Техніка лову спінінгом

Лов спінінгом полягає в наступному:   рибалка з допомогою вудилища і котушки закидає в намічене місце водоймища приманку, що імітує при русі пливе у воді рибку;  потім, намотуючи волосінь на котушку, повідомляє приманки поступальний рух;  хижак, спокусившись грою рухомої приманки, хапає її і потрапляє на гачок Лов спінінгом полягає в наступному:

рибалка з допомогою вудилища і котушки закидає в намічене місце водоймища приманку, що імітує при русі пливе у воді рибку; потім, намотуючи волосінь на котушку, повідомляє приманки поступальний рух; хижак, спокусившись грою рухомої приманки, хапає її і потрапляє на гачок.

Перш ніж користуватися спінінгом, необхідно навчитися закидати приманку.

Існують два основних прийоми роботи дворучним спінінгом: правий занедбаність - вудилище проводиться справа наліво і лівий занедбаність - вудилище проводиться зліва направо. Можна робити закиди: горизонтальні, з невеликим кутом піднесення; через; плече - помах проводиться при положенні вудилища під кутом 45-50? до горизонту; через голову. Спінінгіст повинен однаково добре вміти кидати справа наліво, зліва направо, з горизонтальним (звичайним) помахом і через плече. Освоєння кидка через голову можна віднести до прийомів, якими спінінгістові бажано опанувати.

Оснащення вудилища має чотири варіанти: котушка розташована вгорі або внизу рукоятки, вудилище тримається кільцями вгору або кільцями вниз.

При верхньому розташуванні котушка знаходиться на рукоятці на відстані 40-50 см від буфера, з тим щоб робота відбувалася при великому важелі, так як в цьому випадку відстань між руками буде 35-40 см. При нижньому положенні котушки відстань її від буфера буде 25- 30 см і відповідно відстань між руками 15-20 см. Змінювати положення котушки можна в разі достатньої довжини ручки і якщо катушкотримач не має постійного місця, передбаченого пристроєм вудилища.

Кожен із зазначених варіантів має характерні особливості.

Перший варіант. Котушка розташована у верхній частині ручки вудилище займає положення кільцями вгору. Права рука знаходиться під котушкою, вудилище тримається в обхват, а великий палець упирається в край верхньої щічки шпульки. Лівою рукою спінінгіст тримає вудилище також в обхват трохи вище буфера.

У цьому варіанті найбільш зручний занедбаність справа При різних положеннях вудилища, від горизонтального до вертикального (через голову). При лівому занедбаності руки змінюються. Ліву руку тримають у котушки. Вказівний палець лівої руки знаходиться на кромці верхньої щічки шпульки. Правою рукою спінінгіст тримає вудилище в обхват у буфера. При цьому положенні робити вертикальний занедбаність незручно.

При закиданні справа гальмування шпульки дуже зручно і досягається рухами великого пальця, що натискає на кромку верхньої щічки шпульки. Силою натиску досягається пригальмовування або повна зупинка котушки.

При закиданні зліва гальмування і пригальмовування досягаються вказівним пальцем лівої руки і менш зручні, так як палець не має опори.

При закиданні справа наліво підмотка здійснюється наступним прийомом: після закінчення закидання рукоятку вудилища поміщають під пахву, ліву руку одночасно переносять трохи вище котушки, причому великим і вказівним пальцями охоплюють волосінь і при підмотці регулюють її, розподіляючи по шпульці, іншими пальцями лівої руки охоплюють вудилище. Підмотування ведуть правою рукою, два пальця якої (великий і вказівний) захоплюють ручку шпульки котушки і починають її вирощують.

Маневрувати вудилищем під час виведення риби при цьому положенні зручно.

Другий варіант. Котушка розташована у верхній частині ручки, вудилище - кільцями вниз.

Руки залишаються в положенні першого варіанту, але вказівний палець правої руки витягають і накладають на кромку верхньої щічки шпульки. Правий і лівий занедбаність однаково зручні. При лівому занедбаності руки змінюються, і гальмування виробляють великим пальцем лівої руки. Підмотування проводять без укладання волосіні на шпульці. В іншому все роблять так само, як і в першому варіанті.

Третій варіант. Котушка розташована в нижній частині ручки ", а вудилище береться кільцями вгору.

Найбільш зручний лівий занедбаність. Руки розташовуються так: права рука знаходиться під котушкою і великий палець її стосується кромки верхньої щічки шпульки; ліва рука - вище котушки і тримає вудилище в обхват.

При правом занедбаності ліву руку переносять до буфера, права - залишається на колишньому місці. Гальмують великим пальцем. При підмотці буфер вудилища впирається в живіт, ліва рука знаходиться вище котушки, як і в першому варіанті. Правою рукою підмотують котушку.

При виведенні риби незручно положення вудилища кінцем вниз, що іноді доводиться застосовувати. Але при цьому зручно маневрувати вудилищем. Закиди через голову зручні тільки при закиданні справа наліво.

Четвертий варіант. Котушка розташована в нижній частині ручки, вудилище - кільцями вниз.

У цьому випадку, як і в третьому варіанті, найбільш зручний лівий занедбаність. При цьому положення рук таке. Права рука, знаходиться під котушкою. Вказівний палець поміщають на нижній щічки шпульки або на кромці верхньої щічки, ліва рука - вище котушки. При цьому положенні котушки занедбаність справа наліво менш зручний; права рука розташовується під котушкою, і гальмування проводиться вказівним пальцем; ліва рука знаходиться на буфері.

Положення вудилища при підмотці таке ж, як і при третьому варіанті. Волосінь не вкладається.

Перед закидом треба взяти вудилище, як вказувалося вище; підтягнути вантаж майже до самого тюльпана. спустити 50-70 см шнура і пальцем загальмувати шпульку; встати так, щоб під ногами була тверда опора, і, повернувшись приблизно впівоберта до наміченої мети, занести вудилище назад, стежачи, щоб блешня не досягала до землі або рослинності приблизно на 10 см. Такий стан є вихідним для закидання. Потім роблять різкий помах вудилищем у напрямку цілі, намагаючись вести кінець вудилища по колу.

Трохи не довівши вудилище до напрямку на ціль, потрібно як би штовхнути кінцем вудилища вантаж у напрямку на ціль і звільнити від гальма шпульку.

Після цього потрібно відразу ж прикласти палець до шпульці і бути готовим будь-якої миті пригальмувати шпульку або зупинити її зовсім. Одночасно потрібно направити вудилище у напрямку польоту леси так, щоб вона не терлася об "тюльпан". Стежачи за польотом вантажу, потрібно починати пригальмовування шпульки легкими притискання, коли вантаж почне знижуватися, і поступово посилювати гальмування з наближенням вантажу до місця падіння. Коли до води залишиться близько метра, слід загальмувати шпульку до зупинки і злегка потягнути кінець вудилища вгору.

Спостерігаючи за шпулькою і сходить з неї волосінню, можна побачити, як змотувати волосінь тікає по кільцях, але поступово між котушкою і першим кільцем утворюється напівпетля; якщо не вжити заходів, т. е. дозволити шпульці обертатися вільно, ця петля стане настільки довгою, що накриє за стійку котушки, перекинеться через неї, і вийде плутанина - "борода". Це відбувається тому, що вантаж під час польоту відчуває опір повітря і тягне волосінь. Через це запас живої сили вантажу витрачається дуже швидко. У той же час шпулька, відчуваючи менший опір і обертаючись вільно, буде спускати певну кількість волосіні, яку вантаж не встигне витягнути, тому вільна волосінь заплутається.

Закид болісно відбувається протягом часток секунди і гальмуючий палець слід відпускати з урахуванням моменту з точністю до десятих часток секунди, тому потрібно домогтися доведення навичок до автоматизму.

При цьому потрібно врахувати, що гальмування сухим пальцем значно відрізняється від гальмування мокрим, що майже завжди буває під час лову; в цьому випадку важко досягти плавності гальмування. Слід враховувати цю обставину, і спеціально тренуватися в плавній роботі з котушкою в різних умовах.

Наскільки потрібно розгорнути корпус, готуючись до закидання, - сказати важко; це дається тільки практикою. Ноги обов'язково повинні стояти твердо. Переступати ногами під час закидання не можна. Якщо при занедбаності нога трохи скользнет, ​​то це позначиться на точності і дальності закидання. Спінінгіст і спінінг в критичний момент вильоту вантажу повинні знаходитися в стійкому положенні. При подальшому польоті вантажу ця стійкість не так важлива. Якщо ловлять рибу з човна стоячи, перш ніж зробити кидок, потрібно вибрати таке положення ніг, щоб при закиданні НЕ качнути човен.

Крім цих правил, що відносяться повністю тільки до дворучний вудилища, є такі, які спінінгіст повинен запам'ятати особливо твердо:

"Ніколи не застосовувати сили більше тієї, яка забезпечить правильну роботу всіх частин снасті. В іншому випадку схід волосіні значно збільшиться і може утворитися" борода ", щоб цьому запобігти, треба гальмувати шпульку;

"Перед кидком уважно подивитися назад і виробляти закид тільки тоді, коли поруч немає людини і виключена небезпека зачепити блешнею рослинність.

Якщо на відстані півтори довжини вудилища стоїть конкретна людина, то можна зачепити його блешнею.

Зацеп за рослинність або за будь-які предмети під час кидка може викликати поломку вудилища, схід волосіні і "бороду" (волосінь заплутується із затягуванням вузлів), або обрив повідця, втрату блешні. Спінінгіст повинен пам'ятати, що зачепи при кидку зазвичай походячи "після затримання хорошого екземпляра, так як азарт в цей час досягає своєї межі, і спінінгіст, не віддаючи собі звіту, порушує правила.

При закиданні через плече (праве або ліве) змінюється положення вудилища і частково рук. Вудилище тримають вище так. щоб воно знаходилося навпроти плеча; відповідно до цього руки теж повинні бути розташовані вище. Деякі труднощі представляють визначення амплітуди розмаху вудилищем і моменту оттормажіваніі.

Кидаючи блешню через голову, потрібно обидві руки підняти так, щоб вони припадали над головою, а кінець вудилища і блешня були закинуті назад, але ні в якому разі не торкатися землі. Помах вудилища проводиться спочатку кистями рук, а потім рух переходить на обидві руки одночасно. Гальмувати шпульку потрібно в тог момент, коли вантаж з блешнею ще не досягли верхнього положення. У цей час треба кінець вудилища подати так. як ніби блешню хочуть послати вгору. Якщо запізнитися з оттормажіваніі шпульки, то вантаж з блешнею впадуть майже біля самих ніг рибалки.

Вибирати місце для закидів слід дуже обачно. Особливо уважно потрібно ловити спінінгом з крутого берега, коли ззаду є укіс, а збоку - кущі або висока трава. У таких випадках перед занедбаністю треба зробити плавний помах, затримати вудилище і подивитися, в якому стані знаходиться блешня, і тільки після цього робити кидок. Для того щоб не озиратися назад при кожному кидку, слід запам'ятовувати положення вудилища.

Не менш важко виробляти закид з-під навислих дерев. В цьому випадку потрібно тримати вудлище горизонтально і так, щоб блешня ледь не стосувалася трави. Чи не опускаючи кінця вудилища, треба зробити ривок і послати блешню горизонтально. Часто ривок буває необхідно замінити щодо плавним рухом вудилища. В такому випадку не доводиться розраховувати на значну дальність закидання, а іноді і сам закид робити тільки руками.

  • Техніка лову спінінгом
  • Техніка лову спінінгом
  • техніка лову
  • Техніка лову окуня
  • Техніка лову жереха
  • техніка лову
  • Блешні, що коливаються для лову форелі спінінгом
  • Вудка з блешнею: техніка лову риби
  • Блешня або снасточка?
  • Яку вибрати блешню?
  • Можна робити закиди: горизонтальні, з невеликим кутом піднесення; через; плече - помах проводиться при положенні вудилища під кутом 45-50?
    Яку вибрати блешню?

    Новости