Термін окупності: формула і приклад розрахунку вкладень

  1. визначення
  2. Що таке дисконтируемой термін?
  3. Що необхідно знати для розрахунку окупності інвестиційного проекту?
  4. Як розрахувати?
  5. приклад
  6. Фактори, що впливають на термін окупності

Якщо ви хоч раз замислювалися про відкриття бізнесу, то одна з найважливіших проблем, яка вас хвилювала, була б прибуток. Саме цей показник формує рентабельність бізнесу.

Саме цей показник формує рентабельність бізнесу

Адже від неї залежить не тільки чистий заробіток клієнта, а й термін окупності підприємства. Тобто час, за яке вам повернуться гроші, які ви вклали в цю компанію або фірму. Даний показник використовується не тільки для фірм. Він також популярний при підрахунків вкладень з інвестицій. Давайте ж розберемося, як правильно порахувати термін окупності фірми і наскільки важливий цей показник.

визначення

Простий термін, за який окупається інвестиція або вкладені гроші в бізнес - це термін, від вкладення коштів, до того моменту, коли вони повернуться. Причому варто врахувати, що вважаються не всі отримані кошти. А лише так сказати чисті. Тобто, це момент, коли були зроблені перші фінансові операції, а далі тривалість до тих пір, поки вони не повернулися у вигляді чистого доходу.

При складанні бізнес-плану, отриманні франшизи або позики на відкриття бізнесу, одним з найбільш важливих пунктів є термін окупності проекту або інвестицій.

Отже, окупність - це період, за який число доходу стане більше, ніж цифра і витрати, і таким чином перекриє їх. Якщо брати до уваги той факт, що деякий бізнес вимагає постійних вкладень, а також те, що дохід буває досить нестабільним і мінливим, можна стверджувати, що термін окупності - це дуже відносна величина, яка залишається динамічною в будь-який час.

Тобто, якщо доходи та витрати нанести на координатну вісь і відобразити її як пряму, вісь ОУ як грошову величину, а ОХ - як час, то ми отримаємо графік. Місце, де пряма перетне ОХ і буде вважатися початком повної окупності.

Що таке дисконтируемой термін?

Дисконтируемой термін визначає не тільки величину отриманих грошей, а й їхню купівельну спроможність у майбутньому.

Якщо вам необхідно прорахувати строк окупності не просто бізнесу, а грошових вкладень, найкраще використовувати показник, який має назву - дисконтируемой термін окупності. Ця величина також показує термін, який необхідний для повного повернення інвестиційних грошей.

Єдина її відмінність полягає в тому, що вона враховує вартість грошей, яка змінюється з часом, тобто інфляцію. Корисна вона тому, що на відміну від звичайного терміну окупності дана величина враховує фінансовий ризик більш точніше, адже бере до уваги можливість інфляції.

Саме завдяки йому ви можете порівняти ціни в цьому році, а також ті, які будуть з період повної окупності.

Але, варто зазначити, що так як інфляція - величина приблизна і нестабільна, даний показник є динамічним, а тому його точний розрахунок також неможливий і може бути з відхиленнями.

Єдиним недоліком, яким володіє окупність в термінах поточної вартості полягає в тому, що величина не враховує розмір грошових вкладень після того, як пройде термін повної окупності.

Що необхідно знати для розрахунку окупності інвестиційного проекту?

Для того, щоб розрахувати повну окупність необхідно знати наступні показники:

  1. Витрати проекту - сюди входять всі грошові вкладення, які були зроблені з самого початку.
  2. Чистий прибуток за рік - це гроші, які об'єкт отримає за рік вже без урахування податків та інших витрат.
  3. Амортизація за рік - це величина, яку об'єкт витратить на поліпшення свого проекту (оновлення апаратури і тд).
  4. Тривалість інвестиційних вкладень.

Для того, щоб порахувати дисконтований термін окупності необхідно врахувати:

  1. Надходження всіх коштів, які були зроблені за певний період часу.
  2. Ставка дисконтування грошей.
  3. Період, на який вони були дисконтовані.
  4. Вихідні інвестиції, які були вкладені.

Для того, щоб порахувати коефіцієнт для дисконтування нам знадобиться:

  1. Норма дисконтних вкладень.
  2. Період початку введення грошей в інвестиційний проект.
  3. Період оцінки даних вкладень, а також їх прибутку.

Як розрахувати?

Для того, щоб порахувати термін окупності є безліч способів, давайте спробуємо все:

  1. Безліч сайтів пропонує різні онлайн-ресурси для розрахунків терміну окупності. На думку експертів даний сайт http://www.online-electric.ru/econom/338.php є найбільш зручним при підведенні підсумків і розрахунку терміну окупності. Увійшовши на сайт ви побачите форму, в яку необхідно ввести ваші дані, такі як - вартість ваших вкладень в бізнес, або інвестиційний проект, частка прибутку, яку ви отримуєте, розмір амортизації, яку ви витрачаєте, а також ставка дисконтування. Після того, як ви в рублях заповніть дану форму, вона видасть вам значення в часі, яке і буде означати термін окупності даного проекту.
  2. Також, даний показник можна розрахувати в EXCEL, але тут справи будуть трохи складніше. Так, вам треба буде скласти таблицю де ви пропишіть кількість років, суму інвестицій, грошові потоки і чисті грошові потоки. Після чого вам буде необхідно ввести формулу, яка видасть вам значення чистого дисконтованого потоку. В осередку, де значення перестане бути від'ємним і буде термін вашої окупності. Розраховувати показник даними способом трохи складніше, зате він відразу готує для вас наочний матеріал, якщо вам такий необхідний.
  3. І, напевно, самим звичайним способом буде розрахунок даного значення вручну. Для цього ми візьмемо формулу: термін за який окупляться інвестиції = витрати в проект / чистий дохід, який отримано + амортизація, яка була витрачена за рік + тривалість вкладень з інвестицій. Або ж ви можете скористатися формулою: дисконтований період окупності = дохід від отриманих коштів за певний період / (1 + відсоток дисконтування доходів) період≥ початкові інвестиційні вкладення.

приклад

Давайте уявимо, що ви відкриваєте свій проект, який вимагає інвестиційних вкладень близько року, а також початкові вкладення в 150 000 рублів. Щороку інвестори будуть отримувати по 50 000.

Отже, провівши розрахунки отримаємо:

Рік 1 2 3 4 5 Інвестиції 150 Дохід в рік 50 50 50 50 Потік грошей -150 50 50 50 50 Підсумок -150 -100 -50 0 50

По таблиці ми бачимо, що термін окупності проекту становить рівно 5 років.

Фактори, що впливають на термін окупності

Фактори, що впливають на термін окупності

Експерти виділяють два типи факторів, які можуть впливати на термін окупності інвестиційного проекту:

  1. Зовнішні - це чинники, на які власник майже не може вплинути. До таких належать:
    • оренда приміщення, яка збільшує витрати і тим самим зменшує розміри доходів; якщо початковий капітал береться в кредит, варто врахувати термін його повернення;
    • непередбачені витрати, або ПП, які вимагають грошових вкладень;
  2. Внутрішні витрати - це ті, які цілком і повністю залежать від власника і бізнесу. Так, в залежності від виду стратегії, яку вибере начальник можна говорити про різні витратах всередині фірми. До основних відносять - енергоефективність, а також стійкість.

Що необхідно знати для розрахунку окупності інвестиційного проекту?
Як розрахувати?
Що таке дисконтируемой термін?
Що необхідно знати для розрахунку окупності інвестиційного проекту?
Як розрахувати?

Новости