Тіло - в діло! Kinect не тільки для іграшок

Ті, кому довелося працювати в Microsoft, розповідають, що софтверний гігант зсередини нагадує джунглі. Тут як і всюди народжуються тисячі цікавих проектів, але виживання більш-менш гарантовано лише тим з них, хто зможе ужитися з іншими, довести свою корисність для вже існуючих і зарекомендували себе розробок. Ця жорстка система загубила не одне цікаве починання (згадайте майкрософтівську планшетку Courier, див. « Балмер повинен піти »).

З іншого боку, зародки, яким пощастило дожити до релізу, мають більш високі шанси на успіх і за межами компанії. Одна з таких удач - маніпулятор Kinect, як раз сьогодні відзначає важливий етап у своїй недовгій, але насиченою подіями біографії.

Kinect - та сама довгаста коробочка, що чіпляється до ігрової консолі Xbox 360, за допомогою якої персонажами на екрані можна керувати просто рухами тіла, без будь-яких додаткових пристроїв або фізичного контакту. З точки зору техніки це складний програмно-апаратний комплекс, вартістю в тисячі людино-років. І все-таки не дивлячись на хитре «залізо» (лазер, відеокамера, мікрофони) і не менш хитрий софт (автоматично розпізнає рухи тіла, форму осіб, голос), в основі лежить дуже проста ідея. Kinect «накидає» невидиму оку лазерну сітку на об'єкти, розташовані перед ним, і по спотворень окремих точок судить про форми і переміщеннях.

Що потрапив на прилавки восени 2010, він тільки за минулий рік розійшовся 18 мільйонами примірників і став самим найшвидше електронним пристроєм в історії. І не тільки завдяки іграм, на які була орієнтована спочатку. З'ясувалося, що унікальний функціонал маніпулятора може бути корисний і для більш серйозних справ. Підключивши Kinect до персоналке, можна організувати безконтактне, інтуїтивно зрозуміле взаємодія з програмами і пристроями. Як вам, наприклад, ідея перемикатися між додатками помахом руки або змінювати гучність, малюючи пальцями в повітрі?

А управління презентаціями, новаторські методи малювання і анімації об'ємних образів, маніпуляція сканером в операційній, системи безпеки, здатні розпізнавати і відслідковувати безліч персон одночасно, різноманітна допомога людям з обмеженими фізичними можливостями? Все це і багато іншого вже реалізовано за допомогою Kinect, нехай поки і в формі експериментальних проектів.

Ті, кому довелося працювати в Microsoft, розповідають, що софтверний гігант зсередини нагадує джунглі

Експериментальні застосування Kinect включають в тому числі і арт-фотографію (тут: Audrey Penven, альбом «Танці з невидимим світлом»; лазерна сітка видна завдяки інфрачервоному фільтру). Але ліцензія на ігровий варіант Kinect не передбачає можливість комерційної експлуатації. У бізнес-проектах дозволено використовувати вдвічі дорожчий неігровий Kinect for Windows (див. Далі).

У самій Microsoft несподіваний різноманітний інтерес до маніпулятора назвали Kinect Effect , Ефектом кінект і, звичайно, всіляко сприяють його розширенню. У минулому році був випущений інструментарій розробника (SDK) для бажаючих пов'язати Kinect від приставки Xbox з персоналкой, керованої MS Windows. Логічним наступним кроком мало би стати випуск версії маніпулятора для неігрових застосувань і сьогодні, 1 лютого, його продажі почалися. Kinect for Windows , Що відрізняється від ігрового варіанту, зокрема, більш точної роботою на відстанях менше метра, пропонується за 250 доларів.

Однак експансія за межі ігор виявила не тільки нові сфери застосування і можливості, спливли також і недоліки. Перш за все Kinect порівняно громіздкий. Поки він служив доповненням до Xbox, габарити нарікань не викликали, але імплантація маніпулятора в телевізор, настільну персоналку, автомобіль або ноутбук ставить питання руба.

Ось чому такий інтерес викликало повідомлення про бачені кимось із журналістів парі експериментальних ноутбуків з вбудованим в них Kinect (у формі двох лінійок датчиків, над і під екраном). Належать вони, нібито, Microsoft і хтось з інсайдерів компанії начебто навіть підтвердив, що проект наближається до завершення. Звичайно все це лише чутки, але з огляду на безпрецедентний інтерес до теми, можна припустити, що такі роботи дійсно ведуться - і результат, можливо, з'явиться на прилавках одночасно з MS Windows 8.

Тут, втім, виявляється ще одна тонкість. Kinect жадібний до електрики. І якщо для стаціонарних або автомобільних застосувань це не проблема, для ноутбуків вона може стати каменем спотикання. Як саме вирішили завдання інженери Microsoft і вирішили взагалі, ніхто не знає по вже озвученої причини. А в числі здогадок, висунутих пресою, фігурує навіть така безглуздість як додаткова акумуляторна батарея.

А в числі здогадок, висунутих пресою, фігурує навіть така безглуздість як додаткова акумуляторна батарея

Запускаючи Kinect, Microsoft витратила на його рекламу грошей більше, ніж коли-то на запуск оригінальної Xbox. І не дарма: маніпулятор зіграв роль пігулки довголіття, дозволивши збільшити термін життя ігрової приставки (Xbox 360) вдвічі.

Перспектива появи Kinect на робочому місці піднімає і питання точності. Якщо ви грали самі або хоча б спостерігали за грою з використанням цього маніпулятора, то напевно звернули увагу, що рухи тіла трактуються спрощено. Це добре видно в зовсім свіжої Kinect Star Wars : Фехтування зводиться до грубих ударів з плеча, телекінез - до простого підняття рук і т.п. Крім того, геймери грішать на поганий контроль за швидкими рухами. Такі слідства апаратних особливостей Kinect, непомітних, поки мова йде про ігри.

Але якщо той же маніпулятор використовувати для управління робочими процесами, напевно буде потрібно велика точність. До того ж необхідно врахувати ще й сузівшуюся робочу зону: замість 6 квадратних метрів, номінально необхідних для ігрової експлуатації Kinect, в розпорядженні користувача PC лише метр з невеликим. З'ясувати, як позначиться цей аспект на функціональності маніпулятора, теж ще тільки належить.

Нарешті, не всі визнають безперечну корисність Kinect. У кіно безконтактне управління виглядає здорово (згадайте «Особлива думка»). Та й в житті унікальна здатність розпізнавати жести і голос потрібну людину навіть в темному, переповненому, зашумлений приміщенні начебто повинна стати в нагоді. Але як на практиці буде виглядати людина, що розмахує руками на робочому місці? Чи не будуть стомлюючі такі жести? Для чого взагалі персоналке зайва деталь, якщо руки користувача і без того вічно покояться мінімум на двох пристроях введення?

Як бачите, успіх у геймерів ще не гарантує, що Kinect зможе прижитися будинку або в офісі. Приємно, що побачити відповідь на питання приживеться чи, ми зможемо вже в цьому році. Крім Microsoft, що випустила неігрову версію маніпулятора і, ймовірно, що працює над імплантацією його в ноутбуки, Kinect-подібними системами займаються і інші виробники.

Аналоги, начебто SoftKinetic, Xtion Pro і PlayStation Eye поки поступаються майкрософтовського конструкції за інтелектом (визначити форму об'єктів - півсправи, потрібно вміти розпізнавати жести), зате часом перевершують її за іншими параметрами: енергоспоживанню, компактності, вмінню працювати на коротких дистанціях і здатності розпізнавати тонкі деталі, на зразок відбитків пальців.

Таким чином експансія Kinect-подібних маніпуляторів на персональні виставки та іншу електроніку - питання найближчих місяців. LG і Samsung вже інтегрують подібні сенсори в свої розумні телевізори, Asus працює над ноутбуками. Чи не збирається спочивати на лаврах і Microsoft, начебто працює над новим, більш точним варіантом Kinect. Кажуть, його вчать читати по губах.

Як вам, наприклад, ідея перемикатися між додатками помахом руки або змінювати гучність, малюючи пальцями в повітрі?
Але як на практиці буде виглядати людина, що розмахує руками на робочому місці?
Чи не будуть стомлюючі такі жести?
Для чого взагалі персоналке зайва деталь, якщо руки користувача і без того вічно покояться мінімум на двох пристроях введення?

Новости