Термін служби сонячних батарей: фактори експлуатації і окупність панелей

  1. терміни служби
  2. Що впливає на термін служби

Перед установкою автономного енергопостачання виникають зазвичай два питання: «Скільки прослужить система?» І «За який період вона окупиться?». Адже саме від відповідей на ці питання і залежить доцільність витрат на придбання і монтаж автономного контуру. Термін служби сонячних панелей різний. Він залежить насамперед від типу самих панелей.

Він залежить насамперед від типу самих панелей

терміни служби

Як показали практичні випробування, ресурс геліопанелей становить не менше 20 років. Після певної кількості часу (15-20 років, в залежності від типу і особливостей фотоячеек) спостерігається деяке зниження потужності, яке і триває надалі. Як правило, батареї на монокристалах працюють до 30 років, на полікрісталлах - 20-25 років. Тонкоплівкові батареї останніх покоління також служать близько 20 років.

Стандартна гарантія для більшості виробників сонячних панелей варіюється в досить значних межах - від 10 до 25 років. Пов'язаний такий розкид з особливостями самих фотоячеек, їх типом (полі-, моно-), класом ( «A», «B», «C»), якістю захисного лицьового покриття і т.д.

Виробники гарантують, що протягом цього терміну потужність їх продукції знизиться не більше, ніж на 10%. Падіння потужності на більш значну величину загрожує критичним зниженням вироблення всієї системи, оскільки для сонячних електростанцій дуже важливий кожен ват виробленої енергії. Батареї з аморфного кремнію, як правило, втрачають 10-40% потужності в перші сезони, після чого їх вироблення «завмирає» на цьому рівні.

Що впливає на термін служби

Стандартний розрахунковий термін використання кристалічних сонячних панелей - 30 років. Щоб з'ясувати швидкість реального старіння елементів, проводяться цілі серії різного роду тестів. Вони показують, що самі фотоячейкі мають дуже великий ресурс, їх деградація після неско

» І «За який період вона окупиться?

Новости