Транзитний суперечка Нафтогазу і Газпрому завершиться 28 лютого - історія позову

  1. "Нафтогаз" чекає на вердикт суду в обід; на кону - мінімум 16 млрд доларів
  2. Про що суперечка
  3. Орфографічна помилка в тексті:

28 лютого 2018, 11:47 Переглядів:

"Нафтогаз" чекає на вердикт суду в обід; на кону - мінімум 16 млрд доларів

28 лютого 2018, 11:47 Переглядів:   Нафтогаз чекає на вердикт суду в обід;  на кону - мінімум 16 млрд доларів   Фото з відкритих джерел;  колаж: Сегодня

Фото з відкритих джерел; колаж: "Сегодня".

Сьогоднішнє рішення Стокгольмського арбітражу по справі транзитного контракту визначить ситуацію з "живими" коштами "Нафтогазу України" для розрахунку за газ. Про це заявив головний комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко ,.

"Буде рішення Стокгольма і ми подивимося, хто, що і кому платить. Якщо платять нам - це одна ситуація, якщо платимо ми - то інша ситуація", - зазначив Вітренко " Укрінформу ".

За його словами, Стокгольмський арбітраж, швидше за все, оголосить своє рішення в обід. "Зазвичай це відбувається в обід, але подивимося", - зазначив комерційний директор "Нафтогазу".

Про що суперечка

"Газпром" і "Нафтогаз" судяться в Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року. В цілому розглядалося два комплексних позову - за контрактом на поставку газу в Україну і за контрактом на транзит газу. Рішення щодо поставок газу Стокгольмський арбітраж виніс в грудні-2017.

Тоді "Нафтогаз" заявив, що виграв суперечку проти "Газпрому" по всіх ключових питаннях. Так, Україні не довелося платити "Газпрому" 56 млрд доларів за газ, поставлений за 2009 - 2017 роки. Також "Нафтогаз" не буде платити Росії за газ, який "Газпром" з 2015 року поставляє на тимчасово окуповані території Донбасу. Крім того, завдяки перегляду контрактної ціни Україна заощадила 1,8 млрд доларів на придбаному в 2014-2015 роках газі. Втім, "Газпром" теж впевнений у своїй перемозі - згідно з рішенням суду, Україна повинна заплатити 2 млрд доларів, а контракт 2009 рік залишається чинним до 2019 року. Тобто українська сторона в 2018 і 2019 році все-таки буде зобов'язана закуповувати газ у "Газпрому". Йдеться про імпорт мінімум 5 млрд кубометрів блакитного палива на рік.

"Нафтогаз" оцінює загальний позитивний ефект рішень арбітражу в 75 млрд доларів за весь термін дії контракту на поставку газу.

Слухання по транзитному спору "Газпрому" і "Нафтогазу" почалися в Стокгольмі ще восени 2016 року. Сьогодні, 28 лютого 2018 року очікується фінальне рішення арбітражу з цього питання.

Як відомо, "Нафтогаз України" вимагає від російського "Газпрому" 16 млрд доларів по транзитному контракту 2009 року. Також Київ наполягає, щоб транзитний тариф був приведений у відповідність з європейськими правилами встановлення тарифів.

Вітренко пояснював, що якщо Україна виграє транзитний суперечка, "Газпрому" доведеться виплатити компенсацію, щороку платити на 4 млрд доларів більше за транзит і не перешкоджати інтеграції України в європейський ринок.

Глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв вважає, що після рішення Стокгольмського арбітражу по транзитному позовом між "Нафтогазом" і "Газпромом" може відбутися взаємозалік штрафів .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Хто, що і кому платить: Стокгольмський арбітраж сьогодні вирішить газову суперечку України і Росії". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости