Тест і огляд електросамоката Razor E300

Електросамокат Razor E300

Тест, огляд, відгук

Модні речі століття. Тест і огляд електросамоката Razor E300.

Тест і огляд електросамоката Razor E300

Передмова. Як він до мене потрапив

Транспортні засоби на електриці зараз стали дуже популярні. Електромобілі та електросамолети у нас поки ще в дивину. А електровелосипеди - вже не рідкість, і їх легко можна побачити на вулицях і в парках. Я теж мріяв про щось такому електричному і "крутому". Але збулася мрія у вигляді електросамоката, причому збулася абсолютно несподівано. Як в старому анекдоті:
- Здрастуйте, я - дівчина Вашої мрії!
- Але я не про таку мріяв ...
- А збулася - така! :)

Отже, вогка сльотаву-сніжно-крижана друга половина листопада 2015 року. Я разом з групою товаришів приїхав до центрального офісу нашої контори (з якої я, правда, вже звільнився) на предмет отримання призів за участь у фотоконкурсі. У мене - перше місце! Переможцям в різних категоріях конкурсу урочисто вручають електросамокати; в тому числі один з них виявився моїм.
Після закінчення церемонії постало питання - як його доставити до будинку? Доставка "своїм ходом" була фізично неможлива. При такій погоді з цим пристроєм я не зміг би потрапити нікуди, крім травмопункта. Це ж яка ... (ой, мало не сказав поганого слова!) ... розумна голова придумала в кінці листопада самокати дарувати ?!

Довелося викликати таксі, і за 750 руб. воно мене довезли до будинку. І потім (за законом) довелося ще заплатити і прибутковий податок з призу - майже 3000 руб. Ось так, ще не отримавши від самоката ніякого задоволення, мені за це задоволення вже довелося заплатити. :)

А першу прогулянку на самокаті довелося відкласти до закінчення сніготанення; яке, як правило, сталося в квітні наступного року. На той час і гарантія на самокат закінчилася (вона становить півроку).

Технічні характеристики Razor E300

Технічні характеристики електросамоката (скутера) Razor E300 наведені нижче в таблиці і взяті з офіційного сайту Razor-Russia . Ці характеристики відрізняються від тих, які наведені на американському сайті Razor і від тих, що були отримані в ході тестових заїздів; але докладніше про ці відмінності - в розділі "Висновок". До речі, Razor - американська компанія, але все вироби, само собою, зроблені в Китаї. :)

Максимальне навантаження 100 кг Маса електросамоката 20,8 кг Потужність електромотора 250 Вт (тихий надійний електромотор) Максимальна швидкість 24 км / год Тривалість зарядки 7 годин Тривалість руху на повній зарядці до 60 хв. Дорожній просвіт (кліренс) 11 см Додатково Потрібно часткова збірка

Далі - вивчимо, що у нас в комплекті, як самокат зібрати, і, нарешті, розглянемо підсумки "ходових випробувань".

Відеоогляд електросамоката Razor E300

Відеоогляд складається з 2-х частин. Перші 3,5 хвилин - технічний огляд, потім 9 хвилин - тест-драйв (зйомка в русі; екшн-камера закріплена на кермі).

Тепер - знову повертаємося до текстової частини огляду.

Упаковка, комплектація, матеріали, збірка електросамоката Razor E300

Упакований самокат у велику коробку з товстого і міцного гофрокартону. Упаковка красива і в той же час практична. По-суті, на ній нанесена коротка інструкція по користуванню самокатом! подивіться:

подивіться:

У коробці для зручності хвата при перенесенні зроблена одна дірка збоку (видно на фото як чорний прямокутник), і ще по дірці з кожного з торців (це - для перенесення удвох).

Коробка разом із вмістом - дуже важка, приблизно 25 кг.

У коробці виявляється сам електросамокат в частково розібраному вигляді (знятий кермо), і пакетик з 3-ма предметами: зарядним пристроєм, керівництвом користувача і ключем-шестигранником.

Самокат Razor E300 після вилучення з коробки і звільнення від пакувальних картонів виглядає так:

Самокат Razor E300 після вилучення з коробки і звільнення від пакувальних картонів виглядає так:

Всі металеві елементи самоката виконані зі сталі. Хоча рульову колонку можна було б зробити і з алюмінію: вона не відчуває таких великих навантажень, як рама. Заощадили б цілий кілограм ваги!

На раму надітий пластиковий кожух, ззаду переходить в заднє крило. До кожуха зверху приклеєний тонкий металевий лист з малюночком. А до центру цього листа приклеєний ще один пластиковий лист овальної форми з написом "Razor". Поверхня цього пластикового овалу сильно шорстка, що запобіжить зісковзування взуття з самоката при нештатних ситуаціях.

Зарядний пристрій електросамоката Razor E300 у включеному стані виглядає так:

Зарядний пристрій електросамоката Razor E300 у включеному стані виглядає так:

Номінальні вихідні параметри "зарядки" - 24 В, 1.5 А. Реальне напруга на виході виявилося не 24, а 28 Вольт. Це - цілком логічно, тому що щоб зарядити акумулятори до 24 В, напруга джерела повинно бути хоч трохи вище.
Тривалість зарядки, як і обіцяв виробник - 7 годин. Протягом заряду світлодіод на пристрої світиться червоним кольором, після закінчення - зеленим. Коли світіння стало зеленим, подальшого сенсу тримати "зарядку" включеної ніякого немає - контролер акумуляторів вже повністю зупинив процес заряду, і ще хоч трохи зарядити акумулятори у Вас не вийде.

Ключ-шестигранник для збірки електросамоката виглядає простіше простого:

Що стосується "керівництва користувача", то воно досить докладний, містить кілька креслень з інструкціями по розбиранню, якщо така потреба нагряне; а також вказівки по техніці безпеки при їзді. Ось приклад сторінки з інструкції:

Ось приклад сторінки з інструкції:

Перехідник-подовжувач для підкачки заднього колеса захований в надійному потаємному місці: в правій ручці керма. А виглядає він так:

Увага! Цей перехідник - в єдиному екземплярі, псувати і втрачати не можна!

Тепер - коротко про збірку електросамоката. Вона складається всього з однієї операції: треба закріпити рульову колонку на верхньому "хвостовике" вилки переднього колеса. Цей "хвостовик" виглядає так:

Цей хвостовик виглядає так:

Верхня частина "хвостовика" має різьбу, але накручувати на неї нічого не треба! Треба просто вставити до упору рульову колонку (злегка похитуючи її з боку в бік), а потім закріпити за допомогою ключа-шестигранника на два болта. У підсумку вийде така конструкція:

У підсумку вийде така конструкція:

На цьому операція складання завершена. Якщо раптом колись знадобиться операція розбирання, то її виконувати треба акуратніше: чи не смикайте при розбиранні рульову колонку вгору занадто сильно, інакше можете пошкодити троси і кабелі, які йдуть від акумулятора на органи управління, розташовані на кермі.

Зовнішній вигляд і конструкція електросамоката Razor E300

Тепер, коли самокат у нас зібраний, детально вивчимо його конструкцію. Для початку - повалимо його на бік, і подивимося на днище, де розташована головна електромеханічна частина самоката:

Перше, що кидається в очі - це великий чорний акумуляторний відсік. Там розташовані два акумулятора напругою 12 В, ємністю 7 Ампер-годин, і ще - контролер управління зарядом і мотором. Типорозмір акумуляторів повністю збігається з типорозміром стандартних акумуляторів аналогічної ємності для "безперебійників" (ІБП). Так що при їх виснаженні проблем із заміною не буде. Крім того, існують ще акумулятори та такого ж типорозміру, але більшої місткості - 9 А * ч. Вони теж, в принципі, повинні підійти; і, мабуть, поїхати на них можна буде далі.

Тепер подивимося на задню частину днища:

Тепер подивимося на задню частину днища:

На цій фотці є деталі, які не дуже порадують їздця, хоча і не будуть критичними.

По-перше, нижня частина двигуна розташована НИЖЧЕ, ніж дно акумуляторного відсіку. З цього випливає, що дорожній просвіт (кліренс) буде визначатися не акумуляторним відсіком, а мотором. І складе він не 11 см, як стверджує виробник, а тільки 6 см. А для "важких" їздців - і ще менше (за рахунок просідання самоката). Забудьте про стрибки з бордюру або на бордюр !!!

По-друге, крило заднього колеса не повністю його закриває, через що на Вашу п'яту точку може летіти бруд від колеса при їзді по не дуже чистому або мокрому шляху (наприклад, після дощу). Правила експлуатації самоката забороняють їзду по калюжах, але навряд чи Ви її зможете уникнути в реальному житті (в дорозі може трапитися всяке). Ця проблема вирішується не дуже складно. Я, наприклад, вирізав невелике подовження для крила з пластикової пляшки і прикрутив між крилом самоката і тією частиною рами, до якої воно кріпиться (використовувалися штатні гвинти, нічого в конструкції доробляти не треба).

Ще на наведеній вище фотографії видно захисний кожух ланцюга. Сам факт його наявності - позитивний. Він врятує ланцюг від бруду в більшості випадків (якщо тільки Ви не будете особливо наполягати на їзді по бруду), і тим самим продовжить термін служби ланцюга. З власного досвіду велокатанія можу сказати, що потрапляння піску і пилу в ланцюг значно скорочує термін служби і ланцюги, і зірочок передавального механізму.

На захисному кожусі майже точно під віссю заднього колеса видно кругла заглушка віконечка, через яке можна заднє колесо накачати. Це - ціла процедура!
Спочатку треба цю заглушку відсунути в сторону. Потім трохи відкотити самокат назад до тих пір, поки з цим отвором не збіжиться відповідний отвір в задній зірочці. Потім прокатати трохи вперед, поки "сосок" ниппеля не співпаде з раніше сполученими отворами в захисному кожусі і в задній зірочці (цю операцію можна проводити, поваливши самокат на бік для більшої наочності процесу, а потім знову встановити у вертикальне положення. Цей момент упущений в відеоогляді). Потім вставити туди подовжувач-перехідник, і злегка допомагаючи руками з боку колеса, накрутити його на ніпель. А вже потім - накачувати. На щастя, тиск камера тримає добре, і навряд чи цю процедуру доведеться робити часто.

Тип електромотора позначений на наклейці знизу мотора:

Запишіть його де-небудь, оскільки ця етикетка довго не проживе: вона знаходиться знизу, і на неї буде летіти бруд, дрібні камінчики і т.п. Пробний пошук в інтернеті показав, що такий електромотор можна купити в китайських інтернет-магазинах, якщо що раптом трапиться.
До речі, електромотор - колекторного типу; і, разом з ланцюговою передачею, створює досить багато шуму при їзді.

На бічній поверхні акумуляторного відсіку знаходиться його "пульт управління":

На бічній поверхні акумуляторного відсіку знаходиться його пульт управління:

Тут знаходяться: кнопка "скидання" запобіжника, вимикач всієї системи і роз'єм для підключення зарядного пристрою (з кришечкою, щоб контактів не бруднилися).

Під час пауз в їзді самокат можна поставити вертикально за допомогою ніжки:

Ніжка зроблена продумано і самокат стоїть на ній стійко. Перед тим, як знову вирушити в дорогу, не забудьте її скласти!

На лівій ручці керма розташована ручка гальма:

На лівій ручці керма розташована ручка гальма:

При натисканні ручки гальма одночасно знімається напруга з мотора, завдяки чому виключається "конфлікт інтересів" і гальмування йде досить ефективно.
Сам гальмо встановлений тільки на задньому колесі, переднє обертається вільно в будь-яку сторону.

На правій стороні керма знаходиться шестигранний сіреньке колечко включення-виключення електромотора:

Колечко включення-виключення не має функції плавного регулювання потужності мотора. Воно, дійсно, тільки включає і вимикає мотор.

Далі - подивимося на нутрощі акумуляторного відсіку (вид зверху):

Далі - подивимося на нутрощі акумуляторного відсіку (вид зверху):

Справа ми бачимо електромотор і частина ланцюгової передачі, але вони знаходяться за межами акумуляторного відсіку.

А ось у відсіку досить плотненько встановлені два свинцевих акумулятора 12В 7А * ч (з'єднані послідовно) і контролер мотора / заряду (видно його алюмінієвий радіатор під проводами). Акумулятори та інша начинка притиснуті до дна відсіку металевою планкою, щоб не "бовталися" при їзді.

Зараз в природі існують і більш прогресивні акумулятори - літій-іонні. Але є одне маленьке "але". Вони краще свинцевих У ВСІХ відносинах, КРІМ ЦІНИ! Здається, в наше перманентно-кризовий час це - не останній чинник. :)

І, в кінці нашого медичного огляду самоката, подивимося на переднє колесо:

Колесо, згідно з даними американського сайту Razor, має зовнішній діаметр 10 дюймів (25 см). Замір показав, що реальний діаметр - 22 см, тобто скоріше 9 дюймів, ніж 10. :)

Колесо забезпечено автомобільним ніпелем. Відповідно, і накачувати його треба автомобільним насосом (в комплекті немає).
Теоретично, його можна накачати і велосипедним насосом (на велокамери зараз теж ставлять автомобільні ніпелі). Але я це спробував; і скажу Вам, що це - настільки важко і не зручно, що краще навіть і не пробуйте!

Ходові випробування електросамоката Razor E300 (тест-драйв).

Нарешті на початку квітня доріжки просохли, і тепер можна вирушати в дорогу!

Перший виїзд я вирішив провести недалеко від будинку, щоб в разі чого недалеко було повертатися пішки. Пройдений шлях, швидкість і т.п. я заміряв за допомогою навігаційної програми на смартфоні. Перед виїздом, само собою, повністю зарядив акумулятор.

Підсумки першого виїзду виявилися не втішними: пройдений шлях на одній зарядці склав 7 км (тест-драйв був зупинений, коли швидкість самоката впала до 10 км / ч). Малувато буде, адже російський сайт Razor обіцяв 15 км на одній зарядці!

Крім того, з'ясувалися наступні цікаві деталі:
1. Їхати на електросамокаті "своїм ходом", як на звичайному самокаті, досить важко. Його вага (20 кг) разом з їздцем (тобто мною, 75 кг) - майже 100 кг; а штовхати таку махину - задоволення нижче середнього! Але їхати все-таки можна, якщо така необхідність виникне.
2. У електросамокаті немає плавного регулювання швидкості. Швидкість можна регулювати, тільки чергуючи включення / вимикання двигуна відповідним чином.
3. Всупереч, знову ж таки, обіцянкам російського сайту Razor, мотор зовсім не тихий, а дуже навіть гучний. Але в цьому є і перевага: перехожі завчасно сахаються від самоката, поступаючись дорогу. Велосипедний дзвінок можна не ставити. :)

За підсумками заїзду був проведений вдумливий аналіз причин такого короткого шляху; довелося згадати шкільний курс фізики і власний досвід велокатанія.

Шкільний курс фізики нагадав мені, що опір обмотки мотора збільшується при нагріванні. А значить, ККД при цьому падає! Висновок - якщо кататися з перервами, то і мотору, і, досить імовірно, акумулятора буде легше: мотор злегка охолоне, а акумулятор частково відновиться після жорсткої потужнострумової навантаження.

Шкільні ж знання підказали, що найважчий режим для мотора - стартовий; тому в момент пуску він споживає підвищений струм. Тому страждання мотора і акумулятора можна полегшити, якщо в момент старту допомагати самокату, відштовхуючись від асфальту ногою. Аналогічно допомагати ногою бажано і при підйомі в гору.

А досвід велокатанія підказав мені, що якщо камери накачати сильніше, то їхати буде легше, так як зменшиться енергія, що втрачається на проминання покришки в процесі їзди.

З урахуванням усього викладеного, дійсно, вдалося значно збільшити дальність їзди на одній зарядці. З набуттям досвіду, на 3-му заїзді вона виявилася вже 9.4 км, тобто збільшилася майже на 40%! І це при тому, що істотна частина шляху пройшла не по рівному асфальту, а по знаменитій "собянінской" плитці, не проти ночі згадана. :)
Також в шляху зустрічалися і підйоми, був і невелику ділянку крос-кантрі.
Нижче - підсумковий скріншот навігатора:

На рядок "Одометр" не звертайте уваги - це спільний шлях всіма видами транспорту з моменту першого включення навігації кілька років тому. :)
А все решта дані відносяться саме до тестового заїзду.

Висновок (остаточний діагноз, підсумки, висновки, рекомендації)

Підсумки почну підводити трішки "здалеку". Я живу на 4-му поверсі будинку без ліфта ( "хрущоба"), і тягати вниз, а особливо - вгору це 20-кілограмовий пристрій напружує надзвичайно. Тому рекомендація номер раз: якщо Ви живете вище першого поверху в будинку без ліфта, то не купуйте собі це засіб пересування! Виняток - спортсмени-важкоатлети і т.п.

Тепер - порція неприємних закидів виробнику і його російським агентам представникам.

Звичайно, може бути, і правда можна проїхати на одній зарядці 15 км. Але ви вже тоді на своїх сайтах опишіть, за яких умов це можливо, приблизно так: "Якщо Ви важите не більше 50 кг, шини самоката накачані до дебелого стану, на дорозі лежить ідеально-рівний асфальт, нахил складає не більше 0.001%, швидкість вітру не перевищує 1 мм на годину, то Вам, може бути, пощастить, і Ви зможете проїхати на одній зарядці 15 км ". :)

Конкретизуються закиди в цій таблиці:

параметр

За даними російського сайту Razor

За даними американського сайту Razor

За результатами випробувань

Максимальне навантаження 100 кг 100 кг відповідає Маса електросамоката 20,8 кг 20.8 кг 20.5 кг Потужність електромотора 250 Вт (тихий надійний електромотор) немає даних дуже галасливий електромотор Максимальна швидкість 24 км / год 24 км / год відповідає Запас безперервного ходу 60 хвилин, 15 км 40 хвилин 40 хвилин, 9.4 км Тривалість зарядки 7 годині 7 годині 7 годин Дорожній просвіт (кліренс) 11 см немає даних 6 см

У цій таблиці червоним шрифтом виділені дані, які за результатами тест-драйву не відповідають заявленим параметрам.

Тепер - рекомендації для любителів катання на електросамокаті.

- Перед виїздом зробіть повну зарядку акумулятор і перевірте, чи добре накачані камери. Камери бажано накачати сильніше - до гранично-допустимого тиску (3.1 kPa, тобто приблизно 3 атм.);

- При старті і на підйомах допомагайте електросамокати ногою;

- Якщо має бути зупинка (наприклад, перед світлофором), то заздалегідь вимикайте мотор, щоб до місця зупинки доїхати "накатом" (по інерції);

- Не намагайтеся стрибати на бордюр або з бордюру - можете пошкодити самокат;

- Перед будь-яким далеким виїздом зробіть пробний заїзд поблизу будинку для перевірки максимально-можливої ​​дальності. Дальність може залежати від ваги їздця, якості дороги, наявності спусків-підйомів;

- Дуже круті підйоми долайте пішки, ведучи самокат поруч з собою;

- Дотримуйтесь техніку безпеки. Згідно з правилами, їзда на самокаті прирівнюється до руху пішоходів. Уникайте велелюдних тротуарів, при перетині магістралей переходите їх за правилами для пішоходів. Для їзди в темний час доби обладнайте самокат светосігналізаціей: передньою фарою і заднім червоним маячком. Маячок не обов'язково закріплювати на самокаті, можна закріпити на рюкзаку (наприклад).

Можливі області застосування електросамоката.

1. Прогулянки по найближчому парку або поїздки до близьких місць відпочинку. При цьому пам'ятайте, що самокат разом з їздцем утворюють важку конструкцію, і, в разі раптового дощу на грунтових дорогах можете "зав'язнути".

2. Поїздки на роботу (навчання). Перед поїздкою обов'язково треба вирішити з керівництвом організаційні питання: де можна безпечно залишити самокат на зберігання; є чи ні можливість зарядити і т.п.
Майте на увазі, що через великі габарити і маси електросамоката використовувати його в циклі змішаних поїздок (наприклад, самокат - метро - самокат) вельми проблематично.

Відомий також випадок, коли автомобіліст добирався до свого віддаленого гаража на електросамокаті, а там пересідав на автомобіль.

І, нарешті, остаточний діагноз (список плюсів і мінусів).

плюси:

- висока швидкість;

- доступність у продажу акумуляторів і їх відносно невисока ціна;

- висока стійкість і маневреність;

- зручна конструкція.

мінусі:

- велика вага;

- посередній запас ходу на одній зарядці;

- відсутність плавного регулювання потужності мотора;

- відсутність індикації рівня заряду в акумуляторі (цей недолік я частково ліквідував своїми руками, встановивши індикатор від стародавнього касетного магнітофона, але це мав би передбачити виробник);

- Чи не складається кермо (це може мати значення при обмеженості місця для самоката).

Актуальні ціни за версією Яндекс.Маркет:

Ваш Доктор.
20 квітня 2016 р


Запропонуйте цю сторінку друзям і однокласникам

У коментарях заборонені, як зазвичай, флуд, флейм і оффтопик.
Також заборонено порушувати загальноприйняті норми і правила поведінки, в тому числі розміщувати екстремістські заклики, образи, наклеп, нецензурні вирази, пропагувати або схвалювати протизаконні дії. Дотримання законів - в Ваших же інтересах!

Коментарі вКонтакте:

Коментарі FaceBook:

При копіюванні (передруку) матеріалів посилання на джерело (сайт SmartPuls.ru) обов'язкове!

Реклами немає, радійте!

Щоб не було порожнього місця, розміщено посилання на сайт для любителів здорового способу життя, загартовування і моржування:

Щоб не було порожнього місця, розміщено посилання на сайт для любителів здорового способу життя, загартовування і моржування:

Якщо Ви хочете бути здоровими, а не займатися постійним "ремонтом" організму - заходьте!

Після закінчення церемонії постало питання - як його доставити до будинку?
Озумна голова придумала в кінці листопада самокати дарувати ?

Новости