Таблиця вимірювання ваги свиней, таблиця ваги свиней за розмірами

  1. Важливість і способи вимірювання ваги поросят
  2. Як користуватися таблицею
  3. Класифікація свинок по вгодованості
  4. Набір маси поросяти по віковим нормам

Актуальним завданням маленької свиноферми є те, як визначити вагу свині без ваг, адже в умовах приватного домашнього господарства зважити великих тварин не завжди просто

Актуальним завданням маленької свиноферми є те, як визначити вагу свині без ваг, адже в умовах приватного домашнього господарства зважити великих тварин не завжди просто. Фермери виходять з положення, використовуючи спеціальні таблиці або прості формули. Вони були розроблені фахівцями і дозволяють з незначними похибками зробити необхідні обчислення. Дані навички допоможуть підібрати кращі раціони для вирощування свинок на кожному етапі їх розвитку.

Важливість і способи вимірювання ваги поросят

При вирощуванні м'ясних, беконних або сальних порід свиней господареві приватного подвір'я треба контролювати вагу порося. З цим безпосередньо пов'язана зміна раціону годівлі, дозування ветеринарних препаратів. Найбільш точно визначити живу масу поросят можна зважуванням. Нижче ми розберемося, як виміряти вагу свині, не маючи в господарстві спеціальних вантажних ваг.

Найчастіше з цією метою використовують таблицю виміру ваги свиней. Стандартні цифри в неї вже включені. Але для того, щоб ними скористатися потрібно правильно зробити виміри тварини. Беруться мірки довжини тіла, окружність грудини. Рулетку розташовують горизонтально від середини потилиці до кінця хвоста, а також вертикально від задніх кутів лопаток навколо грудини. На основі цих даних визначення ваги поросяти легко здійснюється за допомогою спеціальних формул, коефіцієнтів.

На основі цих даних визначення ваги поросяти легко здійснюється за допомогою спеціальних формул, коефіцієнтів

Як користуватися таблицею

Показники середнього живої ваги безпосередньо залежать від розмірів тіла, які відрізняються у самок і самців. На ці параметри впливають вікові показники і порода. Серед найбільш великих порід європейського свинарства центральне місце займає англійська біла свиня, дюрок, ландрас. За промерам тіла, їх співвідношенню, які використовуються в таблиці визначення ваги свиней, відзначається приблизна маса в кілограмах.

Будь-якій людині легко зрозуміти, як дізнаються вага свині без ваг по таблиці. Наприклад, якщо довжина тіла порося дорівнює 70 см, а обхват тулуба дорівнює 84 см, то орієнтовна маса тваринного 41 кг. Таким чином, приблизне визначення маси свині по вимірах провести легко.

Таким чином, приблизне визначення маси свині по вимірах провести легко

Щоб дізнатися жива вага свині більш точно, застосовують додаткові способи розрахунків.

Можна розрахувати масу за допомогою простої формули. У цьому випадку теж будуть потрібні виміри довжини тулуба і обхвату грудей свинячий особини.

Досить перемножити отримані в результаті вимірювання тіла тварини показники, а після розділити отримане твір на коефіцієнт вгодованості.

Досить перемножити отримані в результаті вимірювання тіла тварини показники, а після розділити отримане твір на коефіцієнт вгодованості

При цьому останній показник визначається чисто візуально. Наприклад, худого порося характеризує k = 162; вгодованого - k = 156; товстувата - k = 142.

Щоб дізнатися реальну масу свинок, вікові норми приростів живої маси також широко використовуються. Такі співвідношення відображає спеціальна таблиця ваги свиней. Її дані коригуються за результатами контрольного обміру тварин.

Ми наводимо таблицю середньої ваги для поросят різного віку:

Ми наводимо таблицю середньої ваги для поросят різного віку:

Таким чином, використання орієнтовною таблиці - ще один спосіб, як дізнатися вагу свині без ваг. При цьому вимірюваний показник визначається з розрахунку норм вікових приростів. Щоб дізнатися точну масу свинячих дитинчат, рекомендується проводити контрольне зважування.

Більш докладно освоїти за віковими критеріями можна за допомогою статті «Скільки важать свині: таблиця зросту і ваги по місяцях» .

Класифікація свинок по вгодованості

Скільки важить свиня, безпосередньо визначає не тільки її розміри, але і вгодованість.

Залежно від стану здоров'я порося виділяють п'ять груп за цим показником:

  • беконний молодняк до 8 місяців при масі від 80 до 105 кг і довжиною тіла від 1 м (товщина шпику між 6 і 7 хребцем становить 1,5-3,5 см);
  • м'ясна різновид поросят масою 60-130 кг і товщиною шпику 1,5-4 см, а також підсвинки з живою вагою 20-60 кг і товщиною сала 1 см;
  • жирні кабани, свиноматки з товстим шаром сала 4,1 см;
  • кнури і свині важче 130 кг з салом 1,5-4 см;
  • молочні поросята з чистою шкірою.

Крім того, забійних тварин за ступенем вгодованості поділяють на беконні, сальні, полусальние, шинкові, м'ясні категорії. До беконним видів відносяться кастровані кабани, свині до 110 кг віком 6-10 місяців, які мають округлі форми тулуба з довгою спиною і рівною лінією живота. Сало таких тварин тверде і товсте.

Сальні категорії кабанів, свиноматок відрізняються шаром сала більше 7 см, рівним тулубом, широкою спиною. Полусальние свині мають такі ж зовнішні ознаки, але більш тонкий шар сала. Шинкові породи ще менш товсті і їх відростки злегка промацуються. Хрюші м'ясної відгодівлі мають тонкий шар сала до 3 см.

Набір маси поросяти по віковим нормам

Додатковий вагу поросят залежить від зовнішніх і внутрішніх параметрів. Схема годування і умови утримання є важливими зовнішніми факторами. Крім того, свині різних порід народжують на світ дитинчат різних розмірів.

Визначення ваги свиней по таблиці дає повне уявлення про динаміку процесу. При сприятливих умовах двомісячні хрюшки важать 20-25 кг, а за 6 місяців їх маса перевищує 100 кг. Знання цих показників дозволяє контролювати правильність раціону годівлі.

Знання цих показників дозволяє контролювати правильність раціону годівлі

Крім того, визначення ваги свині за розмірами є основою розрахунку забійного виходу м'яса. З 100% маси забитої тварини кістки складають 10%, сало - 20%, м'ясо - 70%. Таким чином, контролювати свинячу масу важливо на кожному етапі відгодівлі, орієнтуючись на кінцевий результат.

Якщо стаття сподобалася і викликала інтерес, то, ставте, будь ласка, лайки.

Напишіть в коментарях, чи доводилося вам користуватися формулами і таблицями для визначення маси свиней.

Новости