Топ-10 найбільш старих банків світу

Все робилося просто в ті давні дні. Якщо у кого-небудь було багато грошей, то він просто клав їх у банку, закопував її під парканом, говорив: «У мене гроші в банку», і більше ні про що не турбувався.

© Льюїс Керролл (Чарльз Латуідж Доджсон)

Банк (від італ. Banco - лава, лавка, стіл, на яких міняйла розкладали монети). Сьогодні під банком, як правило, розуміють фінансові інститути, які розпоряджаються і управляють грошовими активами, різними цінними паперами ( акції та облігації ), Дорогоцінними металами (срібло, золото і т.п.) і нерухомістю.

Найперші банки світу народилися з організацій, які здійснювали комерційну діяльність і володіли солідним рівнем грошових коштів і клієнтів, за рахунок яких вони стали вести кредиторську діяльність і таким чином отримувати відсотки прибутку.

Пізніше по ходу розширення своєї діяльності з'явилися і абсолютно нові види операцій, які також стали забезпечувати прибутком банки. З ростом прибутковості такі фінансові організації стали користуватися попитом у "відчайдухів", а пограбування банків стали проблемою для поліції.

Однак, в сьогоднішньому 21 столітті не можна уявити життя без банків, вони є практично скрізь і саме банки відіграють одну з найважливіших ролей в розвиток економіки будь-якої країни. Сьогодні ми докладно розглянемо топ 10 найстаріших банків світу, які до сих пір продовжують вести свою діяльність. Отже, поїхали:

№1. Monte dei Paschi di Siena Італія, 1472 р

Даний Банк був заснований 27 лютого 1472 року за скликанням Генерального радою Сієнської республіки для видачі мікро кредитів за невеликим відсотковим ставкам, тим жителям, хто не мав достатнього рівня доходу. Monte dei Paschi di Siena - це найстаріший банк в світі, який працює і донині. На сьогодні має більше 2000 відділів і 4.5 млн клієнтів. У штаб-квартирі банку, Палаццо Салімбені, зберігається збори різного роду творів мистецтва і унікальні документи історичного характеру, що належать банку. Колекція недоступна для кожної людини.

Деякі експерти вважають, що найперший банк в світі був заснований в Генуї під назвою Banco di San Giorgio в 1407 році. Однак даний банк проіснував відносно недовго, до 1805 року. Тому саме Monte dei Paschi di Siena вважається як найстаріший діючий банк в світі.

№2. Berenberg Bank Німеччина, 1590 р

Банк заснований у 1590 році продавцями одягом, братами Гансом і Паулем Беренберг з Антверпена в сучасній Бельгії. Далі до банку приєднався Джон Госслер. Логотип банку є два суміщених герба сімей Беренберг і Госслер, зображуючи Беренберг - ведмедя і ногу гусака - Госслер. Спочатку Berenbergs займалися продажем і виробництвом тканин, і їх компанія була купецьким будинком, одним з найбільших гравців на ринку імпорту-експорту тканини. Компанія досить швидко розширила межі свого бізнесу, займаючись реалізацією інших товарів і стала брати участь в судноплавстві і інвестиціях в 17 столітті.

№3. Stadsbank van Lening Голландія, 1614 р

Stadsbank van Lening Голландія, 1614 р

Кредитний банк в Амстердамі був заснований в 1614 році. В основному Банк складається з 6 відділень, двох магазинів і аукціонного будинку. Stadsbank van Lening в якості застави здатна приймати різні ювелірні вироби з дорогоцінних металів (золота, срібла), діамантів, а також товари, як велосипеди, музичні інструменти і т.п. Речі будуть перебувати в заставі близько 6 місяців, якщо ж їх не викуповують назад, то подібні речі трансформуються в лоти аукціонного будинку. Торги проводяться 1 раз на місяць для ювелірних виробів і 1 раз в 2 місяці для інших. Чи не викуплені товари відправляються в магазини компанії.

№4. Sveriges Riksbank Швеція, 1668 р

Riksbank по праву вважається одним з найстаріших з існуючих центральних банків світу. Він був заснований в 1668 р Його попередником був Стокгольм Банко, приватна банківська установа, яка розорилася, коли видало занадто багато кредитів без потрібного застави. Palmstruch, який відповідав за видачу кредитів, був засуджений до смертної кари, однак пізніше його помилували. Новий банк, щоб не повторювати помилок старого, приступив до роботи під найсуворішим контролем риксдаг станів.

№5. C. Hoare & Co Англія, 1672 р

Hoare & Co Англія, 1672 р

Hoare & Co англійська приватний банк, найстаріший банк в Великобританії і п'ятий у всьому світі. Заснували його 1672 року сером Richard Hoare, C. Hoare & Co залишається сімейною власністю і сьогодні він управляється одинадцятим поколінням прямих нащадків Hoare. Richard Hoare був успішним ювеліром, тоді ювеліри мали дуже безпечні приміщення, які були необхідні для кредитування своїх клієнтів, з цього стартувала робота C. Hoare & Co. Символом банку стала шкіряна позолочена пляшка.

№6. Metzler Bank Німеччина, 1674 р

Metzler Bank - приватний банк зі штаб-квартирою у Франкфурті-на-Майні. Metzler Bank є другим найстарішим банком в Німеччині, і з моменту свого заснування в 1674 до теперішнього часу перебуває у виключній власності сім'ї засновників.

У 1742 році син засновника Benjamin Metzler, був обраний до ради директорів Франкфуртської фондової біржі. З тих пір власники банку безперервно представлені в органі управління Франкфуртської фондової біржі.

№7. Barclays Англія, 1690 р

Barclays один з найбільших в світі фінансових установ з широким представництвом в Європі, США та Азії. Операції конгломерату здійснюються через дочірній Barclays Bank PLC. Сучасне банківське установа була заснована в 1896 році. Це сталося після того, як деякі дрібні англійські банки об'єдналися і стали виступати під загальною маркою Barclays and Co. Barclays є генеральним спонсором англійської футбольної Прем'єр-ліги.

№8. Coutts Англія, 1692 р

Coutts Англія, 1692 р

Coutts був заснований в 1692 і повний контроль над ним належить Royal Bank of Scotland Group.
Банк який в підсумку став Coutts & Co, спочатку був невеликим магазином, який створений на пляжі Лондона, під символом три корони, ювеліра і банкіра John Campbell. Власник банку загинув в 1712 році, при цьому залишивши бізнес на членів своєї сім'ї. А в 1755 році внучка Джона Кемпбелла, вийшла заміж за торговця і банкіра, James Coutts і даний банк став відомий як Campbell & Coutts.

№9. Bank of England Англія, 1694 р

Банк спочатку був споруджений в ролі казначейства для англійського уряду. Сьогодні він є центральним банком Англії і організовує роботу Комітету по всій грошовій політиці, що відповідає за управління кредитно-грошовою політикою країни.

№10. Bank of Scotland Шотландія, 1695 р

Bank of Scotland Шотландія, 1695 р

Його заснували актом парламенту Шотландії 17 липня 1695 роки для того, щоб підтримувати підприємництво в країні і на засадах банківської монополії терміном на 21 рік. Це перше і останнє комерційна установа, яка була створена парламентом Шотландії і функціонуючим донині.

По-початку банку не можна було давати кредити уряду без схвалення парламенту, це підкреслювало спрямованість банку на розвиток бізнесу в перспективі. Ну ось і все, в даній статті ви дізналися, який був перший банк в світі і ознайомилися з рейтингом - топ-10 найстаріших банків на землі.

Новости