Телескопи ALMA зробили знімки далеких галактик

Масив радіотелескопів ALMA отримав дані з далеких галактик. . фото grigam

ALMA працює в міліметровому і субміліметровому діапазонах. Такі довжини хвиль дозволяють спостерігати формування планет, досліджувати хімічний склад зірок і виявляти світло найдальших галактик.

Майже тисяча вчених з усього світу надіслали заявки, бажаючи першими працювати в цій обсерваторії, розташованої в Чилі на висоті 5000 метрів. Масив вводиться в дію поетапно і спочатку він може обслуговувати не більше ста наукових проектів, тому багато вчених виявилися в черзі на роботу з ним. "Жоден інший телескоп, ні на Землі, ні в космосі, ні настільки затребуваний", - стверджує доктор Льюіс Болл, заступник директора ALMA.

Як припускають співробітники Національної радіоастрономічної обсерваторії США , Якій належить проект ALMA, ще до закінчення будівництва новий телескоп отримав репутацію кращого. "Ще десять років тому обладнання такої складності було лише мрією", - стверджують вони.

Будівництво обсерваторії розпочалося в 2008 році. Цей міжнародний проект фінансується європейськими країнами, США, Канадою, Чилі та Японією. Всього на плато Чахнантор в пустелі Атакама будуть встановлені 66 радіотелескопів. Сьогодні введено в дію 22 з них. Загальна ширина антен до 2013 року досягне 16 км.

Весь масив об'єднаний в мережу і працює як одна антена. При цьому окремі телескопи можуть рухатися незалежно від інших, що дозволяє змінювати конфігурацію всього дзеркала. Дані від кожного телескопа по оптоволокну надходять для обробки в ALMA Correlator - один з найшвидших в світі комп'ютерів.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Новости