Теоретичні основи: відношення ціни до балансової вартості і фундаментальний

У розділі 3 ми розглянули змінні, які впливають на відношення ціни до доходів, повернувшись до простої моделі оцінки та визначивши складові частини цього відносини. Для відношення ціни до балансової вартості скористаємося тим же методом. Ви знову почнете з визначення відношення ціни до балансової вартості (і всіх його варіантів) і потім оціните ті змінні, які змушують деякі компанії мати високе відношення ціни до балансової вартості, а інші компанії - мати низьке значення цього показника.

Визначення відношення ціни до балансової вартості

Відношення ціни до балансової вартості - це частка від ділення ринкової ціни однієї акції на балансову вартість активів в розрахунку на одну акцію в конкретний момент часу:

Відношення ціни до балансової вартості - це частка від ділення ринкової ціни однієї акції на балансову вартість активів в розрахунку на одну акцію в конкретний момент часу:

Відношення ціни до балансової вартості зазвичай оцінюється для поточної ціни на одну акцію в чисельнику і балансової вартості на акцію в знаменнику. Балансова вартість на акцію є балансову вартість активів, поділену на число акцій, випущених в обіг. Є набагато менше варіантів відносини ціни до балансової вартості, ніж для відносини ціни до прибутку. Вірно, що ви можете як і раніше обчислювати балансову вартість активів на одну акцію на основі реального числа акцій, випущених в обіг (первинна балансова вартість на акцію) або з урахуванням опціонів (розбавлена ​​балансова вартість на акцію). Проте тут немає варіантів для поточної, замикає і форвардної вартості, як це було для відносини ціни до доходу. Загальноприйнято використовувати в якості уточнененія дані про балансову вартість активів, що припадають на акцію, у міру їх поновлення. Якщо фірми щорічно повідомляють про свої доходи, то розрахунок буде заснований на останньому річному звіті. Якщо фірми повідомляють про доходи щоквартально, ви можете використовувати дані з самого останнього квартального балансового звіту.

Чи знаєте Ви, що: Форекс-брокер Exness ні в якому разі не відмінив жодного ордера своїх клієнтів без їх згоди за всю історію свого існування.

Як бухгалтери вимірюють балансову вартість

Щоб визначити балансову вартість, ви повинні почати з балансового звіту (балансу), показаного на рис. 4.1, який дає зведення активів фірми, вартість і структуру фінансових надходжень, боргів і капіталу, використовуваних для фінансування цих активів в даний час.

1, який дає зведення активів фірми, вартість і структуру фінансових надходжень, боргів і капіталу, використовуваних для фінансування цих активів в даний час

Що таке активи? Актив - це будь-який ресурс, який має можливість або створювати майбутні входять надходження (притоки) готівки, або зменшувати їх. Хоча це загальне визначення досить широко, щоб охопити майже будь-які види активів, бухгалтери додають пояснення, що для того, щоб який-небудь ресурс міг вважатися активом, фірма повинна була придбати його в результаті якої-небудь попередньої трансакції (угоди, угоди) і бути в стані кількісно охарактеризувати з розумною точністю майбутню користь від нього. Бухгалтерська точка зору на вартість активу в великій мірі ґрунтується на історичній, т. Е. Первісною вартістю, або вартості придбання компанії, які представляють собою початкові витрати на придбання активу, з урахуванням вартості наступних поліпшень, зроблених для активу після його покупки, і з поправкою на втрату частини вартості активу за рахунок його старіння. Ця історична вартість називається балансовою вартістю активу. Це особливо вірно для фіксованих активів, таких як земля, будівлі та обладнання. Хоча бухгалтери більш схильні до переоцінки поточних активів, таких як обладнання та рахунки для отримання (дебіторська заборгованість), а також деякі високоліквідні цінні папери, за поточними ринковими цінами (процес, званий прив'язкою до ринку), балансова вартість всіх активів у балансовому звіті часто має мало спільного з їх ринковою ціною.

Оскільки активи оцінюються відповідно до їх історичної вартості, зобов'язання фірми страждають від все того ж відсутність коригування. Так, борг, показаний у балансовому звіті фірми, представляє собою первісну суму, отриману позику від банків або нинішніх власників облігацій, а не скориговану ринкову вартість. А як щодо ринкової вартості власного капіталу фірми? Вартість капіталу фірми, показана в балансі, відображає початкові доходи, отримані фірмою, коли вона випустила акції, збільшені будь-якими доходами, отриманими з тих пір (або зменшеними в результаті будь-яких втрат або збитків) і зменшеними в результаті виплати будь-яких дивідендів за минулий час. Хоча ці три пункти входять в те, що ви можете назвати балансовою вартістю капіталу фірми, ще кілька чинників також впливають на цю оцінку.

• Коли компанії на короткий час викуповують свої акції з наміром повторного випуску або використовувати їх для покриття опціонів, їм дозволяється показувати повторно куплений пакет акцій як казначейські цінні папери, що знижує балансову вартість капіталу. Фірмам дозволяється тримати казначейські цінні папери в своїх облікових книгах тривалий час, і в разі зворотних покупок вони повинні знижувати балансову вартість свого капіталу на величину вартості перекуплених акцій. Так як ці зворотні покупки відбуваються за поточною ринковою ціною, вони можуть бути причиною значного зниження балансової вартості капіталу.

• Фірми, які зазнавали значних збитків протягом тривалого часу або змушені здійснювати зворотні покупки у великому обсязі, можуть отримати в результаті негативну балансову вартість капіталу.

• Якщо фірма має значні кошти, інвестовані в цінні папери, то будь-які нереалізовані доходи або збитки в цих цінних паперах, які класифікуються як наявні для продажу, відображаються в балансових звітах як прибуток або збиток у балансової вартості капіталу.

Як частину своїх фінансових звітів фірми надають зведення змін в акціонерному капіталі протягом цього періоду, де підводиться підсумок всіх змін, які відбулися з бухгалтерською оцінкою вартості капіталу.

Як і щодо доходів, фірми можуть впливати на балансову вартість своїх активів своїми рішеннями щодо того, чи варто їм списувати або ж капіталізувати ті чи інші статті балансу; коли статті списані, їх більше не показують як активи. Навіть коли витрати капіталізуються, вибір методу списання зносу може вплинути на балансову вартість активу; фірми, які використовують метод прискореної амортизації - коли більший відсоток зносу оголошується в перші роки і менший в наступні роки, - повідомляють про більш низькою балансової вартості активів. Фірми можуть мати навіть більший вплив на балансову вартість активів, коли роблять реструктуризацію або несуть одноразові витрати. Коротше кажучи, будь-який підхід до інвестування, що спирається на балансову вартість капіталу, повинен мати справу з цими питаннями, і для багатьох компаній відношення ціни до балансової вартості може і не виявитися хорошим показником вартості.

Визначальні фактори відносини PBV (ціни до балансової вартості)

Розглянемо знову модель, представлену в попередньому розділі для оцінки пакета акцій фірми, в якій виплачені дивіденди будуть рости вічно в постійному темпі. У цій моделі вартість капіталу можна записати як:

У цій моделі вартість капіталу можна записати як:

Щоб перейти від цієї моделі розрахунку вартості на акцію до моделі для розрахунку відносини ціпи до балансової вартості, вам слід розділити обидві сторони цієї рівності на балансову вартість капіталу на одну акцію сьогодні. Проробивши це, ви отримаєте рівняння для дисконтованого грошового потоку, що визначає відношення ціни до балансової вартості для фірми зі стійким зростанням.

Проробивши це, ви отримаєте рівняння для дисконтованого грошового потоку, що визначає відношення ціни до балансової вартості для фірми зі стійким зростанням

Розглянемо ще раз приклад компанії Cons Ed, введений в попередньому розділі. Повторюючи факти, відзначимо, що за цими акціями очікується виплата дивіденду в розмірі $ 2,20 на акцію в наступному році з очікуваного доходу на акцію в $ 3,30, вартість капіталу становить 8%, а очікуваний темп зростання навічно дорівнює 3%. Крім того, припустимо, що балансова вартість капіталу на акцію в даний момент дорівнює $ 33. За цими даними ви можете оцінити відношення ціни до балансової вартості для Cons Ed наступним чином:

За цими даними ви можете оцінити відношення ціни до балансової вартості для Cons Ed наступним чином:

Величина відносини PBV (ціна до балансової вартості) зростає з ростом очікуваного темпу зростання; фірми з більш високим ростом повинні мати більш високе відношення PBV, що має інтуїтивно відчувається сенс. Відношення ціни до балансової вартості буде нижче, якщо фірма характеризується високим ступенем ризику і має високу вартість капіталу. Відношення ціни до балансової вартості буде рости в міру зростання коефіцієнта виплат при будь-якому темпі зростання; фірми, які є більш ефективними щодо забезпечення зростання (шляхом створення більшого доходу на капітал), продаватимуть свої акції за вищою ціною щодо балансової вартості. Дійсно, підставляючи у вираз для коефіцієнта виплат наступне рівність:

Дійсно, підставляючи у вираз для коефіцієнта виплат наступне рівність:

Ключовим фактором, що визначає відношення ціни до балансової вартості, є різниця між виручкою фірми на капітал і її витратами на капітал. Фірми, від яких очікується систематично менший дохід на їх вкладення (виручка на капітал), ніж ви могли б вимагати від них при цьому їх ризик (витрати на капітал), повинні продавати акції за ціною меншою, ніж їх балансова вартість.

Як зазначено в попередньому розділі, цей аналіз можна легко розширити, з тим щоб він охопив і фірми з високим зростанням. Тоді це рівність стане більш складним, але визначальні чинники відносин ціни до балансової вартості залишаться тими ж самими: виручка на капітал, очікуване зростання, коефіцієнт виплат і вартість капіталу. Компанія, чиї акції продаються зі знижкою на їх балансову вартість, не обов'язково повинна бути дешевою. Зокрема, ви повинні очікувати, що компанії, які мають низькі доходи на капітал, високий ризик і низький потенціал зростання, будуть продавати свої акції при низьких відносинах ціни до балансової вартості. Якщо вам хочеться знайти компанії з заниженою ціною акцій, тоді вам слід знайти компанії з погано поєднуються характеристиками, - компанії з низькою або середньої надійністю, які продають свої акції при низьких відносинах ціни до балансової вартості, зберігаючи при цьому розумний рівень доходу на капітал.


Що таке активи?
А як щодо ринкової вартості власного капіталу фірми?

Новости