Темперамент впливає на фігуру і вага тіла

Характер впливає на фігуру. фото Corbis

Про це свідчать дослідження вчених з Національного інституту старіння ( США ). І до них варто прислухатися, тому що у них на руках була вичерпна, з 50-річною історією інформація про 1 988 землян.

Всі учасники дослідження Baltimore Longitudinal Study of Aging були в цілому здорові і мали гарну освіту (16,53 роки навчання в середньому). 71% були білошкірими, 22% - чорношкірими, 7% - іншої етнічної приналежності; половина респондентів - жінки. За допомогою анкет вчені оцінювали кожного за п'ятьма основними особистісним рисам - відвертості, сумлінності, екстравертність, поступливості і невротизму - і по 30 підкатегоріями цих індивідуальних особливостей. Через певні періоди випробовуваних зважували і вимірювали. В цілому за півстоліття це було зроблено 14 531 разів.

Як виявилося, постать тісно пов'язана з рисами характеру. Так, імпульсивність майже завжди означає, що у людини зайву вагу. Учасники дослідження, чия емоційність була максимальною, важили в середньому на 10 кг більше тих, хто відрізнявся мінімальної імпульсивністю.

Вчені пояснюють це так: персони з таким набором рис часто піддаються спокусам, їм не вистачає самодисципліни, щоб регулярно займатися спортом, незважаючи на труднощі або почуття незадоволеності. Щоб підтримувати оптимальну вагу, зазвичай потрібно дотримуватися здорового харчування і займатися фізкультурою. Все це вимагає відповідального ставлення і стриманості, а високоімпульсівние індивіди цими рисами характеру, як правило, похвалитися не можуть ...

Результати дослідження опубліковані у виданні Journal of Personality and Social Psychology.

Підготовлено за матеріалами Американської психологічної асоціації.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Новости