Трекери - системи орієнтації сонячних батарей

Весь світ зацікавлений в тому, щоб процес перетворення сонячної енергії став менш витратним, ніж переробка викопного сировини.

Весь світ зацікавлений в тому, щоб процес перетворення сонячної енергії став менш витратним, ніж переробка викопного сировини

Екологи з радістю відзначають неухильне падіння цін на фотоелектричні панелі, основу нинішньої сонячної енергетики. Здавалося б, зниження собівартості і ціни - природні наслідки поліпшення технології та масового виробництва. Однак деякі експерти вважають, що сонячні панелі дешевшають з інших причин.

В американській пресі з'явилися статті, які намагаються проаналізувати причини і наслідки падіння ціни на сонячні панелі китайського виробництва. За останні роки Китай став найбільшим виробником панелей, саме його продукція визначає ціни на ринку.

Китайський уряд навмисно і цілеспрямовано підтримує своїх виробників фотоелектричного обладнання, надаючи їм величезні дотації. Але ситуація складається таким чином, що, незважаючи на постійне зростання попиту на сонячні батареї, обсяги їх виробництва в Китаї ростуть ще швидше.

Таким чином, очевидна криза перевиробництва, що утворився внаслідок державних вливань в економіку. Найбільші китайські виробники сонячних панелей зазнають відчутних збитків, по одному долару на кожні три долари продажів. Поки що їх покривають казенні кредити, але, можливо, скоро політика зміниться.

За словами високопоставленого китайського чиновника Лі Джунфенга (Li Junfeng), довгий час очолював напрямок енергетичної політики в Національній комісії розвитку і реформ, галузь виробництва сонячних панелей очікують важкі і непередбачувані часи: «Якщо одна третина з них (виробників панелей) виживе, то це буде добре. Дві третини з них припинить свою діяльність, але ми не знаємо, коли це станеться ».

Пан Лі вважає, що треба припинити кредитування галузі, щоб прискорити процеси банкрутства і не викидати гроші на вітер. Але з ним не згодні ні банки, які заробляють на кредитах, ні місцева влада, які побоюються втрат робочих місць.

Китай зосередив в даний час приблизно дві третини світових виробничих потужностей сонячних панелей і займає домінуюче становище на ринку Китай зосередив в даний час приблизно дві третини світових виробничих потужностей сонячних панелей і займає домінуюче становище на ринку. Панелі з Китаю обходяться споживачам менше одного долара за ват потужності, на 20% дешевше, ніж вироблені де б то не було ще.

Експерти вважають, що це положення скоро зміниться, і ціни підуть вгору. У США очікують, що скорочення виробництва в Китаї допоможе місцевим виробникам боротися з китайським імпортом, і позитивно вплине на економіку країни.

Втім, є й інші думки. За словами дослідника Натана Річардсона (Nathan Richardson), що представляє некомерційну організацію «Resources for the Future», для США і для всього світу не має значення, хто саме і де робить сонячні панелі. «Якщо ми можемо купити дешеві панелі з Китаю, ми можемо витрачати ресурси іншим чином, на інші речі ... Вони роблять свою справу, можливо ненавмисно, створюють технології, які можуть запобігти зміні клімату», - заявив Натан Річардсон.

facepla.net

Новости