Світові резервні валюти

  1. визначення
  2. ознаки
  3. застосування
  4. Ким закріплюється
  5. основний перелік
  6. В офіційний список на даний момент входять такі грошові одиниці:

Останнім часом світові резервні валюти відіграють особливу роль у розвитку світової економіки. Ситуація ускладнюється ще й тим, що через політичну та фінансову нестабільність все частіше виникає безліч питань про те, щоб змінити актуальний на даний момент список. Цікаво те, що на законодавчому рівні чіткий перелік їх не затверджений, але при цьому за загальним правилом прийнято наділяти подібні валюти певними функціями і особливостями.

визначення

За стандартним правилом резервна валюта (РВ) - це та грошова одиниця, яка входить в золотовалютні резерви багатьох держав, забезпечуючи стабільний рівень їх національних грошей За стандартним правилом резервна валюта (РВ) - це та грошова одиниця, яка входить в золотовалютні резерви багатьох держав, забезпечуючи стабільний рівень їх національних грошей.

Кожна країна сама має повне право вибрати грошову одиницю, в якій віддасть перевагу зберігати свої валютні резерви. Міжнародні фінансові організації або інші держави не має права встановлювати це в примусовому порядку.

При цьому багато країн вважають за краще одночасно зберігати валютні заощадження в декількох резервних валютах для забезпечення ще більшої стабільності і застрахованого від непередбачених обставин щодо однієї з них.

ознаки

Для резервних валют повинні виконуватися певні важливі ознаки. Головним з них є стабільність курсу. Жодна Для резервних валют повинні виконуватися певні важливі ознаки країна не захоче підкріплювати свою валюту нестабільними запасами.

Так як основним завданням, яке повинні виконувати світові резервні валюти, є підтримка на даному рівні курсу національної грошової одиниці, а також збереження наявних фінансових запасів, то вони повинні бути максимально стійкі до зовнішніх факторів, зберігаючи курс стабільним.

Зазвичай резервна валюта вибирається за принципом низького інфляційного рівня. Також обов'язковою ознакою є їх котирування на фондовій біржі Форекс.

застосування

Світові резервні валюти використовуються у всьому світі одночасно в декількох напрямках: Світові резервні валюти використовуються у всьому світі одночасно в декількох напрямках:

  • операції на фондових біржах і на валютних ринках для стабілізації та підтримки на належному рівні курсу національної валюти;
  • якщо країна веде активну міжнародну торгівлю, то найчастіше все експортні операції передбачають розрахунки саме в таких грошових одиницях. Якщо розрахунки і виробляють в інших валютах, то в договорі все одно вказується резервна валюта, яка потім конвертується за встановленим на цей момент курсу;
  • в резервні валюти світу найчастіше вкладаються національні грошові одиниці для їх збереження і примноження, тобто дані валюти простими словами використовуються в якості інвестиційного активу.

Функції резервної валюти зазвичай регулюються МВФ, а не законодавчими актами конкретних держав. При цьому зовсім не обов'язково резервна валюта повинна строго виконувати їх все. Наприклад, в деяких подібних грошових одиницях вкрай мало країн прагнуть накопичувати гроші, при цьому вони активно використовуються для розрахунку з міжнародних торговельних операцій.

Ким закріплюється

За загальним правилом повний перелік резервних грошових одиниць встановлює міжнародний валютний фонд (МВФ). Причин цьому досить багато: За загальним правилом повний перелік резервних грошових одиниць встановлює міжнародний валютний фонд (МВФ)

  • МВФ розташовується в США, а основною резервною валютою світу є саме американський долар;
  • фонд оцінює економічний стан всіх країн і їх валютні резерви, стан національної грошової одиниці. На підставі цього легко можна зробити висновок про те, яка валютна одиниця є найбільш стабільною;
  • в подальшому саме фонд кредитує потребують країни і тому йому необхідно приймати рішення, в яких саме грошових одиницях буде найбільш вигідно і ефективно надати кредити.

При цьому сучасні економічні явища в світі показують, що ці терміни є досить формальними. Наприклад, російський рубль або азіатський юань резервні валюти вже давно по факту - саме в цих грошових одиницях виробляються багато розрахунки. Але при цьому резервною валютою мвф вони так і не стали офіційно.

Це ще раз підтверджує правило, що ніхто не може диктувати країнам, які саме валютні одиниці їм використовувати в якості резервних. Що б не було вказано в документах МВФ, але при цьому економічна ситуація і світова політика іноді можуть диктувати свої правила.

Крім того, ситуація ускладнюється тим, що головними критеріями для вибору РВ є масштабність і розвиненість економічної ситуації країни, яка є головним емітентом. Оцінити подібні параметри може виявитися досить проблематично, тому елемент суб'єктивізму тут присутній.

основний перелік

На даний момент офіційно в якості РВ визнано 5 валют, хоча по факту в даний перелік багато експертів включають грошові одиниці Росії і Китаю, які виконують всі функції РВ і наділені їх ознаками.

В офіційний список на даний момент входять такі грошові одиниці:

  1. Долар США. Його обсяги в ЗВР складають більше 60%. Саме тому він визнаний абсолютним лідером за даними МВФ.
  2. Євро. Останнім часом грошова одиниця здає свої позиції через політичну нестабільність в Європі, але коли вона тільки з'явилася - вона «увібрала в себе» стабільність основної маси європейських валют (німецькі марки, французькі франки і т.д.).
  3. Фунт стерлінгів. Ще в 19 столітті це була найбільш надійна і популярна в світових розрахунках валюта, але після Другої Світової Війни поступилася позиції долара США.
  4. Японська ієна. Постійно змагається з фунтом стерлінгів за третє місце в рейтингу. Останнім часом її використання помітно зменшилася.
  5. Швейцарський франк. Дуже популярний через свою безумовної стабільності курсу, хоча його обсяги в ЗВР не перевищують 0,3%.

На даний момент в Росії, Китаї і Японії зосереджені найбільші обсяги РВ по всьому світі. При цьому в Росії також досить великі обсяги валютних резервах зберігаються в національних рублях. Також основні розрахунки за торговельними операціями виробляються в російських рублях. Крім цього найбільше використовується долар США.

Новости