Топ 5 питань, які виникають при виборі газового конвектора

  1. Пристрій і принцип роботи газового конвектора
  2. Питання, які виникає при вибори газового конвектора

газовий конвектор - опалювальний прилад, який заслужив велику популярність в останні роки. Газовий повітронагрівач - один з найбільш економних, екологічних і ефективних способів обігріву будинку, дачі, офісу, виробництва, підсобного господарства і навіть кузова великовантажного автомобіля. Коефіцієнт корисної дії пристрою - близько 90 відсотків. Джерелом енергії служить відносно недороге в Україні паливо - природний газ. Вартість виробництва корисного тепла при використанні газових конвекторів в кілька разів менше аналогічної вартість при електричного обігріву і істотно нижче, ніж в котельного обладнання.

Пристрій і принцип роботи газового конвектора

Повітря з вулиці надходить в камеру згоряння через горизонтальну трубу в стіні. В чавунну або сталеву камеру подається газ і, спалахуючи, нагріває теплообмінник. Холодне кімнатне повітря, надходячи в прилад знизу, контактує з розпеченим теплообмінником і піднімається вгору.

Природна циркуляція повітря дуже швидка: так як потужність нагріву теплообмінника від вогню висока, проте, в деяких приладах встановлюється ще й «прискорювач» у вигляді електровентилятора. Така опція може стати в нагоді, коли ви надовго залишаєте приміщення без опалення, а по приїзду хочете отримати максимально швидке «розморожування». Після того, як газ згорів в камері, продукти згоряння відводяться на вулицю по тій же трубі, по якій потрапило свіже повітря. Але не хвилюйтеся: труба, замурована в стіну будинку, не нагрівається сильно, - вона двошаровий: розпечене повітря проходить по внутрішньому димоходу, а холодне повітря - йому назустріч по зовнішній трубі. Такий димар називається коаксіальним. З ним ви можете бути абсолютно спокійним за кисень, яким ви дихаєте в приміщенні - процес горіння з ним ніяк не пов'язаний.

Питання, які виникає при вибори газового конвектора

1) Перш за все, потрібен вам газовий конвектор?

Цей обігрівальний прилад конкурує з газовим опалювальним котлом. Котел потрібніше конвектор в тому випадку, якщо вам потрібно обігрівати досить великий будинок, більше 4 кімнат, так як газовий конвектор встановлюється в кожне опалювальне приміщення. Якщо ж будинок середній або і зовсім невеликий, з газовим конвектором вам не доведеться виділяти окреме приміщення під котельню, робити трудомістку трубну розводку. А це вже дуже солідна економія при введенні в експлуатацію. Додатковим стимулом вибрати опалення газовим конвектором може бути непостійне проживання в будинку. Газовий конвектор на дачі значно більше потрібні котел, так як не схильний до замерзання в періоди між приїздами господарів, у нього немає інерційності при запуску - тепле повітря надходить в приміщення відразу ж після включення.

2) Формула визначення необхідної потужності газового конвектора

Це 1 кіловат тепла на 10 квадратних метрів приміщення (за умови висоти стель до трьох метрів). У розрахунок береться кімната зі стандартним утепленням (панель, цегла або брус), подвійні дерев'яні або пластикові вікна. У більшості випадків до розрахункової потужності додають ще один (резервний) кіловат на компенсацію різних додаткових втрат тепла: відкривання дверей, щілини, вентиляції. Зайва потужність приладу не стане причиною дискомфорту, на всіх якісних газових конвекторах встановлено термостат.

3) Виберіть матеріал теплообмінника

  • Газові конвектори з чавунною камерою згоряння дуже довговічні - теплообмінник цих приладів може служити протягом півстоліття і більше, тільки не забувайте про періодичне обслуговування і чищення. Крім того, пориста структура сірого чавуну дає рівномірний нагрів, і це позитивно позначається на ефективності. Якщо ви любите довговічні і солідні речі - вибирайте собі прилад серед «чавуну». З мінусів - такий конвектор важить в середньому на 10 кілограм більше моделі зі сталевою камерою і коштує в півтора рази дорожче.
  • Сталеві прилади коштують дешевше і випускаються в ширшому ряді потужностей, вони бувають на 7, 8, 10, 12 кіловат і більше, в той час, як чавунні газові конвектори, як правило, випускаються від 2 до 5 кіловат потужності. Сталева конструкція дозволяє також робити деякі приємні для ока опції, наприклад, вікно з термостійкого скла. Ви зможете милуватися полум'ям вогню, і ніяких дров, ніякої золи і метушні з традиційним каміном.

4) Визначтеся з типом димоходу

  • Є два варіанти: горизонтальна коаксіальна труба або вертикальний димар. У більшості виробників коаксіальна труба зручна, телескопічна. Тобто, вам не складе труднощів відрегулювати її довжину в залежності від товщини стіни. Діаметр горизонтального димоходу у різних моделей газових конвекторів різне: менш потужних тонкий (від 12 см), в більш продуктивних більше (до 24 см). Зовні димохід закритий декоративним і захисним ковпаком, і виглядає він досить естетично.
  • При установці газовий конвектор на місці дров'яної печі або котла, то, ймовірно, у вас залишився в будинку вертикальний димар. Для такої організації опалення використовуються свої моделі газових конвекторів. Це обігрівачі з відкритою камерою: повітря для вогню забирається з приміщення, а викид продуктів горіння йде в вертикальну трубу. Дані опалювальні прилади обладнані системою безпеки, зупиняє роботу конвектора при надмірному падінні рівня кисню в приміщенні. Кімнати, в яких ставляться газові конвектори з вертикальним димоходом, потребують надходження свіжого повітря, тому зазвичай для спалень такий вид конвекторів не застосовується. Боятися рішень з відкритою камерою згоряння не варто: ви ж не відчуваєте дискомфорту при користуванні газовою плитою, хоча вона теж «споживає» кисень з приміщення, в якому знаходиться. З плюсів - конвектори з відкритою камерою згоряння потужні «закритих» моделей за ті ж гроші.

5) Який газ буде використовувати ваш конвектор?

  • Якщо вам доступний магістральний газ, уточніть, на тиск розрахований конвектор, який ви купуєте. У більшості випадків, під тиск вашої газової магістралі конвектор можна відрегулювати і налаштувати по-іншому прилади, але краще купити відразу адаптований на заводі для нашої країни обігрівач. Всім жителям Івано-Франківська газові конвектори підходять цілком - у них є доступ до магістрального газопроводу, як і у інших жителів великих міст.
  • Якщо ви будете використовувати газовий конвектор разом з балонним газом, дізнайтеся вартість «комплекту переходу на зріджений газ» (набір жиклерів більшого діаметра). Деякі виробники вкладають його в комплект, але найчастіше його доводиться придбати окремо. На ринку зараз можна зустріти дешеві компактні газові конвектори, що працюють тільки від балона, але при цьому сама ємність для газу встановлюється всередину корпусу обігрівального приладу, може бути небезпечно.

Опалення газовим конвектором приблизно в 10 разів (!) Вигідніше електричного обігріву при наявності магістрального газу в будинку. Вигода при використанні балонного газу не так очевидна, в більшості випадків рекомендується використовувати зріджений газ в тому випадку, якщо потрібно створити автономну від електрики систему або потужність підведеної електролінії недостатня для комфортного обігріву.

Який би обігрівач ви не вибрали, користуйтеся послугами сертифікованих фахівців для установки газового обігрівача.

Бажаємо вам довгої, комфортного і безпечного користування газовим опалювальним устаткуванням!

Хочете більше дізнатися про системи опалення і водопостачання?

Підписуйтесь на нашій канал в Telegram і будьте в курсі всіх новинок!

Який газ буде використовувати ваш конвектор?
Хочете більше дізнатися про системи опалення і водопостачання?

Новости