Точне прогнозування статичних і динамічних навантажень, що діють на деталі вертольота, на основі апроксимаційних моделей

  1. завдання
  2. труднощі
  3. результати

галузь: Авіація і космос | продукт: pSeven Core | компанія: Airbus Helicopters

завдання

Одним з напрямків діяльності відділу льотних випробувань прототипів і серійних вертольотів компанії Airbus Helicopters є визначення величини навантажень, що діють на різні деталі вертольота (за допомогою датчиків навантажень, або тензометричних датчиків), а також величини навантажень в залежності від польотної конфігурації (яка визначається параметрами польоту, ПП) . На підставі отриманих даних визначається періодичність перевірки технічного стану і термін служби основних силових елементів конструкції вертольота, а також складається перелік деталей, що підлягають перепроектированию c метою розширення діапазону експлуатаційних режимів польоту.

До проведення необхідних для сертифікації польотних випробувань, що є досить витратною процедурою, проводиться аналіз на основі фізичних моделей з урахуванням законів механіки і аеродинаміки для оцінки відсутніх даних по навантаженнях. Завдання зводиться до автоматичного побудови точних і робастних апроксимаційних моделей з використанням існуючої бази даних по навантаженнях. Моделі дозволять автоматично прогнозувати величину статичного і динамічного навантажень, що діють на деталі вертольота, в залежності від параметрів польоту, що дозволить істотно скоротити час і трудовитрати, необхідні для оцінки відсутніх даних.

труднощі

  • База даних по навантаженнях, яка використовується для побудови апроксимаційних моделей з високою предсказательной здатністю для кожного конкретного типу вертольота, містить величезний обсяг інформації:
    • 66 навантажень (згинають навантаження вала приводу несучого гвинта, навантаження на елементи втулки несучого гвинта і т.д) з двома можливими варіаціями щодо максимальної запропонованої статичної та динамічної навантажень;
    • різні польотні конфігурації (всього 32 групи в залежності від типу виконуваних маневрів): в результаті ми отримуємо 66 x 2 x 32 = 4 224 можливих варіантів. Якщо відфільтрувати отримані варіанти за розміром вибірки, виключивши випадки, коли вона дорівнює нулю або невелика, залишиться 3 956 варіантів.
  • Для кожного варіанта кількість точок у вибірці неоднаково; цю обставину необхідно враховувати при виборі моделі для забезпечення її точності та робастності:
    • 1.7% варіантів з 0 точками
    • 4.6% варіантів з 1 точкою
    • Для 38% варіантів точок менше, ніж параметрів
    • 32% варіантів мають мале число точок
    • 23.7% варіантів мають достатню кількість точок
  • Вибір найбільш підходящої для кожного випадку моделі повинен здійснюватися автоматично.
  • Необхідно забезпечити можливість додавати або змінювати дані по вертольотах, типам навантажень, видам маневрів, а також інші параметри.
  • Необхідно попереджувати кінцевого користувача в разі, коли ми припускаємо, що прогноз може бути недостовірний.

Рішення

Ми побудували апроксимаційні моделі трьох різних типів за допомогою широкого набору методів апроксимації модуля GT Approx алгоритмічного ядра pSeven Core, а саме:

            • апроксимація поліномами невисокою розмірності (RSM)
            • апроксимація на основі гауссовских процесів (GP)
            • апроксимація на основі нейронних мереж (HDA).

Техніка апроксимації і тип моделі вибиралися автоматично для кожного конкретного випадку в залежності від розміру навчальної вибірки. Для варіантів з невеликим розміром навчальної вибірки застосовувалися константні моделі.

Вибір найбільш підходящої для кожного конкретного випадку моделі здійснювався з використанням вбудованого в pSeven Core функціоналу валідації якості моделей. Він дозволяє здійснювати крос-валідацію для оцінки узагальнюючої здатності моделі у випадках, коли розмір навчальної вибірки обмежений. Така перевірка проводиться з метою переконатися в здатності моделі передбачати відгуки в точках, не представлених в навчальній вибірці. Крос-валідація - це стандартний підхід для оцінки предсказательной здатності моделі: з навчальної вибірки виключається один об'єкт (елемент даних), що залишилися дані використовуються для навчання моделі, валідація моделі здійснюється на основі виключеного об'єкта. Дану процедуру повторюють для всіх елементів даних у вибірці, тим самим отримуючи середню предсказательную здатність моделі для даної навчальної вибірки. До моделей пред'являлися вимоги щодо точності та робастності. У випадках, коли дотримати зазначені вимоги не представлялося можливим (наприклад, внаслідок невеликого розміру навчальної вибірки), вибиралися константні моделі і формувався звіт про відсутність достовірних результатів. Це дозволило уникнути некоректних прогнозів.

результати

Отримані прогнозні дані по статичним і динамічним навантаженням зіставили з результатами вимірів, виконаних Airbus Helicopters для кожної групи в залежності від типу виконуваних маневрів. Ми порівнювали дані для всіх польотних конфігурацій, а також для відібраних (тільки апроксимаційні моделі високої якості). Ми розбили апроксимаційні моделі на три групи в залежності від якості: моделі з високою предсказательной здатністю, моделі з низькою предсказательной здатністю і константні моделі.

Було виявлено, що якість отриманої моделі безпосередньо залежить від початкових характеристик навчальної вибірки.

Було виявлено, що якість отриманої моделі безпосередньо залежить від початкових характеристик навчальної вибірки

Порівняння прогнозних даних з результатами вимірювань (для всіх польотних змін)

В результаті, відносна помилка прогнозування динамічного навантаження у всіх польотних конфігураціях не перевищувала 10% для 71% прогнозів і 20% - для 86% прогнозів. Точки, відмічені на графіку червоним, ─ константні моделі, що знижують точність прогнозу.

Порівняння прогнозних даних з результатами вимірювань (для відібраних конфігурацій, складових ~ 50% від всіх польотних конфігурацій по даному виду навантаження)

Якщо розглядати тільки відібрані польотні конфігурації (також по динамічним навантаженням), то для них відносна помилка прогнозування не перевищувала 10% для 89% прогнозів і 20% для 98% прогнозів.

На думку замовника запропонований підхід дуже перспективний. За допомогою апроксимаційних моделей можна з високою точністю (<± 20%) спрогнозувати ~ 50% відсутніх даних по навантаженнях, що дозволить істотно скоротити час і трудовитрати для оцінки таких даних.

На основі публікації "Surrogate Models for Helicopter Loads Problems" А другий: Alan Struzik (Airbus Helicopters), Євген Бурнаєв, Павло Приходько (DATADVANCE)

Новости