Тимчасове посвідчення особи громадянина РФ

  1. Тимчасове посвідчення особи за формою 2П
  2. Отримання тимчасового посвідчення особи
  3. Квиток на літак по тимчасовим посвідченням особи
  4. Проблеми та обмеження з тимчасовим посвідченням особи
  5. Деякі уточнення в питанні тимчасового посвідчення
  6. Використання тимчасового посвідчення особи в області банківських розрахунків
  7. Прийом на роботу по тимчасовим посвідченням особи
  8. Реєстрація шлюбу за тимчасовим посвідченням в ЗАГС

Якщо документів у громадянина немає, на час оформлення паспорта йому видається тимчасове посвідчення громадянина РФ. Термін дії такого тимчасового посвідчення - 2 місяці, однак якщо за цей час паспорт так і не оформили, за заявою громадянина термін дії тимчасового посвідчення особи громадянина РФ може продовжуватися.

У цій статті ми розберемо всі питання, які можуть виникнути в процесі оформлення тимчасового посвідчення.

Тимчасове посвідчення особи за формою 2П

Оскільки тимчасове посвідчення особи громадянина РФ видається для заміни паспорта, воно має ті ж функції, що і паспорт, тобто замінює дію основного документа особистості на час його оформлення.

Найчастіше при оформленні паспорта, коли всі документи здані в паспортний стіл і залишається тільки чекати оформлення паспорта, громадянин може попросити видати йому заміняє паспорт документ.

Тимчасове посвідчення оформляється і видається тут же на місці протягом 10 хвилин, потрібна тільки ще одна фотографія такого ж формату, що і на паспорт.

У міру видачі все тимчасові посвідчення проходять реєстрацію в спеціальному журналі з порядковим номером і розписом особи, якій видано посвідчення.

У міру видачі все тимчасові посвідчення проходять реєстрацію в спеціальному журналі з порядковим номером і розписом особи, якій видано посвідчення

Форма, по якій оформляється тимчасове посвідчення особи, носить назву «форма 2П». Розмір посвідчення 176 на 125 мм, друкується воно на щільному папері для перфокарт. У цій формі передбачені наступні поля:

  • На розвороті з зовнішньої сторони посвідчення надруковано назву документа «ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ ОСОБИ ГРОМАДЯНИНА РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ». У нижній частині листа вказано «Є документом обмеженого терміну дії».
  • У внутрішній частині розвороту вписується ПІБ власника, місце і дата його народження, адреса проживання громадянина, вклеюється його фотографія і ставиться порядковий номер посвідчення і підпис громадянина.
  • Остання сторінка документа заповнюється даними федерального органу з питань міграції МВС РФ, який видав тимчасове посвідчення, вказується термін видачі та причина видачі посвідчення, все це скріплюється підписом начальника відділення з питань міграції та гербовою печаткою. Рядки про дати продовження терміну дії документа залишаються незаповненими із зрозумілих причин.

Отримання тимчасового посвідчення особи

Незалежно від місця подачі документів на оформлення або продовження паспорта громадянин може отримати тимчасове посвідчення особи.

Так само тимчасове посвідчення видається у випадках втрати або розкрадання паспорта у громадянина.

Видаються тимчасові посвідчення безпосередньо в територіальних підрозділах МВС з питань міграції, так що якщо ви замовили паспорт через сайт державних і муніципальних послуг, отримувати замовлені документи, а також тимчасове посвідчення доведеться в відділенні з питань міграції за місцем проживання або за вказаною адресою.

Тимчасове посвідчення має ту саму дію, що і паспорт. З тимчасовим посвідченням володар цього документа може так само купувати квитки на залізничний і авіа транспорт, пересуватися по країні і здійснювати інші дії.

З тимчасовим посвідченням володар цього документа може так само купувати квитки на залізничний і авіа транспорт, пересуватися по країні і здійснювати інші дії

Протягом всього часу свого дії, а саме протягом 2 місяців, якщо воно не продовжена (якщо продовжувалось - і довше) тимчасове посвідчення зберігає своє повноцінне дію. При продовженні посвідчення заповнюються рядки з датами продовження.

Єдине, що не можна зробити, маючи на руках не паспорт, а тимчасове посвідчення - це оформити реєстрацію за місцем проживання , Оскільки в самому посвідченні немає відповідного місця для внесення таких реєстраційних записів.

Немає можливості так само виїхати за межі країни з тимчасовим посвідченням замість паспорта. Але на території країни воно так само підтверджує вашу особистість, як і паспорт.

Тимчасове посвідчення здається назад при отриманні паспорта. Штраф за втрату тимчасового посвідчення не передбачається.

Квиток на літак по тимчасовим посвідченням особи

Чи не рідкісна ситуація, коли запланований переліт збігається з моментом зміни паспорта після досягнення 45 років, наприклад. Якщо паспорт на оформленні, а летіти треба, то чи є підстави у авіакомпанії для відмови у видачі квитка по тимчасовим посвідченням?

Авіакомпанії підкоряються Правил повітряного перевезення пасажирів і багажу. У 51 пункті цих правил сказано, що квиток оформляється на підставі даних документа, що посвідчує особу купує квиток громадянина.

У 51 пункті цих правил сказано, що квиток оформляється на підставі даних документа, що посвідчує особу купує квиток громадянина

Однак в правилах не вказано, який саме це повинен бути документ. Списку документів, які повинні прийматися авіаперевізниками як засвідчують особу, не існує. Ми будемо керуватися Указом Президента РФ № 597 , В якому відзначено в якості основного документа, що посвідчує особу паспорт громадянина РФ. Але основний - не означає єдиний.

Той факт, що для заміни паспорт на період його оформлення громадянин може отримати тимчасове посвідчення громадянина РФ, знайшов своє відображення в Положенні про паспорт громадянина РФ.

Проте, ясного і чіткого твердження про те, що тимчасове посвідчення є саме документом, що посвідчує особу власника, в правовій базі Росії не знаходиться.

Перевізники на шляхах повітряних сполучень цілком можуть встановлювати свої правила, але вони мають підлегле становище до Правил повітряних перевезень і не можуть їм суперечити.

Однак будь-яка авіакомпанія може затвердити свій список документів, які приймаються нею для оформлення авіаквитків в якості посвідчення особи.

На підтримку факту використання тимчасового посвідчення як засвідчує особу для оформлення квитків було випущене в 2004 році Роз'яснення Мінтрансу.

Таким чином, тимчасове посвідчення повинно прийматися всіма без виключень перевізниками і ніхто не має права відмовити у видачі квитка на підставі вашого тимчасового посвідчення.

Проблеми та обмеження з тимчасовим посвідченням особи

Якщо раніше в бланку тимчасового посвідчення не вказувалися реквізити паспорта, відданого на заміну, то в результаті цього відсутності реквізитів громадяни терпіли незручності, пов'язані з неможливістю отримати куплені раніше за паспортом квитки або зробити перекази грошей з банківського рахунку.
Якщо раніше в бланку тимчасового посвідчення не вказувалися реквізити паспорта, відданого на заміну, то в результаті цього відсутності реквізитів громадяни терпіли незручності, пов'язані з неможливістю отримати куплені раніше за паспортом квитки або зробити перекази грошей з банківського рахунку

Інформація про ці недоліки надходила до Уповноваженого з прав людини в Росії, після чого він був змушений звернутися в ФМС з пропозицією про зміну бланка тимчасового посвідчення.

Реагуючи на цю пропозицію, ФМС прийняла рішення вносити дані паспорта власника посвідчення в графу «Причини видачі посвідчення».

Це дозволило не змінювати нормативно-правовий акт, який регулює форму тимчасового посвідчення особи.

Деякі уточнення в питанні тимчасового посвідчення

Для видачі тимчасового посвідчення не потрібно ніяких додаткових документів, крім того, часу на видачу посвідчення не потрібно, воно повинно видаватися відразу за запитом.

Якщо співробітники відділу з питань міграції заявляють вам протилежне, це протиправно.

Нормативні акти не містять підстав для відмови у видачі тимчасового посвідчення.

Ви можете скаржитися на протиправні дії співробітників по службовій лінії.

Використання тимчасового посвідчення особи в області банківських розрахунків

Часто відбувається наступна ситуація: рахунок в банку відкривався по паспорту, а термін обміну паспорта збігся з моментом продовження або закриття рахунку.

Якщо в банку при вигляді вашого тимчасового посвідчення вам кажуть, що операції по вкладу дозволяється проводити тільки за паспортом, можна привести в захист ваших прав лист МНС РФ з роз'ясненням № СА-6-05 / 394 @ від 01 квітня 2002 року.

В даному листі визначено, що тимчасове посвідчення відноситься до документів, котрі засвідчують особистість.

Прийом на роботу по тимчасовим посвідченням особи

У найбільш запущених випадках, наприклад, коли документи і заяву про заміну паспорта подаються не за місцем реєстрації, період заміни паспорта може досягати і 2 місяців. Зрозуміло, що за такий час цілком може з'явитися потреба поміняти місце працевлаштування. А якщо на руках тільки тимчасове посвідчення, чи не буде це перешкодою в справі пристрої на нове місце роботи?

У Трудовому кодексі РФ, положення якого регулюють трудові відносини в нашій країні, а саме в 65 статті вказується, що громадянин при влаштуванні на роботу повинен пред'явити свій паспорт або інший документ, що засвідчує особу.

Оскільки тимчасове посвідчення використовується як заміна паспорту на час його оформлення, воно служить для посвідчення особи і може бути використано для влаштування на роботу.

При відмові роботодавця прийняти тимчасове посвідчення вам належить взяти письмову відмову в працевлаштуванні на підставі вашого тимчасового посвідчення. З такою відмовою ви можете звернутися до трудової інспекції для захисту ваших прав. При усно вираженому в присутності роботодавця намір виконати цю дію вам не відмовлять в оформленні на роботу.

Реєстрація шлюбу за тимчасовим посвідченням в ЗАГС

Якщо ви вирішили зареєструвати ваші відносини в період оформлення паспорта по його заміні, співробітники ЗАГС можуть відмовити вам у реєстрації шлюбу.

Чому, адже Сімейний кодекс явно вказує на той факт, що реєстрація шлюбу проводиться на основі паспорта або іншого засвідчує особу.

Як ми вже з'ясували вище, тимчасове посвідчення є іншим документом, який може засвідчити особу власника.

Однак при реєстрації шлюбу обов'язково проводиться внесення змін до інформації, яка записана в паспорті, а саме: ставиться штамп про реєстрацію шлюбу. У тимчасовому посвідченні не передбачено місце для таких штампів.

Крім того, в паспорті є інформація про попередні шлюби, які були укладені та розірвані. У тимчасове посвідчення ця інформація не переноситься, а перевірити її входить в посадові обов'язки службовця ЗАГС при реєстрації шлюбу. Таким чином, бачимо, що для укладення шлюбу тимчасове посвідчення не годиться, отже, відмова службовця ЗАГС цілком правомірний.

Якщо паспорт на оформленні, а летіти треба, то чи є підстави у авіакомпанії для відмови у видачі квитка по тимчасовим посвідченням?
А якщо на руках тільки тимчасове посвідчення, чи не буде це перешкодою в справі пристрої на нове місце роботи?

Новости