TIR в системі міжнародних автомобільних перевезень

  1. Що таке Carnet TIR або книжка МДП
  2. Короткий висновок про систему TIR

TIR (Transports International Routiers) або МДП (Міжнародні дорожні перевезення) - це міжнародна система автомобільних вантажоперевезень, що дозволяє автомобілю з вантажем безперешкодно перетинати кордони країн, що приєдналися до даного міжнародної угоди, без необхідності в оформленні митного транзиту та внесення забезпечувальних платежів TIR (Transports International Routiers) або МДП (Міжнародні дорожні перевезення) - це міжнародна система автомобільних вантажоперевезень, що дозволяє автомобілю з вантажем безперешкодно перетинати кордони країн, що приєдналися до даного міжнародної угоди, без необхідності в оформленні митного транзиту та внесення забезпечувальних платежів.

14.11.1975 р в Женеві під егідою Європейської економічної комісії ООН з метою спрощення процедури оформлення вантажів на митниці була прийнята Митна конвенція про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП. Сьогодні дію системи поширюється на 71 країну , А компанії-учасники асоціації користуються Carnet TIR (книжками МДП), що дозволяють перетинати кордон без сплати митних зборів на прикордонних пунктах.

Операція МДП - це термін, введений конвенцією MДП, який означає перевезення товарів з одного митного органу в інший, відповідно до процедури МДП Операція МДП - це термін, введений конвенцією MДП, який означає перевезення товарів з одного митного органу в інший, відповідно до процедури МДП. Транспортні засоби, які рухаються по книжці МДП і будуть опломбовані і перевірені на митниці або на кордоні держави вивезення вантажу. Потім їх знову пломбують і контролюють в країні призначення вантажу. На підставі цієї конвенції міжнародний дорожній транзит проходить з мінімумом формальностей.

Конвенція МДП звільняє від митного огляду за умови:

  • наявності свідоцтва технічних можливостей транспортного засобу;
  • опломбування вантажу як митного відправлення;
  • руху тільки за певним або заздалегідь обраному митним органом маршруту;
  • опломбування причепа транспортного засобу митним органом країни відправника товару.

Що таке Carnet TIR або книжка МДП

Carnet TIR (книжка МДП) - це митний вантажосупровідних документ, який видають на одну міжнародну перевезення з метою полегшення і прискорення проходження кордонів. Має вигляд тонкої книжки з листами кількістю 4, 6, 14 або 20, кожен з яких відривається при проходженні черговий митниці. Тобто, автомобіль з вантажем може перетнути кордони максимум 10 держав, включаючи країни, з якої здійснюється відправка, і куди вантаж прибуває.

Існують "короткі" книжки МДП, які зручно використовувати для перевезення на територію невизнаних держав (щоб не підпадати під дві митниці в рамках однієї держави).

В Україні книжку МДП можна оформити в Асоціації Міжнародних Автомобільних перевізників України (АсМАП), яка є членом міжнародної організації, що управляє системою МДП (МСАТ).

Сьогодні Carnet TIR є єдиною діючою системою митного транзиту такого масштабу. Її переваги незаперечні як для транспортних компаній, так і для співробітників митних органів. У ситуації постійного розвитку світової торгівлі та введення в майбутньому електронної системи TIR (е-TIR), вона стане глобальною транзитної митної системою.

Короткий висновок про систему TIR

Carnet TIR - це:

  • безперешкодний доступ на територію 71 країни , Які взяли систему МДП;
  • безпеку і високий рівень гарантії;
  • міжнародний транзит товарів без затримок і зайвих витрат;
  • інтермодальних;
  • спрощення торгівлі між країнами.

Новости