Свобода волі і свобода вибору людини

  1. Свобода вибору це не свобода волі
  2. Специфіка поняття свободи вибору людини
  3. Існує так само поняття моральна свобода вибору.
  4. Свобода волі людини - це здатність приймати рішення і дотримуватися їх.

У людини є свобода волі У людини є свобода волі. В цілому, це визнають усі, крім закінчених бихевиористов, які вважають, що все, що людина робить - повністю є результатом досвіду даного навколишні середовищем, і ніякої свободи волі людини немає. Під свободою волі найчастіше розуміють щось, неконкретне, але в цілому, інтуїтивно зрозуміле: свобода волі людини це свобода дій людини, свобода приймати рішення, і, отже, відповідальність за ці рішення.

Зміст статті

Свобода вибору це не свобода волі

Свобода волі інтуїтивно зрозуміла, але нерідко її плутають з поняттям «свобода вибору людини». Поняття ці, хоч і пов'язані, але між ними є істотна різниця, розуміння якої відбивається на нашому житті.

Досить тривалий час йде активне просування ідей права на свободу вибору людини. Людина має право вибирати те, що він хоче вибрати (часто з ремаркою: якщо це не обмежує інших). Сама по собі ця ідея права на свободу вибору не погана, але без чіткого розуміння свободи волі людини, часто призводить не до тих результатів і веде від головного.

Специфіка поняття свободи вибору людини

Свобода вибору - це свобода вибрати з різних варіантів пропозицій та можливостей ту, яку тобі хочеться. Прийшов в супермаркет - а там достаток варіантів для реалізації свободи вибору. Закінчив школу - перед тобою безліч вузів, технікумів і варіантів роботи - вибирай будь-яку. І так далі. Природно, свобода вибору людини і відповідальність за цей вибір нерозривно пов'язані. Коли нема чого вибирати - тоді й відповідати не за що. Якщо вас попросили купити молоко, а на все село один магазин, і там один вид молока, то ви і купите це молоко, тут і говорити нема про що.

Однак, якщо з настанням повноліття людина набуває право свободи вибору, купити і випити горілку, причому в будь-яких обсягах, скільки вистачить грошей, то йому за цей вибір доведеться нести відповідальність. Нести відповідальність - прийняття факту, що кожен вибір тягне за собою безліч наслідків, як сьогохвилинних, так і в перспективі. В якомусь сенсі відповідальність за вибір нести доведеться в будь-якому випадку (слідства само об'єктивні), але чи буде саме прийняття і розуміння - це питання.

Існує так само поняття моральна свобода вибору.

Це і є, здатність розрізняти варіанти можливих виборів, на їхню передбачуваним наслідків, як добрі або злі. Причому моральна свобода вибору, розвинена у людини - це не ще гарантія того, що людина буде робити вибір на користь добра. Ні. Дуже часто ми робимо щось недобре, самі, прекрасно розуміючи, що робимо не той вчинок, який потрібно було вибрати. Ось тут і заходить мова про свободу волі людини і відповідальності.

«Я людина, у мене вільна воля, що хочу - те і роблю» відома фраза в різних варіаціях. От біда в тому, вимовляючи цю фразу, люди найчастіше намагаються обдурити і співрозмовника і себе.

Свобода волі людини - це здатність приймати рішення і дотримуватися їх.

Сила волі волі - вимірюється саме здатністю слідувати своїм вибором, а не здатністю щось там в магазині вибирати. Крім свободи волі в нас діють так само різні забаганки. І принципово важливо, щоб вільна воля в людині була сильніше всіх цих хотелок. Можна навіть так сказати, хотелка - це відірваний шматок нашої вільної волі, який вийшов з нашого підпорядкування. Якщо таких шматків багато або вони «великі» - нас можна вважати слабовільним. Хоче людина кинути курити, а вгодована хотелка куріння е дає. Хочемо займатися спортом - і навіть рішення прийняли - тут же почнуть вилазити забаганки «позиріть телек», «посидіти в інеті, там щось цікаве, ще пошту перевірю», «хочу спати вранці» і так далі. Думаю, список можна довго продовжувати, але суть вже зрозуміла. При цьому людина виправдовується, що це він сам курити кидати не хоче, а всередині себе щось розуміє, що просто сил не вистачає.

Тому-то, борючись за свободу вибору, ми забуваємо, що краще не мати можливості купувати горілку або скажімо, суші або ще щось, ніж витрачати на них всі свої вільні гроші. Сильна свобода волі людини - набагато дорожче і цінніше широкого поля для свободи вибору.

А тепер ви можете перейти на головну
або подивитися інші цікаві записи з рубрики Особистий ріст і розвиток , ефективність .

Новости