Тимошенко можуть звинуватити в причетності до вбивства

  1. АВТОРИ:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

15 жовтня 2011, 7:29 Переглядів:

Вічна обвинувачена. Після "газового процесу" Юлю чекають нові справи, фото А.Яремчука.

Як відомо, не встигли Юлія Тимошенко і її адвокати до ладу ознайомитися з вироком у "газовій" справі та подати на нього апеляцію, як СБУ оголосило про порушення проти екс-прем'єра нової справи: за статтею 191, частини 5 КК за те, що, мовляв , в змові з Павлом Лазаренком "повісила" борги ЄЕСУ перед Росією в сумі 405,5 мільйона доларів на Україну. 12 жовтня Тимошенко вже встигли і звинуватити (їй загрожує до 12 років ув'язнення).

Схема була така. До початку 1997 року ЄЕСУ заборгувала "Газпрому", а той мав борги перед бюджетом РФ. Домовилися, що ЄЕСУ віддасть борг не "Газпрому", а Міністерству оборони Росії, а за це "Газпрому" спишуть податкову недоїмку. ЄЕСУ заявили, що грошей немає, але є матеріальні ресурси (зокрема, будматеріали і меблі). "Газпром" взяв в борг у банку "Імперіал", передав гроші МО РФ, а Міноборони перерахувало понад 400 мільйонів доларів ЄЕСУ. Ця корпорація тут же "загнала" гроші в свою ж компанію "United Energy International Ltd", а вже вона з російськими військовими не розрахувалася (чи не поставила будматеріали). Так виник борг, за який потім в Росії судили головного фінансиста МО генерала Георгія Олейника. За нашими даними, тоді ж за допомогою Лазаренка були дані держгарантії України про те, що ЄЕСУ розрахується. Сьогодні Росія вимагає з України цей борг, тому і виникло кримінальну справу проти Тимошенко і Лазаренка.

Втім, це може бути аж ніяк не перша справа, яку відновлять проти Тимошенко. Особливо з урахуванням перспектив декриміналізації статті, за якою екс-прем'єра вже засудили на 7 років.

ГАЗ. У 2001 році ГПУ порушила проти Тимошенко цілий ряд кримінальних справ - за контрабанду російського газу, ухилення від сплати податків та службове підроблення, за дачу хабарів Лазаренку, за приховування валютної виручки в особливо великих розмірах. Пізніше всі ці справи об'єднали в одне, яке налічує нині понад 8 тисяч томів. Саме цей об'єднаний справу 21 січня 2005 року була припинена постановою слідчого ГПУ Безуглого. Але воно, за твердженням експертів-юристів, цілком може бути нині відновлено.

ХАБАР. Крім того, проти Тимошенко в 2004 році було порушено ще одну справу - замах на дачу хабара суддям Верховного суду з метою звільнити з-під варти менеджерів ЄЕСУ - тестя екс-прем'єра Геннадія Тимошенко і бухгалтера Антоніни Болюри. Потім справа була закрита, проте 12 травня 2010 року відновлено і нині існує. Причому, що цікаво, грунтується воно на відео розмови Тимошенко з посередником по цій хабарі, а також на свідченнях самого посередника Володимира Боровка.

Кіотський протокол. Нарешті, існує і об'єднану справу щодо "кіотських" грошей і медичних автомобілів. Нагадаємо, за епізодом про "кіотські" гроші (320 мільйонів євро), отриманих на екологічні цілі, але нібито витрачених на інші справи, справу порушено 2 грудня 2010 року. А щодо медавтомобілей, закуплених у 2009 році, за версією слідства, за завищеними цінами (збиток 31 млн гривень) і не придатних для використання в якості швидкої - 27 січня 2011 року. Доля цього об'єднаного справи досить дивна. Як розповів "Сегодня" захисник Тимошенко у цій справі Богдан Ференц, ще навесні слідство встановило для Юлі і адвоката термін ознайомлення з матеріалами (ст. 218 КПК) - до 27 травня. Однак термін давно минув, а руху у справі ніякого немає. "Я навіть не знаю, чи існує нині цю справу, - заявив Ференц, - мені нічого з ГПУ не повідомляють". Світло на цю таємницю пролив речник ГПУ Юрій Бойченко, заявивши, що справа припинена до розгляду вироку Тимошенко по "газовій" справі Апеляційним судом. Але після цього цілком може бути відновлено.

ВБИВСТВО. Існує ще теоретична ймовірність порушення проти Юлі справи, пов'язаного з убивством народного депутата Євгена Щербаня (в ході відстрілів донецький підприємців в 1996 році на ринок області зайшла компанія ЄЕСУ). Про можливу причетність Тимошенко до вбивства не так давно заявив перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін. Він повідомив, що у прокуратури США є показання свідка у справі Лазаренка про оплату вбивства Щербаня за рахунок коштів Лазаренка і Юлії Тимошенко. "Свідок посилається на розмову з замовником, який сказав:" Юля заплатить ", маючи на увазі заплатить за вбивство", - зазначив Кузьмін. А екс-заступник генпрокурора Микола Обіход стверджував, що ця "сюжетна лінія щодо Тимошенко" була розкрита слідчими ГПУ ще на початку 2000-х років, але після 2004 року ГПУ втратила до неї інтерес. Поки цій справі ходу не дали.

НОВІ СПРАВИ БІЛЬШЕ НЕБЕЗПЕЧНІ ДЛЯ ЮЛІ, НІЖ ГАЗОВА. Отже, резюмуємо. Проти Тимошенко сьогодні існують три кримінальні справи: спроба підкупу суддів; "Кіотські" гроші з медавтомобілямі; перекладання боргів ЄЕСУ на бюджет. Плюс вирок у "газовій" справі. І можливе відновлення ще 3 справ: за дачу хабарів Лазаренку, контрабанді газу і ухилення від сплати податків. А також, теоретично, ймовірно збудження 4-го справи - за причетність до вбивства Щербаня. Все це робить майбутнє Тимошенко не особливо райдужним. Причому якщо про "газовій" справі на Заході вважають за краще говорити, як про політичний (мовляв, ніде в світі політики не відповідають за свої дії у кримінальних законам), то, скажімо, у випадку з ухиленням від податків так не скажеш - це одне з найбільш страшних звинувачень в розвинених країнах і пощади там не дають нікому. Смердить і перекладання власних боргів на державу, не кажучи вже про можливу причетність у вбивства ... Так що, якщо влада всерйоз вирішила Юлю не випускати і не допустити її участь у виборах, важелів є більш ніж достатньо. Навіть якщо статтю у "газовій" справі декриміналізують, залишиться нинішня справа в СБУ, хабарі суддям, а якщо треба, то і реанімація закритих в 2005 році справ. Згідно із законом, перешкод для цього немає.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Тимошенко можуть звинуватити в причетності до вбивства". інші Новини політики дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Корчинський Олександр, Дмитро Коротков

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости