Тест Panopticlick: з'ясовуємо, наскільки легко відстежити ваш браузер в мережі

Відвідуючи сайти, ви неминуче залишаєте в мережі цифровий слід, по якому вас можна ідентифікувати. Конфігурація комп'ютера, IP, дані місця розташування, пошукові запити - всі ці відомості реєструються і використовуються з певною метою, як правило, комерційними. А як же VPN і інші засоби анонімізації? Так, вони здатні забезпечити захист, але лише частково. Повна анонімність в інтернеті не більше ніж міф і тільки наївна людина може вважати, що, відключивши прийом cookies та змінивши IP, він стане невидимим для комп'ютерних систем стеження.

Експеримент, проведений компанією Electronic Frontier Foundation тільки підтверджує такий стан речей. Для оцінки рівня приватності браузерів фахівці компанії запропонували використовувати особливий алгоритм визначення ступеня інформаційної ентропії - хаотичності інформації, переданої кожним окремим комп'ютером. Чим вище рівень ентропії, тим менше ймовірності бути відстежені і навпаки, низький рівень ентропії дозволяє трекингової системам швидше і ефективніше складати цифрові відбитки комп'ютерів в мережі.

Наприклад, унікальність налаштувань браузера знижує ентропію, робить вас більш упізнаваними в інтернеті. Для визначення рівня хаотичності видається браузером інформації фахівці EFF створили сервіс Panopticlick ( https://panopticlick.eff.org/ ), Що дозволяє визначити ймовірність відстеження комп'ютера користувача по залишає в інтернеті цифровим слідах. Сервіс пропонує пройти простий тест, в ході якого будуть перевірені налаштування оглядача, що відповідають за обмін даними певного типу, в основному пов'язані з трекингової технологіями.

Сервіс пропонує пройти простий тест, в ході якого будуть перевірені налаштування оглядача, що відповідають за обмін даними певного типу, в основному пов'язані з трекингової технологіями

Якщо тест покаже низьку ентропію (результати будуть позначені червоним хрестиком),

слід знизити індивідуальність браузера, а також сховати Ваш сайтами кук, шрифтів, розширень і інших компонентів. Домогтися першого найпростіше використовуючи налаштування за замовчуванням, для блокування відстеження компонентів браузера можна скористатися плагінами NoSсriрt або Privacy Badger, до речі, рекомендованим EFF (читайте статтю на цю тему - Що таке фінгерпрінтінг і чи можна від нього захиститися ). Втім, не варто приймати все викладене вище як пряме керівництво до дії. Хоча пропоновані Panopticlick методи тестування мають під собою реальні підстави, все ж носять вони здебільшого експериментальний характер.

А як же VPN і інші засоби анонімізації?

Новости