Термін заміни товару неналежної якості

  1. Правила написання претензій
  2. Основна частина претензії
  3. Претензія на технічно складний товар
  4. Терміни повернення грошових коштів

Якщо покупець виявив в купленій речі недолік, він може зажадати заміну товару неналежної якості. Також можливі зменшення встановленої ціни або повернення сплачених коштів.

Для реалізації цього права споживачем повинна бути складена претензія, термін подачі і порядок якої визначено статтями 19-24 Закону «Про захист прав споживачів».

Правила написання претензій

Правила написання претензій

Товар неналежної якості можна повернути, обміняти або відремонтувати, склавши претензію спеціальної форми. Важливо правильно записати найменування виробника або продавця і його юридична адреса.

Для отримання цієї інформації варто вивчити чек і знайти там державний реєстраційний номер (ОГРН). При відсутності касового чека, свідоцтва про Державну реєстрацію можна подивитися на печатки компанії.

На сайті Федеральної податкової служби, запровадивши ОГРН, можна дізнатися всі необхідні дані: місцезнаходження несумлінного юрособи, його найменування.

Що робити, якщо продавець - ІП? Як дізнатися дані продавця, зареєстрованого як фізична особа? Зверніться знову ж до податкової інспекції. Там можна за 200 рублів отримати виписку по ІП із зазначенням його адреси.

Після того як і адреса, і найменування виробника стають відомі, слід якомога ясніше і докладніше описати проблему. Необхідно розтлумачити суть ситуації, а також виявлені недоліки придбаного товару.

Основна частина претензії

Основна частина претензії

Що входить в основну частину претензії щодо якості товарів:

  1. Дата укладення договору з виробником або продавцем купівлі-продажу, адреса, за якою відбувалася покупка.
  2. Час виявлення недоліків товару.
  3. Суть дефекту, його прояви при використанні товару.
  4. Вказати спосіб придбання.

Покупець повинен визначити, що він хоче отримати від продавця або виробника: обмін або повернення. При цьому варто відзначити, що посилатися на Закон «Про захист прав споживачів» необов'язково.

Без специфічної юридичної підготовки краще взагалі не згадувати даний акт.

винятком є стаття 18 ЗоПП .

На його підставі споживач, якщо він знайшов будь-якої недолік (за умови того, що продавець про нього навмисно змовчав), має право вимагати:

  • замінити товар на аналогічний (тієї ж моделі і артикулу);
  • придбати інший товар з подальшим перерахуванням вартості;
  • зменшити ціну придбаного товару;
  • швидко і безкоштовно усунути наявні недоліки або відшкодувати витрати на виправлення;
  • розірвати договір купівлі-продажу, тим самим повернути сплачену суму.

Таким чином, продавець зобов'язаний у повному обсязі відшкодувати вартість товару. Також покупець може зажадати відшкодування збитків, які були завдані внаслідок продажу низькоякісного товару.

Претензія на технічно складний товар

Претензія на технічно складний товар

Що стосується техніки та інших складно влаштованих товарів, то при виявленні заводських недоліків покупець може розірвати укладений договір купівлі-продажу.

Споживач може вимагати відшкодування сплаченої за товар ціни, заміни товару на аналогічний або схожий.

В останньому випадку магазином провадиться перерахунок ціни.

Візьміть на замітку: встановлений для обміну або повернення термін - 15 діб з моменту безпосередньої передачі товару.

У тексті претензії можна використовувати клішірованние фрази і конструкції:

  1. Якщо споживач вирішив повернути гроші за низькоякісний товар, то в претензії пишеться приблизно наступне: «Прошу розірвати договір купівлі-продажу і вимагаю повернути сплачені за придбаний товар кошти». За цим формулюванням слід дата складання претензії і підпис покупця.
  2. Якщо споживач вирішив замінити товар на аналогічний, слід вказати в претензії: «Прошу замінити товар (вказати його точне найменування) на аналогічний».

Самостійна передача претензії магазину або виробника часто призводить до витрати часу і нервів. Щоб цього уникнути, краще передати документ поштою - рекомендованим листом.

День надсилання претензії є своєрідною точкою відліку: з цієї дати і відраховується 10-денний термін розгляду скарги. Якщо в зазначений період заява не була розглянута, то споживач може звернутися до суду.

Терміни повернення грошових коштів

Терміни повернення грошових коштів

Стаття 19 Закону «Про захист прав споживачів»

прописує право споживача на повернення бракованого товару протягом усього терміну придатності або ж гарантійного терміну.

Що стосується технічно складних виробів, то в даному випадку існують дещо інші рамки. Перелік таких продуктів знаходиться в постанові Уряду РФ №575 1997 року.

До технічно складних товарів відносяться транспортні засоби (вертольоти, автомобілі, снігоходи), побутова техніка (пилососи, телевізори, холодильники), фото- і відеотехніка.

Важливо знати: при передачі технічно складного виробу продавцеві через виявлений дефект необхідно оформити акт приймання з описом товару і характеристикою його нестачі.

Подати претензію в зв'язку з виявленням незначних дефектів можна протягом двох тижнів. Серйозні недоліки дозволяють споживачеві звернутися з претензією і пізніше.

Слухайте поради юриста по заміні товару неналежної якості в наступному відео:

Що робити, якщо продавець - ІП?
Як дізнатися дані продавця, зареєстрованого як фізична особа?

Новости