Таємниця багатства Леді Ю

Нещодавно інформація про доходи сім'ї Юлії Тимошенко за 2008 рік стала надбанням гласності. Зокрема, згідно з декларацією Леді Ю заробила 386 тисяч 170 гривень 42 копійки. Тобто щомісяця вона отримувала близько 32-х тисяч гривень. Якщо вірити офіційному папері, то у неї немає ні квартири, ні машини, ні дачі, ні рахунку в банку.

Юлія Володимирівна вже більше 10 років переконує громадськість у тому, що втратила все своє багатство в результаті репресій з боку влади і живе виключно на зарплату. І народ завзято їй не вірить. Питається, чому?

По-перше, люди (принаймні, ті яким сьогодні за 30 років), ще не забули, що в середині 90-х років минулого століття Тимошенко досягла суспільного становища олігарха, оборот бізнесу якого наближався до 10 мільярдів доларів на рік. Потрапивши за компанію з Павлом Лазаренком в немилість до тодішнього президента Леоніда Кучми, вона, рятуючи свого шефа від арешту, примудрилася вчасно відправити його на літаку власної авіакомпанії до Швейцарії. Після цього в результаті знаменитих "чаювань" з главою держави Леді Ю забезпечила собі півроку спокійного часу, за яке цілком могла надійно заховати велику частину своїх капіталів за кордоном.

Мільйони на навчання донечки

По-друге, про те, що Юлія Володимирівна не бідна людина свідчить хоча б факт навчання її дочки Євгенії протягом 12 років (1993 - 2005 рр.) Спочатку в одному з престижних лондонських дитячих коледжів, а після його закінчення - в Лондонській школі економіки і політики, що займає 3-е місце в рейтингу вищих навчальних закладів Англії (після Оксфорда та Кембриджа).

Якщо судити по каталогу "Приватні школи Великобританії", вартість навчання там в старших класах (з 13 до 18 років) коливається від 13 до 22 тисяч фунтів стерлінгів щорічно. Сюди входять: плата за навчання (крім індивідуальних додаткових занять); вартість проживання і харчування; ціна здебільшого підручників і книг; вартість послуг пральні; оплата деяких екскурсій і поїздок; оплата занять спортом і деякого набору гуртків і клубів за інтересами. Чи не входять в ціну навчання: вартість шкільної форми (потрібно в обов'язковому порядку мати кілька комплектів, в тому числі набори спортивного одягу для занять різними видами спорту); оплата додаткових уроків з англійської і музиці; оплата занять окремими видами спорту (наприклад, верховою їздою); вартість послуг хімчистки; квитки в театри і кіно.

Якщо навіть для спрощення підрахунків припустити, що в максимальну суму в 22 тисячі фунтів стерлінгів входять всілякі офіційні і додаткові витрати на навчання в старших класах дитячого коледжу, то за 6 років батьки Євгенії Тимошенко повинні були заплатити за неї близько 132 тисяч фунтів стерлінгів (або приблизно 198 тисяч доларів). Річна вартість навчання в Лондонській школі економіки і політики становить приблизно 12700 фунтів стерлінгів. За шість років перебування дочки Леді Ю в альма-матер за неї повинні були заплатити близько 76200 фунтів стерлінгів (або приблизно 114300 доларів).

Але якщо вірити спогадам одного з керівників служби безпеки "Єдиних енергетичних систем України", під час всього періоду навчання Євгенії Тимошенко в Англії на заняттях з нею (а, значить, і поза школою) був присутній особистий охоронець. За оцінками фахівців в цій області, подібна послуга коштує близько 50 тисяч доларів на місяць і за 12 років тягне на 600 тисяч доларів.

Крім того, як згадує чоловік Євгенії Тимошенко Шон Карр, під час навчання у вищій школі батьки орендували в Лондоні шикарну квартиру для Жені. Якщо навіть припустити, що вона була однокімнатна, то згідно з даними ріелторських агентств Лондона, ціна оренди такого рівня квартир коливається від 400 до 800 фунтів стерлінгів на місяць. Взявши середню величину в 600 одиниць, ми отримуємо, що за 6 років навчання в Лондонській школі економіки і політики батьки за оренду виклали порядку 43200 фунтів стерлінгів (або приблизно 64800 доларів).

Але ж Євгенії, як красивій дівчині, потрібно було ще модно одягатися, купувати дорогу косметику, добре харчуватися, регулярно спілкуватися з батьками по телефону, не менше двох разів на рік літати на канікулах на відпочинок, і ще платити за багато-багато іншого, про чому можна тільки здогадуватися.

Отже, можемо припустити, що 12-річне навчання і перебування дочки Юлії Тимошенко в Англії в цілому коштувало батькам від півтора до двох мільйонів доларів США. Для керівника корпорації ЄЕСУ, оборот якої в найкращі роки становив 10 мільярдів доларів, дана сума, звичайно ж, - копійки.

Тому, коли в 2005 році під тиском журналістів Юлія Тимошенко змушена була вперше опублікувати в пресі свою декларацію про доходи, мас-медіа та громадськість були дуже розчаровані її "щирістю".

Скромні заробітки. Що б це значило?

Згідно з декларацією, за 2004 рік Леді Ю заробила 60 тисяч 665 гривень (12 тисяч доларів) і зберігала в банку 900 гривень. Ніякої нерухомості та машин особисто на неї записано не було. У той же час її чоловік Олександр за 2004 рік нічого не заробив (так як, по всій видимості, знаходився в бігах). Зате за ним значилася квартира площею 32.1 квадратних метра і гараж площею 18 квадратних метрів. В іноземному банку він зберігав 3,2 тисячі доларів, в українських - 900 гривень. У той же час, ставши прем'єр-міністром, в наприкінці січня 2005 року Юлія Тимошенко щодня почала з'являтися в нових дорогих нарядах.

За 2006 рік Леді Ю задекларувала дохід в розмірі 160275 гривень, за 2007 рік - 81681 гривень. Зате за її чоловіком у 2007 році значилися вже квартира площею 52,1 квадратних метра і позашляховик Toyota Prado з об'ємом двигуна чотири літри. Дохід Олександра Тимошенко за 2007 рік склав 3 млн. 503 тис. Гривень. На рахунку в банку чоловік прем'єра тримав 230 тисяч гривень. За 2008 рік сукупні доходи Олександра Тимошенко знизилися до 2,8 мільйонів гривень. На додаток до своєї 52-х метровій квартирі в минулому році він прикупив собі офіс площею 255 квадратних метрів. При цьому його банківський рахунок зменшився на 150 тисяч гривень. За зміст своєї нерухомості і рухомості чоловік прем'єр-міністра заплатив в 2008 році 75 тисяч гривень.

Будинок "від сестриці Шарапової"

У зв'язку зі скромністю декларованого матеріального і фінансового стану громадськість сильно схвилювало звістка, що навесні 2006 року родина Тимошенко переїхала в новий двоповерховий будинок на березі Дніпра площею 450 квадратних метрів, розташований недалеко від Києва в елітному котеджному містечку "Срібна затока" в районі Конча-Заспи .

Спочатку тітка Леді Ю Антоніна Ульяхіна мала необережність заявити, що на покупку будинку племінницею скидалася вся рідня. Але коли журналісти за допомогою ріелторів вирахували, що в той час ціна подібного будинку із земельною ділянкою становила близько 5,5 мільйонів доларів, то один з найближчих сподвижників Тимошенко на спеціально зібраній прес-конференції довів до журналістів, що сім'я Леді Ю цей будинок не купила , а орендує. Тоді представники мас-медіа за допомогою тих же ріелторів визначили, що щомісячна сума оплати за оренду подібного домоволодіння повинна становити 10-15 тисяч доларів.

Але найцікавіше журналісти з'ясували пізніше: власником будинку та земельної ділянки з 2006 року стала двоюрідна сестра Тимошенко Тетяна Шарапова. Згідно з декларацією про доходи прем'єр-міністра за 2008 рік, ні вона, ні її чоловік за договорами найму не сплатили ні копійки. Коментарі, як то кажуть, зайві.

До свого нового домоволодіння подружжя Тимошенко приєднала примикав земельну ділянку (важко сказати: купила або взяла за тією ж схемою, що і будинок, в оренду). В результаті загальна площа земельних володінь родини Леді Ю склала приблизно 55-60 соток. До восьми великим дубів, які росли тут до забудови, за розпорядженням Юлії Володимирівни досадили ще близько 60-ти великих дерев: сосен, ялин, кленів, беріз, туй. За оцінками фахівців-озеленювачів, їх загальна вартість склала не менше 240-250 тисяч доларів. Поряд з капітальним ремонтом основного будинку, родина Тимошенко ще побудувала цегляний гараж на кілька машин з кімнатами відпочинку для охорони.

За твердженнями ЗМІ, ремонт нового будинку Тимошенко, перед її вселенням туди, здійснювали фірми екс-депутата Олександра Грановського, колишнього члена партії СДПУ (О), що проходив раніше у кримінальній справі про розкрадання при реконструкції міжнародного табору "Артек", що підтримує дружні стосунки з Нестором Шуфричем.

Юлині сусіди. Хто є хто

З одного боку з будинком Леді Ю через паркан межує прийомний син Георгія Кірпи, депутат від БЮТ останніх кількох скликань Верховної Ради, великий бізнесмен у сфері залізничних перевезень Микола Ковзель. Його будинок так само, по-хитрому, оформлений на матір. З іншого боку, через дорогу, проживає сім'я глави "Укрнафти", депутата парламенту від "Нашої України" Ігоря Палиці. Власником будинку виступає його дружина.

З третього боку, через 150-метровий затоку Дніпра, стоїть придбаний трохи пізніше, ніж двоюрідною сестрою Тимошенко, величезний будинок-замок найбагатшої людини України - Ріната Ахметова. Теж, до речі, оформлений на його родичів. Нещодавно при в'їзді в "Срібну затоку" придбав великий шикарний будинок син мера Києва Степан. Як відомо, старший Черновецький з цього приводу пожартував в одному зі своїх телеінтерв'ю, що тепер Юлія Володимирівна знаходиться під його постійним наглядом.

В кінці внутрішньої дороги котеджного містечка, на якій розташований будинок Тимошенко-Шарапової, знаходиться шикарний незабудована ділянка землі в вигляді омивається з трьох сторін Дніпром півострова розміром в 3 га, що належить власнику корпорації "Позняки-Жил-Буд" Нвер Мхітаряну. Тобто комплект віп-персон в "Срібної Затоці" вийшов не менш солідний, ніж у ющенківських Безрадичах.

За оцінками проживають в "Срібної Затоці" власників інших будинків, щомісячне утримання домоволодіння Тимошенко "тягне" без охорони десь на 15-17 тисяч доларів. Сюди входять: оплата за спожитий газ для опалення приміщень, воду, електроенергію, прибирання будинку, території, покіс трави, добриво дерев (навесні-влітку-восени); за технічне обслуговування системи автоматичного поливу зелених насаджень, механізмів воріт, обладнання басейну, газових котлів, системи відеоспостереження, вивезення сміття, завезення на замовлення продуктів харчування, утримання трьох собак (середньоазіатської вівчарки, лабрадора і маленького йоркширського тер'єра); оплата загальних членських внесків на утримання адміністративного апарату, технічних засобів та інфраструктури котеджного містечка. Спеціальна охорона будинку (крім наданої МВС прем'єр-міністру за посадою) за підрахунками професіоналів коштує десь ще близько 15-17 тисяч доларів на місяць.

Суперподарунок від тітки

Приблизно в той же самий час, що і Юлія Тимошенко, значно поліпшила свої житлові умови і родина її дочки Євгенії. Разом з чоловіком Шоном Карром вона переїхала жити в окремий будинок в котеджному селищі Конча-Озерна, розташованому в п'яти-десяти хвилинах їзди від мами. За офіційною легендою, його подарувала Євгенії тітка Юлії Володимирівни Антоніна Ульяхіна, яка в даний час очолює міську організацію партії "Батьківщина" в Дніпропетровську.

Котедж Тимошенко-молодшої площею 300-350 квадратних метрів оточений соснами та будинками письменників. У радянські часи Конча-Озерна була дачним селищем провідних українських прозаїків. Коли то тут творили Андрій Головко, Микола Бажан, Олесь Гончар.

Туфельки, сумочки і таке інше

Другий, вагомою - після витрат на утримання своєї дочки садиб - статтею витрат Юлії Тимошенко, є покупка нею численних убрань. Громадськість помітила: отримавши вперше, на початку 2005 року, прем'єрський портфель, Леді Ю практично кожен день стала з'являтися в нових дорогих шатах (пальто, костюми, сукнях, спідницях, кофтах, джемперах). У зв'язку з цим мас-медіа навіть провели невелике дослідження.

Так, після того як Юлія Тимошенко в початку липня 2005 року з'явилася на публіці в двохсотий, з моменту призначення на посаду прем'єр-міністра, вбранні, журналіст інтернет-видання "Українська правда" Леонід Амчук зібрав фотодосьє всіх її шат за цей період і прийшов до наступних висновків.

В принципі, Тимошенко ніколи не виглядала погано. Але особливо чітко її потяг до одягу категорії "люкс" стала проявлятися, коли вона очолила уряд. За "результатами" першого півріччя 2005 року журналіст зробив висновок, що улюблений будинок моди Тимошенко - "Луї Віттон".

Вперше в одязі марки "Луї Віттон" з колекції весна-літо 2005 року Тимошенко стала з'являтися у квітні-травні. Але найповніше цей бренд був представлений на українському прем'єрі саме у французькій столиці під час візиту в середині червня 2005 року.

З фотографій, зроблених в Тбілісі та Парижі, Леонід Амчук визначив, що у Тимошенко є щонайменше дві сумки "Луї Віттон". Одна з них - коричнева, з традиційним малюнком - логотип LV на коричневому тлі. Це модель "Манхеттен Пі. Ем." вартістю 1 280 доларів. Інша сумка Тимошенко - біла "Le Talentueux" коштує 2 140 доларів. Ціни взяті з американського сайту "E-luxury" .Також Тимошенко дуже подобаються дизайнерські знахідки Марка Джейкобза, який вже багато років обслуговує "Луї Віттон" - великі гудзики та круглі коміри на жакетах.

У Тимошенко є червоний і синій жакети. Оскільки у "Луї Віттон" немає магазину в Києві, Леонід Амчук подзвонив в бутик в Москві, що в Столешниковом провулку. Там повідомили, що один такий предмет туалету коштує близько 1 750 доларів.

У комплекті з цим жакетом іде спідниця з нашитою попереду стрічкою, за яку в північній столиці треба заплатити 1 050 доларів. Як видно з фотографій, у Тимошенко вона повторюється принаймні в трьох кольорах - червоному, синьому та білому.

Ще у Тимошенко є біле літнє пальто "Луї Віттон". Такого в московському магазині не виявилося. Правда, там повідомили, що взагалі у них найдорожчі літні пальта коштують 4 200 доларів, найдешевші - 2 100. Так що, будемо виходити з цієї мінімальної вартості - для того, щоб із підсумкової бухгалтерії не випала ця одиниця одягу. У цьому "Луї Віттон" Тимошенко в липні 2005 року сходила в поле - відвідала сільгоспвиробників Харківської області.

Справжній шедевр гардеробу Тимошенко - пальто з червоним коміром і набивним золотим малюнком. У «Луї Віттон» є колекція "круїз", там одяг більш простий. А це пальто - з колекції "шоу", з придихом в голосі розповіла журналістові продавець московського магазину. У російській столиці воно до кризи коштувало 3,5 тисячі доларів. У ньому в перший день перебування в Парижі Тимошенко ходила до ресторану на Сені, де відбулася вечеря з представниками консалтингової фірми "Bain & Cо".

У Тимошенко є ще одне пальто від "Луї Віттон" - м'якого біло-пісочного кольору з гудзиками у вигляді ягід калини за 2 500 доларів. У парі до цього пальта іде спідниця - за ті ж таки 1 050 доларів. Леді Ю наслідує моделі з сайту "Луї Віттон" - вона це пальто і спідницю носить в комплекті. У такому вигляді український прем'єр прилетіла в Париж і провела першу половину дня.

Коли Тимошенко з'явилася на обкладинці журналу ELLE влітку 2005 року, вона була одягнута у фіолетову сукню цієї ж французької фірми. Як тоді розповідала одна з керівників українського видання, одяг для фотосесії Тимошенко було надано організаторами.

Однак точь-в-точь таке плаття є в прем'єра і для щоденного використання. У цьому ж фіолетовій сукні вона виступала перед депутатами в один із днів протистояння - наприкінці минулої сесії Верховної Ради.

Більш того, Тимошенко вирішила придбати собі два таких плаття. Тому що в аналогічному, але чорній сукні, вона була на церемонії підписання декларації про недоторканість приватної власності в рамках українського Давосу в червні. У московському магазині "Луї Віттон" сказали, що правильно така одяг називається - "плаття-пальто". Коштує 2 750 доларів.

Крім цього, у Тимошенко є ще інша пара однакових суконь "Луї Віттон" - червоне і чорне. Це модель з прозорими плечима, на маленьких ґудзиках попереду і з бантами на стегнах. Ціна - близько 2 100 доларів за кожне.

Судячи з співпадіння основних елементів, праці швачок з цехів "Луї Віттон" належить і біле кашемірове пальто-піджак, в якому одного разу Тимошенко прийшла на засідання уряду. У московському бутіку такого не виявилося, тому для загального підрахунку знову будемо відштовхуватися від мінімальної суми за пальто - 2 100 доларів.

Завершують картину білі туфлі "Луї Віттон" за традиційні для взуття цієї фірми 600 доларів. Саме їх Тимошенко одягнула на ноги, виїжджаючи з Києва до французької столиці.

Якщо підрахувати вартість всіх згаданих в статті речей, то вийде 31 620 доларів. Причому це вартість лише тих нарядів, які були на українському прем'єр-міністрі під час публічних заходів. Звичайно, цифру не можна назвати абсолютно точною, але приблизне уявлення про проблему це дає.

З одного боку, це гроші невелікі: если віходити з того, что Тимошенко - одна з найбагатшіх жінок України. Альо если ми віримо на слово главі українського правительства, ее декларації про доходи, тверджень про Втрата акцій підприємств и відхід з бізнесу, то ресурсов для цієї одяг у неї НЕ спостерігається. Якби Тимошенко запросили підробляти моделлю, це могло б якось зняти з порядку денного питання, звідки у неї гроші на цей гардероб.

Не стала змінювати Леді Ю своєї нової звичкою одягатися дорого і модно і після своєї відставки з поста прем'єр-міністра у вересні 2005 року. Але особливо вона активізувалася в цьому питанні після повторного обрання її главою уряду в листопаді 2007 року. Так, за підрахунками журналістів інтернет-сайту "Обозреватель", тільки за останні шість місяців 2008 року Юлія Тимошенко придбала нарядів на півтора мільйона гривень (приблизно на 250-270 тисяч доларів).

Ох, вже ця "золота коса"!

Третьою "обтяжливою" статтею щоденних витрат сімейного бюджету сім'ї Юлії Тимошенко є її зачіски. Як уже писалося, з моменту першої "презентації" навколо золотистої статті Леді Ю почало ходити багато різноманітних чуток і розмов.

Щоб перевірити їх на практиці, журналіст інтернет-сайту "Ура-Інформ" Ксенія Кулакова вирішила провести експеримент на собі. Сідаючи в крісло київського салону зачісок вона, за її словами, була впевнена, що процедура з заплетене коси "а-ля Тимошенко" не займе багато часу - адже прем'єр-міністр України проходить через це майже щоранку. "Але вже через кілька хвилин, - пише Кулакова, - я зрозуміла, що жорстоко помилилася".

Все почалося з того, що її густі пухнасті волосся майстер салону став витягати на "праска" - спеціальний прилад, за допомогою якого вони стають прямими і гладкими. Після того як волосся вирівнялися, перукар став розподіляти їх на так звані "зони", щоб почати заплітати косу. Але хоча довжина волосся у Ксенії була приблизно така ж як і у Тимошенко (судячи з фотографій, де вона без коси), її волосся виявилося занадто короткими для цієї зачіски. Тому майстер салону, за словами Кулаковой, став плести з того, що було. "Правда, з першого разу нічого не вийшло, втім, як і з другого, - стверджує журналіст. -Сказивалась брак довжини волосся. І тільки завдяки нашому спільному терпінню на третій раз моя голова опинилася в ореолі золотистої коси".

На виготовлення зачіски був витрачений цілу годину, 18 невидимок, кілька гумок, трохи лаку і спрею-воску для волосся, вміння майстри і 30 доларів. А враження, за словами Ксенії, такі: "Зручно, вітер зачіску не зіпсує, мити голову і випрямляти волосся" праскою "кожен день не треба і імідж завжди з собою". Але, за підрахунками, якщо на заплетеніє штучної коси у Тимошенко щоранку йде хоча б по 50 доларів (все ж, думається, розцінки салонів та майстрів для відомого політика вище, ніж для простої журналістки), то зачіска обходиться їй близько 18250 доларів в рік .

Якщо приблизно підсумувати щомісячні витрати сім'ї Тимошенко на утримання домоволодіння в "Срібної Затоці" ($ 15 тисяч), квартири і офісу чоловіка ($ +1237), додаткову охорону ($ 15 тисяч), купівлю нарядів Юлії Володимирівни ($ 500 тисяч: 12 місяців = 41,6 тисячі ), зачіски ($ 1520 і), то виходить цифра в $ 73357.

У той же час сукупний щомісячний дохід подружжя Тимошенко дорівнює сумі 265333 гривні, або якщо навіть брати за курсом 1 $: 5,05 грн., $ 52541. Як мовиться, дебет не б'є з кредету мінімум на 20-ть з хвостиком тисяч доларів США. Але ж ми ще не порахували витрати на одяг Олександра Тимошенко, харчування сім'ї та цілий ряд інших життєво важливих для кожної людини витрат.

Проведений аналіз дає підстави стверджувати, що, подібно до Ющенка, Януковича та інших відомих політиків, Юлія Тимошенко приховує від громадськості своє справжнє матеріальний стан. Правда, в останні кілька років вона через збільшення підприємницьких доходів чоловіка почала зводити "дебет і кредету" своїх повсякденних життєвих витрат.

Сьогодні важко сказати, чи дійсно Олександр Тимошенко зумів за 2006-2008 роки розгорнути свій бізнес до публічно задекларованих його дружиною доходів, або це просто малопорціонние, повільні і обережні вливання прихованих раніше капіталів, покликані легалізіовать в очах громадськості сьогоднішнє фінансове статус-кво прем'єр-міністра . Але в будь-якому випадку, це вже хоч і маленький, але крок вперед у підвищенні рівня відкритості наших політиків.

Спеціально для "Обозревателя"

Ті Ще не підпісаній на наш Telegram ? Швидко тисне!

Питається, чому?
Що б це значило?

Новости