Тенденції моди 2010-2011. Туфлі. Взуття і висока мода

Взаємовідносини дизайнерів і стилістів з взуттям сьогодні знаходяться в крайніх формах. У модному сезоні 2010-2011 дизайнери та стилісти або перетворюють туфлі в твори мистецтва, носії повідомлення, або зовсім відмовляються від них на користь будь-якої іншої комфортного взуття

Туфлі на шпильці вперше з'явилися в 1930-х. Спростування законів фізики, виклик людської витривалості, зразок класичної елегантності і улюблена взуття російських дівчат, особливо в метро в 8 ранку. На європейських вулицях каблуки зустрінеш не часто, але на міжнародних тижнях моди це частина обов'язкової уніформи fashionistas. Туфлі Крістіана Лабутена будуть існувати вічно просто тому, що вони прекрасні. В їх формі є якийсь смутний привид досконалості. А що стосується практичної сторони питання, то, як то кажуть, «no pain, no gain». Але якщо страждати, то страждати не даремно. Нехай туфлі будуть витвором мистецтва.

Що відбувається з взуттям? Можна, звичайно, вважати, ніби туфлі потрібні для того, щоб зробити ноги красивими, але обов'язками дизайнерів все одно залишаються еволюція естетики і зміна сприйняття тіла. Це і ріднить моду з мистецтвом. Втім, не тільки це.

Останнім часом багато шановних марки відводять взуття роль творів мистецтва: туфлі підкреслюють концепцію і завжди втілюють конкретні образи. В останній колекції бренду Alexander McQueen кожна пара туфель - фантастична конструкція з пір'я, класів або навіть наслідування стелі в опері.

В останній колекції бренду Alexander McQueen кожна пара туфель - фантастична конструкція з пір'я, класів або навіть наслідування стелі в опері

Взуття Rodarte - букет асоціацій: грудки землі, паркет, кора дерев, які росли на задньому дворі будинку в Каліфорнії.

Mohawk Heels марки Yves Saint Laurent, туфлі з ірокезом по краю каблука - і зовсім концентрація божевілля.

YSL Mohawk Heels

Застосування цих епатажних, здавалося б, прийомів в сучасному взуттєвому дизайні має цілком логічне пояснення. По-перше, сьогоднішня експресивна мода шукає універсальна мова спілкування. По-друге, такі виразні речі тепер можуть стати в нагоді не тільки на подіумі: всевідящеее око фото-блогерів завжди налаштоване на взуття, так що для будь-якого дизайнера взуття - надійний спосіб розповісти про себе.

І ще одна важлива зміна, що сталася восени 2010. У своїх жіночих колекціях для весни 2011 ключові бренди з багатою історією - Chanel, Balenciaga і Prada - приділили взуття на високих підборах набагато менше уваги, ніж зазвичай. Chanel представили босоніжки на плоскій платформі і туфлі на грубій танкетці. У показі Prada були черевики з кольорової шаруватої підошвою.

По подіуму Balenciaga моделі теж ходили в черевиках.

Заява про те, що по-справжньому елегантними і актуальними можуть бути не тільки високі підбори - це практично революція. Хтось побачить у цьому черговий прояв настроїв «унісекс», хтось посткризові реверанси марок в сторону універсальності і комфорту. Швидше ж за все, це природне прагнення моди дістати те, чого в ній не було раніше.

Що відбувається з взуттям?

Новости