Світовий ринок фінансів: визначення, учасники, аналіз, структура і діяльність

  1. Поняття світового ринку фінансів
  2. Формування світового ринку фінансів
  3. Функції ринку фінансів
  4. Структура фінансового ринку
  5. Учасники ринку фінансів
  6. Інструменти ринку фінансів
  7. Світовий фондовий ринок
  8. Валютний світовий ринок
  9. Світовий ринок інвестицій
  10. Світовий страховий ринок

З тих пір, як люди винайшли гроші, формується світовий фінансовий ринок, на якому циркулюють валюти і цінних паперів. Значимість цього ринку для економіки не можна переоцінити, саме рух грошей є головним драйвером розвитку країн світу.

Значимість цього ринку для економіки не можна переоцінити, саме рух грошей є головним драйвером розвитку країн світу

Поняття світового ринку фінансів

Гроші в соціальній структурі виконують найрізноманітніші функції, вони дозволяють виробляти купівлю товарів і послуг і при цьому самі є специфічним товаром. Міжнародний ринок фінансів - це складна система, що забезпечує рух грошових потоків між різними економіками, компаніями і людьми. Гроші в різних формах є предметом угод на цьому специфічному ринку. Вони стають джерелом прибутку.

Формування світового ринку фінансів

Незважаючи на тривалу історію грошей, світовий ринок в сучасному розумінні з'являється тільки в середині 20 століття. Світовий фінансовий ринок об'єднав національні ринки, стали розширюватися функції таких міжнародних організацій, як міжнародний валютний фонд, Світовий банк, великі приватні банки.

На інтеграцію національних ринків в єдине фінансовий простір вплинули наступні фактори:

  • активне зростання застосування цифрових технологій в сфері фінансів, різні електронні інструменти призводять до інтеграції фінансових систем, з'являється єдина платіжна система, яка і звела докупи локальні ринки;
  • збільшення обсягів операцій на національних і міжнародних ринках, розширення видів цінних паперів;
  • поява нових способів мобілізації капіталів;
  • процеси універсалізації та диверсифікації діяльності банків і великих корпорацій;
  • приватизаційні процеси, які збільшують потенційна пропозиція цінних паперів на ринку;
  • посилення ролі фінансових ринків в перерозподілі фінансових ресурсів на світовому та національних ринках;
  • лібералізація і інституціалізація ринків, кількість фінансових інститутів зростає, і вони підкоряються новим законам, які реалізують більшу економічну свободу учасників ринку.

активне зростання застосування цифрових технологій в сфері фінансів, різні електронні інструменти призводять до інтеграції фінансових систем, з'являється єдина платіжна система, яка і звела докупи локальні ринки;   збільшення обсягів операцій на національних і міжнародних ринках, розширення видів цінних паперів;   поява нових способів мобілізації капіталів;   процеси універсалізації та диверсифікації діяльності банків і великих корпорацій;   приватизаційні процеси, які збільшують потенційна пропозиція цінних паперів на ринку;   посилення ролі фінансових ринків в перерозподілі фінансових ресурсів на світовому та національних ринках;   лібералізація і інституціалізація ринків, кількість фінансових інститутів зростає, і вони підкоряються новим законам, які реалізують більшу економічну свободу учасників ринку

Таким чином, світовий ринок фінансів формується як механізм регуляції грошових потоків. Він створює безперервні умови для зростання і розвитку виробництва, стимулює активність гравців ринку.

Чи включається в цей процес інтеграції і фінансовий ринок Росії, хоча його розвитку заважають кілька причин:

  • дефіцит ресурсів; Росія переживає кризу ліквідності і низький зріст інвестування капіталів в реальні сектори економіки;
  • пасивність населення як учасника фінансового ринку, низька фінансова грамотність, боязнь ризиків і недовіра до фінансових інститутів гальмують розвиток ринку інвесторів;
  • високий ступінь ризиків, особливо в кризові періоди.

Функції ринку фінансів

Глобальна функція, яку виконує ринок фінансів, - перерозподіл вільних капіталів між країнами з метою стимулювання розвитку світової економіки.

Крім того, фінансовий ринок виконує і такі функції:

  1. Акумуляція грошових мас. Ринок надає різні можливості для інвестування заощаджень, що призводить до активізації виробництва та зростанню ринку.
  2. Регуляція цін. Ринок виконує функцію ціноутворення ресурсів в міжнародному масштабі, тим самим він сприяє балансу між пропозицією продавця і можливостями інвестора.
  3. доведення фінансових активів до кінцевого споживача. Ринок створює численні інститути по реалізації активів: бірж, брокерських контор, банків і т.д., які дозволяють вкладникам і покупцям отримати доступ до засобів.
  4. Регуляція міжнародних фінансових потоків. Ринок стимулює розвиток і зростання національних ринків, забезпечуючи вільне пересування грошей між ними. Світовий ринок надає нові широкі можливості для локальних ринків в плані інвестицій і інших фінансових інструментів.

Світовий ринок надає нові широкі можливості для локальних ринків в плані інвестицій і інших фінансових інструментів

Структура фінансового ринку

Гроші на ринку приймають найрізноманітніші форми, тому уявлення про його будову можуть бути самими різними. Існує кілька підходів до визначення його структури. По-перше, прийнято виділяти загальний міжнародний ринок і більш дрібні національні. Світовий ринок не має єдиного законодавчого органу та менеджменту. У той час як національні ринки керовані урядами країн, вони існують на підставі власних валют, а також вибудовують певні відносини зі світовими резервними валютами. Тому відмінності між світовим і національними фінансовими ринками досить великі. Резиденти країн можуть проводити операції в національній валюті, а також в грошових одиницях інших країн.

Крім того, ринок фінансів прийнято класифікувати за функціональною ознакою, в цьому випадку виділяються такі структурні сегменти ринку, як валютний, фондовий, інвестиційний, страховий і кредитний.

Також є підхід, який виділяє дві великі частини в фінансовому ринку: ринок капіталу і грошей. У свою чергу, ринок капіталу ділиться на фондовий і кредитний, а грошовий - на міжбанківський і обліковий.

Учасники ринку фінансів

Складність сфери фінансів полягає в тому, що тут функціонують суб'єкти різного рівня. Учасники фінансового ринку діляться на дві частини: суб'єкти з боку пропозиції і суб'єкти з боку попиту. Зазвичай всі учасники можуть виступати з обох сторін.

Базові учасники фінансового ринку - це:

  • професійні суб'єкти;
  • фізичні особи;
  • підприємства;
  • уряду.

Найбільша різноманітність представлено в категорії фінансових посередників (професійних суб'єктів). У цю групу включають:

  • інститути, що обслуговують потреби ринку;
  • міжнародні організації, наприклад МВФ, які мають особливі права і обов'язки;
  • інвестиційні компанії та фонди;
  • трастові фонди;
  • національні та приватні банки;
  • пенсійні та страхові фонди.

Також є безліч інших класифікацій учасників ринку:

  • за характером участі в операціях - прямі і непрямі, опосередковані;
  • за програмними цілями і мотивами учасників - спекулянти, хеджери, трейдери і арбітражери;
  • за типами емітентів - національні, регіональні і муніципальні уряди, корпорації, банки.

за характером участі в операціях - прямі і непрямі, опосередковані;   за програмними цілями і мотивами учасників - спекулянти, хеджери, трейдери і арбітражери;   за типами емітентів - національні, регіональні і муніципальні уряди, корпорації, банки

Інструменти ринку фінансів

Операції з грошима вимагають різних підходів, в зв'язку з чим з'являються різні інструменти фінансового ринку, і цей процес триває. На сьогоднішній день серед них можна виділити наступні:

  • гроші і розрахункові документи;
  • акції;
  • векселі;
  • чеки;
  • облігації;
  • боргові розписки;
  • кредитні картки;
  • сертифікати;
  • страхові поліси;
  • заставні.

Інструменти прийнято класифікувати за термінами дії на короткострокові (до 1 року) і довгострокові (понад 1 року). За гарантованості одержуваного доходу - на інструменти з фіксованим доходом і з невизначеним доходом.

Світовий фондовий ринок

Цей сегмент світового фінансового ринку пов'язаний з операціями з цінними паперами. Фондовий ринок - це механізм, який забезпечує зв'язок між покупцями і продавцями цінних паперів - акцій, облігацій і т.п. Він має специфічну законодавчу базу, діяльність фінансових ринків регулюється міжнародним і національним правом. Особливості цього ринку полягають у тому, що товар у вигляді паперів не має справи з матеріальними цінностями, але взаємодіє з такими сегментами, як ринок капіталу, виробленої продукції, грошовий. Але всі ці цінності представлені у вигляді особливих інструментів: коносаментів, ф'ючерсів і опціонів, векселів, заставних листів, акцій, облігацій. Основна функція фондового ринку - перерозподіл грошових накопичень в найбільш перспективні і прибуткові галузі.

Валютний світовий ринок

Торгівля національними валютами відбувається на валютному ринку. Його специфіка полягає в тому, що тут продаються гроші для здійснення інших операцій. Зазвичай аналіз фінансових ринків будується на показниках цього сегмента. Угоди з валютою здійснюються на спеціальних біржах, найвідомішими з яких є Лондонська, Токійська і Нью-Йоркська. Структура валютного ринку включає міжнародний, національний і регіональний ринки. Функціями валютного сегмента є встановлення курсів національних валют, забезпечення угод з обміну, управління кредитними та валютними ризиками. Валютному ринку також властива спекулятивна функція, яка грунтується на різниці курсів.

Світовий ринок інвестицій

Сучасний розвиток фінансового ринку багато в чому залежить від залучення фінансів з різних сфер виробництва. Тому виникає інвестиційний ринок, який забезпечує укладання угод з купівлі-продажу інвестиційних товарів і цінних паперів. Різноманітність інвестиційних можливостей робить цей ринок складним і специфічним. Функції інвестиційного ринку: мобілізація капіталу, пошук інвестиційно-привабливих галузей і сфер, розподіл капіталу, активізація виробничих і економічних процесів.

Світовий страховий ринок

Особливу частину світового ринку складає страховий сегмент. Страховий ринок - це сфера операцій з продажу страхових продуктів: полісів, сертифікатів і т.п. У страхуванні потребує будь-який ринок фінансовий, банки, населення. Цей ринок виконує такі функції, як компенсаційна, розподільна, накопичувальна, інвестиційна, попереджувальна. Всі вони реалізуються на різних сегментах страхового ринку, який складається з:

  • страхових організацій, страхових продуктів;
  • страхувальників;
  • посередників;
  • оцінювачів;
  • системи державного регулювання страхового ринку.

Традиційно страховий ринок ділять на міжнародний, регіональний і національний. Для кожного сегмента існує своя законодавча база, однак сьогодні спостерігається явна тенденція до глобалізації і укрупнення цього ринку.

Новости