Техніка відновлення зору "допоможи собі сам"

  1. Тренінг для очей Ваші очі працюють завдяки м'язам. Чому б не підтримувати їх у формі?
  2. Почнемо з декількох вправ на розслаблення
  3. Ці вправи називаються «Півколо»
  4. Гімнастика «Пильність»

Тренінг для очей

Ваші очі працюють завдяки м'язам. Чому б не підтримувати їх у формі?

Реальна програма поліпшення зору з Мерілін Рой.

Всі ми розуміємо користь регулярних занять спортом. Кожен день публікуються нові дослідження, які доводять, що вправи - це одна з найголовніших складових частин здорового способу життя. Особливо корисні заняття аеробікою - вони покращують кров'яний тиск, уповільнюють процеси старіння клітин мозку і нервових клітин. Вже доведено, що спорт дозволяє підтримувати на належному рівні відчуття рівноваги, координацію рухів, пам'ять і організацію зору у людей зрілого віку.

Дійсно, те, що добре для серця - добре і для очей. Помірні заняття спортом, регулювання ваги, малокалорійні і знежирені дієти з переважанням овочів і фруктів, відмова від куріння можуть значно зменшити ризик захворювання найбільш поширеними хворобами очей. Останні дослідження показали, що певні вправи можуть поліпшити і зберегти ваш зір протягом усього життя і знизити ризик захворювання очей. Вони допоможуть вам зберегти хороший зір протягом усього життя.

Вирази «виправити» або «втратити» відносяться і до зору. Ваші очні м'язи також накачують силу, набувають координацію і гнучкість під час роботи. Але якщо очі діють за допомогою м'язів, хіба не логічно підтримувати їх в хорошій формі?

Привіт, я Мерілін Рой, автор програми «Тренінг для очей» Привіт, я Мерілін Рой, автор програми «Тренінг для очей». Дякую вам за те, що ви скористалися моєю програмою. Протягом декількох років я намагалася об'єднати підтримка нормальної ваги, заняття аеробікою і спортом в єдиний здоровий спосіб життя. Я взяла за основу фітнес програму і природним чином застосувала її до тренінгу очей. Незважаючи на те, що я ось уже 20 років ношу окуляри, я помітила поліпшення зору вже через місяць. А вже через 13 місяців я здала іспит на водійські права. Без окулярів. Мені більше не потрібні окуляри для того, щоб добре бачити. Я розповіла про свої успіхи на своєму сайті: тепер я можу стежити за грою сидячи на найвищій трибуні, дивитися спектакль в театрі з останнього ряду і кататися на лижах без потворних очок. Це до сих пір мене вражає.

З тих пір, як я написала свою першу книгу «ГлазАеробіка: Як поліпшити зір» (EyeRobics: How to improve your vision), яка видана на п'яти мовах, я дізналася, як багато людей природним способом поліпшили свій зір. Причому кожна професійна категорія має свою методику. Серед займаються повсякденним поліпшенням зору - професійні зірки бейсболу і претенденти на олімпійське золото, туристи, професори, студенти, солдати, вчені, вчителі, торговці, пілоти, письменники, лікарі, інструктори йоги, адвокати, працівники охорони здоров'я та багато інших.

У цій програмі я розповім вас про деякі простих, але дуже дієвих вправах, які ви можете внести в графік ваших повсякденних справ. Вони не займуть багато часу, але принесуть відчутні результати. Коли ви освоїте ці вправи, ви можете включити їх в свою повсякденну діяльність і у вас з'явиться багато практики без витрат часу. Якщо ви ще не зважилися зайнятися цією програмою і не зрозуміли наскільки ці вправи важливі для вашого здоров'я, ви можете спочатку ознайомитися з доданою брошурою, в якій міститься опис всіх вправ.

Процес збереження хорошого зору - це результат підтримки його балансу, завдяки якому ви однаково добре бачите поблизу під час читання і далекі об'єкти. Крім того, ви повинні вміти швидко переключатися. Якщо ви перестанете підтримувати баланс зору, то помітите, що починаєте поступово втрачати можливість чітко фокусуватися в одному з кінців спектра зору. Наприклад, якщо ви постійно, цілий день фокусуєтесь на близьких предметах, то помітите, що до кінця дня далекі об'єкти стають розпливчастими. Або ви весь час читаєте в окулярах, скоро ви не зможете без них обходитися.

Розслаблення - важлива складова частина хорошого зору. Часто поганий зір розвивається через напруження м'язів, які не дозволяють їм розслабитися, щоб добре фокусуватися. 12 вправ Мерилін Рой покажуть вам, як за допомогою міміки навчити очі фокусуватися природним чином. Ваші очні м'язи підтримують і розвивають силу, координацію, гнучкість і м'язову пам'ять під час їх використання. Якщо окуляри проводять фокусування за вас, м'язи очей не отримують необхідної тренування, щоб чітко фокусуватися. Тому вправи важливо виконувати без очок. Якщо вам важко обходитися без окулярів, спробуйте скористатися більш слабкими очками або зверніться до лікаря за новим рецептом очок або лінз. Не покладайтеся в усьому на окуляри для читання і для дали, щоб ваші очі отримали можливість фокусуватися самі. Більшість з описаних нижче вправ можна робити зручно розташувавшись будинку в кріслі. Пам'ятайте - обходитесь без очок тільки тоді, коли це не наражає на небезпеку ні вас, ні навколишніх.

Почнемо з декількох вправ на розслаблення

1. Перше розслаблюючу вправа - це закривати очі долонями.

Спочатку потріть долоні одна об одну, щоб їх розігріти. Закрийте очі і покладіть на них долоні. Вони повинні легко лежати на кісткових підставах навколо очей, але не торкатися повік. Тепло і темрява послаблять ваші очі і ви помітите, що стали розрізняти контури чіткіше відразу після заняття цією вправою.

Примітка автора сайту: ця техніка відома як «пальминг».

Пальминг - термін, придуманий Вільямом Бейтсом, що позначає вправу для очей, яке полягає в тому, щоб очі закрити і на кілька хвилин щільно прикрити їх долонями (як на картинці). В результаті очі розслабляться, а розслаблення дасть хороший зір.

Очі закриваються століттями і прикриваються долонями, щоб світло не проникало в очі, але і ніякого тиску на них не було Очі закриваються століттями і прикриваються долонями, щоб світло не проникало в очі, але і ніякого тиску на них не було. Долоні спокійно лежать на вилицях, а пальці знаходяться на лобі. Пальминг зазвичай виконується в положенні сидячи. Лікті спираються на стіл або на лежачу на колінах товсту подушку.

Під час пальминга ви повинні відчувати повний комфорт, тепло і затишок. По можливості вибирайте час і місце виконання цієї вправи так, щоб ніхто вас не міг потривожити. Намагайтеся повністю розслабитися, позбутися від напруги м'язів обличчя, шиї, плечей та інших частин тіла. Якщо хочете, можете слухати радіо або дозвольте своїм думкам парити вільно, намагайтеся думати про приємне. Якщо ж неприємні думки вторгаються і свідомість, усувайте їх, обіцяючи собі розібратися з ними пізніше.

Залишайтеся з закритими очима кілька хвилин. Точний час визначається методом проб і помилок; 5 хвилин - вдалий час, 4 хвилини - мінімум. В такому стані за часом стежити важко, тому така річ, як безшумно працює таймер (або електронний годинник з будильником), може бути дуже корисна.


2. Друга вправа - зробіть перерву в роботі поблизу.

Не забувайте приблизно кожні 10 хвилин відриватися від читання і фокусуватися на далеких предметах. Моргання також допомагає очам міняти фокус і зволожувати рогову оболонку очей. Далекий фокус сам по собі більш розслаблений, ніж ближній.

3. Наступна вправа - рух на розслаблення.

Встаньте, ноги трохи розсунуті.

Робіть ритмічні повороти тілом так, щоб голова і плечі дивилися то в одну, то в іншу сторону. Нехай руки в розслабленому стані перевозяться за рухами тіла. Очі повинні бути розкриті так, щоб вам здавалося, що світ як би пропливає повз вашого погляду. Розслабте все тіло.

Якщо ви не можете стояти, повільно повертайте голову з боку в бік для того, щоб розслабити м'язи шиї.

4. Наступна вправа на розслаблення - це погляд з вікна.

Якщо ви працюєте в приміщенні, підійдіть до вікна і подивіться назовні на більш яскраве денне світло. Простий погляд у далечінь допоможе вашим очам міняти фокус і розслаблятися.

фокусування

5. Перша вправа на фокусування - використання таблиці перевірки зору.

Повісьте на стіну таблицю, щоб перевіряти зір вранці і перед сном. Якщо у вас короткозорість - користуйтеся таблицею на відстані. Якщо далекозорість - поблизу, на відстані читання. Через те, що ви розслаблені, коли прокидаєтеся вранці, вам може здатися, що саме в цей час доби ви найкраще бачите. Навіть просто для того, щоб зупинити процес погіршення зору, треба чимало потрудитися.

Примітка автора сайту: таблицю перевірки зору Сивцева для роздруківки можна скачати тут .

6. Наступна вправа - фокусування на квадратах.

Фокусування на квадратах тренує перехресні і фокусують м'язи. Ця вправа ефективно як для короткозорих, так і для далекозорих.

Якщо ви далекозорі - у вас недостатній фокус, якщо короткозорі - надлишковий.

Для початку тримайте квадрати на зручній відстані від очей.

Примітка автора сайту: по видимому, картинка з квадратами повинна знаходитися в книзі, яка поставлялася разом з відео. За допомогою графічного редактора я створив зображення з квадратами; його можна роздрукувати, а можна працювати з ним прямо з екрану монітора. За цими посиланнями це зображення можна відкрити в різних розмірах: маленький , середній , великий .

Злегка перетніть погляд очей так, щоб на сторінці з'явилося три квадрата.

Якщо ви не знаєте, як перехрещувати погляд, є легкий спосіб цього навчитися. Тримайте палець між навчальним посібником і носом, не дивіться прямо на папір. Периферійним зором ви побачите, що між двома квадратами з'являється третій квадрат.

Повільно приберіть палець і постарайтеся чітко сфокусуватися на третьому квадраті. Ви повинні бачити те саме, що і на цій діаграмі.

Повільно приберіть палець і налаштуйте погляд так, щоб ви могли прочитати слово «Hi», чітко в центрі середнього. Слово буде здаватися туманним, як ніби воно знаходиться за папером.

Якщо вам важко робити цю вправу, спробуйте його виконати використовуючи далекий зір. На цей раз подивіться вдалину, встановіть квадрати між очима і виберіть для фокусування далекий об'єкт. Нехай ваше увагу буде сфокусовано вдалину. Незважаючи на папір, Періфірійная зором ви знову помітите, що на сторінці з'являється третій квадрат. Повільно опустіть очі і налаштовуйте погляд, поки середній квадрат не стане чітким.

Слово має здаватися туманним, що знаходяться як би перед папером.

На цей раз спробуйте підсуває сторінку до себе і відсувати її від себе тримаючи при цьому в фокусі середній квадрат. Мені потрібна була тиждень для того, щоб освоїти всі елементи цієї вправи. Тому не турбуйтеся, якщо спочатку вам буде важко. Якщо ви освоїли цю вправу, спробуйте його ускладнити, збільшивши відстань.

7. Наступна вправа - фокусування на квадратах для короткозорих.

Повісьте копію квадратів на стіні поруч із таблицею перевірки зору. Створіть третій квадрат. Ви можете встановити дальній фокус доторкнувшись до свого носа як би між квадратами і повільно відступаючи назад. Подивіться наскільки далеко ви можете відійти до того як третій квадрат пропаде. Навчіться моргати, зберігаючи при цьому образ, щоб давати очам відпочити, коли їм це необхідно. Можна навчитися відступати назад на відстань двадцяти футів (близько семи метрів) тримаючи при цьому образ. Коли ви навчите свої очі працювати разом відсуваючись все далі і далі від стіни, ви помітите, що вже більш чітко бачите таблицю. Якщо я займаюся роботою поблизу і бачу об'єкти розпливчасто, я можу негайно поліпшити свій дальній фокус виконавши цю вправу. Вчіться перетинати погляд і виконуйте цю вправу в різних варіантах.

8. Давайте зробимо іншу вправу - «Близько / Далеко».

Мета цієї вправи - тренування очі для автоматичної настройки фокусу від ближнього до дальнього. Це різнобічне вправу послужить хорошою практикою автоматичної настройки фокусу.

Треба сказати, що це досить складна вправа і при його виконанні ваші очі швидко втомляться. Вправа буде не більше ефективним, якщо ви сконцентруєтеся на роботі саме в найбільш туманною для вас зоні і будете використовувати літери або малюнки з гострими, чітко окресленими кутами. Якщо ви занадто довго будете працювати в туманній зоні, ваші очі не зможуть розрізняти всі подробиці зображення і їх роздільна здатність зменшиться. Зручно сядьте в крісло або на стілець взявши що-небудь для читання. Покладіть книгу або журнал з надрукованим текстом на стіл перед собою. Повісьте на протилежну стіну таблицю перевірки зору або будь-який інший надрукований матеріал. Переконайтеся в тому, що шрифт досить великий, щоб його бачити. Він може бути розпливчастим, але, по крайней мере, ви повинні його розрізняти. Сфокусуйте очі на шрифті, який ви бачите найбільш чітко, потім переведіть погляд на найближчі букви, надруковані таким же шрифтом і постарайтеся сфокусувати на ньому свій погляд. Якщо вам не вдається навести фокус - трохи підсуньте таблицю до тих пір, поки ви зможете спокійно переходити від одного шрифту до іншого. Коли ви навчитеся це робити переведіть погляд на менш розбірливий шрифт і дайте очам навести на нього фокус. Продовжуйте переводити погляд в трьох напрямках.

Продовжуйте переводити погляд в трьох напрямках

Примітка автора сайту: на картинках ви бачите дівчину, яка тренує очі за допомогою перекладу фокуса з книги в руках на газету (на столику поруч) і на таблицю перевірки зору (далеко, близько телевізора).

В один прекрасний момент ви виявите, що вже не помічаєте, як очі налаштовуються на всі три відстані. Це хороша можливість навчити очі працювати швидко і автоматично. Це вміння стане хорошою винагородою за витрачений зусилля.

Кожен раз коли ви займаєтеся, дотримуйтеся наступних принципів. Якщо ви погано бачите поблизу - підсувається книгу ближче і дайте очам автоматично краще розбирати шрифт. Якщо у вас короткозорість - робіть протилежне тому, що роблять далекозорі - відсувайте книгу якнайдалі. Дуже скоро ваші очі почнуть розслаблятися на новому відстані і сила їх фокусування зросте. Ви можете прискорити процес, працюючи окремо з найбільш слабким оком до тих пір, поки він не стане фокусуватися також добре, як і сильніший очей.

8.1. Займайтеся вправою «Близько / Далеко» на своєму робочому місці (за комп'ютером).

Я так влаштувала своє робоче місце, що можу робити цю вправу кожен раз, коли працюю на комп'ютері. Екран розташований під кутом приблизно 45 градусів, а матеріали для читання на ближньому і середньому відстані від очей.

Екран розташований під кутом приблизно 45 градусів, а матеріали для читання на ближньому і середньому відстані від очей

Примітка автора сайту: на зображенні ви бачите дівчину, яка працює за комп'ютером і має можливість змінювати фокус на книжку лежить за клавіатурою і листочок справа.

Величину цих відстаней можна змінювати, вибравши для практики оптимальний варіант.

9. Якщо вам важко навчитися перетинати погляд, виконуйте вправу «Сходження в одній точці (Конвергенція)»

Додайте якусь намальовану фігурку, в даному випадку бігуна, на зручному для вас відстані, щоб ви могли чітко на ній фокусуватися. Повільно підводите малюнок ближче до носа, продовжуючи тримати його чітко в фокусі. Перевірте на скільки близько до носа ви зможете підсунути малюнок до того, як він почне роздвоюватися.

Замість малюнка можна користуватися пальцем, ручкою або будь-яким іншим предметом.

10. Наступна вправа називається «Підйом і розтягнення брів».

Координація очі повинна бути комплексною. Коли змінюється фокус, одні м'язи розслаблюються, а інші напружуються. Метою даної вправи є вироблення здібностей відчувати, як напружуються і розслабляються м'язи навколо ока, що досягається рухами перебільшеною сили.

Робіть вправо ніжно, но Відчуваючи напругу. Почніть з підйому брів так, щоб відчуті поперечного напряжение перед оком. Потім розслабтеся. У вас повинно бути таке відчуття, що ви займаєтеся ізометрією, напружуючи м'язи під шкірою і знімаючи напругу.

Тепер напружте м'язи над верхньою частиною щік створюючи напруження, неначе ви підтягуєте м'язи з боків особи. Потім розслабтеся.

Проробіть кожну вправу кілька разів, а потім постарайтеся зробити дві вправи одночасно.

Ви можете ще більше ускладнити цей рух, переводячи погляд вгору-вниз, з одного боку в інший під час виконання цієї вправи.

Через деякий час ви станете помічати - коли ви створюєте напругу, а коли розслабляєтеся і відчуєте, як це покращує або знижує гостроту зору. Ви також зможете відчути невеликі поштовхи і потягують руху навколо очей, коли збільшиться гнучкість м'язів і вони почнуть автоматично реагувати, встановлюючи найкращий фокус.

Ці вправи називаються «Півколо»

11. Почніть з руху очима по великій дузі - знизу-зліва, вгору і вниз-направо. І назад.

Ви можете виконати таку ж дугу рукою, якщо вам так зручніше.

Повторіть вправо 10 разів.

Потім пройдіть по нижній частині кола - зверху-ліворуч, вниз і вгору-направо і назад.

Повторіть вправо 10 разів.

Можна також робити півкола з лівого і з правого боку. Ви можете помітити, що деякі рухи вам легше координувати ніж інші. Більше працюйте над рухами, які даються вам складніше.

12. Остання вправа - «Концентричні кола при астигматизмі»

Примітка автора сайту: в цій вправі використовується картинка з колами - великий і маленький під ним (див. Нижче). За допомогою графічного редактора я створив зображення з колами; його можна роздрукувати, а можна працювати з ним прямо з екрану монітора. За цими посиланнями це зображення можна відкрити в різних розмірах: маленький, середній, великий, дуже великий

За цими посиланнями це зображення можна відкрити в різних розмірах: маленький, середній, великий, дуже великий

Зазвичай я роблю цю вправу коли дивлюся телевізор. Це дозволяє відразу розширити поле зору, даючи можливість зрозуміти, наскільки спотворено ви бачите предмет.

Причина появи астигматизму в тому, що м'язи, розташовані навколо ока, скорочуються вроздріб. Це може привести до зміни рогової оболонки ока. Астигматизм впливає, як ви бачите, на об'єкт по горизонталі, вертикалі або по діагоналі.

Якщо у вас астигматизм, ви помітите, що на відстані форма кола може змінюватися, а форма маленького кола може змінюватися при низькому фокусі. На колі можуть з'явитися смуги, сірі плями і на відстані коло навіть може виглядати як калейдоскоп, а не безліч чорно-білих ліній.

Повісьте картинку поруч з таблицею, щоб дивитися то на неї, то на таблицю.

Встаньте там, звідки вам зручно бачити центр кола і зверніть увагу на те, що концентричні кола йдуть по всьому колу. Тепер підійдіть, а потім відійдіть від кола, при цьому ви помітите, що обриси кола починають спотворюватися або навіть ламатися. Якщо це відбувається, спробуйте розслабитися і налаштувати фокус очей так, щоб знову бачити центр кола. Підійдіть ближче до погано видимій зоні і сфокусуйте обидва кола.

Інший спосіб - це спробувати сфокусуватися на смузі, розташованій поруч із зовнішнім краєм круга і направити погляд очей навколо кола, намагаючись побачити кольорову лінію, що проходить крізь просвіти кола. Спочатку вам може здатися, що пройти крізь просвіти кола неможливо, але якщо у вас одного разу це вийде - ви помітите, що ваш зір стає більш гнучким і скоро ви легко будете чітко бачити коло.

Як я вже говорила на початку, я зазвичай вішаю малюнок з колами і таблицю поруч з телевізором, щоб займатися, коли його дивлюся. Спочатку мені було важко сидіти в двох метрах від телевізора, а тепер я сиджу на відстані п'яти метрів. Я відчула, що дивлюся телевізор на цій відстані в більш розслабленому стані.

На закінчення я раджу вам включити заняття тренінгом для очей в вашу щоденну практику.

Коли я стала покращувати свій зір, я почала все з пари вправ. Я вибрала найбільш ефективні: фокусування на квадратах. Мені це сподобалося і я навіть створила кілька його варіантів. Я дуже швидко зрозуміла, що як тільки я освоїла основи цих вправ, я можу займатися де завгодно і в будь-який час. Це зробило заняття більш цікавими. Я була короткозорою і стала практикуватися під час відвідування кіно, спортивних змагань, театру, під час прогулянок і навіть заняття спортом в залі. Поступово ці вправи стали частиною мого життя і допомогли мені поліпшити зір.

Ви самі напевно вже переконалися, що для поліпшення зору покладатися тільки на окуляри не можна. Це навіть може привести до подальшого погіршення зору. На щастя з'являється все більше інформації про користь повсякденному терапії зору.

Почати займатися за програмою терапії зору - це лише перший крок у роботі над поліпшенням зору. Програма «Вправи для очей (Тренінг для очей)» дає вам лише інструменти для цього. також як дієта і фітнес програма «Вправи для очей (Тренінг для очей)» навчить вас як змінити свою поведінку і звички, щоб з часом виправити ваш зір.

Для поліпшення зору дуже важливо правильне харчування і загальний фізичний розвиток, тому дотримуйтеся здорової дієти, займайтеся спортом і тоді вправи для очей принесуть вам відчутну користь.


Гімнастика «Пильність»

Нижче описані правила виконання гімнастики «Пильність» розробленої академіком Юрієм Олександровичем Утєхін. Правила складені за мотивами інтерв'ю з академіком, в яких він розповідав про свою техніку.

пильність

Для зниження ступеня короткозорості:

Суть методу - читати одним оком.

Закрийте одне око. Як - придумайте самі. Наприклад, якщо ви носите окуляри, одну лінзу можна прикрити шторкою з паперу.

Книгу читайте на максимально можливій відстані від очей.

Кожні п'ять хвилин 2-3 рази наближайте книгу до ока наполовину і продовжуйте читати (це забезпечить своєрідний масаж кришталика).

Тривалість читання одним оком - від 15 до 30 хвилин. Потім відкрите око закриваємо, а закритий - відкриваємо і продовжуємо читати. Потім знову змінюємо і т.д. Таким чином можна читати кілька годин поспіль.

При виконанні гімнастики окуляри повинні бути слабкіше звичайних очок на 3 діоптрії для дітей та 2,5 діоптрії для підлітків і дорослих. Ваша короткозорість - від 2,5 до 5 діоптрій? В такому випадку гімнастикою можна займатися і зовсім без очок, головне - витримуйте максимальна відстань до книги.

Якщо одне око має велику ступінь короткозорості, тоді його слід тренувати довше і активніше (наприклад, читаючи їм 30 хвилин, а найкращим - 15).


Для зниження ступеня далекозорості:

Той же самий принцип, що і вище, але з однією поправкою: читайте книгу на мінімально можливій відстані від очей.

Наукова підоснова гімнастики: Два відкритих очі не можуть працювати центрами сетчаток одночасно, так як це викликало б двоїння. Тому одне око неминуче перестає працювати центром сітківки, що викликає зниження загальної гостроти зору. У деяких випадках обидва ока не працюють центрами сетчаток. Таким чином, якщо читати то одним, то іншим оком по черзі, то працює очей встановлює свою сітківку саме центром, так як друге око йому не заважає. Звикання кожного ока до такого режиму підвищує гостроту зору.

Примітка: Гімнастика - вона для вольових людей. Займатися вправами потрібно регулярно, інакше толку не буде.

Також згадка цієї техніки я зустрів в книзі Світлани Троїцької «Позбутися від окулярів-вбивць назавжди!» Техніка згадується в розділі 9 «Книга - тренажер для очей», в розділі «Правила читання».

Ось вона:

По можливості використовуйте одноокі пов'язки або «піратські окуляри».

Під час читання двома очима на них лягає як м'язова, так і психічне навантаження. Пов'язано це з тим, що різні очі можуть по-різному бачити одне й те саме. З'єднувати два різних зображення і підшукувати їм єдиний сенс складніше, ніж в ситуації, коли в мозок надходить тільки одне зображення.

Крім того, в пов'язці одне око відпочиває, але тільки від зорового сприйняття. Всі м'язові дії, що виконуються відкритим оком, повторює синхронно і закритий очей. Ось чому так важливо, щоб пов'язка була зручною і не перешкоджала ні морганню, ні переміщенням очних м'язів. При цьому очні м'язи в пов'язці не потрібно зводити до носа і концентрувати увагу обох очей на кожній ділянці тексту.

Щоб не забути про це правило, вставте в книжку закладку з підказкою.

Одягни пов'язку, милий друг, і пограй в пірата.

Хочу ще згадати про одну мою ідею. Мені спало на думку поєднати «Пильність» з пальмінгом , Тобто поки одним оком читаю, друге око щільно прикриваю долонею. Око під долонею закритий, між долонею і оком невелику відстань. В одній руці тримаю книгу, другий спираюся на коліно або стіл (в залежності від того, де і як я читаю).

Читаю кілька сторінок, потім міняю навантаження для очей - те око, яким читав, розслаблюю пальмінгом, і навпаки.

Складно сказати, чи ефективніші такий «Зоркий пальминг» звичайної «пильність» на практиці, але теоретично так - адже нечитабельним очей не просто дивиться в пов'язку (або щось, чим він прикривається), а розслабляється. Ну а про користь розслаблення для очей ви самі знаєте (якщо не знаєте - почитайте Бейтса).

Читайте також:
Чого ми не знаємо про наших мішенях? Історія розвитку мішеней в спортивній кульовій стрільбі
Спортивна тактика в стрільбі кульовій - сукупність способів застосування технічних прийомів
Циклічність тренування у стрільбі кульовій
Вимірювання дистанції стрільби корекцією паралакса, або Що таке паралакс?
Юхим Леонтійович Хайдуров - бурятський батько російської зброї
Стрілецькі окуляри: призначення і виготовлення своїми руками

Чому б не підтримувати їх у формі?
Чому б не підтримувати їх у формі?
Але якщо очі діють за допомогою м'язів, хіба не логічно підтримувати їх в хорошій формі?
Ваша короткозорість - від 2,5 до 5 діоптрій?

Новости