторонніх і багатосторонніх угод і договорів ( Генеральна угода з тарифів і торгівлі ( ГАТТ - СОТ ), Міжурядових угод, типових умов « Інкотермс », Що формулюють базові принципи експортно-імпортних поставок.

Серед механізмів міждержавного регулювання провідна роль відводиться генеральною угодою з тарифів і торгівлі , Що базується на наступних принципах :

• взаємності торгових поступок. Відповідно до цього принципу країни, які уклали між собою договір, автоматично надають один одному привілеї, поширювані на треті країни, які приєдналися до Генеральної угоди;

• заборони кількісних обмежень ;

• недискримінації, що означає, що країна - учасник ГАТТ не може бути поставлена ​​в гірші умови;

• неприйнятність односторонніх дій. Він означає, що будь-які рішення щодо захисту національного ринку повинні прийматися після багатосторонніх консультацій;

• сприяння справедливій конкуренції .

Слід зазначити, що декларовані в ГАТТ принципи реалізуються з певними труднощами. Великі країни, в першу чергу США, ввели певні обмеження в сферу дії режиму найбільшого сприяння . Так, в 2002 р США з метою захисту національних виробників ввели підвищені мита на окремі види стали, ввезені з європейських країн. У свою чергу західноєвропейські країни порушували узгоджені норми , Ставлячи національні інтереси вище міжнародної домовленості (використання прямих державних субсидій в області сільського господарства ).

У свою чергу західноєвропейські країни порушували узгоджені   норми   , Ставлячи національні   інтереси   вище міжнародної домовленості (використання прямих   державних субсидій   в області   сільського господарства   )


Мал. 4.1. методи регламентування зовнішньої торгівлі в міжнародній практиці

В ході Уругвайського раунду переговорів країни-учасниці Угоди прийняли рішення про створення Світової організації торгівлі - СОТ , Яка стає найважливішим міжнародним органом, який регулює міжнародні економічні зв'язки [3] .

Основу національної системи регулювання становить набір методів обмеження експорту і імпорту за допомогою нетарифних елементів або тарифних переваг , Валютно-кредитних коштів, способів стимулювання експортного виробництва, а також технічних норм, стандартів і вимог до імпортованих товарам , Визначених національним законодавством.


30 | Глава 4. ОСНОВИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Зовнішньоекономічна діяльність підприємства 32 | Нетарифні методи регулювання ЗЕД - Зовнішньоекономічна діяльність підприємства
розділи бібліотеки
Доповідь про світовий розвиток 2008. Сільське господарство на службі розвиткуЧерговий, тридцятий доповідь про світовий розвиток, підготовлений Світовим банком присвячений сільському господарству і його ролі в розвитку.Автори доповіді виходять із значущості аграрного прогресу для вирішення завдання скорочення бідності в два рази до 2015 р доповіді розглядаються проблеми розвитку сільського господарства в трьох групах країн - три світи сільського господарства.У першому з них, аграрний сектор - основа економіки (32% зростання ВВП), їм зайняті 417 млн чоловік.У другому, перехідному, в сільських районах живе 2,2 млрд. Чоловік, але частка сільського господарства в зростанні ВВП лише 7%, при тому, що 79% бідних живе на селі.У третьому, урбанізованому світі на частку сільського господарства припадає лише 5% зростання ВВП.Але і тут в сільських районах проживає 255 млн. Чоловік і зосереджено 39% бідного населення.Великий аналітичну доповідь містить вибіркові таблиці індикаторів світового розвитку.Економіка і бізнесЕкономіка - велика наука, тісно пов'язана з трудовою діяльністю, життям, добробутом людей.Не володіючи економічними знаннями, важко зробити правильний вибір в сфері бізнесу, кар'єри, оперативно і грамотно вирішувати багато повсякденні завдання.На даний словник включено близько двох тисяч термінів економічного змісту, найбільш часто зустрічаються в шкільних навчальних посібниках з економіки, економічної географії, новітньої історії, а також широко вживаних засобами масової інформації;ряд статей присвячений діяльності видатних економістів, реформаторів, підприємців.Самостійний інтерес представляє розділ `Пріложенія`, що увібрав різноманітні матеріали пізнавального, довідкового і рекомендаційного характеру, предназначенниедля всіх, хто цікавиться сучасною економікою.Глобальна економіка.2007 рікАналітичний огляд кандидата економічних наук С.В.Мінаева "Глобальна економіка. 2007 рік" присвячений впливу глобалізації на економічні події в світі.Щодо швидкий економічний розвиток в світі, незважаючи на глобальну кредитну кризу, зростання світової торгівлі, що супроводжується проте спалахом економічного націоналізму і протекціонізму, нестабільний розвиток американського фондового ринку, що супроводжується подоланням неймовірних вершин індексу Dow Jones в 13 і 14 тис. Пунктів, небачені нафтові ціни, що дійшли до 100 доларів за барель, що дозволяють говорити про розвиток глобального нафтової кризи, - всі ці події у світовій економіці з'явилися черговим підтвердженням парадоксльности сучасної глобалізації.В огляді проаналізовано різні теоретичні пояснення того, що відбувалося в світовій економіці, міститься докладна хронологія всіх подій в світовій економіці в цьому році, що супроводжується коментарями політиків, економістів і підприємців....

Новости