Точка зору: навіть якщо капіталізація Apple перевищить $ 1 трлн - це ненадовго

  1. ніяких гарантій
  2. Майбутнє - небезпечно
  3. Історична довідка
  4. Примирення з реальністю

28 Мая, 2017, 15:00

4895

Apple давно вважається фаворитом в негласному змаганні за звання компанії, чия ринкова вартість перевищить $ 1 трлн. Вона вже подолала рубіж в $ 800 млрд і впевнено йде далі: готує до осіннього релізу нове покоління iPhone, а зовсім скоро презентує оновлення операційних систем. Однак, за думку журналіста порталу Wired Захарі Карабеллі, тінь корпоративного занепаду вже підкрадається до технологічному гіганту - і не дає Apple приводів для впевненості в майбутньому.

Незважаючи на поточне положення, Apple залишається дуже вразливою на найближчі роки, якщо не змінить корпоративну структуру. Зараз вона робить пристрої. Виробляє реальні продукти. Так, разом їх пов'язує фірмова операційка. Але софт Apple залежимо від хардварний бази - він буде працювати тільки з Apple-пристроях. Це робить компанію схожою на виробничих гігантів XX століття. Навіть трильйонна оцінка не дасть такого бізнесу безсмертя.

ніяких гарантій

Домінуюче становище теж не має значення. Зараз у світі більше 700 млн користувачів iPhone, не кажучи вже про сотні мільйонів інших, з фірмовими планшетами і комп'ютерами. І хоча загальна ринкова частка трохи скорочується під тиском конкурентів, реальні показники як і раніше ростуть.

Але порівняйте-ка список Fortune 500 зразка 1955 року із сучасністю. Станом на минулий рік, тільки 12% гігантів середини XX століття зберегли свою прописку в рейтингу. У першій двадцятці, наприклад, не розгубили значимість і прибутковість General Motors, Exxon і General Electric. У той же час US Steel переживає серйозні скорочення, а кампанія Armour, що займається поставками м'яса, взагалі припинила існування.

Загалом, з тих пір справи тільки погіршилися. Наприклад, Chrysler і GM як і раніше залишаються серйозними компаніями, проте вже стояли на межі банкрутства і ліквідації; General Electric і IBM довелося перевтілитися, щоб продовжити існування. Зараз вони мають слабке відношення до того, що продавали 50 років тому. Як Apple перетвориться в найближчому майбутньому незрозуміло - вона не дуже турбується про збереження ефективності.

Один простий урок, який постійно забуває людство, полягає в тому, що перебування на вершині зазвичай не затягується надовго. Журнальні обкладинки, забиті історіями успіху сучасників, дуже швидко стають застарілими (хоча і самим журналам доводиться непросто, відверто кажучи). Розмір і ринкова частка мега-корпорацій не гарантують, що ці показники вдасться зберегти в майбутньому, незалежно від значущості франшизи, або супутнього її сенсу.

Розмір і ринкова частка мега-корпорацій не гарантують, що ці показники вдасться зберегти в майбутньому, незалежно від значущості франшизи, або супутнього її сенсу

Смисли і мережі - сучасні «баззворди» технічного успіху. У цьому Apple поки здається недосяжною, але з дивними перспективами на майбутнє. Вона побудувала ряд додатків, що працюють всередині екосистеми Apple, а також заручилася сильною підтримкою користувачів. Однак, схема її діяльності не дуже обнадіює: компанія продає пристрої, на яких потім можна використовувати додатки.

Майбутнє - небезпечно

Світ швидко наближається до ситуації, в якій пристрої почнуть розглядати утилітарно. Протягом майбутнього десятиліття гаджети стануть взаємозамінними, менш дорогими, більш продуктивними. Вони будуть провідниками до ряду сервісів, які перетягнуть на себе основну частину доходів.

І в той же час, пропріетарна екосистема Apple стає все менш закритою. Пару років тому, якщо ваша сім'я використала iPhone, Mac, і iPad, біль від переходу на Windows або Android була досить значною. Сумісності майже не існувало. Але оскільки Apple стає крупніше, вона відкривається, і покупці залучені в цей процес. Все більше додатків і сервісів покладаються на хмарні технології, що дозволяють використовувати їх на ряді девайсів відразу.

Абсолютно незрозуміло, що Apple робить заради захисту від подібної тенденції. Так, це надзвичайно прибуткова компанія, яка заробляє по кілька мільярдів щотижня. Але та ж Alphabet / Google намагається знизити свою залежність від доходів від пошуку, а Microsoft працює над заміною доходів від Windows. Обидві ці компанії ще не змогли знайти нову золоту жилу, однак вони мають перевагу, завчасно одержавши прописку в новому цифровому світі. У той же час Apple прив'язана до випуску девайсів, які стрімко застарівають.

Компанії, які змогли проіснувати протягом десятиліть, стали жалюгідними тінями минулого - погляньте хоча б на автомобільний ринок. В іншому випадку їм доводилося повністю міняти підхід до роботи. IBM пройшла шлях від виробника високотехнологічних обчислювальних машин до продажу сервісів і технологічних рішень, хоча і зберегла «залізне» підрозділ. Зараз вона намагається знайти ще один перспективний напрям. General Electric пройшла крізь декілька ітерацій і хоча їй не варто побоюватися виходу з бізнесу, у неї інші виклики - міжнародна конкуренція і падіння маржинальність. Який план у Apple в світі, який розвивається за моделлю, відмінною від принципів її роботи?

При цьому журналіст зізнається, що і сам інвестував в акції Apple: це хороше вкладення, від якого він не має наміру відмовлятися. Чому? Тому що в найближчі час все виглядає так, ніби Apple дійсно перетне трильйонну позначку, а зовсім не загине. Наступна хвиля драматичних змін, яка переверне використання пристроїв і програмного забезпечення, поки навіть не з'явилася на обрії. На найближче майбутнє Apple продовжить рости і домінувати, прямо як Nokia в 1990-х і початку цього століття. Правда, цей приклад не зовсім підходить.

Історична довідка

На піку свого успіху, в 2007 році, Nokia зайняла 41% телефонного ринку. Менш десяти років потому Microsoft купила її мобільний підрозділ за мізерні $ 7 млрд, а потім ганебно позбулася нього. Blackberry, у якій зараз приблизно 0% ринку, в 2009 році мала 20% -е присутність. Apple зараз має меншу частку, тому простір для зростання ще є. Також у Apple куди краще розвинена екосистема в порівнянні з цими компаніями. Але у неї як і раніше залишається серйозним викликом: культура секретності.

Технологічні інноватори останнього часу лише наполовину покладалися на свій продукт, в рівній мірі розраховуючи на історію, яку збираються розповісти. Стів Джобс мав незвичайний талант, що дозволяє зобразити майбутнє, сконцентроване навколо пристроїв Apple. І ця дивна алхімія стала невід'ємною частинкою образу компанії. Однак, незважаючи на це, Джобс хотів повністю контролювати наратив, тому у Apple був тільки його голос, та й той говорив рідко.

Зараз компанію ведуть вперед кілька висококваліфікованих управлінців. Однак вони вже не говорять про прийдешнє розвитку екосистеми. Так, цього супроводжують мільярдні витрати на R & D і на дизайн нових продуктів і сервісів, але дорожню карту інновацій, що спирається на бачення майбутнього світу, тримають в секреті. Через побоювання, що такі одкровення дадуть фору конкурентам. Apple воліє показати свої плани лише в момент релізу нового продукту - ні раніше, ні пізніше. Наприклад, навіть незважаючи на свою зацікавленість в штучному інтелекті, властиве кожному гравцеві Кремнієвої долини, ніякої конкретики немає.

Примирення з реальністю

Але, як би не склалося майбутнє, Apple напевно залишиться одним з головних «агентів змін» в світі. Вона стояла біля витоків концепції персональних комп'ютерів, що перевернула світ в 90-х, а також запустила нову хвилю змін з iPhone. Смартфон став платформою, яка розкрила нам цифровий світ, і Apple назавжди буде пов'язана з цією еволюцією. Але це зовсім не означає, що вона збереже свої позиції через десятиліття - чи навіть протягом найближчого декади. Вірити, що Apple продовжить домінувати в поточних умовах просто через свого становища - значить ігнорувати швидкість відбуваються навколо змін і забувати про непередбачуваність майбутнього.

Нагадаємо, раніше ми розповідали , Які проблеми стоять перед Google з монетизацією голосу.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити нам.

Який план у Apple в світі, який розвивається за моделлю, відмінною від принципів її роботи?
Чому?
Помітили помилку?

Новости