Типи діаграм в Excel. Коли графік стає красномовним

  1. Поділитися, додати в закладки або роздрукувати статтю
Поділитися, додати в закладки або роздрукувати статтю

Замислюючись над тим, як побудувати графік в, я пропоную розібратися, які бувають графіки в Ексель і як правильно їх застосовувати. Від правильного вибору типу діаграми залежить коректність подачі графічної інформації, її наочність і доступність. А щоб зробити вибір - потрібно продумати, яку мету переслідує діаграма і який тип даних буде на ній зображений.

Наприклад, ви можете будувати графіки зміни величин в часі, гістограми для порівняння якихось показників, кругові діаграми пайової участі в загальному показнику і багато іншого. Для такої візуалізації потрібно підібрати оптимальний вид діаграми і отримати максимальний ефект від можливостей Microsoft Excel. Давайте розбиратися які графіки дозволяє будувати нам програма.

Гістограма - це вид діаграми, який дозволяє відобразити і, головне, порівняти деякі дискретні дані. Виглядає вона, як набір стовпчиків, що характеризують значення показника для певної категорії. У прикладах я буду приводити діаграми продажів чотирьох працівників за 6 років (по роках). Гістограми бувають таких типів:

  1. Гістограма з угрупованням - відображає значення з даних, розташовуючи їх поруч для зручного порівняння.

  1. Гістограма з накопиченням - має в своєму розпорядженні дані не поруч а в одному стовпці. Це дозволяє не тільки порівняти окремі ряди даних, але і сумарний показник в цілому. У нашому прикладі ми зможемо порівняти продажу по продавцям і сумарні продажі по роках.

  1. Нормована гістограма - подібна попередньої, але тут значення нормовані, тобто приведені до відсоткам. Сумарний показник завжди - 100%. Так простіше оцінити пайову участь кожного з рядів (в нашому випадку - продавців) в сукупному результаті.

  1. Тривимірна гістограма з угрупованням - то ж, що і в п.1, тільки доданий ефект обсягу. Втім, графік все одно залишається двовимірним, просто додається візуальний ефект. Такі ж варіанти є для гістограми з накопиченням і для нормованої.

  1. Об'ємна гістограма - це діаграма, побудована вже в трьох вимірах. Хоча виглядає це ефектно, на практиці не завжди наочно і зручно, тому застосовуйте її обережно, коли це дійсно виправдано.

Графіки найкраще підходять для відображення безперервних процесів або дискретних з високою частотою дискретизації, наприклад, щоденних продажів, зміни температури і ін. Графіки діляться на такі види:

  1. Графік - показує зміну ряду з плином часу. Найпростіший і наочний варіант

  1. Графік з накопиченням - тут кожен наступний ряд «лягає» на попередній. На діаграмі з малюнка продажу Іванова (перший ряд) першого числа склали 22,2 у.о., а Зими (другий ряд) - 32,69. На графіку точка продажу Іванова - 22,2 у.о., а Зими - 22,20 + 32,69 = 54,9 у.о. Тобто, початком відліку для графіка другого ряду буде не вісь X, а графік попереднього ряду. Така візуалізація дозволяє оцінити часткової внесок кожного ряду в сумарному прогрес з плином часу.

  1. Нормований графік з накопиченням. Тут останній накопичувальний ряд прийнятий за базис, 100%. Решта графіки показані в процентному відношенні до нього. Співвідношення значень в сумарному прогрес відслідковується дуже добре, але не можна оцінити, як змінюється сума величин.

  1. Графіки з маркерами це група графіків, дублююча попередні три, але кожна точка такого графіка буде позначена маркером, зовнішній вигляд якого можна налаштовувати.

  1. Об'ємний графік дуже схожий на звичайний (з п.1), але змальовується лініями, а стрічками, імітуючи обсяг. Таке уявлення виглядає ефектно, але рідко виправдано на практиці.

Лінійчата діаграма практично не відрізняється від гістограми, тільки стовпці в ній розташовуються не вздовж горизонтальної осі, а вздовж вертикальної. Типи діаграми ті ж, що і у гістограми, за винятком об'ємного варіанту, він недоступний. Я застосовую лінійчату діаграму, коли назви категорій є досить довгий текст, і відобразити його під горизонтальною віссю - проблематично.

Кругові діаграми зображуються у вигляді кола з сегментами, за розмірами яких легко визначити співвідношення величин. У нашому прикладі розглянемо склад одного буханця пшеничного хліба. У кругової діаграми є такі різновиди:

  1. Кругова діаграма - найпростіший варіант - коло, розділене на сектори.

  1. Об'ємна кругова діаграма - схожа на попередню, але здається об'ємною. Ефектно виглядає і може надати діаграмі сучасного, продуманого виду.

  1. Вторинна кругова діаграма - відображає на додатковій діаграмі ті величини, які занадто мало, щоб їх розгледіти.

  1. Вторинна лінійчата діаграма - то ж, що і в попередньому прикладі, тільки допоміжна діаграма НЕ кругова, а лінійчата.

  1. Кільцева діаграма - схожа зі звичайною кругової, але виконана у формі кільця, а не кола. Виглядає менш громіздкою і досить практичною.

Такі діаграми підходять, наприклад, для візуалізації результатів наукового експерименту або статистичної вибірки. Тут по обом осям відкладаються значення, а на діаграмі точками відображається співвідношення між ними. У цього виду діаграм є такі різновиди:

  1. Точкова - набір точок на перетині двох величин. На малюнку я представив приклад такого набору з лінією тренда, що характеризує усереднене співвідношення для всієї сукупності даних.

  1. Точкова з гладкими кривими (з маркерами і без) - тут точки даних з'єднані згладженими лініями для відображення тенденції. Згладжування застосовується, коли мова йде про безперервних даних

  1. Точкова з прямими відрізками (з маркерами і без) - те саме, що і в попередньому пункті, але лінії згладжені.

  1. Бульбашкова діаграма (плоска або об'ємна) - відображає ту ж залежність, що і точкова, але може нести в собі додатковий ряд даних, який буде впливати на розмір кожного бульбашки. Тобто, така діаграма відображає не два параметра, а три.

Діаграми з областями - це звичайні графіки, тільки області від осі до графіка залиті кольором. Це може додавати візуальної привабливості діаграмі, а може, навпаки, заважати. За аналогією з графіками і гістограмами, є такі типи діаграм з областями:

  1. Діаграма з областями: графік з залитими ділянками від осі до лінії графіка.

  1. Діаграма з областями з накопиченням - графік подальшого ряду «лягає» на графік попереднього. Зручно для оцінки загального прогресу і порівняння рядів даних між собою.

  1. Нормована діаграма з накопиченням - дані приведені до процентному співвідношенню, де базис - накопичений рівень останнього ряду. Дуже зручно для візуального зіставлення вкладу кожного ряду в загальний прогрес.

Всі перераховані види діаграм доступні як двовимірними, так і об'ємними.

Пелюсткова діаграма має стільки осей (збудованих по колу), скільки задано категорій. А значення ряду для даної категорії відкладається на цій осі. Таким чином, у нас виходить замкнута лінія, схожа на петлю і демонструє тенденції по категоріям.

Є три види цих діаграм:

  1. Пелюсткова діаграма - тільки лінії на осях, як на малюнку вище.
  2. Пелюсткова з маркерами - в кожній точці на осі зображується маркер.
  3. Заповнена пелюсткова - фігури, окреслені діаграмами, заповнюються кольором.

Практична цінність цього виду діаграм обмежена, але в деяких випадках вона може виглядати цікавіше гістограми, наприклад. Перевіряйте дослідним шляхом.

Це ще один спосіб, крім бульбашкових, відобразити три параметра на одному малюнку. Такі діаграми дають можливість реалізувати тривимірні графіки, де це доречно і корисно. Поверхневі діаграми бувають:

  1. Поверхня - тривимірна діаграма, що нагадує рельєф. Може бути звичайною, зафарбованою, або «дротяної», де відображається, як ніби, каркас рельєфу. Доцільність побудови перевіряємо тільки експериментально, адже деякі ділянки можуть перекривати інші дані. Якщо цього не відбувається, поверхня може бути дуже корисною.

  1. Контурна - відображає вид зверху і нагадує топографічну карту з відображенням рівнів. Як і у поверхні, можна зробити залиту діаграму або дротяну. Мені жодного разу не доводилося застосовувати в практиці цей вид діаграм, але очевидно, комусь він може бути корисний.

Назва діаграми говорить сама за себе, вона покликана візуалізувати зміна біржових котирувань, полегшуючи роботу аналітикам. Хоча, багато умільці навчилися застосовувати їх і для інших статистичних даних. Всього розробники пропонують чотири види діаграм, що відображають перераховані біржові показники:

  1. Максимальна ціна, мінімальна ціна, середня ціна. Мінімальна і максимальна ціни будуть відображені прямою лінією, середня - міткою.

  1. Курс відкриття, максимальна ціна, мінімальна ціна, курс закриття. Максимальна і мінімальна ціни, так само, відображаються лінією, а курси відкриття і закриття - циліндром. Якщо циліндр залитий - курс закриття нижче відкриття.

  1. Обсяг продажів, максимальна ціна, мінімальна ціна, курс закриття. Тут додається ще обсяг продажів у вигляді залитого стовпчика.

  1. Обсяг продажів, курс відкриття, максимальна ціна, мінімальна ціна, курс закриття. Самий детальний графік, в ньому відображаються відразу всі перераховані вище показники.

Особливий вид діаграм складають комбіновані. Вони включають в себе візуалізації декількох видів, завдяки чому досягається найкращий ефект від застосування діаграм і графіків в Microsoft Excel.

Мабуть, це і все діаграми, які ми розглянули на прикладі Microsoft Excel 2013. У інших редакціях програми цей список може відрізнятися, але відмінності невеликі.

На цьому я статтю завершую, а наступний пост буде присвячений способам і правилам побудови графіків . Чекаю Вас на сторінках свого блогу!

Поділитися, додати в закладки або роздрукувати статтю

Новости