Таріко втрачає «Русский стандарт»

Дефолт по єврооблігаціях структури Таріко: раніше про те, що Russian Standard не розплатиться за своїми зобов'язаннями, заявляли власники бондів. Виплата купона повинна була відбутися ще в кінці жовтня Дефолт по єврооблігаціях структури Таріко: раніше про те, що Russian Standard не розплатиться за своїми зобов'язаннями, заявляли власники бондів

Рустам Таріко. Фото: Григорій Сисоєв / ТАСС

Про допущену дефолт структури Рустама Таріко йдеться в матеріалах Національного розрахункового депозитарію (НРР). Забезпеченням за цими бондами виступають 49% акцій банку «Російський стандарт».

При цьому після кількох років збитків банк «Російський стандарт» третій квартал поспіль отримує прибуток. З січень за вересень банк заробив 1 млрд 400 млн рублів, в минулому році за цей же період був збиток 3 млрд рублів. Що відбувається з банком Таріко?

Банк «Русский стандарт» був піонером на ринку роздрібного кредитування. На початку нульових у нього практично не було конкурентів. Населення отримувало кредити за дуже високими ставками, плюс величезні комісії і штрафи. До кризи 2008-го банк встиг добряче заробити. Потім почалися «гоніння» на нього: бізнесом зацікавилася прокуратура, Росспоживнагляд, підключився Геннадій Онищенко, почалася боротьба з прихованими комісіями, штрафами. Потім Центробанк обмежив розмір процентних ставок по кредитах.

Під час кризи різко стали рости неповернення за позиками, фінансовий стан погіршився, пояснює начальник аналітичного управління БКФ Максим Осадчий

Єврооблігації Russian Standard з'явилися в результаті реструктуризації єврооблігацій банку «Російський стандарт» два роки тому. Тоді, за даними РБК , Інвесторам показали презентацію, де говорилося, що рівень достатності капіталу може опуститися нижче нормативів ЦБ, і запропонували вибір: або списати бонди, або реструктурувати. Тоді і була спеціально створена компанія Russian Standard, забезпеченням за новими єврооблігаціями виступили 49% акцій банку «Російський стандарт», купон склав 13% у валюті, з виплатою раз на півроку. Правда, за умови, що банк протягом двох кварталів поспіль отримує прибуток.

ДО 27 жовтня 2017 року умова спрацювало, але виплат не відбулося. При тому, що вперше за три роки банк демонструє позитивний фінансовий результат після сукупного збитку близько 40 млрд рублів з 2014-го, каже директор групи «Рейтинги фінансових інститутів» S & P Сергій Вороненко.

Влітку аудитор банку PwC звернув увагу, що значна частина кредитів і інвестицій банку «Російський стандарт» доводиться на компанії, пов'язані з власником. Про це йдеться у висновку до звітності банку за МСФЗ за 2016 рік. Йдеться і про інвестиції в алкогольний бізнес Рустама Таріко, і про покупку акцій материнської компанії, а також про кредити пов'язаним сторонам. У цьому кроятся ризики. Особливо, якщо врахувати, як надійшов Russian Standard зі своїми інвесторами.

Банк «Русский стандарт» не є емітентом даних цінних паперів - вони були випущені компанією Russian Standard Ltd, яка не контролюється банком і не входить в периметр консолідації банківської групи. Банк «Русский стандарт» не є зобов'язаною особою за цими паперами, так само як і не доручалося за виконання зобов'язань за даними цінними паперами, говориться в коментарі кредитної установи Business FM.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Що відбувається з банком Таріко?
Ru в ваші джерела новин?

Новости