TIOGA MULTI COLOR • Рибοлοв

Плетені шнури або, як їх називають рибалки, плетінки міцно увійшли в арсенал сучасних любителів риболовлі

Плетені шнури або, як їх називають рибалки, плетінки міцно увійшли в арсенал сучасних любителів риболовлі. Плетені шнури застосовуються у всіх видах лову спінінга: в лові на вертушки, воблери і, звичайно, джиг. І якщо при лові на вертушки або воблери можна ловити за допомогою монолески або флюорокорбона, то в Джизі плетінка незамінна. Завдяки своїй практично нульовий розтяжності, плетінка чітко передає рибалці всю інформацію про гру приманки, характеру дна, поклевках.

Простий, на перший погляд, питання вибору плетінки завжди викликає масу питань. Як вибрати шнур? Досвідчені рибалки часто користуються якоїсь однієї перевіреної маркою. Ось і я дуже довго користувався плетінкою Salmo Elite Braid , І вона мене влаштовувала. Але як тільки в асортименті Salmo з'явилася нова плетінка Team Salmo Tioga Multi Color , Я не зміг втриматися від тестування даного продукту. На упаковці присутній напис Jig Line Special. Фраза не вимагає перекладу і однозначно натякає на джиговую спеціалізацію шнура.

Для початку необхідно визначити вимоги, що пред'являються до плетінці при лові джигом:
- переріз повинен бути круглим;
- мати достатню щільність;
- повинна бути м'якою;
- не повинна тягнутися;
- висока зносостійкість.

плетінка Team Salmo Tioga Multi Color відноситься до класу РЕ шнурів WX4, це означає, що шнур пліток з чотирьох пасм. Такі шнури, на мій погляд, не бувають ідеально круглими. У плетінки Team Salmo Tioga Multi Color перетин максимально наближене до круглого і навіть труби більшого діаметра на дотик круглі.

У плетінки   Team Salmo Tioga Multi Color   перетин максимально наближене до круглого і навіть труби більшого діаметра на дотик круглі

Щільність плетінки - дуже важливий показник, що впливає на еластичність - «пухкі» плетінки можуть тягнутися. А так же це впливає на довговічність шнура і ресурс котушки. Нещільна плетінка вбирає в себе дрібний абразив, що призводить до швидкого зносу шнура і виводить з ладу ролик лесоукладивателя. плетінка Team Salmo Tioga Multi Color володіє високою щільністю і добре тримається в процесі експлуатації.

М'яка плетінка добре лягати на котушку і забезпечує дальній якісний закид. Жорстка плетінка погано летить і може «кидати петлі» навіть з хорошою котушкою. Так як плетінка - це зв'язок спінінгіста з підводним світом, то для чіткої передачі інформації її розтяжність неприпустима. Team Salmo Tioga Multi Color не розтягується і чітко передає все, що відбувається з приманкою.

Зносостійкість - показник важливий при лові джигом. На дні водойми постійно присутні якісь перешкоди: коряжник, черепашник, гострі бровки. Все це надає велике навантаження на плетінку, вона піддається стиранню. Щоб після чергової підсічки НЕ шкодувати про згаяний трофеї, необхідно ретельно підбирати шнур по зносостійкості. Team Salmo Tioga Multi Color відмінно тримається при лові по черепашок і не вимагає частих перев'язок.

Великий вибір діаметрів може задовольнити вимоги самого вимогливого «джигіта». Діаметр від 0,132 до 0,242 з заявленим навантаженням від 4,2 кг до 12,00 кг. З цими параметрами виникли невеликі «непонятки». Зазвичай я використовую плетінку діаметром 0,13мм, і розривна навантаження, заявлена ​​на упаковці, мене дещо здивувала. Я вирішив провести невелике тестування: метровим відрізком плетінки пов'язав ваги і п'ятилітрову пляшку. Підливаючи воду, періодично піднімав пляшку, і плетінка порвалася на вазі менше 3 кг!

Все стало на місце, коли взяв у руки мікрометр - діаметр близько 0,1 мм. Відповідно, плетінка з заявленим на упаковці діаметром 0,15 мм це приблизно 0,11 мм.

Відповідно, плетінка з заявленим на упаковці діаметром 0,15 мм це приблизно 0,11 мм

Одним з приємних бонусів плетінки Team Salmo Tioga Multi Color є її колір, а точніше кольору. Плетінка має різне забарвлення на кожні 10 метрів. Через кожен метр є невелика кольорова вставка. Це дозволяє прикинути дальність закидання, засікти на якій дистанції було клювання або перешкода. Для себе давно переконався, що колір шнура не впливає на клювання, тому мені ця «фішка» припала до душі.

Розмотування 150 метрів дуже практична. Як правило, ми не закидаємо далі 70 метрів. Після того як шнур почне куйовдитися, його можна перевернути і ловити як новим шнуром. Шпуля плетінки упакована в спеціальний контейнер, який за допомогою напарника дозволяє намотати шнур на шпулю без всяких проблем і хитрих маніпуляцій. Одна людина мотає, а другий тримає шпулю і регулює натяг пальцем.

З цієї кошиком я ловив все весну і початок літа. Весняні річки з їх каламутною водою і водосховища не зіпсували плетінку, вона не почала ворситися і куйовдитися. Ловля вертушками - це завжди випробування для плетінки, але «ТИОГ» не боїться закручування. Спробувавши все приманки - джиг, вертушки, воблери, - недоліків у новій плетінки я не виявив. Шнур добре тримає навантаження на розрив. Він гладкий і слизький, що дає якісний закид навіть маленьких і легких приманок. Чи не безрозмірний, він чітко передає все, що відбувається з приманкою. Добре тримає відомі мені вузли (клінч, Паломар), деякі проблеми виникли з «морквиною», але збільшення кількості оборотів вирішило проблему.

З цієї плетінки у мене залишилися позитивні враження. Порівнявши вартість зі шнуром WX8, який коштує разу в 2 дорожче, можна підвести підсумок: плетінка Team Salmo Tioga Multi Color - хороший вибір для «джигіта», а й для рибалки, постійно чергуються способи лову, вона чудово підходить.

З нюансів: при виборі плетінки треба враховувати поправку в діаметрі - реально новий шнур на 0,02 мм тонше зазначеного на упаковці. А в іншому - відмінний шнур за розумні гроші!

А в іншому - відмінний шнур за розумні гроші

Як вибрати шнур?

Новости