Свобода слова в Україні: Європейський суд дозволив обмежувати!

  1. Свобода слова: чому обмежують?
  2. Цікаво ТАКОЖ:
  3. Свобода слова в Україні: дозволені обмеження
  4. 1) Група перша
  5. 2) Група друга
  6. Рекомендуємо ТАКОЖ:

Свобода слова в Україні, в тому числі і в інтернеті, є однією з основ побудови демократичного суспільства Свобода слова в Україні, в тому числі і в інтернеті, є однією з основ побудови демократичного суспільства. Ця теза є одним з основ принципу роботи Європейського суду з прав людини.

Захист свободи слова є пріоритетним напрямком для будь-якої демократичної держави, оскільки вона створює базу для реалізації інших прав людини.

Свобода слова: чому обмежують?

Однак, як неодноразово вказував у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) дане право не є абсолютним і може бути обмежено при дотриманні певних умов, т.зв. «Потрійного тесту» (п. 2 артикля 10 Конвенції про захист прав людини і основних свобод).

Цікаво ТАКОЖ:

Сучасне суспільство не стоїть на місці. Технології поширення інформації з кожним роком стають все більш сучасною, створюючи тим самим нові способи вираження своєї думки. Безумовно, одним з головних способів поширення інформації є її поширення в мережі Інтернет.

Одночасно з цим виникають і раніше не відомі світові проблеми, пов'язані з особливостями поширення інформації в такій мережі. Це обумовлено зокрема «особливим характером Інтернету як сучасного засобу передачі інформації.

Читайте також: «Цензура в Україні: чи повинні українські ЗМІ контролюватися?»

Дана особливість проявляється в тому, що за короткий період часу, поки інформація знаходиться у вільному доступі, ознайомиться з нею може необмежену кількість осіб, в тому числі і неповнолітні діти.

Так само однією з особливостей Інтернету як засобу передачі і поширення інформації є можливість поширення такої інформації анонімно.

Ця особливість може спричинити певні складнощі при встановленні винної особи і усуненні наслідків заподіяння шкоди, які необхідно враховувати при обмеженні свободи вираження думки в Інтернеті.

З огляду на все викладене вище виникає питання, яким же має бути обмеження свободи вираження думки в Інтернеті, щоб воно відповідало всім необхідним демократичним «тестам»?

Свобода слова в Україні: дозволені обмеження

Свобода слова в Україні: дозволені обмеження

1) Група перша

Подібні обмеження повинні бути введені тільки шляхом прийняття парламентом країни відповідного закону.

Такі обмеження є частиною демократії, так як відповідає таким цілям як: підтримка безпеки держави і суспільства в цілому, територіального суверенітету і єдності або громадського порядку для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони моральності, суспільних цінностей, захисту репутації або прав інших осіб, забезпечення захисту інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

Як неодноразово наголошував ЄСПЛ такі обмеження повинні тлумачитися вузько і їх необхідність повинна бути переконливо доведена.

Дані умови добре розроблені в практиці Європейського суду і багато вироблені їм стандарти перейшли в законодавчі положення на територіях країн учасниць Конвенції з прав людини.

2) Група друга

Для початку варто відзначити, що особливий статус інтернету істотно впливає на особливості поширення в ньому інформації.

Виходячи з логіки рішення "Мослі проти Сполученого Королівства" можна зробити висновок про те, що встановлення спеціальних механізмів обмеження свободи вираження поглядів для інтернету допустимі.

Виходячи з логіки рішення Мослі проти Сполученого Королівства можна зробити висновок про те, що встановлення спеціальних механізмів обмеження свободи вираження поглядів для інтернету допустимі

Наприклад, блокування сайтів з використанням скороченою процедури для запобігання небажаних наслідків поширення такої інформації. Однак, варто уточнити, що при будь-яких умовах таке блокування не може проводиться за рішенням адміністративного органу.

Як вірно зазначено в пункті b артикля 2 Спільної декларації про свободу вираження поглядів в Інтернеті 2011 року: до сайтів не можна застосовувати позасудове видалення контенту.

Більш того обмеження свободи вираження думки в позасудовому порядку порушує артикль 6 ЄКПЛ.

Рекомендуємо ТАКОЖ:

Наступні критерії є наслідком тесту на пропорційність. Одним з таких критеріїв є - наявність реальної можливості вираження думки за допомогою інших джерел. Обмеження не повинно позбавляти право його «ядра».

Так само важливо враховувати наявність адекватної відповідальності за порушення законодавства про свободу вираження поглядів в інтернеті. Якщо думка була висловлена з політичних або суспільно значущих питань, то сам факт поширення його в інтернеті не може служити підставою для притягнення особи в кримінальної відповідальності або будь-якої іншої відповідальності.

Читайте також: «3 приклади, як соціальні кнопки можуть привести до в'язниці!»

З огляду на всі ці та деякі інші важливі моменти кожен раз необхідно зважувати ситуацію і аналізувати її з точки зору стандартних і новопосталих критеріїв. Тільки при такій активній формі діяльності судової влади можна досягти необхідного балансу інтересів приватної особи і суспільства.

Значення Інтернету для життєдіяльності людей з кожним днем ​​збільшується, з огляду на це потрібно правильно розкладати каміння по чашах, щоб зберігати крихку рівновагу демократичного суспільства.

Свобода слова в Україні, Джуліан Ассанж, який завдяки інтернет-ресурсу виклав секретну інформацію про дії уряду США в Іраку на відео нижче:

▼ сподобалось Стаття? Поділіться! ▼

Корисний матеріал? Оцініть:

Є питання? Натісніть нижчих "ОТРІМАТІ консультацію"!

Знайшли помилку? Віділіть ее и натісніть Ctrl + Enter

Майданчик, де ви можете ознайомітіся з останнімі юридичними новинами, Лайфхак та поради від найкращіх експертів України! Ми Надаємо якісну, оперативну та ефективного допомогу кожному!

Свобода слова: чому обмежують?
Свобода слова: чому обмежують?
З огляду на все викладене вище виникає питання, яким же має бути обмеження свободи вираження думки в Інтернеті, щоб воно відповідало всім необхідним демократичним «тестам»?
Знайшли помилку?

Новости