The Guardian: Напруженість в зв'язку з санкціями проти РФ привертає увагу до зростаючого впливу Газпрому в Великобританії

фото УНІАН

У своїй статті, яка називається «Напруженість у зв'язку з санкціями проти Росії привертає увагу до зростаючого впливу Газпрому в Великобританії», опублікованій в британській газеті The Guardian , Террі Макалістер і Метью Тейлор пишуть про те, що напруженість, яка виникла в зв'язку з поведінкою Росії, привернула увагу до тієї ролі, яку Газпром грає в Англії. Російський державний енергетичний гігант є четвертим за величиною постачальником газу для британського бізнесу і забезпечує потреби таких престижних установ і організацій, як Державна служба охорони здоров'я, Оксфордський університет і футбольний клуб «Челсі».

Компанія відкрила свій центральний світової офіс для торгівлі енергоносіями поруч з Риджентс-парком у Лондоні. У столиці працюють понад 600 співробітників, і кожен день приходять нові люди.

Зареєстрована у Великобританії дочірня компанія Газпрому "Gazprom Marketing and Trading» (GM & T) в 2012 р отримала чистий дохід в розмірі 374 млн. Фунтів і виплатила дивіденди своєму власникові в розмірі понад 100 млн. Фунтів. У тому ж році GM & T заплатила трохи більше 20 млн. Фунтів корпоративних податків у Великобританії, згідно з останніми річним бухгалтерськими звітами, поданими в Реєстраційну палату Великобританії.

Підрозділ GM & T «Gazprom Energy», яке знаходиться в Манчестері, забезпечує 10% газових поставок для британських підприємств і може похвалитися 11-тясячной клієнтської бази.

«Газпром» давно співпрацює з британською енергетичною компанією Centrica. У 2006 р «Газпром» хотів викупити британську компанію за 10 млрд. Фунтів, але передумав через політичних хвилювань в британському парламенті, який порахував, що продавати Росії найбільшого в країні постачальника енергоресурсів нераціонально.

Кілька місяців тому «Газпром» скоротив постачання газу в Україну з-за того, що Володимир Путін назвав суперечкою про несплату, хоча більш імовірною причиною вважають те, що Кремль намагається перешкодити Києву встановити більш тісний зв'язок із Заходом.

«Газпром» вже перекривав газові крани в 2009 р і знову зробив це на початку цього місяця, назвавши ті ж причини, але відносини між Кремлем і Вашингтоном, а також з Брюсселем насправді погіршилися після того як проросійські бойовики взяли під свій контроль схід України.

Річні звіти GM & T вказують на те, що, хоча ця компанія знаходиться в Великобританії, стратегічні директиви надходять з Москви. «Група (GM & T) продовжує позиціонувати себе як головного представника більшої групи« Газпром ». GM & T дотримується стратегічної мети «Газпрому», який, в свою чергу, повністю підтримує GM & T у втіленні її власних амбіцій », - йдеться в звітах.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер / Фото gazprom.ru

Прес-секретар «Газпрому» повідомив, що торговий підрозділ було відкрито на вул. Трайтон, так як в Великобританії є багато досвідчених працівників, зручний часовий пояс для торгівлі в Європі, Америці та Азії, а також хороші аеропорти для міжнародних поїздок.

Що стосується невеликої суми сплачених податків, 20 млн. Фунтів, це пов'язано з тим, що велика частина прибутку була отримана за кордоном, в таких місцях, як Сінгапур. Прес-секретар додав: «Службу з податків і митних зборів Великобританії це цілком влаштовує».

Представники «Газпрому» не змогли точно сказати, скільки газу надходить з Росії до Великобританії, але за деякими оцінками ця цифра становить близько 8 млрд. Кубометрів, а це приблизно десята частина внутрішнього споживання. Міжнародна організація «Грінпіс», яка стежить за роботою російських енергетичних компаній в значній мірі через їх діяльності в Арктиці, вважає, що ця цифра може перевищувати 12 млрд. Кубометрів.

Прес-секретар «Газпрому» заявив, що не згоден з такими цифрами, але додав, що, можливо, ці цифри відображають загальне кількості газу, який офіційно продається через GM & T в Лондоні.

«Газпром» почав проводити роздрібні операції в Великобританії в 2006 р, коли російський енергетичний гігант придбав невелику компанію, що базується в графстві Чешир на північному заході Англії, яка називалася «Pennine Natural Gas».

У той час в газорозподільному бізнесі працювали всього 12 співробітників, які обслуговували невелику кількість клієнтів. Але після змін в компанії, вона швидко стала одним з основних гравців на ринку комерційного газу в Великобританії, а близько 250 її співробітників працюють у вражаючому скляно-сталевому будівлі в комерційному центрі Манчестера, збільшивши обсяги продажів газу в Великобританії на 500%.

Перший «набіг» «Газпрому» на британський ринок не залишився непоміченим. Ще в 2007 р депутати від партії Торі висловлювали занепокоєння з приводу заявлених амбіцій компанії стати великим постачальником енергії для Державної служби охорони здоров'я. Один з членів Комітету з державних рахунках Річард Бекон запитав тоді: «Якщо у вас є хворі пацієнти ... чи можете ви дійсно довіряти Володимиру Путіну, щоб він був їх основним постачальником?»

фото УНІАН

Але сім років швидко пройшли, і, здається, ці попередження не були почуті. У той час як Девід Кемерон минулого тижня закликав до посилення санкцій щодо уряду Путіна, «Gazprom Energy» спокійно поставляла газ ряду відомих клієнтів, в тому числі і деяким лікарняним трестам.

Представники компанії відмовилася розголошувати деталі, але Державна служба охорони здоров'я підтвердила, що «Gazprom Energy» поставляє газ деяким трестам на північному заході Англії, маючи контракти на загальну суму 12 млн. Фунтів.

Але співпраця з Державною службою охорони здоров'я є лише одним із свідчень вражаючого зростання Gazprom Energy. Серед клієнтів компанії в Великобританії є як місцева влада, так і мережі кінотеатрів, університети, центральні магазини і школи.

Спостерігаючи за ростом цієї імперії, новий директор компанії по глобальної роздрібної торгівлі Ларс Клаузен в інтерв'ю для щоквартального журналу компанії «Energise» сказав, що його метою було перетворити Gazprom Energy в «загальноєвропейського лідера» у своїй області.

«Є великі можливості, ми можемо вчитися на тому, що ми робили добре в Великобританії і принести це в Європу».

Те, що, на думку конкурентів, компанія «зробила добре в Великобританії», так це те, що вона використовувала свої фінансові м'язи, щоб продавати за нижчими цінами, ніж конкуренти. Але прес-секретар компанії заявив, що її успіх був заснований на тому, що вона «пропонувала комплексні та індивідуальні енергетичні рішення для корпоративних клієнтів», а не просто знижувала ціни на газ.

Він додав: «Gazprom Energy завжди підлаштовується під конкретні бізнес потреби кожного зі своїх клієнтів. Мова не йде про низькі ціни, і ніколи не йшла - ми розробляємо енергетичний план, який задовольняє потреби клієнта, пропонуючи йому хороше співвідношення ціни і якості ».

Представник організації «Грінпіс Великобританія» Луїза Хатчинс, яка займається питаннями енергетики, заявила, що пора покласти край системі, в якій Кемерон жорстко говорить про болючі санкції відносно Росії і в той же час головує над енергетичною системою, яка заробляє мільйони для кремлівської скарбниці.

«Кожен раз, коли міністри урізали бюджет для вітчизняних чистих технологій і не скорочували втрати енергії, вони робили олігархів Путіна трохи багатшими, а енергетичну безпеку Великобританії трохи слабкіше.

«Це ціна, яку ми платимо за нашу залежність від викопних видів палива, поряд зі зміною клімату, забрудненням повітря, і нестійкими цінами на енергоносії. Якщо міністри справді хочуть посилити нашу енергетичну безпеку, то найдешевший, найпростіший і швидкий спосіб для досягнення цієї мети - скорочення втрат енергії, а також підтримка чистих, високотехнологічних джерел енергопостачання місцевого виробництва ».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

И можете ви дійсно довіряти Володимиру Путіну, щоб він був їх основним постачальником?

Новости