Торрент-маркетинг

  1. Свобода, Право і Маркетинг
  2. Generation Net
  3. All You Need Is Love
  4. PS

Як не дивно, але насильницьке
рабство легше переноситься народами,
ніж несподіваний дар свободи.
О. Герцен

Незважаючи на те, що Всесвітня мережа базується на високих IT-технологіях, величезна кількість людей сприймають її феномен скоріше як соціальний прорив, ніж як технічний крок прогресу. Свідчення чому - глобальне розширення доступу до загальносвітових інформаційних ресурсів, все зростаюча інформаційна відкритість і активність в творчому використанні цих ресурсів самими ж споживачами.

Вже не потрібно нікого переконувати, що віртуальна реальність в особі мережевих спільнот активно змінює і реальну (внесетевих) життя людства. Останній яскравий приклад - недавні вибори Президента США, коли ентузіазм активістів Інтернет був успішно конвертований в реальні голоси електорату. Як відомо, соціальні мережі об'єднують людей з близьким світоглядом та інформаційними потребами. Ось цим "природним" сегментированием і скористалася креативна команда кандидата Обами. Після виборів у ЗМІ народився навіть спеціальний термін - "Обамаркетінг", а за посиланням www.popobama.ru можна вийти на наднову соціальну галактику під назвою "Обамоманія". Її слоган: "PR-технології Барака Обами: як стати президентом за допомогою Інтернету". При всій повазі до Президента США і його прихильникам, вважаю, що цей самий "Обамаркетінг" все ж - лише окремий випадок (хоча і дуже показовий) прояви глобальної тенденції: зростання впливу віртуальної реальності на тепер уже минулої реальність "доинтернетовскую" епохи.

Свобода, Право і Маркетинг

Як справедливо зазначали класики, будь-яка нормальна людина не любить бути під контролем. Він вважає за краще і відчувати себе вільним, і бути вільним (А. Маслоу). Інтернет як раз і являє собою середовище, саму суть якої складають вільна комунікація і безмитне обмін. Ми маємо справу з чітко позначилася тенденцією - існуванням нової ієрархічній форми існування соціуму (віртуальної реальності), ігнорувати яку вже неможливо.

Поважаю авторське право, оскільки і сам - автор, але розвиток Мережі неухильно руйнує кордони і бар'єри, що захищають авторський контент. Як говорив відомий персонаж, "що знають двоє - то знає свиня". Рекламне тиск, інформаційне перевантаження, фрагментарність сприйняття смислів - людям колись засвоювати навіть той обсяг інформації, який ними вже оплачений або зовсім є безкоштовним. Тоді навіщо платити? Додамо до цього, що прискорюється старіння будь-якої інформації. У підсумку перевага отримують володарі хай не найякіснішої, але найбільш затребуваною інформації, швидше за всіх виклали її в Мережу. На цій хвилі виникають характерні бізнес-ефекти - наприклад, зростання застосування відкритих стандартів в розробці ПЗ і сумісності "заліза" від різних виробників. Інакше - не куплять!

Не можна перемогти технологію, овладевшую масами. Найбільш просунуті глобальні виробники музичної і відеопродукції змушені рахуватися з цим, створюючи або перекуповуючи відповідні хостинги і портали (фінансові аспекти і розміри даних інвестицій активно обговорюються в серйозних аналітичних бізнес-ЗМІ, як, наприклад, The Wall Street Journal та ін.).

Але трапляються і рецидиви. У Мережі активно обговорюється минулий в Стокгольмі процес над The ​​Pirate Bay, в якому традиційна глобальна медіаіндустрія начебто здобула перемогу над Інтернет-піратами (а головне, на її думку - створила прецедент). Але чомусь не покидає відчуття, що перемога-то "піррова"! Про це свідчать і масові протести користувачів по всьому світу.

Дивує повна відсутність страху у підсудних. У засновників Піратської Бухти немає ні особистого, ні спадкового страху. Ці молоді інтелігентні європейці не бояться держави. Вони посміхаються, вони сміються і викладають на Бухті кліп під назвою "Goodbye, старий світ".

Наведу думку з сайту www.reeed.ru (автор - pazzive): "В разі The Pirate Bay правовласники підсовують ту ж дуалістичності модель - або купувати компакти, як і раніше, або скотитися в хаос тотального заперечення авторських прав. А проблема набагато глибше хоча б тому, що до Інтернету саме законодавство копірайту було прив'язане до фізичного носія (книга, диск, полотно), а тепер між поняттями "оригінал" і "копія" взагалі немає ніякої різниці ". І з цим уже нічого не поробиш: вся Росія спілкується на зламаному американському! Думаю, що і в моїй країні практично немає жодного користувача ПК, який хоча б раз в житті не використовував «крякнутий» кимось програму (взяти хоча б улюблений Офісний пакет від Microsoft) і не заплатив розробнику ні копійки. Кого з нас сильно мучить совість з цього приводу? Як то кажуть, over and over, again and again, it's not right, but it's ok! »

Піратська Бухта цінна не тільки тим, що дає можливість завантажувати файли. Вона цінна тим, що пропонує нову модель світобудови. Звичайно, тут виникає більше запитань, ніж є відповідей, але так і повинно бути, коли народжується щось нове.

При підготовці статті я обговорював цю тему на блозі blog.liga.net , Де основна цільова аудиторія - юристи. Ось цитата з коментаря: «Успіху досягають ті, хто активно впроваджує нові ЗРУЧНІ народу технології, і юристи повинні підлаштовувати норми права під зручні людям течії. Найголовніше морально-соціальна правда ... Коли соціум вимагає, юр. право підлаштовується ... »Згоден з автором - має підлаштовуватися. Інша справа, що в нашому СУСПІЛЬСТВІ СПОЖИВАННЯ (в його філософському розумінні) етика, мораль і т.п. неринкові атрибути грають другорядну роль. Оскільки маркетинг - є не що інше, як маніпулятивна бізнес-технологія, яку створило і сприйняло це суспільство споживання, з усім набором притаманних йому не завжди етичних цінностей і установок. Або, як кажуть «круті пацани»: «Бабло перемагає Зло». У зв'язку з цим і перемога глобальної медіаіндустрії над цими «піратами» особисто мене якось не радує. При тому, що завжди вважав себе цілком законослухняним громадянином.

Мова насправді про те, що технічний прогрес і юридичні норми вступили в протиріччя, а старі способи отримання прибутку не відповідають новим формам життя. Можна водити засуджених по вулицях з табличкою «Він крав файли!» На грудях, але протокол р2р від цього не зникне. Можна аршинними літерами писати на кожному розі, що копіювати фільми заборонено, але тоді на додачу до цього треба посилати по квартирах нових опричників, щоб вони виривали з комп'ютерів для запису CD-ROM. Можна придушити Інтернет, тому що він не підконтрольний корпораціям, і ввести реєстрацію всіх комп'ютерів у всесвітньому КДБ. Багато чого можна.

Але насправді нічого цього вже не можна. Люди щоранку виходять з дому і виявляються в новому світі, де свобода є незворотною, а фантастика починається на найближчому розі вулиці.

В даному контексті перед традиційним бізнесом невідворотно постає проблема роботи зі споживачем в умовах зростання впливу Мережі на його цінності і мотивації. Тут доведеться орієнтуватися на творчу інтелігенцію, яка нехай інтуїтивно, але часто швидше бізнесу відчуває нові тренди. Так, наприклад, багато, безумовно, успішні автори, серед яких П. Коельо, Б. Гребенщиков, Є.Гришковець, П. Наліч просувають сьогодні свою творчість через Мережу, вільно викладаючи нові твори за принципом добровільності платежів. Ймовірно, вони усвідомлюють, що настала нова епоха, боротися з якою складніше, ніж пристосуватися. Петро Наліч, музикант: «Це сприяє позитивному іміджу, абсолютно точно. Це якось, в загальному, чарівно, коли ти музику свою віддаєш ». Проте, за даними Мережі, платить кожен п'ятий! Та й конвертація іміджу в реальні гроші поставлена ​​в шоу-бізнесі «на потік».

Очевидно, що наростаюча активність творців медіаконтенту в файлообмінних мережах зовсім не данина моді, а прагматичний розрахунок - завоювати і утримувати увагу свого цільового споживача через просування власних брендів саме в тих місцях, де споживачі шукають подібний контент - на торрент-трекерах. Додатковий плюс - простий, але ефективний моніторинг затребуваності власних продуктів через статистику пошукових запитів, даних щодо обсягів завантаження та т.п.

Якісний контент - основа будь-якого інформресурсу, так само як якісний продукт - основа маркетингу. Дуже просто - «лівий» контент взагалі ігнорується як «лівий» продукт. І все! Тоді чому ж в Мережі так багато всього «лівого»? Ну, це - дивлячись на чий смак! Так, наприклад, Вікіпедія - типовий віртуальний острів, а точніше архіпелаг, вільного знання. Парадоксальний факт: точність її даних не поступається знаменитій Британській енциклопедії 1 . Хоча людство вже зробило свій вибір між якістю інформації і демократичністю доступу. На даному етапі важливіше свобода доступу.

Generation Net

Мережа як соціум створюється самими користувачами для потреб власного споживання. Не випадково в коментарях фахівців сьогодні активно використовується термін «вирживач (prosumers)». Сам термін може і не прижитися, але справа не в ньому, а в реальному тенденції, яку треба хоч якось позначити, оскільки слідом за горезвісними Generation P, поколіннями «Х» та «Y» зростаючу роль в реальному житті починає грати співтовариство Generation Net. «Вони нічого не чекають. Ні-чо-го. І ні від кого. І найменше - від суспільства, яке обдурило їх повністю і остаточно. Тому вся їхня надія переміщається всередину самих себе », - зауважив з цього приводу відомий режисер Сергій Соловйов.

Новий категоричний імператив розвитку суспільства приходить тоді, коли світ виявляє свою неспроможність. Ось вона, ця неспроможність, зафіксована стрибками валютного курсу, рівнем зарплат, лихоманкою біржі і мишоловкою економіки, в яку спіймано шість мільярдів людей. Кому ще неясно, що це криве світоустрій невиправно і що треба пробувати створювати щось ще? Попередні покоління дітей грали в пісочницях і на футбольних полях. Нове покоління грає у величезній цифровий пісочниці, в Інтернеті. Там, в цьому вільному просторі, вони створили прекрасно діє, високотехнологічний механізм всесвітнього культурного обміну, який з'єднує людей краще пихатих кінофестивалів, говорилень в Давосі і фешенебельних тусовок в Лондоні. Ось вона, ця діюча модель іншого світу, вони підносять її нам в долонях, як паросток нового життя.

Ця здатність «покоління Мережі» до самоорганізації і створює передумови побудови нових соціальних спільнот «за інтересами». При цьому Людина Мережі все менше діє як невідривна частина конкретної соціальної групи і все більше як самодостатній носій власних ідей. Трансформація свідомості при таких величезних можливостях неминуча. Але напрацьовані стереотипи роботи з текстом також досить сильні: люди звикли вірити друкованому слову! Відповідно, сприйняття і ретрансляція будуть забезпечені.

Весь віртуальний досвід, звички, спосіб мислення активно переносяться в «реальну» життя. Внаслідок чого в масових комунікаціях здійснюється поступовий, але неухильний перехід від пасивного споглядання і споживання готового медіа-контенту до активної позиції творця нових інформресурсів (а значить - нових контентів, смислів і цінностей). І це не тільки питання застосування небувалих раніше технічних можливостей в комунікаціях. Зростаюча доступність і легкість використання нового інструментарію активно впливає і на самого автора-користувача. Адже усвідомлене творення - то, що властиво саме природі людини. Наприклад, тематичні сайти з анонсами і можливістю обговорення в Мережі нових фільмів, театральних постановок, виставок та інших культурних прем'єр, зародившись в цілях просування, стали вже звичною частиною культурного континууму як безперервної комунікації творця і споживача, а ролі ці всі частіше змінюються!

Тут вже не нав`яжеш 20 хвилин безперервної реклами, що практикуються сьогодні деякими телеканалами: моментально будуть викреслені як спам! Цілком робочої стала сьогодні гіпотеза віртуальної брендингової середовища, в якій населення активно отримує свій новий споживчий досвід. Унікальні можливості Всесвітньої павутини, гнучкість і динамізм в підстроювання під будь-які інформаційні запити народжують нові психічні реакції людини, коли звичне втеча з каналу на канал при показі рекламних блоків елементарно змінюється простою думкою: вимкнути назавжди цей «дурний ящик для ідіотів». Так, в Інтернет теж повно реклами, але ж ступінь інформаційної свободи - абсолютно інша! Серфінг здійснюється тільки за тими хвилях (сайтів), які дійсно цікавлять. Тут вже не нав`яжеш 20 хвилин безперервної реклами, що практикуються сьогодні деякими телеканалами: моментально будуть викреслені як спам!

All You Need Is Love

Інтерактивність - наступне ключове слово нової епохи. Докази тому - феномен тамагочі, фетишизація молоддю усіляких гаджетів, електронних ляльок та інших інтерактивних девайсів - всі ці сучасні прояви «нелюдською» любові споживача, так чи інакше спровоковані виртуализацией його свідомості. В результаті ми спостерігали шалену популярність японської віртуальної Чебурашки в пластиковому корпусі, на якій була просто схиблена значна частина населення планети в кінці 90-х. Причина в тому, що навіть така примітивна імітація емоцій і почуттів здатна викликати у багатьох людей любов до неживих предметів - таку собі «зворотний сублімацію». Тут важливо, що інтерактив (діалог) звично асоціюється з емоційним зв'язком, властивою живого людського спілкування, дефіцит якого також експлуатується в даному випадку.

Іншим проявом зазначеного тренда стає розуміння, що в гіперінформатізірованном медіапросторі для споживача знижується роль самої інформації і фактів - залишаються тільки емоції. В тому сенсі, що інформація про цікавить об'єкті - в надлишку і добути нову не проблема. Проблема - що вибрати при інших рівних відомих споживачеві раціональних аргументах ... А значить, «класичний» маркетинг інформаційного тиску трансформується в тотальний брендинг на основі емоційних комунікацій з відповідним коригуванням методик, інструментів і технологій.

Наприклад, той же «Sharing is Caring!» У TPB (The Pirate Bay). У дуже вільному перекладі це гасло укупі з картинкою звучить так: «Давати значить Любити!»

Очевидно, що масштабні соціальні трансформації і «загальна віртуалізація» будуть супроводжуватися новими психологічними ефектами, оскільки в світ індивіда вторгаються глобальні віртуальні процеси, які лежать поза простором, контрольованого цим індивідом. Це складний великомасштабний соціальний феномен, з яким доводиться рахуватися вже сьогодні. А багаторазово зросла активність аналітиків в розробці нових концептів соціального розвитку - не що інше, як задоволення формується потреби в переоцінці суспільством власної економічної та соціальної політики щодо описаних трендів, особливо з урахуванням впливу віртуалізації соціально-економічних моделей на свідомість людини і стереотипи сприйняття споживача.

Ніким не контрольований всесвітній форум живе своїм життям і визначає сьогодні найважливіші комунікаційні тренди в більшості гуманітарних сфер, а значить, і в економіці, оскільки економіка - наука про людей.

PS

Скрізь по тексту статті зустрічаються фрази, виділені курсивом. Це цитати з книги Олексія Поликовская «Піратська бухта. Останній берег утопії », Інтернет 2009. Я навмисно використовував їх в« первозданному »вигляді в своєму власному контексті, незважаючи на відмінності в стилістиці. Вважаю, що така робота з даним матеріалом повністю відповідає його концепції «copy me», коротко вираженою словами «Копіюйте з радістю!».

Про автора:

    Олександр Прохоренко, керуючий партнер маркетингового агентства BRANDESIGN.
    1 Дослідження, проведене журналом Nature в 2005 році , Показало, що за якістю наукових статей відкрита енциклопедія близька до всесвітньо відомої офіційної енциклопедії «Британіка».
Тоді навіщо платити?
Кого з нас сильно мучить совість з цього приводу?
Тоді чому ж в Мережі так багато всього «лівого»?
Кому ще неясно, що це криве світоустрій невиправно і що треба пробувати створювати щось ще?

Новости