«Таке ставлення неприйнятно»: на Україні пропонують створити структуру з перевірки наданих пільг

  1. «Поліція з пільг»
  2. Ще один привід для протестів

У вересні субсидію на оплату житлових послуг на Україні оформило в 2,4 рази менше домогосподарств в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, говориться в повідомленні Державної служби статистики України. Середній розмір виплат за цей же період скоротився на 30%. Українська влада посилюють процедуру оформлення пільг і відмовляють у допомозі при найменшій підозрі щодо можливих «прихованих доходів». Крім того, Міністерство фінансів України розробило законопроект «Про верифікації та моніторингу державних виплат». Як з'ясував RT, протягом двох місяців він може бути внесений до Верховної Ради. Документ передбачає створення спеціального контролюючого органу, який буде відслідковувати фінансовий стан тих, хто отримує допомогу з бюджету.

Кабінет міністрів України планує розглянути законопроект «Про верифікації та моніторингу державних виплат» до кінця року, розповіло джерело RT в уряді. «У найближчі два місяці він, найімовірніше, потрапить до Верховної Ради. Кабінет міністрів попросить депутатів не затягувати з його розглядом », - пояснив він.

«Поліція з пільг»

Передбачається, що депутати проголосують за законопроект, і тоді в країні будуть впроваджувати нову процедуру перевірки отримувачів пільг. Планується створення спеціального органу з штатом фахівців, які отримають доступ до всіх державних баз і збиратимуть всю інформацію про пільговиків - від паспортних даних, місце проживання та складу сім'ї до руху коштів по рахунках і наявності рухомого та нерухомого майна.

«Якщо експерти отримають інформацію, що українець отримував пільги незаконно, то їх доведеться повернути в повному обсязі», - розповів RT джерело в кабінеті міністрів. А якщо порушення ще не доведено, на етапі перевірки виплату соцдопомоги можуть заморозити на місяць.

На основі інформації, зібраної «поліцейськими з пільг», влада планує створити інформаційно-аналітичну платформу, яка дозволить завести докладні досьє на українців, в яких будуть вказані не тільки паспортні дані і дані платника податків, а й відомості про його місце проживання, про кількість людина в його родині. Буде вказано, чи є у нього земельну ділянку, нерухомість або автомобіль, які операції він з ними проводив і так далі.

З одного боку, така база даних спростить життя не тільки чиновникам, але і самим громадянам, адже вони зможуть подавати заяви на отримання субсидій через інтернет, без безпосереднього спілкування з держслужбовцями. Але, з іншого боку, постає питання про захист персональних даних українців, адже в документі хоч і прописано, що за збереження наданої інформації відповідатимуть співробітники нового органу по верифікації, але не сказано ні слова про їхню відповідальність за витік інформації.

Також по темі

«Довели країну до зубожіння»: чому депутат Ради заявив про «катастрофічний» становищі населення України «Довели країну до зубожіння»: чому депутат Ради заявив про «катастрофічний» становищі населення України

Незважаючи на заяви влади про підвищення якості життя в Україні, в реальності населення країни все більше бідніє. Про це заявив ...

За словами співрозмовника RT, поки уряд не представляє, скільки людина і коштів знадобиться для запуску нової структури, але джерело RT в Міністерстві соцполітики вважає, що для виконання такого обсягу роботи необхідно не менше 1-1,5 тис. Осіб, що з урахуванням заробітних плат і витрат на утримання може обійтися державі в 50 млн гривень ($ 1,8 млн) в місяць. Варто зазначити, що середній розмір субсидії, за даними Державної служби статистики, становить 102,3 гривень ($ 4) на одне домоволодіння.

«Уряд підвищив тарифи на житлово-комунальні послуги, після чого роздало пільги всім тим, хто воював чи тільки відвідував Донбас, а тепер розуміє, що на всіх грошей не вистачає. Тому з'являються подібні антинародні ініціативи. Але введення нового органу не допоможе, оскільки у населення реально немає коштів на оплату житлово-комунальних послуг, а багато хто отримує допомогу абсолютно законно. Краще б кошти, які держава планує витратити на створення та утримання нової структури, направили на допомогу нужденним », - говорить джерело RT в партії« Батьківщина ».

Ще один привід для протестів

У 2018 році українському уряду вдалося значно скоротити кількість одержувачів субсидій - зокрема, на оплату житлово-комунальних послуг. За даними Державної служби статистики, якщо у вересні 2017 го допомогу отримували 6,2 млн домогосподарств, то в вересні цього року цифра скоротилася до 2,9 млн. Але пов'язано це не з ростом рівня життя населення, а з жорсткістю правил надання допомоги.

В кінці квітня кабінет міністрів прийняв постанову №329, яке дозволяє відмовити в субсидії тим українцям, які володіють автомобілем не старше п'яти років або здійснили протягом року покупку на суму понад 50 тис. Гривень ($ 1,8 тис.).

Пенсіонерка з Києва Оксана Боголюбова розповіла RT, що вже кілька місяців не може оформити субсидію на оплату житлово-комунальних послуг. «Чотири роки тому мій син, який зі мною не живе вже вісім років, купив автомобіль. Я надала всі документи, що ми живемо порізно. Але субсидію все одно не дають - мою квартиру повинна відвідати спеціальну комісію, щоб оцінити рівень життя середньостатистичного пенсіонера », - розповіла вона. Коли приїдуть перевіряючі, жінка не знає, але платити за комунальні послуги 2 тис. Гривень ($ 71) Оксана Боголюбова не може, оскільки це весь її дохід за місяць.

Киянка Ірина Ручко зіткнулася з іншою проблемою - їй необхідно стати на облік в центр зайнятості, інакше оформити субсидію буде неможливо. «Я утримую двох батьків-інвалідів, яким держава сумарно виплачує 5 тис. Гривень на місяць ($ 178). Я знайшла роботу на 11 тис. Гривень ($ 392), але не оформлялася офіційно, оскільки в такому випадку субсидію не дадуть. Але на 16 тис. Гривень ($ 571) сім'ї з трьох чоловік не вижити, враховуючи, скільки коштів доводиться витрачати на ліки для батьків. Ми і так вважаємо кожну копійку », - розповіла вона RT.

Також по темі

Економіка скарг: як на Україні збираються боротися з пільговиками-нелегалами за допомогою доносів Економіка скарг: як на Україні збираються боротися з пільговиками-нелегалами за допомогою доносів

На Україні субсидії отримує кожна друга сім'я, однак з підвищенням тарифів у уряду більше немає можливості утримувати таку ...

Останній рік уряд посилює правила і щодо переселенців з Донбасу. Як розповіла в інтерв'ю RT мешканка Краматорська Галина Степанова, вона позбулася пенсії за шість місяців тільки тому, що на місяць поїхала в гості до родичів в Донецьк.

«У цей період в квартиру нібито прийшли з перевіркою і, не знайшовши мене, прийняли рішення призупинити виплати. Хоча попереджати про відвідування вони повинні за два тижні до дати приходу. Після повернення мені кілька разів довелося ходити в Управління пенсійного фонду Краматорська і приносити одні і ті ж документи, які доводили, що я є біженцем і живу саме тут, в Краматорську - вони постійно щось втрачали, вимагали додаткові довідки, потім дуже довго розглядали мої документи - мабуть, щоб життя не здавалося мені медом. У підсумку повернути гроші так і не вдалося, і я подала в суд на Пенсійний фонд. Пенсія - мій єдиний джерело доходу, без неї вижити в буквальному сенсі слова мені допомагали тільки родичі », - розповіла пенсіонерка. За її словами, з такими ж проблемами зіткнулися ще кілька її знайомих, які живуть по сусідству.

«Таке ставлення до людей є неприйнятним. Пенсіонери і переселенці не повинні доводити державним чиновникам, що вони не в змозі платити за рахунками. Це і так зрозуміло, без всяких перевірок », - вважає співрозмовник RT з партії« Народний фронт ».

За його словами, такими діями влада країни тільки підштовхують і без того стрімко убожіє населення України до невдоволення. Політик не виключає, що в разі прийняття нового закону пенсіонери, багатодітні сім'ї та всі ті, хто не в змозі вижити на низьку зарплату, вийдуть на вулиці з протестами проти нинішньої влади, як це роблять жителі українських міст, що залишилися в холоди без опалення.

Новости