Точка беззбитковості в грошовому і натуральному вираженні

  1. Визначення точки беззбитковості
  2. Точка беззбитковості в грошовому вираженні
  3. Точка беззбитковості в натуральному вираженні
  4. Як розрахувати параметр
  5. Формула розрахунку
  6. Розрахунок в Excel
  7. побудова графіка
  8. висновок

Чому формула розрахунку точки беззбитковості потрібна кожному підприємцю? Це коефіцієнт, яким бізнесмен визначає обсяг продажів або зароблених коштів, який компенсує всі витрати на виробництво або торгівлю. Простіше кажучи, це межа, після досягнення якої бізнесмен відіб'є всі витрачені кошти і почне заробляти. Розповідаємо, як швидко порахувати точку беззбитковості з урахуванням специфіки бізнесу і намалювати графік для інвесторів.

Визначення точки беззбитковості

Сучасному бізнесу життєво важливо визначити точку беззбитковості проекту - виручку або обсяг продажу продукції, який окупить обсяг первинних вкладень. Іноді цей показник називають break-evenpoint, скорочено - BEP. Без чіткого планування і розрахунку підприємець буде працювати наосліп. Такий підхід знижує шанси на успіх і лідерство на ринку.

Якщо говорити простою мовою, BEP - це показник, після досягнення якого підприємства почне приносити чистий дохід, тобто витрати будуть компенсовані доходами. Особливо важливо розрахувати його при складанні бізнес-плану. Інвестори майже завжди запитують значення BEP, щоб вирішити, чи вигідно вкладати кошти в проект.

Чому формула розрахунку точки беззбитковості потрібна кожному підприємцю

Точка досягається при покритті всіх витрат і нульовому рівні прибутку

Також BEP розраховують щомісяця, щоб встановлювати точний виробничий план / план продажів. Коефіцієнт покаже конкретний поріг, який потрібно переступити, щоб окупити поточні витрати. Схожий зміст має точка окупності - показник, який демонструє, скільки всього потрібно заробити, щоб окупити всі інвестиції в проект. Показники багато в чому схожі, але плутати їх не можна. Беззбитковість вимірюється в грошах або одиницях продукції, а окупність - в місцях або роках.

Визначення break-evenpoint вирішує кілька завдань:

  • спланувати виробництво і розрахувати необхідну для отримання прибутку кількість товарів і послуг;
  • визначити мінімальне значення виручки, при якому компанія не піде в збитки;
  • визначити цінові межі, в тому числі мінімальну ціну кожного товару і відсоток торгової націнки;
  • встановити оптимальну ціну;
  • коригувати виробничий план;
  • виявляти і вирішувати проблеми компанії;
  • залучати інвестиції.

Точка беззбитковості в грошовому вираженні

Перший варіант розрахунку BEP проводиться в вартісному вираженні, простіше кажучи в грошах. Що таке точка беззбитковості в грошовому вираженні? Це сума доходу, яку підприємець повинен заробити, щоб покрити витрати. Самий мінімум, який потрібно заробити, щоб не збанкрутувати. Вважається в грошах.

Важливо розуміти, що BEP - це коефіцієнт саме покриття збитків, прибуток тут становить 0 рублів.

Щоб розрахувати break-evenpoint в грошах, потрібно знати:

  • вартість одиниці товару / послуги;
  • постійні витрати;
  • змінні витрати на одиницю товару / послуги;
  • виручку з однієї одиниці.

Як знайти точку беззбитковості? Використовується досить простий алгоритм: постійні витрати: коефіцієнт маржинального доходу (МД). Щоб дізнатися МД, потрібно з прибутку відняти змінні витрати. Порядок дій:

  1. Маржинальний прибуток = Виручка - змінні витрати. Коефіцієнт МД = МП / виручка.
  2. BEP = Постійні витрати: коефіцієнт МД.

Таким чином break-evenpoint в вартісному вираженні - це сума грошей, яку компанія повинна запрацювати щоб покрити витрати і спрацювати «в нуль» в звітному періоді, без прибутку, тобто мінімум. Заробляти на рівні BEP не можна, інакше сенс ведення бізнесу повністю відсутня.

Заробляти на рівні BEP не можна, інакше сенс ведення бізнесу повністю відсутня

Формула розрахунку точки беззбитковості у вартісному вираженні

Точка беззбитковості в натуральному вираженні

Другий варіант розрахунку BEP передбачає обчислення конкретного числа одиниць товару. Точка беззбитковості в натуральному вираженні показує число продукції / товарів / послуг, яке потрібно виробляти в звітному періоді, щоб покривати витрати. Якщо грошовий вираз більш актуально для торгівлі, тому що допомагає встановлювати націнку і кінцеву ціну товару, то підрахунок в штуках корисніше сфері виробництва.

Як порахувати?
Break-evenpoint = постійні витрати / (вартість штуки - змінні витрати на одиницю).

За аналогією з вартісним вираженням, це показник демонструє, який обсяг товарів треба виготовляти на нульовому рівні прибутку. Отже, підприємство має виготовляти набагато більше одиниць продукції, ніж на рівні беззбитковості.

Як розрахувати параметр

Розглянемо конкретний приклад розрахунку break-evenpoint для торгової компанії і виробничої організації. Припустимо, компанія щомісяця планує заробляти (виручка) - 1 200 000 рублів. При цьому змінні витрати складають 380 000 рублів, а постійні на одиницю продукції - 520 000 рублей.

Спочатку вважаємо маржинальний прибуток: 1 200 000 - 380 000 рублів = +820 000.

Коефіцієнт маржинального прибутку: 820 000/1 200 000 = 0,68.

Break-evenpoint: 520 000 / 0,68 = 764 705,8 рублів.

Другий варіант - в одиницях продукції. Припустимо, постійні витрати виробничого підприємства становлять 5 300 000 рублей, ціна за одиницю товару - 354 руб, а змінні витрати на одиницю продукції-280 руб.

Вважаємо: 5 300 000 / (354 - 280) = 71 621 штук.

Тобто, щоб окупити витрати і перейти нульову межу прибутку, необхідно виготовити 71 621 одиницю товару, а виробництво починаючи від 71 622 штуки призведе до отримання чистого доходу.

Формула розрахунку

Підсумуємо, як розрахувати точку беззбитковості:

  1. У вартісному вираженні: Постійні витрати / коефіцієнт МД.
  2. В одиницях: BEP = ПР / (ціна за штуку - змінні витрати на одиницю).

Найзручніше вважати беззбитковість і будувати графіки в Excel

Розрахунок в Excel

Розрахунки в Excel базуються на тих же формулах, що застосовуються для «ручного» рахунку. Однак вважати з програмою набагато швидше, вона дозволяє відслідковувати дані в динаміці, а також прогнозувати різні варіанти, наприклад, змінювати ціну на товар або змінні витрати. Актуальний приклад представлений на зображенні. Щоб спростити розрахунок BEP і автоматизувати його, потрібно:

  1. Створити в Excel таблицю з усіма відомостями, необхідними для обчислень - тобто, з показниками, задіяними у формулі.
  2. Зв'язати інформацію всередині таблиці формулами. При введенні використовуйте номером позиції (А2, А3 і т.д).
  3. Створити графи для break-evenpoint - відразу обидві або одну з двох (в залежності від специфіки підприємства).
  4. Ввести формули для BEP (також з використанням осередків).
  5. Всі розрахунки автоматично проводяться при введенні даних в осередку.

побудова графіка

Найзручнішим способом продемонструвати розрахунок break-evenpoint є побудова графіка. Особливо це актуально при презентації проекту інвесторам: вони можуть дізнатися, як повинні зростати доходи компанії або обсяг продукції, щоб проект приносив прибуток. Побудувати графік можна використовуючи програму Excel.

Коли розрахунки в таблиці закінчені і BEP розрахована, таблицю продовжують і заповнюють декількома версіями прогнозів обсягів роботи і доходів. Потім вибирають дані в графах. Після виділення даних натискають «Графік» і встановлюють його формат. Програма автоматично генерує графік. Його можна вставити в презентацію. Якщо якась інформація в таблиці зміниться, поміняти графік можна за кілька секунд.

висновок

Розрахунок точки беззбитковості застосовується для грамотного планування бізнесу і виробництва. Щоб обчислити показник, потрібно знати вартість товарів і їх кількість, витрати і зароблені кошти. Інструменти начебто Excel дозволяють автоматично проводити розрахунки і навіть будувати графіки. Вони будуть корисні при презентації проекту інвесторам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Що таке точка беззбитковості в грошовому вираженні?
Як знайти точку беззбитковості?
Як порахувати?

Новости