The Best Guide

  1. Різновиди туфель (моделі)
  2. кольори
  3. матеріал верху
  4. Різновиди шкіри для взуття по її походженням:
  5. Різновиди шкіри для взуття (з вироблення):
  6. матеріал підошви
  7. Тип кріплення підошви до верху і типи конструкції взуття
  8. На що звертати увагу при покупці туфель
  9. Ціни і бренди

Уявляю оновлену статтю про вибір чоловічих туфель. Вперше вона була опублікована більше чотирьох років тому; з тих пір в неї неодноразово вносилися правки. Сьогодні я в черговий раз додав деяку нову інформацію, посилання на ряд інших статей, а також оновив ціни.

Різновиди туфель (моделі)

Перш за все потрібно визначитися з тим, туфлі якої моделі вам потрібні. Можна виділити наступні основні моделі: оксфорди (найбільш офіційні), дербі (менш офіційними при інших рівних), броги (це «візерункові» туфлі, ними можуть бути і оксфорди, і дербі), монки (туфлі з пряжками, можуть виглядати дуже строго) , лофери (туфлі без шнурків і пряжок).

Туфлі типу Оксфорд відрізняються закритою шнурівкою і боковинами, пришитими під «передком» (див. Фото внизу). Оксфорди зі шкіряною підошвою виглядають найбільш солідно і офіційно. Верх оксфордів може бути зшитий як з гладкої шкіри, так і з зернистою, полірованими і лакованими, і навіть із замші. Колір самих класичних варіантів - або чорний, або коричневий різних відтінків (іноді бордово-коричневий або рудий). Найофіційніші - чорні оксфорди з лакованої шкіри (поєднуються зі смокінгом і фраком), слідом за ступенем офіційності йдуть чорні оксфорди з гладкою телячої шкіри без будь-якої перфорації (поєднуються з костюмами).

Детально про Оксфорд я розповідав ось в цієї статті .

Дербі - туфлі з відкритою шнурівкою, боковини у них пришиті поверх передка. Вони, мабуть, найбільш поширені в Росії, та й у багатьох інших країнах світу. Подібно Оксфорд, можуть випускатися як зі шкіряною, так і з поліуретанової / гумовою підошвою. Кольори - чорний, коричневий, бордовий і інші. З перфорацією або без. Найофіційніші дербі - чорні без перфорації і з шкіряною підошвою.

Особливо відзначу, що дербі, як правило, краще підходять людям з високим підйомом стопи, ніж оксфорди.

Детальніше про туфлях дербі я розповідав ось тут .

Монки - це туфлі з пряжками, шнурівки на них немає. Це взуття не дуже офіційна, але в офісі, наприклад, її цілком можна носити. Підошва може бути як шкіряної, так і поліуретанової / гумової; основні кольори - чорний, коричневий, бордовий. Шнурків немає, розв'язуватися нічому, зав'язувати теж нічого - монки практичні і економлять ваш час.

Броги - це декоровані туфлі; і оксфорди, і дербі, і навіть монки можуть бути броги. Відмінною особливістю туфель цього типу є мереживна ненаскрізна (!) Перфорація (дивіться фото внизу), яка може займати як частину черевика, так і мало не всю його площу. Броги тим офіційніше, чим скромніше на них візерунок, і чим темніше їх колір (крім того, броги із закритою шнурівкою офіційніше, ніж броги з відкритою шнурівкою).

Детальніше про броги можна дізнатися в цієї статті .

Детальніше про броги можна дізнатися в   цієї статті

Лоафери (лофери) - це, як і монки, взуття неофіційна; вона ще більш практична. Застібок немає взагалі - сунув ногу (скориставшись ріжком для взуття) і пішов. Для офісу та ділових зустрічей найкраще підходять лофери з темної гладкої шкіри, в ідеалі на шкіряній підошві. Детальніше про Лофери і їх різновидах читайте тут .

Детальніше про Лофери і їх різновидах читайте   тут

кольори

Вище я вже зазначив, що найсуворішими туфлями є чорні (при інших рівних). Слідом за ними (знову-таки за інших рівних) йдуть темно-коричневі і бордово-коричневі, і вони ж є найбільш універсальними. Помірно-коричневі, руді і рудо-коричневі при інших рівних будуть менш суворими і менш універсальними. Темно-сині туфлі вважаються неофіційними, хоча можуть виглядати досить солідно і стримано. Туфлі інших квітів - вибір ризикований, хоча ступінь цього ризику сильно варіюється (одна справа - темно-зелені туфлі, а інше - лимонно-жовті або яскраво-салатові).

Для поєднання з джинсами і чінос найкраще підходять коричневі моделі самих різних тонів і відтінків. З діловими костюмами можуть поєднуватися і чорні, і темно-коричневі, і бордові туфлі, а також руді і помірно-коричневі (в залежності від ситуації і кольору / відтінку костюма). Не рекомендую захоплюватися чорною взуттям, хоча кілька чорних пар в класичному гардеробі зайвими не будуть.

матеріал верху

Туфлі шиються з самої різної шкіри, а також зі шкірозамінника. Шкірозамінник - це дешевий і практичний матеріал, але він не дозволяє ногам дихати, ноги потіють. Також, як правило, шкірозамінник виглядає гірше, ніж натуральна шкіра, а термін його служби недовгий; винятком є ​​хіба що екошкіра (eco-leather, високотехнологічний штучний матеріал, який і служить досить довго, і повітря пропускає).

Відповідно, я раджу купувати туфлі зі звичайного шкірозамінника тільки в разі, якщо ви дуже обмежені в коштах. В інших випадках краще придбати шкіряне взуття або хоча б з екокожі (наприклад, якщо ви - веган).

Різновиди шкіри для взуття по її походженням:

Бичача шкіра - жорстка, міцна і довговічна, але на туфлях з бичачої шкіри зазвичай утворюються помітні складки і заломи. Крім того, такі туфлі можуть бути не дуже комфортними. Їх головний плюс - невисока ціна.

Коров'яча шкіра - дорожче бичачої і дещо м'якше; при належній якості і коректному догляді служить довго. Гарний варіант.

Теляча шкіра - ще дорожче і ще м'якше; при цьому дуже міцна і довговічна. Ідеальний варіант, правда, не самий бюджетний. З такої шкіри шиються в основному дорогі туфлі. Варто пам'ятати, що навіть у телячої шкіри є свої градації якості; ніж шкіра краще, тим вона дорожча, але тим вона приємніше, гарніше і довговічніше.

Кордовська шкіра (шкіра / мембрана з крупа коня) ще дорожче телячої. У неї є своєрідний приємний блиск, та й старіє вона не так, як теляча. Деякі люди просто обожнюють взуття з кордовської шкіри, а інші до неї байдужі. Як би там не було, шкіра це дуже міцна і неймовірно довговічна, до того ж досить проста в догляді, але для літа вона підходить гірше, ніж теляча, до того ж жестковата. Туфлі з кордовської шкіри випускають такі фірми, як Alden, Paraboot, Sebago, Crockett & Jones, Allen Edmonds, Tricker's, JMWeston і інші.

Екзотичні шкіри - крокодиляча, зміїна і так далі - шалено дорогі (пара туфель з такої шкіри буде коштувати від 50000 рублів), міцні та довговічні матеріали Екзотичні шкіри - крокодиляча, зміїна і так далі - шалено дорогі (пара туфель з такої шкіри буде коштувати від 50000 рублів), міцні та довговічні матеріали. Деякі вважають їх стильними, але часом вони виглядають занадто яскраво і зухвало. Як би там не було, набагато частіше зустрічається взуття з телячої шкіри з принтом під крокодила (а іноді навіть і з шкірозамінника з відповідним принтом).

Різновиди шкіри для взуття (з вироблення):

  • Гладка шкіра - практична, зручна, досить проста в догляді. Мабуть, найкращий і універсальний варіант, якщо мова йде про гладкою телячої шкіри (зазвичай позначається просто як calf leather).
  • Полірована шкіра (polished / hi-shine leather / bookbinder) - теж гладка, але спеціальним чином оброблена, з досить сильним блиском. Досить легко дряпається і жестковата, погано «дихає», тому явно не найкращий варіант. Правда, варто мати на увазі, що іноді під полірованої мається на увазі шкіра іншого роду (докладніше див. Цю статтю ).
  • Лакова (лакована шкіра, patent leather) - напевно, для кого-то найкрасивіша, але не дуже практична і жорстким. Вимагає спеціального догляду; носити туфлі з неї можна тільки при температурі від -10 до +30. Лаковані туфлі носять тільки із смокінгом, фраком або дуже офіційним костюмом.
  • Замша - «пухнаста» шкіра особливої вичинки (зазвичай теляча; вкрай рідко - оленяча). Добре пропускає повітря, м'яка і комфортна. Досить довговічна, якщо правильно доглядати за нею і носити в суху погоду. Замшеві туфлі неофіційні, але якщо у вас нестрогий дрес-код, то їх цілком можна носити. Головне - уникати занадто екстравагантних кольорів (тобто, наприклад, блакитних і червоних туфель)

матеріал підошви

Підошва, як правило, буває шкіряної, гумової (зазвичай з синтетичної гуми) і поліуретанової (термополіуретановой). Поліуретанова / гумова більш практична, шкіряна - більш благородна і офіційна, але вимагає спеціального догляду, а для активної вуличної шкарпетки - ще й так званої профілактики. У туфлях зі шкіряною підошвою не слід ходити по щебнисті дорогах, брудних калюжах і так далі. Це взуття швидше для офісу, для сухих асфальтових доріжок і алей і так далі. Туфлі зі шкіряною підошвою коштують досить дорого. З не найдорожчих брендів таких туфель можна назвати Lloyd, Loake , Paraboot , John White , Berwick, Paco Milan. Дорожчі - Barker, Alden, Crockett & Jones, Carmina , Alfred Sargent, Yanko, Carlos Santos і багато інших.

До «марочним» високоякісним гумовим підошов відносяться Dainite, Ridgeway, Sestriere, Commando. Вони встановлюються тільки на дороге взуття (вартістю від 15000 рублів, якщо ми говоримо про регулярні цінах). Підошви Vibram, часто теж дуже якісні, іноді можна зустріти і на більш бюджетних моделях. Для ділової взуття найкраще підходять гумові підошви Dainite і Sestriere і деякі тонкі зразки від Vibram, але для слизьких поверхонь рекомендую вибрати підошви з більш потужними протекторами (наприклад, Commando або подібні варіанти від Vibram).

Поліуретанова і термополіуретановая підошви відрізняються високою міцністю і зносостійкість; Термополиуретан вигідно відрізняється від звичайного високою опірністю ковзанню, але він важче. Двошарова поліуретанова підошва надійніше одношарової, але найкраще комбінація шару Термополиуретан з шаром звичайного поліуретану: така підошва не ковзає, на відміну від звичайної поліуретанової підошви, двошарової або одношарової.

Серед інших матеріалів підошов слід згадати термоеластопластів (TRP, ТЕП) - еластичний, з хорошою амортизацією, придатний для морозів до -40, не схильний до ковзання. ПВХ (полівінілхлорид) відрізняється високою зносостійкістю, але не підходить для морозів, і до того ж підошва з ПВХ важка і часто не дуже надійно кріпиться до верху, особливо в дешевій взуття. EVA (етиленвінілацетат) хороший гнучкістю, легкістю і пружністю, гідними амортизуючими властивостями. При цьому він погано переносить холоду і сильно ковзає, а також не дуже-то міцний.

Детальніше про види підошов читайте в окремої великої статті .

Тип кріплення підошви до верху і типи конструкції взуття

Якщо у вас досить великий бюджет на покупку (скажімо, 15 тисяч рублів і більше), то слід звернути увагу на конструкцію туфель. Найнадійнішою є Goodyear Welted (І її варіації Storm Welted , Norwegian welted, Veldtschoen). Трохи менш краща конструкція Blake Rapid, ще менш Blake , І ще гірше (не завжди, але часто) клейова конструкція ( Cemented ). Втім, туфель конструкції Cemented може вистачити і років на п'ять, так що не варто їх ігнорувати, якщо у вас не дуже великий бюджет.

Особливо варто відзначити конструкцію Vulcanised (вулканізована підошва) - це кріплення до верху дуже надійне, хоча сама підошва згодом може потріскатися, та й виглядає вона зазвичай не надто офіційно. Багато моделей з конструкцією Vulcanised є в асортименті данського бренду Ecco.

Детальніше про різновиди конструкцій класичного взуття читайте тут .

устілки

Устілки бувають знімні і незнімні. Знімні практичніше, так як їх дуже легко з часом замінити; більш того, при сушінні взуття їх можна виймати і сушити окремо. Деякі устілки можна прати (але тільки не шкіряні!). Втім, незнімні устілки швець теж зможе поміняти.

Найкраще, щоб у туфель були шкіряні устілки або устілки з іншого натурального матеріалу - вони дозволять вашим ногам дихати. Устілки з срібними нитками мають антибактеріальний ефект. Із синтетичних матеріалів можна відзначити етиленвінілацетат (ЕВА, EVA), що відрізняється пластичністю, пружністю, хорошими амортизаційними властивостями.

Підкладка кращих туфель виконана повністю з натуральної шкіри; в більш бюджетних туфлях вона зазвичай текстильна; найшляхетніших текстильним матеріалом в даному випадку вважається льон. Синтетичні матеріали можуть погано «дихати» або зовсім не «дихати», так само як і шкірозамінник.

Новітні технології

Мабуть, основна відносно нова технологія - це спеціальна мембрана, яка пропускає повітря, але не пропускає вологу. Подібну технологію використовують, зокрема, фірми Geox і Ecco . Технологія, використовувана Geox, дозволяє, крім іншого, зробити взуття дуже легкою.

Виробники класичного взуття (Barker, Alfred Sargent, John Lobb і так далі) зазвичай несприйнятливі до новітніх віянь такого роду Виробники класичного взуття (Barker, Alfred Sargent, John Lobb і так далі) зазвичай несприйнятливі до новітніх віянь такого роду. Хоча у Barker, наприклад, є спеціальна система Barker Flex, яка робить взуття дуже комфортною. Однак виглядає взуття Barker Flex гірше, ніж по-справжньому класичні туфлі Barker.

На що звертати увагу при покупці туфель

Розмір. Туфлі повинні вам точно підходити за розміром. Вони не повинні бовтатися, не повинні сильно тиснути, заподіювати будь-які незручності. Якщо розмір туфель трохи більше необхідного вам (на 0,5), то можна попросити продавця покласти в туфлі додаткові устілки - це може допомогти, але це несерйозно: краще продовжити пошуки туфель, які ідеально «сядуть» на ваші ступні.

Майте на увазі, що якщо ви купите туфлі більшого розміру, ніж слід, на них з куди більшою ймовірністю з'являться заломи, а у вас може розвинутися плоскостопість. Якщо ж ви купите туфлі, які вам тиснуть, то вони досить швидко натруть вам мозолі, можуть втратити форму; термін їх служби буде невеликий. Варто зауважити, що мозолі, в тому числі криваві, можуть з'явитися і в тому випадку, якщо туфлі завеликі вам в області п'яти.

Додам, що деякі виробники пропонують туфлі не тільки різного розміру по довжині (від 5 до 13 за англійською системою або від 39 до 47 з міжнародної), але і по повноті. Повнота зазвичай позначається буквами; американці використовують перші букви алфавіту (від A до E), англійці - середні (від E до H). Приклади брендів, які для більшості розмірів випускають кілька варіантів повноти: Alden, Allen Edmonds, Barker, Church's, Loake.

Зручність Зручність. Якщо туфлі вам відчутно тиснуть вже зараз, то навряд чи ситуація виправиться з часом; якщо тиснуть злегка, то цілком ймовірно, що «розносяться». Походіть в туфлях по магазину; якщо вам явно незручно, краще відмовтеся від покупки. Пам'ятайте, що одна і та ж модель може добре підійти вам, і погано - комусь іншому, майте це на увазі при читанні захоплених або різко негативних відгуків щодо комфорту тієї чи іншої моделі / взуття того чи іншого бренду.

Якість підошви, шкіри, швів. Не повинно бути слідів клею, потертостей на шкірі, подряпин. Шкіра на обох туфлях повинна бути однакової якості, однакового кольору. Шви повинні бути рівними і акуратними.

Ціни і бренди

Нижній ціновий сегмент. Це туфлі, що продаються на ринках і в переходах, вартістю приблизно до 2000 рублів. Сюди також потрапляють туфлі і з самих бюджетних магазинів - ЦентрОбувь (Centro), Zenden і так далі. Якість зазвичай залишає бажати багато кращого. Це свого роду лотерея: туфлі можуть прослужити і два-три роки, а можуть розвалитися за один сезон. Матеріали: шкірозамінник, поліуретан, рідше натуральна шкіра невисокої якості. Такі туфлі можуть володіти цікавими особливостями: фарбуватися (ваші шкарпетки завжди будуть з чорно-синім відтінком), промокати, порипувати і так далі.

Сегмент нижче середнього Сегмент нижче середнього. Сюди потрапляють як туфлі з ринку (порівняно дорогі варіанти), так і з різноманітних магазинів - вже згадуваних ЦентрОбувь, Zenden; а також мультибренд типу Сіті Взуття, Терволіна і Робек. Варто звернути увагу на туфлі російського виробника Юничел , А також білоруського виробника Belwest.

Варто звернути увагу на туфлі російського виробника   Юничел   , А також білоруського виробника Belwest

Ціни - приблизно від 2000 до 5000 рублів. Якість, як я вже сказав, може бути пристойним, але зазвичай страждають дизайн і зручність (наприклад, у випадку з Юничел). Або навпаки - зручні і досить гарні туфлі розвалюються через сезон. Зрідка трапляються варіанти, гідні і по дизайну, і по якості, в тому числі у тих же Юничел і Belwest.

На розпродажах в межах 5000 рублів можна знайти досить якісні туфлі - іноді від Salamander , Rockport і навіть Ecco (як правило, кілька моделей). Також можна відзначити rieker (Швейцарія-Німеччина зі східноєвропейським і азіатським виробництвом), Burgershuhe (Росія) і Ralf Ringer (Росія) - в основному в період розпродажів. Ці фірми випускають взуття непоганої якості, досить зручну (але зимове взуття Rieker купувати не варто - багато скарг). У Ralf Ringer іноді трапляються вельми елегантні моделі, причому в рамках тих самих 5000 рублів - і практично круглий рік, так як там на сайті постійно якісь знижки.

Середній ціновий сегмент. Туфлі приблизно від 5000 до 10000 рублів. Сюди потрапляють моделі від rieker (нині швейцарська фірма, раніше німецька; виробництво, звичайно, не європейське), Ralf Ringer (Росія, але гарна якість), Salamander (фірма німецька, російське виробництво). На розпродажах за 5000-10000 рублів можна без проблем знайти хороші туфлі від Ecco (Данія, шиється в Словаччині і Китаї), Geox (Італія, шиється в Китаї), Rockport (США, шиється в Китаї та інших країнах). Крім того, в межах 10000 рублів на розпродажах зовсім реально купити взуття Lloyd (Німеччина, шиється в Німеччині та Румунії, продається в мережах «Rendez-Vous» і «Стокманн», а також у фірмових магазинах). А в Checkroom.ru рекомендую подивитися лофери іспанської марки Paco Milan (стоять 8500 рублів).

Додам, що в цьому сегменті, так само як і в наступному, досить багато взуттєвих брендів-перевертнів (докладніше читайте   ось тут   ), Які позиціонують себе як англійські, німецькі, італійські, а насправді - російсько-китайські Додам, що в цьому сегменті, так само як і в наступному, досить багато взуттєвих брендів-перевертнів (докладніше читайте ось тут ), Які позиціонують себе як англійські, німецькі, італійські, а насправді - російсько-китайські. Приклади: Carnaby, TJ Collection, Chester, Carlo Pazolini, Paolo Conte, Thomas Munz.

Ціновий сегмент вище середнього. Приблизно від 10000 до 15000 рублів. Сюди потрапляють туфлі Michel (Іспанія, іспанське виробництво, продаються в FineShoes.ru), Ecco, Geox, Rockport, Lloyd, Loake (Англія, але молодші моделі шиються в Індії). На розпродажі - Paraboot (Франція, виробництво французьке і іспанське), Doucal's (Італія, італійське виробництво).

Верхній ціновий сегмент Верхній ціновий сегмент. Від 15000 рублей и практично до безкінечності. В межах 20000 рублей можна купити добротні туфлі Loake (если пощастило, то Made in England) з телячої кожи, відмінні туфлі Berwick (Made in Spain / BritishRoom.ru, FineShoes.ru, Checkroom.ru), Кращі моделі Lloyd (іноді Made in Germany), деякі моделі Paraboot (Франція); трохи дорожче коштують туфлі Barker (Англія), ще дорожче Carmina і Yanko (Іспанія, CheckRoom.ru, FineShoes.ru), а також Carlos Santos (Португалія, Made in Portugal).

Крім того, сюди відносяться «італійці» (Doucal's, Fabi , A.Testoni, Bruno Magli, Baldinini, Fratelli Rossetti і так далі), співвідношення ціна-якість у них зазвичай гірше, ніж у англійців, португальців та іспанців, але зустрічаються симпатичні і комфортні моделі.

Преміум-сегмент. Приблизно від 30000 рублів. Так само як англійська класика високого і найвищого рівнів: Alfred Sargent, Crockett & Jones, Edward Green, George / Anthony Cleverley, John Lobb , Gaziano & Girling; в останніх двох випадках ціна пари туфель може перевищувати 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім того, потрібно згадати французів: JMWeston , Corthay і Berluti (але в останньому випадку дуже велика переплата за бренд).

З італійців можна відзначити Moreschi, A З італійців можна відзначити Moreschi, A.Testoni, Sutor. Туфлі Sutor можна купити в LuxOutlet.ru за 25 тисяч рублів (моделі минулих колекцій, вибір великий).

Корисні статті:



Новости