SWOT аналіз: основи методу і ключові елементи - PowerBranding.ru

  1. Визначення SWOT аналізу
  2. Складаєте SWOT аналіз в перший раз?
  3. Відео-курс для початківців
  4. Елементи SWOT аналізу
  5. S = Strengths
  6. W = Weaknesses
  7. O = Opportunities
  8. T = Threats
  9. Складання SWOT аналізу
  10. Ви знаєте теорію і вам потрібна тільки практика?
  11. Стандартний вид таблиці SWOT аналізу
  12. Інші статті по SWOT аналізу

SWOT аналіз (переклад з англ. Swot analysis) - один з найбільш ефективних інструментів в стратегічному менеджементі. Сутність СВОТ аналізу полягає в аналізі внутрішніх і зовнішніх чинників компанії, оцінці ризиків і конкурентоспроможності товару в галузі.

Зміст:

  1. SWOT аналіз. визначення
  2. Основні поняття в SWOT аналізі
  3. Структура SWOT аналізу
  4. Стандартний вид SWOT аналізу

Визначення SWOT аналізу

Метод SWOT аналізу - універсальна методика стратегічного менеджменту. Об'єктом SWOT аналізу може стати будь-який продукт, компанія, магазин, завод, країна, освітній заклад і навіть людина. Існують наступні види SWOT аналізу:

  • SWOT аналіз діяльності фірми або виробничого підприємства
  • SWOT аналіз діяльності державної або некомерційної організації
  • SWOT аналіз діяльності освітньої установи
  • SWOT аналіз певної території: країни, регіону, району або міста
  • SWOT аналіз окремого проекту, відділу
  • SWOT аналіз певного ринку або галузі
  • SWOT аналіз конкурентоспроможності бренду, товару, продукту або послуги
  • SWOT аналіз особистості

Часто компанії проводять SWOT аналіз не тільки свого товару, але і продукції конкурентів, так як цей інструмент дуже наочно систематизує всю інформацію про внутрішнє і зовнішнє середовище будь-якої організації.

Переваги SWOT аналізу полягають в тому, що він дозволяє досить просто, в правильному розрізі поглянути на становище компанії, товару або послуги в галузі, і тому є найбільш популярним інструментом в управлінні ризиками та прийнятті управлінських рішень.

Результатом проведення SWOT аналізу підприємства є план дій із зазначенням термінів виконання, пріоритетності виконання і необхідних ресурсів на реалізацію.

Періодичність проведення SWOT аналізу. Рекомендується проводити SWOT аналізу мінімум 1 раз на рік в рамках стратегічного планування і при формуванні бюджетів. SWOT аналіз дуже часто є першим кроком бізнес-аналізу при складанні маркетингового плану.

Складаєте SWOT аналіз в перший раз?

Скористайтеся нашим повним практичним посібником з SWOT аналізу , Яке відповість на всі ваші запитання і дозволить скласти SWOT аналіз менш, ніж за годину.

Відео-курс для початківців

Чотири докладні відео-лекції про методику SWOT аналізу допоможуть вам скласти свій власний аналіз «з нуля», навіть якщо ви проводите його вперше.

Частина перша: SWOT аналіз, визначення сильних і слабких сторін товару

дивитися відео-курс по SWOT аналізу повністю.

Елементи SWOT аналізу

Розшифровка абревіатур SWOT аналізу: Strengths, Weaknesses, Opportunities, T = Threats.

S = Strengths

Сильні сторони товару або послуги. Такі внутрішні характеристики компанії, які забезпечують конкурентну перевагу на ринку або більш вигідне становище порівняно з конкурентами, іншими словами ті області, в яких товар компанії відчуває себе краще і стабільніше конкурентів.

Значення сильних сторін для компанії в стратегічному плануванні: за рахунок сильних сторін компанія може збільшувати рівень продажів, прибутку і частку на ринку, сильні сторони забезпечують виграшне становище товару або послуги в порівнянні з конкурентами. Сильні сторони необхідно постійно зміцнювати, покращувати, використовувати в спілкуванні зі споживачем ринку.

W = Weaknesses

Слабкі сторони або недоліки товару або послуги. Такі внутрішні характеристики компанії, які ускладнюють зростання бізнесу, заважають товару лідирувати на рику, є неконкурентоспроможними на ринку.

Значення слабких сторін для компанії в стратегічному плануванні: слабкі сторони компанії заважають зростанню продажів і прибутку, тягнуть компанію назад. За рахунок слабких сторін компанія може втратити частку ринку в довгостроковій перспективі і втратити конкурентоспроможність. Необхідно відстежувати області, в яких компанія не досить сильна, покращувати їх, розробляти спеціальні програми для мінімізації ризиків впливу слабких сторін на ефективність компанії.

O = Opportunities

Можливості компанії - сприятливі фактори зовнішнього середовища, які можуть впливати на зростання бізнесу в майбутньому. Значення можливостей ринку для компанії в стратегічному плануванні: можливості ринку уособлюють джерела зростання бізнесу. Можливості необхідно аналізувати, оцінювати і розробляти план заходів по їх використанню з залученням сильних сторін компанії.

T = Threats

Загрози компанії - негативні фактори зовнішнього середовища, які можуть послабити конкурентоспроможність компанії на ринку в майбутньому і привести до зниження продажів і втрати частки ринку. Значення ринкових загроз для компанії в стратегічному плануванні: загрози означають можливі ризики компанії в майбутньому. Кожна загроза повинна бути оцінена з точки зору ймовірності виникнення в короткостроковому періоді, з точки зору можливих втрат для компанії. Проти кожної загрози повинні бути запропоновані рішення для їх мінімізації.

Складання SWOT аналізу

Бажано дотримуватися такої послідовності дій при проведенні SWOT аналізу:

Дана методика SWOT аналізу дозволяє максимально повно і докладно оцінити ризики і можливості компанії, спланувати працюючу маркетингову стратегію товару:

  • Проводиться аналіз навколишнього ринкового середовища товару або послуги а розрізі зовнішніх і внутрішніх факторів.
  • На основі проведеного аналізу формуються сильні сторони бізнесу, слабкі сторони бізнесу, загрози і можливості ринку для бізнесу.
  • Отримані параметри вносяться в SWOT матрицю для зручності аналізу
  • На основі SWOT матриці формуються висновки про необхідні дії із зазначенням пріоритетів виконання і термінів.

В процесі проведення SWOT аналізу залучіть зацікавлених в ухваленні рішення людей, експертів в різних питаннях. Стороннє думка дозволить скласти аналіз більш об'єктивно.

Ви знаєте теорію і вам потрібна тільки практика?

Читайте наш готовий приклад SWOT аналізу підприємства з шаблоном в Excel.

Стандартний вид таблиці SWOT аналізу

У таблиці SWOT аналізу бажано вказувати фактори в порядку пріоритетності
У таблиці SWOT аналізу бажано вказувати фактори в порядку пріоритетності.

Інші статті по SWOT аналізу

Як визначити сильні і слабкі сторони в SWOT аналізі? За допомогою нашої універсальної методики ви однозначно визначте головні конкурентні переваги товару компанії і виявити ключові недоліки продукту в порівнянні з конкурентами. Більше 15 груп факторів допоможуть скласти вичерпний аналіз товару.

Як визначити можливості та загрози ринку в SWOT аналізі? За допомогою даної методики ви зможете скласти ключові драйвери зростання для вашої компанії та виявити найважливіші загрози для прибутковості бізнесу на 5 років вперед.

Матриця SWOT аналізу. Стаття розповідає про те, як користуватися SWOT матрицею, для чого вона необхідна і які висновки допомагає зробити на практиці.

SWOT аналіз: як написати висновки за 30 хвилин. У статті наводиться універсальний підхід до аналізу даних SWOT аналізу і описується 10 ключових напрямків для висновків по результату проведених робіт.

Презентація SWOT аналізу. Як найкращим чином презентувати виконану роботу перед керівництвом і готовий шаблон презентації результатів SWOT ви знайдете в цій статті.

SWOT аналіз на прикладі магазину . Готовий приклад SWOT аналізу, який може бути використаний для будь-якої точки роздрібної торгівлі.

Приклад SWOT аналізу: мережа Wall-Mart - так виглядає укрупнений SWOT аналіз, за ​​допомогою якого можна визначити основні стратегічні напрямки робіт.

Історія становлення SWOT аналізу . Стаття розповідає про найпершої моделі SWOT аналізу, яка називалася SOFT аналіз, і про короткої еволюції методу.

comments powered by

Складаєте SWOT аналіз в перший раз?
Ви знаєте теорію і вам потрібна тільки практика?
Як визначити можливості та загрози ринку в SWOT аналізі?

Новости