Топ-20 брендів, які прийшли в Білорусь з Росії. Хоча в очах споживачів вони родом з Заходу

  1. VITEK
  2. REDMOND
  3. BORK
  4. POLARIS
  5. KAISER
  6. SCARLETT
  7. SVEN
  8. FINN FLARE
  9. GLORIA JEANS
  10. SELA
  11. OODJI
  12. O'STIN
  13. RALF RINGER
  14. CHESTER
  15. GREENFIELD
  16. GRAND DI PASTA і GRAND DI OLIVA
  17. DR.KÖRNER
  18. FABERLIC
  19. ERICH KRAUSE

Полки білоруських магазинів заповнені брендами з привабливими написами латинськими літерами. Однак чомусь цю продукцію дуже рідко можна зустріти в торгових центрах сусідніх Варшави і Вільнюса. Секрет простий - більшість цих товарів розроблено в Росії і проводиться або там, або в Південно-Східній Азії. Основна цільова аудиторія - ринок СНД. Полки білоруських магазинів заповнені брендами з привабливими написами латинськими літерами

Фото: hvylya.net

Після розпаду СРСР на прилавках викликало ажіотаж все, що мало хоч якесь відношення до західного виробництва. У споживачів склалася думка, що іноземний продукт відрізняється якістю і надійністю. Саме тому деякі підприємливі російські підприємці створили масу міцних брендів- «перевертнів», які мають яскраві іноземні назви, але до Європі чи Америці не мають ніякого відношення. Ім'я дозволяє конкурувати з реальними західними брендами, виграючи нижчою ціною.

Ми вибрали 20 брендів, які можна зустріти в торгових центрах Білорусі. Як показав моніторинг офіційних сайтів, відміну торгових марок в тому, що одні свою «національність» приховують і створюють у споживачів ілюзію про своє західному походження, інші не бачать нічого поганого в своїх російських коріння.

Почнемо з виробників побутової техніки і електроніки.

VITEK

У 2000 році був створений російський бренд Vitek, власником якого є компанія Golder Electronics, що належить підприємцю Андрію Дерев'янченко. На старті своєї кар'єри він поєднував торгівлю технікою з роботою охоронцем.

На старті своєї кар'єри він поєднував торгівлю технікою з роботою охоронцем

Андрій Дерев'янченко

Golder Electronics зареєстрована в Австрії, тому спочатку назва торгової марки було «Vitek Austria». Через кілька років натяк на австрійське «громадянство» з назви зник, і марка стала називатися просто «Vitek».

У Росії компанія має власне дизайн-бюро, а виробництво знаходиться в Китаї.

Крім марки Vitek компанії Дерев'янченко належать бренди Maxwell і Rondell.

REDMOND

Нібито американський бренд побутової техніки Redmond насправді курується петербурзькою компанією «Технопоіск». Крім Redmond компанія займається розробкою і проектуванням побутової техніки під брендами Maxima і Bodykraft.

Останнім часом «Технопоіск» знайшла популярність завдяки серії скандалів. спочатку компанію звинуватили в недоплату податків на 2 млрд російських рублів і затримали керівника. «Податкове справу» збіглося з корпоративним конфліктом. Раніше «Технопоіск» належав трьом співвласникам: Діані Желясковой, Андрію Синявино і Максиму Агеенко. Останній в квітні 2016 помер після важкої хвороби. Спадкоємці Агеенко (вдова і п'ятеро дітей) відмовилися продати бізнес-партнерам покійного його частку в бізнесі і спробували за допомогою юристів довести свої права на майно групи компаній, до якої входить «Технопоіск».

BORK

Історія техніки Bork почалася в 2001 році, коли компанія «Технопарк» Максима Бірюліна, що мала широку мережу власних магазинів в Москві, вирішила інвестувати кошти в розробку і просування власного нішевого бренду. Це рішення було прийнято на основі аналізу ринку преміальної побутової техніки, який демонстрував стрімкі темпи зростання. Для цього в Німеччині була створена компанія BORK Elektronik GmbH, яка спеціалізується на моніторингу ринку і створенні нових продуктів, а також на управлінні інжинірингової діяльністю.

В кінці 2009 року у Федеральної антимонопольної служби Росії (ФАС) з подачі французької групи SEB (бренди Tefal, Rowenta, Moulinex) виникли претензії до Bork з приводу введення нею в оману споживачів: на упаковці всіх товарів було написано «Bork Germany» і складалося враження , що вони виробляються в ФРН, хоча, за висновком ФАС, місцем виробництва побутової техніки був переважно Китай. Підсумком стало мирову угоду між Bork і ФАС, в якому сторони визнали, що порушення усунуто.

Підсумком стало мирову угоду між Bork і ФАС, в якому сторони визнали, що порушення усунуто

В даний час Bork - це міжнародний проект, який об'єднав маркетинговий, конструкторський і виробничий досвід партнерів з Німеччини, Росії, Франції, Італії, Швейцарії, Китаю, Туреччини, Кореї та Австралії, говориться на сайті компанії.

POLARIS

Торгова марка Polaris з'явилася на російському ринку побутової техніки в 1992 році. Заснована групою студентів Московського авіаційного інституту, компанія знайшла свій шлях до популярності, ставши одним з лідерів серед імпортерів і виробників техніки для дому.

Сьогодні товари під загальним брендом Polaris випускаються в Росії, Китаї, Ізраїлі та Італії і знаходять покупця на території СНД, випливає з інформації на сайті компанії в розділі «Де купити».

KAISER

Торговий бренд Kaiser належить німецькій компанії OLAN-Haushaltsgerate. Техніка для кухні виробляється в Італії, Польщі, Китаї та Німеччині, випливає з презентації компанії. Однак на її сайті вказано, що купити техніку можна в магазинах країн пострадянського простору.

Російські ЗМІ називають засновником бренду Kaiser російського бізнесмена Павла Логінова.

SCARLETT

Компанія Arima Holding Corp. була заснована російськими підприємцями в 1996 році. Зареєструвати фірму вирішили в Великобританії. Їх бренд Scarlett позиціонувався як спільне англо-російське підприємство, але потім ця легенда була розвінчана.

Сьогодні бренд малої побутової техніки Scarlett є досить популярним в країнах СНД, Балтії та Східної Європи, говориться на сайті компанії. Вся техніка виробляється в країнах Південно-Східної Азії на найбільших сертифікованих світових заводах, випливає з повідомлення. Про родоначальників Scarlett на сайті замовчується.

SVEN

Ця торгова марка комп'ютерної периферії належить фінської Oy Sven Scandinavia Ltd. Але корінням бренд йде в 1991 рік, коли випускники факультету автоматики та обчислювальної техніки Московського енергетичного інституту розмістили замовлення на створення мережевих фільтрів Sven на Брянському оборонному заводі в рамках конверсії виробництва. Крім виробництва мережевих фільтрів підприємці займалися дистрибуцією товарів з Китаю, зокрема комп'ютерних меблів. Дешеві китайські столи стали користуватися попитом, що і допомогло компанії придбати стартовий капітал і спрямувати частину коштів на реалізацію інших проектів, писав журнал PC Week в 2006 році.

В даний час під торговою маркою Sven виробляється понад 150 найменувань продукції (акустичних систем, комп'ютерних мишей, клавіатур, веб-камер, джерел живлення, мережевих фільтрів). Бренд є об'єднанням понад 10 самостійних фірм, що займаються виробництвом, логістикою, просуванням (в Росії, Казахстані, Білорусі, Прибалтиці, Україні і деяких інших країнах) і технічним обслуговуванням однойменного обладнання. Один із засновників марки Ігор Дубров стверджує, що група Sven не просто завдає свої лейбли на продукцію, що випускається ними продукцію, а активно займається розробкою моделей і їх обслуговуванням.

Друга велика група подібних брендів знаходиться в сегменті одягу і взуття.

FINN FLARE

Рік тому fashion-бренд Finn Flare оголосив про відкриття свого першого магазина в Білорусі. Незважаючи на те що бренд зародився в Фінляндії більше 50 років тому, в середині нульових його викупила Ксенія Рясова, яка збила капітал на човниковому бізнесі: в середині 1990-х продавала в'єтнамську одяг на московських ринках.

У 1999-му запустила мультибрендові магазини «Люди в новому», де була представлена ​​в тому числі одяг Finn Flare. Фіни, що втратили російський ринок після розпаду СРСР, уклали з Рясова ексклюзивний контракт на поставку товарів, який до того ж давав їй право випускати під цією маркою речі власного дизайну, пише «Форбс». Незабаром продажу на російському ринку перевищили фінські. До 2000 року Рясова не стала продовжувати контракти з іншими марками - Finn Flare в рази випереджала їх з продажу. Незабаром Рясова викупила бренд. Нещодавно Finn Flare, що працює в ціновому сегменті «середній плюс», оголосила про перенесення виробництва в Росію.

GLORIA JEANS

Історія цього бренду почалася в 1988 році в Ростові-на-Дону, коли нинішній власник компанії Володимир Мельников відкрив кооператив «Глорія», який першим в СРСР почав проводити джинси на законних підставах, йдеться на сайті компанії.

Зараз компанія спеціалізується на дизайні, виробництві і продажу одягу, взуття та аксесуарів як для дорослих, так і для дітей під брендами Gloria Jeans і Gee Jay. Виробничі майданчики знаходяться в Росії, Україні, Гонконгу, Китаї, В'єтнамі, Бангладеш і Індії.

На кінець 2017 року мережа компанії нараховувала 568 магазинів в Росії, Україні, Грузії та Білорусі. Продажі компанії за підсумками минулого року склали 40,8 млрд російських рублів.

SELA

У 1987 році Борис Остроброд разом з двоюрідним братом Аркадієм Пекаревський заснував в Північній столиці Росії кооператив «Блик», який займався виготовленням поліграфічної та рекламної продукції, а також фотографуванням. У 1991 році вони створили бренд Sela, який пройшов шлях від невеликого магазину до повноцінного бренду одягу.

Компанія Остроброд розміщує виробництво в Росії, Китаї і Бангладеш. Магазини знаходяться в Росії, Україні, Білорусі, Грузії, Казахстані, Киргизстані, Молдові та Вірменії.

OODJI

Бренд Oodji, заснований в 1998 році, налічує понад 400 магазинів в 10 країнах. На даний момент в Білорусі відкриті 6 магазинів Oodji. Модний одяг Oodji «створюється французькими дизайнерами і швидко завойовує популярність серед покупців» - так позиціонується марка в Білорусі.

Мережа магазинів одягу Oodji контролюється петербурзькими бізнесменами Дмитром Гарбузова і Дмитром Єрмаковим, пише «Діловий Петербург». Рітейлер спеціалізується на виробництві (компанія відшиває продукцію в Китаї) і продажу одягу економсегмент. У 2010 році рітейлер змінив написання бренду з OGGI на Oodji і почав відкривати магазини в країнах Східної Європи. Однак через п'ять років компанія закрила всі 16 зарубіжних магазинів в Польщі, Чехії і Словенії. У 2017 році петербурзький рітейлер одягу спробував вийти на ринок США.

O'STIN

Засновники мережі спортивних магазинів «Спортмастер» брати Фартушняк починали бізнес в 1992 році з дистрибуції тренажерів Kettler, а в 1996-му переключилися на роздріб. Поступово брати перейшли на створення одягу в спортивному, а потім і стилі casual для чоловіків і жінок.

Одяг виробляється в Китаї, Індії та інших азіатських країнах. Але все виробничі процеси під контролем російських представників ТМ O'Stin.

В даний час O'Stin - найбільша мережа магазинів одягу на території Росії і країн СНД. У рейтингу «Форбс», компанія зайняла 87-е місце в рейтингу «200 найбільших приватних компаній Росії 2017» з виручкою 91,9 млрд російських рублів.

RALF RINGER

Взуття Ralf Ringer традиційно вважають чи то німецької, то чи австрійської. Але насправді бренд створив в 1995 році Андрій Бережний. Взуття виробляється на фабриках в Москві, Володимирі і Зарайська. На всіх фабриках Готується чоловіча, жіноча і дитяча колекції, але кожна має свою спеціалізацію: у Володимирі розташовані литьевое і підошовне виробництво, в Москві і Зарайська - пошив і клейове виробництво. Обсяг виробництва всіх трьох підприємств - понад 1 млн 800 тисяч пар на рік.

CHESTER

У Мінську відкрито два взуттєвих магазина Chester. Латинська назва асоціюється з англійським якістю і походить від назви міста Честер. Але, як розумієте, його коріння також йдуть в Росію. Її створили російський підприємці, які також виробляють взуттєві і панчішно-шкарпеткові вироби під марками Carnaby і TJ Collection.

Chester представлена ​​більш ніж в 80 містах на території Росії, України, Білорусі, Казахстану, Латвії, Литви та Естонії.

Ще один великий блок - це харчова промисловість.

GREENFIELD

Чай Greenfield позиціонується як вироблений на замовлення і під контролем британської Greenfield Tea Ltd. Однак насправді це плід роботи петербурзької компанії «Орімі Трейд», що випускає чай, в тому числі під марками «Принцеса Нурі», «Принцеса Ява», «Принцеса Канді» і «Принцеса Гіта».

Однак насправді це плід роботи петербурзької компанії «Орімі Трейд», що випускає чай, в тому числі під марками «Принцеса Нурі», «Принцеса Ява», «Принцеса Канді» і «Принцеса Гіта»

Фото: expostyle.ru

Початковий капітал творці «Орімі Трейд» Олександр Євневич і Сергій Касьяненко заробили на початку 1990-х років на перепродажі борошна, цукру і тушонки. Торгувати чаєм вони почали в 1996 році. До слова, Євневич - уродженець Шуміліно у Вітебській області. Тому не дивно, що білоруський ринок йому добре знайомий і «Орімі Трейд» захопила полиці магазинів в Білорусі. Бренди Tess і Jardin також належать «Орімі Трейд».

У відповідь на бренд Greenfield «Чайна компанія Май» створила бренд Curtis (спочатку називався Curtis & Patridge, але під таким складним ім'ям «не пішов» в маси).

GRAND DI PASTA і GRAND DI OLIVA

«Італійську» продукцію під брендами Grand di Pasta і Grand di Oliva виробляє в Челябінську відома компанія «Макфа». Вона утворилася в результаті злиття Сосновського комбінату хлібопродуктів і Челябінської макаронної фабрики. «Макфа» вважається дітищем екс-губернатора Челябінської області Михайла Юревича.

DR.KÖRNER

Хлібці і каші швидкого приготування Dr. Körner також виготовляються в Росії. Цим займається торгово-виробнича компанія «Хлібпром», яка заснована в 1982 році. Входить до числа провідних російських виробників кондитерського ринку. Компанія налічує більше 3000 співробітників, включає чотири виробничі майданчики: у Ногінську, Красногорську, Ярцево і Челябінську. серед акціонерів «Хлібпрому» колишній член правління «Газпрому» Олександр Рязанов і Європейський банк реконструкції та розвитку.

Завершують наш огляд виробники косметики та канцтоварів.

FABERLIC

Автором косметичного бренду Faberlic були російські бізнесмени Олексій Нечаєв і Олександр даванку. До цього випускники МГУ торгували на ринку цінних паперів. Потім пробували виробляти біодобавки та побутову хімію. У 1997 році вони заснували косметичну компанію «Русская линия», яка пізніше була перейменована в Faberlic.

У 1997 році вони заснували косметичну компанію «Русская линия», яка пізніше була перейменована в Faberlic

Фото: faberlic365.ru

Фабрика в Москві, що належить Faberlic, має площу понад 45 тисяч квадратних метрів. Входить до числа найбільших косметичних підприємств Росії. Косметику продають в Росії, Україні, Білорусі, Казахстані, Азербайджані, країнах Балтії, Румунії, Угорщини та Німеччини.

ERICH KRAUSE

Про канцелярських товарах Erich Krause широка аудиторія вперше дізналася більше 10 років тому завдяки телепередачі «Своя гра» і її ведучому Петру Кулешова, які активно рекламували цей бренд. Але мало хто знав про його російське коріння.

У 1994 році Дмитро Белоглазов, випускник фізфаку МДУ, заснував компанію «Офіс прем'єр». За її замовленням маркетинговим агентством «Мегапром» був розроблений бренд Erich Krause. «В основі такого вибору лежали наші спостереження, що саме німецька канцелярія серед споживачів вважається найнадійнішою», - пояснював Белоглазов. Бренд був названий на честь німецького художника Erich Krause, йдеться на сайті компанії. Через кілька років Белоглазов купив виробничі майданчики в Росії.

Сьогодні Erich Krause виробляє продукцію в Німеччині, Кореї, Індії, Індонезії, Китаї, Тайвані, Малайзії та Росії. В активі компанії 3 логістичних хаба в Латвії, Панамі і Росії. Компанія веде операційну діяльність в 60 країнах світу. Крім власних брендів ErichKrause і ArtBerry, компанія випускає ліцензійну продукцію The Walt Disney, MARVEL, Lucasfilm, Mattel, а також приватні марки для міжнародних ритейлерів, йдеться на сайті компанії.

Новости