Траса Уельсу: Історія про те, як перспективний проект залишився лише на папері

Після оголошення про запуск проекту траси Уельсу в кінці 2011 року минуло 6 років, і за цей час витекло багато води. Як очікувалося, траса повинна була вже приймати у себе етап MotoGP, але в результаті все закінчилося провалом: проект згорнули, фінансування закрито. Що ж пішло не так? Давайте крок за кроком розглянемо, як же розвивався колись перспективний проект.

21 листопада 2011: У календарі MotoGP з'явиться етап в Уельсі?

У мережу оприлюднили плани побудувати гоночну трасу в південній частині країни Уельс. У проект планувалося вкласти £ 200 000 000.

15 серпня 2012: Розпочалася копітка проектування траси Уельсу

Планувальники підтвердили, що у них достатньо грошей для втілення проекту в реальність.

1 жовтня 2012: Глава проекту траси Уельсу скупив FTR

Група, що займається проектом траси Уельс скупила FTR - виробника шасі, присутнього у всіх трьох класах серії Гран-Прі.

10 липня 2013: Траса Уельсу отримала офіційний дозвіл від місцевого уряду

План був схвалений урядом. Будівництво нової траси на півдні Уельсу мало розпочатися наприкінці 2013 і закінчитися в 2016. За планом 3.5-мильна траса MotoGP повинна була розташовуватися на території 830-акрів комплексу мотоспорту, який був би одним з кращих у Великобританії. В даному проекті увагу також було приділено розвитку молодіжного сектора, освіти, структурі академії та інвестицій в мотоспорт, як ключового сектора Великобританії. У проект було залучено валлійські влади, місцева влада, університети та промислові партнери.

31 липня 2013: Уряд Уельсу «поставило на паузу» проектування траси

Уряд Уельсу вирішило взяти трохи більше часу, щоб остаточно вирішити питання з фінансуванням і ретельно перевірити плани. Сільверстоун направив прем'єр-міністру листа із закликом зупинити фінансування траси Уельсу.

13 серпня 2014: Траса Уельсу укладає угоду з MotoGP

Траса Уельсу отримала у Dorna права на проведення Гран-Прі Великобританії, починаючи з 2016 року. Договір був укладений на п'ятирічний термін з можливістю продовження на такий же проміжок часу.

14 серпня 2014: Сільверстоун сумнівається, що трасу в Уельсі побудують до 2017 року

Після офіційної заяви, згідно з яким Гран-Прі Великобританії з 2016 року замість Сильверстоуна буде проводитися в Уельсі на свіжозбудовану трасі. У той же час, будівництво треку серйозно відставало від графіка, і крім того, залишалося відкритим питання про місце проведення британського етапу MotoGP в наступному році.

23 серпня 2014: Окслі вважає, що все це частина цинічної гри Dorna з Сільверстоуном і Донінгтон

Оглядач і журналіст Мет Окслі не вірить в гучні слова власників проекту траси Уельсу про сприятливий вплив проекту на економіку Уельсу і вважає, що в цій історії є ще багато темних плям.

3 вересня 2014: У 2015 році британський етап чемпіонату світу MotoGP пройде в Донінгтон Парку

Dorna і власники треку Уельсу досягли угоди з керівниками Донінгтон Парку на проведення в 2015 році британського етапу чемпіонату світу, так як будівельні роботи траси Уельсу ще не закінчені і власники треку зрозуміли, що до наступного року не встигнуть.

6 вересня 2014: Власники Сильверстоуна розчаровані втратою свого Гран-Прі

Англійська етап MotoGP в 2015 році повинен був пройти в Донингтоне, після чого надовго «прописатися» на новому треку в Уельсі. Перші особи Сильверстоуна вважали, що такого кроку з боку Dorna бракує здорового глузду, так як той рівень організації заходу, який може запропонувати Сільверстоун, буде недоступний ні Донінгтон, ні Уельсу.

21 січня 2015: Остання перешкода в плануванні траси Уельсу

У березні 2015 року мало відбутися громадське слухання з приводу передачі громадської землі під будівництво траси Уельсу. Даний фактор був останньою перешкодою в процесі довгого планування та будівництва комплексу.

11 лютого 2015: Донінгтон Парк відмовився проводити Гран-Прі Великобританії 2015 року, Сільверстоун повернувся в дію

Керівництво траси Донінгтон Парк змушений був прийняти рішення відмовитися від проведення етапу MotoGP 30 серпня 2015 року через проблеми з фінансами. Dorna Sports звернулася до власників треку Сільверстоун про можливість провести Гран-Прі Великобританії на їх трасі і уклала угоду на два роки діє до: 2015 і 2016.

17 листопада 2015: Траса Уельсу отримала добро від уряду

Уряд Уельсу остаточно схвалив проект траси, яка повинна була почати активно будуватися після завершення судових розглядів. Крім того, у Траси Уельсу з'явився новий генеральний директор.

9 лютого 2016: Траса Уельсу уклала угоду з Aviva, але відклала етап MotoGP до 2018 року

Фінансовий гігант Aviva став спонсором Траси Уельсу, але Гран-Прі Великобританії в Уельсі відклали на 2018 рік. MotoGP продовжило угоду з Сільверстоуном.

7 квітня 2016: Проект отримав удар під дих: уряд відхилив початковий план фінансування

Уряд Уельсу заявило, що не здатне гарантувати Трасі Уельсу виплату грошових коштів в розмірі £ 357 000 000, але переговори тривали.

12 липня 2016: Керівництво проекту оголосило новий план будівництва

Лідери проекту намагалися домогтися інвестицій в розмірі 90 мільйонів фунтів від місцевої влади графств бланау-гвент і Монмутшир. Початковий план, згідно з яким фінансування повністю лежало на Уельської Асамблеї, був відхилений в квітні. Це сильно підкосило проект. Керівництво сподівалося знайти інвесторів з боку, щоб покрити витрати.

2 листопада 2016: Уельського аудиторський бюро почало розслідування фінансування Траси Уельсу

Уельський аудиторський бюро вирішило перевірити, як були витрачені державні кошти, видані для реалізації проекту.

5 січня 2017: Траса Уельсу уклала угоду з компанією Extreme

Керівництво проекту анонсувало висновок нового партнерства з компанією Extreme, яка повинна була побудувати спортивні споруди, концертні зали і готелі для того, щоб у траси було комфортно перебувати «365 днів в році»

8 лютого 2017: Керівництво надало уряду переглянутий план фінансування

Траса Уельсу отримала потенційно фатальний удар по фінансуванню після відмови уряду фінансувати перспективний проект. Перш ніж перейти до наступного кроку, керівництво Траси Уельсу хоче зрозуміти, чому отримала відмову від уряду. Міністри вирішили, що занадто ризиковано вкладати в проект 210 мільйонів фунтів і вважали за краще віддати 100 мільйонів на будівництво бізнес-парку.

Колись перспективний і кілька приголомшливий проект можна вважати мертвим. Хтось вважає це хорошою новиною, хтось поганий. У всій цій історії чимало сторінок, які назавжди залишаться прихованими. Керівництво Траси Уельсу намагалося реалізувати грандіозні плани, і це гідна захоплення. Але, як сказав Робін Міллер, між хоробрістю і дурістю тонка грань.

Але, як сказав Робін Міллер, між хоробрістю і дурістю тонка грань

Що ж пішло не так?

Новости