ТОВ «Газпром трансгаз Ухта»

  1. Інвестиційні проекти

Заміна ізоляції на магістральному газопроводі
Фото Н. Бикова

Бикова

Будівля управління ТОВ «Газпром трансгаз Ухта»
Фото Н. Бикова

Бикова

Стабільна і стійка робота ТОВ «Газпром трансгаз Ухта» базується на більш ніж 40-річної історії розвитку підприємства, витоки якої - у відкритті та освоєнні Вуктильського нафтогазоконденсатного родовища. З лютого 2008 року ТОВ «Газпром трансгаз Ухта» (раніше ТОВ «Севергазпром») працює в новій якості і з новою назвою після що відбулася реструктуризації.

Підприємство з розряду регіонотворчих - ТОВ «Газпром трансгаз Ухта» - безпосередньо впливає на соціально-економічний розвиток всього Північно-Західного регіону Росії. Експлуатована ТОВ «Газпром трансгаз Ухта» газотранспортна система проходить через території Республіки Комі, Архангельської, Вологодської, Ярославської, Костромської, Тверської та Володимирської областей, далі газ подається на Московське окружне кільце, в Санкт-Петербург і в країни Балтії, Східної Європи, в Фінляндію і Німеччину.

Турбіна газоперекачувального агрегату (ГПА)
Фото О. Сизоненко

Генеральний директор ТОВ «Севергазпром» А. А. Захаров
Фото Н. Бикова

У 2006 році, вперше за всю історію діяльності підприємства, по газотранспортній системі (ГТС), експлуатованої Товариством «Газпром трансгаз Ухта», було транспортовано понад 100 млрд У 2006 році, вперше за всю історію діяльності підприємства, по газотранспортній системі (ГТС), експлуатованої Товариством «Газпром трансгаз Ухта», було транспортовано понад 100 млрд. Куб. м газу. У 2008 році забезпечено постачання більш 128,5 млрд. Куб. м газу. Планами довгострокового розвитку передбачається, що до 2020 року наша ГТС ТС буде пропускати не менше 212, 7 млрд. М3 газу на рік.

«Газпром трансгаз Ухта» - підприємство з хорошими традиціями і високим потенціалом. Останні роки його роботи характеризуються динамічним розвитком, зростанням виробничих показників і високим ступенем участі в реалізації інвестиційних проектів «Газпрому». Суспільство «Газпром трансгаз Ухта» тільки в період з 2000 по 2007 роки зуміло збільшити обсяг транспортування природного газу більш ніж на 35 млрд. Кубометрів на рік. Це результат відповідальної роботи колективу, який, починаючи з 1999 року, здійснює програму реконструкції і технічного переозброєння виробництва. Колектив підприємства нараховує понад 12 тисяч робітників і фахівців, що працюють в базовому для «Газпром трансгаз Ухта» місті Ухті і в двадцяти філіях і підрозділах Товариства на всьому протязі газотранспортної системи.

У ТОВ «Газпром трансгаз Ухта» створена ефективна система підготовки висококваліфікованих кадрів. Тому особлива увага приділяється підтримці освітніх установ.

Одним з базових вузів для підприємства є Ухтинский державний технічний університет, випускники якого працюють, практично у всіх філіях «Севергазпрома».

В рамках діючого договору з УГТУ студенти профілюючих кафедр проходять в ТОВ «Севергазпром» виробничу і переддипломну практики. Паралельно навчанню у ВНЗ студенти УГТУ набувають робітничі професії в Центрі Навчання кадрів «Севергазпрома». Це сприяє підвищенню мобільності випускників УГТУ і, безсумнівно, допомагає молодим фахівцям швидше адаптуватися на виробництві. Крім цього провідні фахівці Товариства беруть участь в роботі державних атестаційних комісій по захисту дипломних робіт випускниками університету. «Севергазпром» надає серйозну матеріальну підтримку УГТУ. Подією 2003 року стало відкриття в вузі двох іменних аудиторій «Севергазпрома» (всього в університеті 5 іменних аудиторій і 2 іменні кафедри «Севергазпрома»). За рівнем оснащеності ці навчальні класи не мають аналогів в республіці і, як то кажуть, не поступаються кращим світовим зразкам.

На відкритті іменної аудиторії в УГТУ. Зліва направо: Р. Тер-Саркісов, А. А. Захаров, Н. Д. Цхадая
Фото Н. Бикова

Бикова

Заміна кранового вузла на магістральному газопроводі (МГ)
Фото А. Нехорошкіна

Нехорошкіна

Серед партнерів «Севергазпрома» в області підготовки кадрів такі престижні навчальні заклади, як: Російський державний університет нафти і газу ім. І.М. Губкіна, Санкт-Петербурзький державний електротехнічний університет ім. Бонч-Бруєвича, Уральський державний технічний університет і т.д. В даний час на денних відділеннях 54-х вузів по 23-ма спеціальностями навчаються без малого триста стипендіатів Товариства.

Багато років підприємство підтримує УХТИНСЬКОМУ школу-інтернат № 6, де на кошти «Севергазпрома» побудовані нові спальний та навчальний корпуси, купуються меблі, навчальне приладдя, медикаменти і т.д.

«Севергазпром» плекає Ухтинский технічний ліцей, є засновником школи «Росток», допомагає і іншим навчальним закладам.

Значна частина коштів виділяється на рішення міських і регіональних проблем. Прагнення до взаємовигідних відносин підприємства газової галузі і території, на якій працюють газовики документально закріплено в підписаній урядом РК і ВАТ «Газпром» угоді про взаємне співробітництво.

Інвестиційні проекти

ТОВ «Газпром трансгаз Ухта» - дочірня структура ВАТ «Газпром», якій відведено стратегічна роль в здійсненні поставок газу по «північному» коридору магістральних газопроводів.

КС «УХТИНСЬКОМУ»
Фото О. Сизоненко

Участь в реалізації інвестиційних проектів «Газпрому» - особлива стаття в діяльності Товариства. Всі великі проекти газової галузі, які корпорація здійснює на європейському півночі країни, мають до нього пряме відношення:

  • будівництво Північно-Європейського газопроводу (сухопутної частини) відбувається в межах діяльності Товариства;
  • будівництво газопроводу до міст Архангельськ і Северодвинск;
  • постачання природного газу міста Мирний і космодрому Плесецьк - також сфера його виробничої діяльності;
  • експлуатація нового магістрального газопроводу «СРТО-Торжок»;
  • участь у створенні газотранспортної системи для транспортування природного газу з родовищ півострова Ямал.

Зварений перший стик газопроводу Бованенково - Ухта
Фото С.Г. Лавренова

Лавренова

Освоєння ямальського газу і будівництво газотранспортної магістралі - це грандіозний проект. Аналогів проекту спорудження газопроводу «Бованенково - Ухта» немає ні в Росії, ні деінде в світі. За масштабами намічених робіт, по природно-кліматичних, гідрогеологічних та геокріологіческіх факторів створення газового комплексу півострова Ямал є найскладнішим проектом в світовій практиці. Починаючи з 2011 року, на тривалу перспективу ресурсна база природного газу півострова Ямал з прилеглим шельфом Карського моря розглядається стратегічної сировинною базою для розвитку газової галузі Росії.

Уже в четвертому кварталі 2011 року планується прийняти в районі Ухти по газопроводу «Бованенково - Ухта» 7,9 мільярдів кубометрів газу. З виходом нового газопроводу на проектну потужність Ямал дасть в газотранспортну систему ТОВ «Газпром трансгаз Ухта» додатково 115 млрд. Куб. м газу в рік.

У перспективі, з введенням в експлуатацію і виходом на проектну потужність газопроводів «Бованенково-Ухта», «Лагодження-Грязовець» обсяг транспортування газу по системі магістральних газопроводів ТОВ «Газпром трансгаз Ухта» До 2020 р досягне не менше 212, 7 млрд. Куб . м газу в рік.

І. В. Шаманаєва

Новости