ТЕМА 17. БАЗОВА Макроекономічна МОДЕЛЬ

Мета вивчення теми полягає в тому, щоб дізнатися:

що собою представляють основні макроекономічні змінні;

в чому полягає концепція потенційного реального національного доходу;

в чому полягає процес автоматичної перебудови економіки в разі рецесійного або інфляційного розриву ВНП;

що таке рівняння обміну;

які основні характеристики класичної макроекономічної моделі.

До числа критично важливих ми відносимо дві макроекономічні змінні - сукупний попит і сукупна пропозиція. Сукупний попит (AD) - обсяг товарів і послуг, який вирішують купити домашні господарства, фірми, держава, плюс чистий попит зарубіжних покупців. Сукупний попит - відношення між сукупною ціною і сукупним обсягом продукції (на яку пред'являється попит), яке виражається кривою сукупного попиту, що має

Сукупний попит - відношення між сукупною ціною і сукупним обсягом продукції (на яку пред'являється попит), яке виражається кривою сукупного попиту, що має

Мал. 17-1

нахил вниз. Сукупна пропозиція (AS) - обсяг товарів і послуг, які виробники пропонують для продажу на будь-якому даному ціновому рівні. Сукупна пропозиція - відношення між сукупним ціновим рівнем і загальним обсягом сукупної продукції, пропонованим виробниками. Воно виражається кривою сукупного пропозиції, що має нахил вгору.

У моделях тільки з приватним сектором сукупний попит - AD - включає лише споживчий попит домашніх господарств і інвестиційний попит з боку фірм. Сукупна пропозиція залежить від продуктивності факторів (т. Е. Від технології і обсягу фізичного капіталу), від ефективності управління і від цін, за якими фірми розраховують отримати за свою продукцію. Ми приймаємо ці умови як дані, які, в свою чергу, задають нам шкалу, яка б пов'язала сукупна пропозиція і ціновий рівень.

На рис. 17-1 представлена ​​крива AS; фірми збільшують пропозицію в міру зростання ціни. Як бачимо, чим вище сукупний рівень цін Р (вимірюваний як дефлятор ВНП), тим більше обсяг сукупного Продукту Y (реальний ВНП). Мал. 17-1 показує також, що великі зміни У викликаються відносно невеликими змінами Р, що означає високу еластичність AS (ЕAS> 1).

Макроекономічні дослідження в багатьох країнах доводять, що в короткочасному періоді ЕAS дуже висока (від 3 до 5). Це пов'язано з дуже пологим нахилом вербою короткострокового сукупного пропозиції. Важливо також враховувати, що при 3-5% -ній зміні реального ВНП обсяг виробництва інвестиційної продукції та товарів тривалого користування змінюється ще більше, хоча коливання цін на ці товари, як правило, буває меншим, ніж зміна сукупного рівня цін. В цілому під час змін попиту або пропозиції на будь-якому з ринків реакція на ці зміни включає істотну .перестройку обох змінних: цін і обсягів (Р і Q). Так відбувається в мікроекономіці. А чому на макрорівні реакція Р на зміни AS дуже мала в порівнянні зі значними змінами Y? Велика частина цих явищ залежить від фактора часу. Ціни завжди перебудовуються у відповідь на зміни попиту і пропозиції, але це відбувається дуже повільно внаслідок негнучкості цін.

В епоху економістів-класиків домінували ринки досконалої конкуренції.

Вони існують і протягом усього XX століття, і ціни на цих ринках як і раніше дуже рухливі. Але в сучасній економіці сукупний ціновий рівень в основному залежить від компаній, які здійснюють ціноутворення на основі довгострокових конкурентних стратегій. Є багато причин, за якими ціни цих компаній слабо реагують на короткострокові зміни в попиті. Згадаємо основні з цих причин:

На багатьох ринках частка продажів контролюється кількома фірмами. Коли попит падає, фірми не знижують ціни, тому що це може привести до цінової війни.

На ринках монополістичної конкуренції зниження ціни у відповідь на зниження попиту не викличе істотного збільшення продажів, оскільки споживач на цих ринках лояльний до своїх продавцям. Виграш фірми від перебудовується ціни буде невеликий.

Фірми не вітають постійні зміни цін внаслідок неминучих витрат на оновлення торгових каталогів та прейскурантів.

Заробітна плата як факторна ціна не є гнучкою, що веде до сталості основної частини витрат на одиницю продукції. Заробітна плата негнучкі, так як, по-перше, працівникам не подобається невизначеність зарплати, якщо їй дозволено коливатися; по-друге, вони вважають несправедливим будь-яке зниження зарплати; і по-третє, фірми побоюються, що зниження ціни відіб'ється і на трудовий моралі персоналу, скоротиться робоче зусилля, а найкраща частина працівників звільниться.

Значна частина зарплати встановлюється на основі трудових угод, зміна яких можливо лише при їх переукладення.

Величезна частина товарів виробляється зусиллями багатьох цехів, фірм і галузей. У разі, наприклад, зменшення попиту на товар потрібно координоване зниження цін по всьому ланцюжку фірм і галузей, що вкрай складно зробити.

Всі ці причини, разом узяті, ведуть до негнучкості в короткостроковому періоді цін на товари і послуги, а крива AS отримує досить пологий нахил, вказуючи на те, що ціновий рівень коливається незначно у відповідь на зміни в AS.

На рис. 17-2 представлені нахилені вниз криві AD. Якщо в мікроекономіці крива попиту нахилена вниз внаслідок дії закону спадної граничної корисності і внаслідок того, що при зростанні ціни, наприклад, попит переключається на замінники, то в макроекономіці такий нахил кривої AD пояснюється іншими причинами. Якщо ціновий рівень знижується, а грошова маса не

Мал. 17-2

змінюється, то зменшуються ставки відсотка, що стимулює зростання попиту на товари і послуги, чутливі до ставки відсотка. Одночасно йде збільшення всіх форм багатства в грошовій формі, що також веде до зростання витрат і зрушень в їх структурі. Нарешті, зниження загального рівня цін підвищує попит з боку іноземців.

На рис. 17-2 показано, що зниження доходів домашніх господарств веде до зсуву кривої AD0 на АD1, а зростання доходів - до зсуву кривої AD0 на АD1. Аналізуючи короткострокові коливання Y, ми концентруємо зараз нашу увагу на впливі зрушень кривої AD, а не на русі вздовж кривої AD (яке пов'язане зі змінами цінового рівня). Мал. 17-2 демонструє нам, що при цьому відбуваються, хоча і незначні, зміни уздовж кривої AD, ігнорувати які було б помилково. При зсуві AD0 на АD1 Y теж зсувається на YC, а ціна знижується на рівень P1. Не звертаючи уваги на це мале зміна Р, ми помилково вважаємо, що Y падає до YB, а не до YC. Оскільки крива AS є еластичною, але не абсолютно пологої (горизонтальної), виникає помилка (YB <YC), хоча і не дуже значна. головне

Ріс.17-3

зміна в Y (YA ® YC) сталося через зсув кривої АD вліво. Ми не звертаємо уваги на невеликий рух уздовж кривої AD (від точки В в точку С) після зсуву АD0 на АD1, тому що точки YB і точка YC майже збігаються. Тим самим ми трохи недооцінюємо вплив зсуву AD. Але якщо зсув АD0 піде на АD2, то Р0 зрушиться на Р2, і ми зробимо серйозну помилку, передбачивши зростання Y до YE, в той час як Y збільшується тільки до YD (т. Е. В цьому випадку відбудеться значна переоцінка впливу зсуву кривої AD ).

В цілому можна сказати, що короткочасні зміни в АD, пов'язані з рецесіями, або застійними явищами в економіці, впливають головним чином на Y і лише незначно впливають на загальний ціновий рівень.

Макроекономічна рівновага настає в точці перетину кривих AD і SRAS (короткострокове сукупну пропозицію). Цій точці відповідають рівноважний ціновий рівень (Р) і рівноважний ВНП (Y). Але ця точка може відображати як короткострокове, так і довгострокове стан економіки. Якщо вона знаходиться (рис. 17-3) на кривій довгострокового сукупної пропозиції (LRAS), то відображає довгострокову рівновагу, оскільки крива LRAS показує потенційний рівень сукупного пропозиції, яке економіка виробляє в разі повної зайнятості факторних ресурсів. Але, як ми бачимо, вона може перебувати як зліва (Esr) від кривої потенційного національного доходу (Yp), так і праворуч (Esr '). Точки Esr і Esr 'відображають короткострокові рівноважні стану, які економіка намагається подолати, щоб відновити довгостроковий рівень Y, тобто Yp.

Коли економіка знаходиться в короткостроковому рівновазі в точці Esr, вона виробляє Ysr, що істотно нижче її потенційних можливостей (Yp). Це стан ми називаємо рецесійної розривом ВНП, в ході якого падає ВНП, знижується рівень цін, зростає безробіття і, отже, економіка втрачає свої обмежені ресурси, недопроізводя істотний обсяг благ. Коли економіка знаходиться в короткостроковому рівновазі в точці Esr ', вона виробляє Ysr', що істотно вище її потенційних можливостей. Це стан ми називаємо інфляційним розривом ВНП, в ході якого спостерігається зростання ВНП, загального рівня цін і зайнятості.

§ 92. МЕХАНІЗМ ДОВГОСТРОКОВІЙ АВТОМАТИЧНОЇ ПЕРЕСТРОЙКИ ЕКОНОМІКИ

В обох випадках економіка буде прагнути за допомогою автоматичної перебудови повернутися до рівня Yp, тобто до довгострокової рівноваги. Механізм автоматичного перебудови може бути описаний на прикладі руху будь-якого з факторних ресурсів, скажімо праці. Припустимо, що крива AD зсувається вправо під впливом будь-якої з нецінових детермінант (зниження податків, введення великої соціальної програми і т.д.). Мал. 17-4 показує нам початок зсуву АD і хід автоматичної перебудови на макроекономічному рівні.

Мал. 17-4

Первісне положення економіки - точка E. Потім крива AD1 зсувається на позицію AD2. Виникає інфляційний розрив, при якому відбувається зростання Y і Р. Оскільки попит збільшується, фірми приймають рішення розширити виробництво. Вони наймають додаткових працівників. Продуктивність цих працівників нижче, оскільки кращі давно були найняті і працюють. Гранична продуктивність праці L починає знижуватися, а витрати на одиницю продукції - зростати. Це, серед іншого, виявляє одну з причин того, чому крива SRAS спрямована вгору: у міру збільшення обсягу сукупної пропозиції ростуть і витрати на виробництво. В результаті макроекономічну рівновагу переміститься з точки Е в точку Е1.

Але ця ситуація є короткочасною. Більш високий ціновий рівень знизив реальну зарплату працівників фірм, і після закінчення трудових контрактів працівники вимагатимуть підвищення зарплати. Але коли почнуть рости витрати на працю, то виростуть в цілому і витрати на виробництво продукції ..

Ріс.17-5

Це сигнал для фірм, щоб знизити обсяги виробництва. В результаті крива SRAS1 зрушиться вліво вздовж кривої AD1 на позицію SRAS2. Такий зсув продовжиться до тих пір, поки крива SRAS НЕ перетнеться з кривою AD в точці потенційного ВНП (Yp). Це точка E2 - нову довгострокову (бо воно відповідає рівню потенційного ВНП) макроекономічну рівновагу. Величина сукупного пропозиції повернеться на рівень Yp. Інфляційний розрив ВНП Виявився, таким чином, подолано в результаті самокорекції економіки. Економіка повернулася до потенційного ВНП, т. Е. До рівня довгострокового сукупної пропозиції. Важливо відзначити, що довгостроковим наслідком збільшення AD, коли економіка діє в умовах повної зайнятості ресурсів, є зростання цінового рівня при збереженні рівня Y. Таким чином, в довгостроковому періоді ціновий рівень визначається сукупним попитом, а рівень сукупного пропозиції встановлюється позицією кривої потенційного ВНП (рис . 17-5).

Тепер припустимо, що внаслідок зниження сукупного попиту крива сукупного попиту змістилася вліво і виник рецесійний розрив ВНП, в результаті якого ВНП і ціновий рівень знизяться. Макроекономічна рівновага з точки Е змістилося в точку E1. Наслідком зміни сукупного попиту стала короткочасна перебудова економіки, яка прийняла форму рецесійного розриву ВНП.

Зниження цінового рівня з P до P1 означає зростання реальної заробітної плати. Ті, хто не може знайти роботу, готові погодитися на попередній рівень реальної зарплати, який існував в первісній ситуації. Це призведе до зниження номінальної зарплати працівників, коли настане час переукладати трудові контракти. Зниження попиту, крім того, змусило фірми звільнити частину співробітників і скоротити виробництво. Звичайно, звільнення торкнулося найменш продуктивних працівників, що збільшило випуск продукції на одиницю факторного ресурсу. Внаслідок зростання продуктивності і зниження зарплати витрати фірм знизилися, і вони почали збільшувати виробництво. Цей процес автоматичної макроекономічної перебудови закінчиться, коли крива SRAS1 зрушиться на місце SRAS2 уздовж кривої AD2 і перетнеться з нею на лінії LRAS (крива потенційного ВНП), тобто макроекономічну рівновагу повернеться до позиції потенційного ВНП. Таким чином, перебудова зарплати і цін забезпечує автоматичну корекцію як при інфляційному, так і при рецесійної розривах ВНП.

§ 93. ПОТЕНЦІЙНИЙ РІВЕНЬ сукупного ВИРОБНИЦТВА

Концепція потенційного ВНП була запропонована відомим американським економістом Артуром Оукен на початку 60-х рр. Повторимося, що потенційний реальний ВНП - обсяг реальної сукупної продукції, виробленої за умови повної зайнятості факторних ресурсів. Поняття повної зайнятості аж ніяк не передбачає, наприклад, нуля безробіття. Навпаки, для кожної конкретної країни потрібно визначати базові рівні зайнятості потужностей і робочої сили, щоб встановити рівень потенційного ВНП. Та й практично «100% -ва» зайнятість ресурсів є грою слів, бо ні людина, ні машина не можуть працювати без упину. Рівень потенційного ВНП не є максимумом утилізації застосовуваних факторних ресурсів. Потенційний ВНП підраховується на основі інформації про безробіття (вимірювач ступеня зайнятості трудових ресурсів) і звітів фірм про завантаження потужностей (вимірювач ступеня зайнятості фізичного капіталу). У 1962 р А. Оукен підрахував, що ВНП США дорівнює потенційному рівню ВНП при нормі безробіття в 4%. У 90-і рр. цей рівень піднявся до 5,5%. У Західній Європі цей показник був зазвичай помітно вище.

В ході економічного розвитку фактичний ВНП може бути й вищим, і нижче потенційного ВНП. Якщо він робиться нижче потенційного ВНП, то економіка працює в умовах безробіття і недовантаження потужностей, втрачає ресурси і знижує життєвий рівень громадян. Якщо ж фактичний ВНП виявляється вище потенційного, то безробіття стає низькою, фірми працюють з високим навантаженням, добробут зростає, але починає прискорюватися інфляція.

Мірою того, як функціонує економіка, є коефіцієнт ВНП (або розрив ВНП) - співвідношення фактичного і потенційного ВНП, виражене у відсотках. Це ключовий показник стану економіки. Оскільки головним вимірником сукупного виробництва вважається реальний ВНП, то коефіцієнт ВНП зазвичай визначається як співвідношення реального ВНП і потенційного реального ВНП (реальний ВНП ділиться на потенційний), множимо потім на 100, щоб надати йому форму індексу. Розрив ВНП - лише інший спосіб висловити ту ж саму ідею. Розрив ВНП - різниця між фактичним і потенційним реальним ВНП, яку можна означити як в грошовій формі, так і у відсотках. Якщо, наприклад, коефіцієнт ВНП дорівнює 90%, то розрив ВНП становить 10%, тобто фактичний ВНП нижче потенційного на 10%. Цей розрив вказує політикам макроекономічну мета і рівень, який потрібно відновити, щоб економіка працювала в умовах повної зайнятості факторних ресурсів.

§ 94. ЩЕ РАЗ ПРО перебудови сукупного ВИРОБНИЦТВА

Базова макроекономічна модель з метою спрощення враховує наявність тільки приватного сектора і включає домашні господарства, які здійснюють споживчі витрати, і фірми, що пред'являють інвестиційний попит. Умовою рівноваги в цій моделі є тотожність: Y = С + I. Тотожність - рівність, яке, за визначенням, вірно для всіх значень змінних в цій рівності. Дане рівність є тотожністю, так як Y (тобто реальний ВНП) визначається як сукупний обсяг виробництва, і тоді кожен товар і кожна послуга, що є частиною Y, визначаються або як частина сукупного споживання (С), або як частина інвестицій (I) . Зокрема, валові інвестиції включають витрати на будівництво заводських будівель і покупку обладнання, яке фірми замовляють у інших фірм, але за методом рахунку в системі національних рахунків інвестиції включають також будь-які товари (велосипеди, кухонний посуд і т.д.), які вироблені, але не продані. Непродані товари включаються в товарні запаси. Тому той факт, що наведене рівняння - тотожність завжди задовольняється, не надто багато говорить нам про те, як визначається Y (ВНП). У тому числі воно не дасть уявлення про те, більше, менше сукупний попит сукупної пропозиції або дорівнює йому.

У двухсекторной моделі (де є тільки С і I) економіка вікна перебувати в рівновазі, якщо тільки в ній не відбувається незапланованих змін в обсязі інвестицій. Спосіб, яким економіка автоматично перебудовується, коли рівновагу порушено, залежить від того, що відбувається товарними запасами. Фірми приймають рішення про збільшення або зниження обсягу виробництва в залежності від того, збільшується або знижується обсяг товарних запасів. Якщо фірми виробляють більше, ніж продають, плюс спланований обсяг запасів, вони збережуть виробництво, і навпаки.

Рівень інвестицій, який планують фірми (Ip), включає тільки очікуване або запропоновані зміни запасів. Однак фірми часто стикаються з меншим або більшим обсягом запасів, ніж вони хотіли б, в ході здійснення ними господарської діяльності. Такі несподівані або незаплановані зміни в товарних запасах є частиною витрат фірм на інвестиції (незалежно від того, що ці витрати були незапланованими або несподіваними). Валові інвестиції (IT) є сумою запланованих (Ip) і незапланованих (Ii) інвестицій. Це дозволяє нам сформулювати відноситься до інвестицій умова рівноваги на товарних ринках, що складається в тому, що рівновага існує, якщо незаплановані інвестиції дорівнюють нулю, а заплановані інвестиції дорівнюють фактичним (I = Ip). Мал. 17-6 показує реакцію всіх фірм на зміну в незапланованих товарних запасах в дамках базової макроекономічної моделі (AD / SRAS). Якщо фірми виробили більше продукції (Yb) і при попиті, відповідному точці А, то це призведе до появи позитивної величини незапланованих інвестицій (Ii). Фірми скорочують обсяг виробництва до Yp. Якщо фірми виробили менше продукції (YC), ніж могли б продати (точка А), і відчувають незаплановане зниження запасів, то вони збільшать виробництво до Yp. В обох випадках (при занадто великих або занадто малих змінах незапланованих запасів) відповідь фірм означає перебудову обсягу виробництва, так щоб він зрівнявся з AD.

В обох випадках (при занадто великих або занадто малих змінах незапланованих запасів) відповідь фірм означає перебудову обсягу виробництва, так щоб він зрівнявся з AD

Ріс.17-6

Дослідження поведінки фірм показують, що вони дуже швидко реагують на коливання товарних запасів. Якщо обсяг продажів виявляється нижче очікуваного рівня, то фірми майже відразу скорочують обсяг виробництва і знижують обсяг таких факторних витрат, як витрати на працю. Якщо ж товарні запаси швидко скорочуються, фірми настільки ж швидко збільшують обсяг виробництва і зайнятість.

Ми зобов'язані кілька слів сказати про поведінку галузей сфери послуг. Справа в тому, що в таких галузях, як правило, запасів не може бути за визначенням. Тому надлишок пропозиції в цих галузях означає наявність надлишку потужностей. Отже, фірми сфери послуг не можуть маневрувати обсягами запасів: вони реагують на економічну динаміку збільшенням або зниженням обсягу виробничих потужностей.

§ 95. СУКУПНА ПРОПОЗИЦІЯ І СУКУПНИЙ ПОПИТ В КЛАСИЧНОЇ МОДЕЛІ

У базовій моделі зростання сукупного попиту веде одночасно до інфляції і збільшення сукупного виробництва. Крива сукупної пропозиції нахилена вгору. Інша річ - положення кривої сукупної пропозиції в уявленнях економістів-класиків. Їхня думка полягала в тому, що сукупне виробництво не змінюється в міру того, як змінюється сукупний попит. Зрушення в сукупному попиті впливають лише на загальний ціновий рівень. Тому крива сукупної пропозиції є вертикаллю, яка виходить з класичної моделі пропозиції і попиту на працю, а не з конкурентного співвідношення між сукупною пропозицією і інфляцією.

У моделі класиків саме ринок праці встановлює рівноважну величину пропозиції праці, яка, в свою чергу, фіксує сукупна пропозиція товарів і послуг. На рис. 17-7 представлена ​​вертикаль сукупної пропозиції, яку встановлює рівновагу на ринку праці. А Ціновий рівень визначається рівнем сукупного попиту. Будь-які зрушення в сукупному попиті змінюють тільки ціновий рівень, але не впливають на сукупну пропозицію, оскільки Y є константою. На рис. 17-7 показано, що зростання сукупного попиту (з AD1 на AD2) збільшує номінальний сукупний дохід, але реальний дохід залишається незмінним.

Модель економістів-класиків передбачає, що сукупний попит не впливає на сукупне виробництво ні через макрополітику, ні через циклічні макроекономічні коливання. Наприклад, зміни сукупного попиту, що виникають як наслідок змін у податках, не впливають на сукупне виробництво. Адже сукупне виробництво, на думку класиків, змінюється тільки залежно від змін в обсязі трудового фактора (у класиків національний дохід - сума трудових доходів).

Адже сукупне виробництво, на думку класиків, змінюється тільки залежно від змін в обсязі трудового фактора (у класиків національний дохід - сума трудових доходів)

Мал. 17-7

Отже, податкові зміни можуть впливати на сукупну пропозиція не через попит, а безпосередньо - т. Е. Стимулюючи (при зниженні податків) або пригнічуючи (при підвищенні податків) загальний обсяг економічної діяльності.

Якщо сукупний попит падав, то макроекономічну рівновагу підтримувалося за рахунок ринку праці: при падінні попиту виникав надлишок AD щодо AS, ціни і номінальна зарплата падали, але реальна зарплата залишалася тією ж. Оскільки реальна зарплата не змінювалася, не відбувалося змін і в рівнях зайнятості, а отже, і в рівнях сукупного виробництва. Тому в класичній моделі реальний ВНП, реальна зарплата і зайнятість визначаються незалежно від можливих коливань сукупного попиту.

Все сказане повністю відповідає закону Сея * - перед -ложении саме створює собі попит.

Відповідно до нього дохід, що отримується продавцями, незмінно створює попит, достатній для того, щоб викупити обсяг пропозиції. Таким чином, даний обсяг Виробництва завжди створює обсяг доходу, дорівнює величині пропонованих товарів і послуг. Єдина витік з потоку доходу, якою є заощадження, перекривається ін'єкцією у вигляді інвестицій.

Отже, на думку класиків, при зміні величини попиту змінюється тільки ціновий рівень, а не обсяг виробництва. Ця виражена класиками зв'язок між AD і Р є основою сучасної монетаристської точки зору про те, що первинною причиною інфляції є надлишковий обсяг пропозиції грошей. При вертикальної кривої AS збільшення номінальної величини пропозиції грошей веде до пропорційного підвищення цінового рівня при незмінності реальної величини пропозиції. У моделі класиків попит на гроші пропорційний валового доходу. Згідно класиків, сукупний попит може змінюватися в разі зміни величини грошової маси. Класики виявили взаємозв'язок між кількістю грошей і головним макроекономічним показником (ВНП), яка відома як рівняння обміну:

де М - кількість грошей; V - швидкість обігу грошей; Р - ціновий рівень; Q - реальний ВНП.

Швидкість обігу грошей - середнє число оборотів однієї грошової одиниці, що витрачається на покупку кінцевих товарів і послуг, протягом одного року. Швидкість обігу може бути отримана діленням номінального ВНП ( Швидкість обігу грошей - середнє число оборотів однієї грошової одиниці, що витрачається на покупку кінцевих товарів і послуг, протягом одного року ) На пропозицію грошей (М - грошова маса).

Дане визначення V робить рівняння обміну тотожністю, яке говорить нам про те, що все витрачений ( Дане визначення V робить рівняння обміну тотожністю, яке говорить нам про те, що все витрачений (   ) Має дорівнювати всьому зробленому (   ) ) Має дорівнювати всьому зробленому ( ). Рівняння обміну дає нам можливість встановлення взаємозв'язку між обсягом попиту, об'ємом сукупної пропозиції та ціновим рівнем:

, ,

т. е. величина попиту на реальний ВНП обернено пропорційна ціновому рівню. Коли ціновий рівень зростає (припустимо, що М і V залишаються незмінними), величина попиту на реальний ВНП знижується, так що крива AD нахилена вниз.

Змінена вище рівняння обміну підказує нам, чому могла зсуватися класична крива AD. Крива сукупного попиту буде зрушуватися, якщо змінюється грошова маса. Коли величина грошової маси зростає, то зростає і величина попиту на кінцевий продукт, і крива AD буде зміщуватися вправо. Якщо ж величина грошової маси знижується, то знижується і величина попиту на реальний ВНП, а крива AD зсувається вліво. Теоретично крива AD має також зрушуватися і при змінах в швидкості обігу грошей, хоча це не пов'язано з моделлю класиків. Економісти-класики припускали, що швидкість обігу грошей є константою, вони виходили з того, що і швидкість Звернення (V), і реальний ВНП (Р) були фіксовані в будь-який момент часу. Це дозволило їм отримати відношення між М і ціновим рівнем, відоме як класична кількісна теорія. Рівняння обміну може бути переписано, з тим щоб ізолювати детермінанти цінового рівня:

Рівняння обміну може бути переписано, з тим щоб ізолювати детермінанти цінового рівня:

Якщо P і Q фіксовані (відповідно до допущенням), то ставлення Якщо P і Q фіксовані (відповідно до допущенням), то ставлення   є константою, і зміна цінового рівня буде відбуватися пропорційно зміні грошової маси (пропозиція грошей) є константою, і зміна цінового рівня буде відбуватися пропорційно зміні грошової маси (пропозиція грошей). При збільшенні М на Х% підніметься і Р на X%. Іншими словами, в моделі класиків інфляція є чисто монетарним феноменом. Класики вважали, що економіка не може йти від рівня виробництва потенційного національного доходу і процес виробництва створює адекватну його обсягом величину сукупного попиту на товари і послуги. Сей виходив з того, що виробництво саме по собі породжує своїх споживачів. Люди створюють пропозицію якихось товарів для того, щоб мати можливість купити інші товари. Тому, як думав Сей, не можуть бути зроблені товари, на які не був би пред'явлений попит.

При цьому вже класикам було відомо, що умовою макроекономічної рівноваги було рівність заощаджень та інвестицій. Все зроблене обмінювався на сукупний дохід, а сукупний дохід розпадався на споживання (C) і заощадження (S). У свою чергу, заощадження перетворювалися в інвестиції (I). Збіг заощаджень і інвестицій, як вважали класики, забезпечувалося змінами ставки відсотка, що є ціною кредиту:

У класичній моделі єдиним можливим видом безробіття є добровільне безробіття. Якщо попит на працю (L) на конкурентних ринках, де заробітна плата гнучка, знижується, то знижується і зарплата. Пропозиція L визначається рівнем реальної зарплати і позитивно пов'язано з рівнем номінальної зарплати. Попит на L також залежить від реальної зарплати і змінюється прямо пропорційно змінам номінальної (грошової) зарплати. Рівноважний рівень зарплати визначається перетином Кривих попиту і пропозиції L. Безробіття може виникнути тільки в разі, коли номінальна (грошова) зарплата є негнучкою і не знижується при падінні попиту на L.

Економісти-класики вважали, що відносні ціни, ціни на товари і ціни на фактори виробництва, ставки відсотка, грошова зарплата гнучкі і мінливі, що дозволяє економіці легко перебудовуватися і завжди підтримувати макроекономічну рівновагу на рівні потенційного національного доходу. Тому у втручанні держави в економічне життя немає ніякої необхідності. Класична модель забезпечувала логічне обгрунтування політики державного невтручання (laissez-faire).

Таким чином, класична модель ділила макроекономіку на два сектори: а) грошовий (монетарний) сектор, який визначав загальний ціновий рівень, і б) реальний (негрошовий) сектор, який визначав реальний обсяг сукупного виробництва. Ціновий рівень міг змінюватися тільки в разі зміни грошової маси. Рівень реального сукупного виробництва міг змінюватися, якщо тільки змінювалися технічний рівень виробництва або кількість і якість застосовуваних факторів виробництва. Тому класична модель забезпечує два прогнози, які піддаються перевірці (згадайте про суть позитивної економічної науки): 1) рівень цін пропорційний грошовій масі; 2) економіка завжди функціонує на рівні потенційного національного доходу, який забезпечує повну зайнятість ресурсів.

На закінчення питання про класичної моделі слід сказати про дуже простий взаємозв'язку між попитом на гроші і сукупним доходом, яка і послужила основою для рівняння обміну. Попит на гроші залежить від номінального доходу:

Попит на гроші залежить від номінального доходу:

де Md, - попит на гроші; К - константа пропорційності; PQ - номінальний ВНП. Константа пропорційності не повинна дорівнювати одиниці, оскільки одна грошова одиниця за рік встигає кілька разів купити товар або послугу. Для різних країн значення До різному. Наприклад, для США в 80-і рр. воно дорівнювало 1/6. Це означає, що величина попиту на гроші становила 1 трлн дол. При номінальному ВНП в 6 трлн дол. Оскільки До є константою, то V (швидкість обігу) також є константою:

Оскільки До є константою, то V (швидкість обігу) також є константою:

Перетворюючи це рівність, ми і отримуємо вже розглядалася класичне рівняння обміну: MV = PQ. Відповідно до класиками, V була константою по відношенню до короткострокових коливань в економіці. Рівняння обміну з передумовою про постійну V є класичним ставленням з приводу сукупного попиту.

Ключові слова та поняття

автоматична перебудова

дефляційний розрив

закон Сея

інфляційний розрив

Класична кількісна теорія

Крива довгострокового сукупної пропозиції (LRAS)

Крива короткострокового сукупного пропозиції (SRAS)

Потенційний національний дохід

розрив ВНП

рецесійний розрив

сукупна пропозиція

сукупне виробництво

Сукупний Попит

Сукупний рівень цін

рівняння обміну

ПІДСУМКИ ВИВЧЕННЯ ТЕМИ

Базова макроекономічна модель описує вплив Y і Р, через яке виражається рух і взаємозв'язок AD і SRAS. Крива AD нахилена вниз через ефект доходів і багатства, ефекту ставки відсотка і ефекту попиту на імпортну продукцію. У короткостроковому періоді висока цінова еластичність AS. У свою чергу, зміни AS слабо впливають на зміни Р, що є результатом негнучкості цін на товарних і факторних ринках і ряду інших аналогічних причин.

Точка, де перетинаються криві AD і SRAS, може перебувати лівіше, правіше і точно на кривій LRAS, яка відображає рівень потенційного виробництва національного доходу. Якщо Еsr розташовується лівіше LRAS і кривої Yp, то економіка перебуває в стані рецесії (рецесійного розриву). Якщо Еsr виявляється правіше LRAS, то економіка стикається з інфляційним розривом ВНП.

Автоматична перебудова економіки здійснюється в разі відхилення точки макроекономічної рівноваги від кривої LRAS, з тим щоб відновити довгострокове рівновагу. Автоматична перебудова забезпечується в результаті зміни зарплати і товарних цін.

Потенційний реальний ВНП - обсяг реальної сукупної продукції, виробленої при повній зайнятості факторних ресурсів. Коефіцієнт (розрив) ВНП - співвідношення фактичного і потенційного ВНП, виражене у відсотках. Він вказує політикам макроекономічну стабілізаційну мета.

У двухсекторной моделі умовою макроекономічної рівноваги є відсутність незапланованих інвестицій: У двухсекторной моделі умовою макроекономічної рівноваги є відсутність незапланованих інвестицій:   Фірми звичайно швидко реагують на коливання I, прагнучи якомога швидше відновити рівновагу планованих і фактичних інвестицій Фірми звичайно швидко реагують на коливання I, прагнучи якомога швидше відновити рівновагу планованих і фактичних інвестицій.

Економісти-класики вважали, що крива сукупної пропозиції є вертикаллю (т. Е. Тільки кривої LRAS, а крива SRAS відсутня взагалі). Класична модель - взаємозв'язок між попитом і пропозицією праці, а не конкурентна взаємозв'язок між сукупною пропозицією і Р. Саме ринок праці встановлює рівноважну величину L, яка фіксує сукупна пропозиція товарів і послуг. Сукупний попит створюється сукупною пропозицією і не впливає на макрополітику. Податкові зміни впливають не на попит, а прямо на AS, стимулюючи або пригнічуючи економічну діяльність.

При зміні величини AD змінюється тільки Р. Величина ж АВ залежить від обсягу грошової маси. Звідси відкриття рівняння обміну (MV = PQ), яке є тотожністю внаслідок визначення V. Відношення між М і ціновим рівнем визначає класичну кількісну теорію грошей. Класики вважали, що V і Q є константами. Вони вважали, що V пов'язана звичаями і інституційними механізмами, які змінюються вкрай повільно, а ВНП фіксований наявними обсягами факторних ресурсів і повільної динамікою технічного рівня.

Класики вважали, що відносні, факторні і продуктові ціни, ставки відсотка гнучкі і мінливі; це дозволяє економіці самої забезпечувати стабільне зростання без втручання влади (держави). Рівновага S і I підтримувалося зрушеннями ставки відсотка.

А чому на макрорівні реакція Р на зміни AS дуже мала в порівнянні зі значними змінами Y?

Новости