The Best Guide

Дивно, але лише деякі чоловіки знають про те, що клей - це дуже популярний продукт серед виробників сорочок і піджаків. У більшості сучасних сорочок коміри і манжети клеєні (fused) - і про те, погано це чи добре, я зараз розповім.

Перш за все потрібно згадати три різновиди сорочкового комірів за типом конструкції. Це клеєний комір (fused), традиційний комір без клею, але зі вшитой прокладкою ( interlining ), А також м'який комір без клею і прокладки. Останній варіант використовується виключно для неформальних сорочок; втім, неформальна сорочка цілком може бути оснащена і традиційним коміром з прокладкою, але без клею.

Останній варіант використовується виключно для неформальних сорочок;  втім, неформальна сорочка цілком може бути оснащена і традиційним коміром з прокладкою, але без клею

Що саме проклеюється і яким чином?

Проклеюються відкладним частина коміра (то, що багато і називають коміром), а також стійка коміра. Стійка - це частина коміра, до якої пришита відкладним частина; на відміну від отложной частини, стійка стикається з вашою шиєю. Якщо комір знаходиться в звичному всім положенні, то погляду оточуючих відкривається лише частина стійки; якщо ж пов'язаний галстук, то стійка взагалі може виявитися невидимою для оточуючих.

Відкладним частина коміра, як і стійка, завжди складається як мінімум з двох шарів тканини - того, що звернений назовні і того, що звернений усередину Відкладним частина коміра, як і стійка, завжди складається як мінімум з двох шарів тканини - того, що звернений назовні і того, що звернений усередину. У більшості випадків між цими шарами є прокладка. Якщо комір клеєний (fused), то на його отложной частини прокладка приклеюється до того прошарку тканини, що звернений назовні - але, природно, приклеюється вона зсередини. Ця частина ніяк не стикається з шиєю.

Зі стійкою все не так однозначно Зі стійкою все не так однозначно. Прокладка може приклеюватися як до зовнішньої (зовнішньої) частини стійки, так і до внутрішньої (тобто до тієї, що стикається з шиєю) - це залежить від конкретного виробника. З гігієнічної точки зору кращий перший варіант, тому що в противному випадку проклеенная сторона буде стикатися зі шкірою вашої шиї. Крім того, в першому випадку стійка, можливо, буде комфортніше і буде трохи краще сидіти, хоча далеко не всі помітять різницю.

П'єр Дюбоін виділяє ще одна перевага проклеивания зовнішньої сторони стійки: в цьому випадку краватку буде легше ковзати, що дещо полегшить процес його зав'язування. На мій погляд, втім, це несуттєвий момент.

Іноді можна зустріти думку про те, що стійка з проклеєною внутрішньою стороною зноситься швидше, ніж стійка з проклеєною зовнішньою стороною Іноді можна зустріти думку про те, що стійка з проклеєною внутрішньою стороною зноситься швидше, ніж стійка з проклеєною зовнішньою стороною. Так ось, є у мене стара сорочка з проклеєною зовнішньою стороною стійки, і у неї вже трохи «обтріпалися» на краях манжети і відкладним частина коміра, а стійці не зробилося зовсім нічого. Як каже Олександр Каббаз, draw your own conclusion.

Як визначити, проклеєний чи комір? Підчепити пальцями два шари тканини та послабити їх. Якщо між шарами вгадується ще один шар, а обидва зовнішніх шару здаються однаковими по товщині, то це комір традиційний, без клею. Якщо невидимого шару немає, а один із зовнішніх шарів здається товщі і твердіше іншого, то комір - fused. Якщо невидимого шару немає, комір дуже м'який, і зовнішні шари однакові по товщині, то це неформальний комір без прокладки взагалі (unstructured, так би мовити).

Як визначити, яка сторона стійки проклеєна Як визначити, яка сторона стійки проклеєна? Акуратно підчепити пальцями тканину з зовнішньої і зовнішньої сторін стійки, роз'єднавши два шари тканини. Той шар, який здається більш твердим і товстим - проклеєний.

З чого виготовляють прокладку і який використовується клей?

Як правило, прокладка робиться з бавовни, хоча можуть застосовуватися і інші матеріали. Клей використовується синтетичний, але - в нормі - високоякісний, більш-менш безпечний для здоров'я і довговічний. Зрозуміло, для того, щоб заощадити, виробники можуть використовувати низькоякісні прокладки і низькоякісний клей. Від якості та особливостей матеріалів залежить як зовнішній вигляд коміра, так і термін його служби.

Якщо ж говорити про non-fused комірах, то там від прокладки і взагалі від деталей конструкції внутрішньої частини коміра залежить багато - і то, як комір буде пропрасовуйте, і то, як він буде сидіти, чи буде втрачати форму після прання і наскільки сильно ... Традиційні non-fused коміри можуть дуже сильно відрізнятися один від одного; я це відчув на практиці.

Чи є переваги у клеєних комірів? А які у них недоліки?

Як правило, їх легше прасувати, проте слід зауважити, що при пропрасовуванні високоякісних non-fused комірів серйозних труднощів не виникає. Деякі non-fused коміри, однак, складні прасування і здатні викликати сильне роздратування у тих, хто намагається загладити їх до досконалості. У деяких випадках це просто неможливо! Клеєні коміри в цьому сенсі - більш надійний вибір.

З особистого досвіду можу сказати, що на прасування клеєного коміра йде трохи менше часу (в середньому), ніж на прасування традиційних комірів З особистого досвіду можу сказати, що на прасування клеєного коміра йде трохи менше часу (в середньому), ніж на прасування традиційних комірів. Іноді - значно менше. З іншого боку, навіть при прасування помічаєш, що традиційні коміри мають якусь індивідуальністю і власним характером - правда, іноді досить шкідливим.

Перевагою клеєних комірів іноді вважається їх строгий, дуже акуратний зовнішній вигляд. Правда, багато хто вважає, що це недолік: як я вже зазначив, клеєні коміри не можуть виглядати настільки ж природно, об'ємно і жваво, як традиційні. Втім, грань дуже хитка: деякі традиційні коміри виглядають майже як клеєні. Але - саме «майже як», а не просто «як».

Гірше чи дихають клеєні коміри Гірше чи дихають клеєні коміри? Думаю, що це індивідуально; особисто я не відчуваю ніякого дискомфорту при носінні клеєних комірів - якщо вони грамотно скроєні, відповідають розміру вашої шиї і зроблені з хороших матеріалів, швидше за все, все буде добре. Я ніколи не помічав, що шия при носінні клеєного коміра дихає гірше.

Важливий момент

При виборі коміра необхідно звертати увагу не тільки на тип конструкції і наявність / відсутність клею, але і на його розмір, форму; взагалі на те, як він скроєний, наскільки елегантно виглядає. Зрозуміло, грає значення і тканину сорочки. Іншими словами, я б не став розглядати тип конструкції коміра як визначальний фактор при виборі сорочки.

На мій особистий і глибоко суб'єктивний погляд, якісний клеєний комір в ряді випадків може бути настільки ж вдалим вибором, як і якісний традиційний комір На мій особистий і глибоко суб'єктивний погляд, якісний клеєний комір в ряді випадків може бути настільки ж вдалим вибором, як і якісний традиційний комір. Однак ж є ще пара нюансів, про які йтиметься нижче.

Комір для носіння без краватки

Зараз дуже багато чоловіків люблять носити сорочку без краватки і з розстебнутою верхній гудзиком (а то і двома верхніми гудзиками). Так ось, на мій погляд, краще і органічніше в цьому випадку виглядають або м'які коміри без клею і без прокладки, або традиційні non-fused коміри, але не занадто «суворо» структуровані, тобто бажано з легкої і тонкої прокладкою.

Комір для сорочки, яку ви хочете носити навипуск

Оптимальним вибором буде м'який комір без прокладки або ж комір з тонкої, непроклеєного прокладкою.

Оптимальним вибором буде м'який комір без прокладки або ж комір з тонкої, непроклеєного прокладкою

Комір для носіння з краваткою

На мій погляд, тут кращим вибором буде або якісний клеєний комір, або традиційний добре структурований комір без клею (наприклад, як у Turnbull & Asser).

На мій погляд, тут кращим вибором буде або якісний клеєний комір, або традиційний добре структурований комір без клею (наприклад, як у Turnbull & Asser)

Бренди сорочок з традиційними комірами з прокладкою, але без клею

Brooks Brothers , Budd, Charvet, Cordings, Crombie, Drake's, Ede & Ravenscroft, Emma Willis, Finamore, Guglielminotti, Ike Behar, Harvie & Hudson, Hilditch & Key, Kingsman, New & Lingwood, Norton & Sons, TMLewin, Turnbull & Asser .

Майте на увазі, що в асортименті деяких марок з цього списку бувають і сорочки з клеєними комірами. Крім того, варто пам'ятати, що при невисокій ціні неминучі компроміси в плані якості; на практиці це означає, що, наприклад, коміри у TMLewin не такі хороші в плані якості, як у Budd або Turnbull & Asser.

Зрозуміло, сорочки з традиційними комірами можна замовити і в ательє (хоча є ательє, які роблять тільки клеєні коміри, так що уточнюйте).

Бренди сорочок з м'якими комірами без клею і прокладки

Їх дуже багато! Такі сорочки можна зустріти у ряду бюджетних марок - в тому числі, наприклад, New Yorker і Pull & Bear .

Опитування

А які коміри ви надаєте перевагу? Чи вважаєте ви клей злом або ж ставитеся до нього позитивно? Чи любите сорочки з м'якими неструктурованими комірами?



Що саме проклеюється і яким чином?
Як визначити, проклеєний чи комір?
Як визначити, яка сторона стійки проклеєна?
З чого виготовляють прокладку і який використовується клей?
Чи є переваги у клеєних комірів?
А які у них недоліки?
Гірше чи дихають клеєні коміри?
Чи вважаєте ви клей злом або ж ставитеся до нього позитивно?
Чи любите сорочки з м'якими неструктурованими комірами?

Новости